Книга на най-скъпите за мен хора: моята чудесна съпругаPdf просмотр
страница1/61
Дата28.02.2022
Размер1.46 Mb.
#113576
ТипКнига
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   61
BrayanTracy Suzdaite budeshteto si (1)
Свързани:
BrayanTracy Suzdaite budeshteto si, 1659032333879044-1БРАЙЪН ТРЕЙСИ
Превела от английски
МАТУША БЕНАТОВА
ОБСИДИАН
С О Ф И Я
2


С много обич посвещавам тази книга на най-скъпите за мен хора: моята чудесна съпруга
Барбара и четирите ни прекрасни деца — Кристина, Майкъл, Дейвид и Катерина (Велика).
Бъдещето си създадох с ваша помощ.
3


Въведение
ГРАНИЦИ
НЕ
СЪЩЕСТВУВАТ
Ако извършвахме всичко, на което сме способни, щяхме да смаем самите себе си.
Томас Едисон
Някога, много отдавна, в далечна страна, в къща на върха на висок хълм живеел един старец. Той бил посветил целия си живот на учение и размишление. Прочул се надлъж и нашир със своята интелигентност, чувствителност и мъдрост. Посещавали го политици, търговци и висши сановници, за да търсят решение на проблемите си. Неговите отговори на въпросите им били винаги верни.
Сякаш притежавал особена дарба, която му помагала да стигне до същината на проблема.
Приложени на практика, отговорите и решенията, предложени от него, винаги давали отлични резултати. Скоро славата му се разпространила из цялата страна.
В селото в подножието на хълма имало група момчета. Понякога те изкачвали хълма, за да посетят стареца и да му зададат въпроси, на които той винаги давал правилен отговор. Постепенно това се превърнало в игра, в която момчетата непрекъснато се мъчели да измислят въпрос, на който старецът да не може да отговори. Но никога не успявали.
Веднъж лидерът на групата на име Арам събрал останалите около себе си и им казал: „Най-сетне открих начин да объркаме стареца. Вижте, в ръката си държа птичка. Ще отидем и ще го попитаме дали тя е жива или мъртва. Ако той каже, че е мъртва, ще я пусна и тя ще отлети. Ако каже, че е жива, аз ще я стисна и ще я убия. И в двата случая ще докажем, че той греши."
Възбудени от възможността най-сетне да хванат стареца с погрешен отговор, те се затичали нагоре по хълма. Старецът ги наблюдавал как се приближават и забелязал сериозните изражения на лицата им. Арам пристъпил напред и го попитал: „Старче, в ръцете си държа птичка. Как мислиш, тя жива ли е, или мъртва?"
Старецът се вгледал в дяволитите им, очакващи отговора му лица и промълвил: „Арам, птичката е в твоите ръце."
ВИЕ СТЕ ГОСПОДАРИ НА СЪДБАТА СИ
Смисълът и поуката от тази история е, че почти всичко, което ви се случва, е във вашите ръце.
До голяма степен съдбата ви зависи от самите вас. Вие сте тези, които определяте бъдещето си - чрез избора и решенията си. Ден след ден и година след година постиженията ви са резултат от действията или пасивността ви.
През една много студена зима, когато бях на двадесет и една, седях в малкия си едностаен апартамент и размишлявах за бъдещето си, което не ми изглеждаше много обещаващо. Не бях успял да завърша гимназия и работех като строителен работник. Седмица преди да получа заплата, бях останал без нито един цент. И тогава изведнъж ме осени прозрение. Точно както в историята за стареца разбрах, че държа в собствените си ръце всичко, което щеше да ми се случи оттук нататък.
Никой друг нямаше да го стори вместо мен. Отговорността носех единствено аз.
СЪЗДАЙТЕ САМИ БЪДЕЩЕТО СИ
Според известния гуру по мениджмънт Питър Дракър: „Най-добрият начин да предскажете бъдещето е да го създадете." Всички вие искате да бъдете щастливи, здрави, известни, богати и преуспели, но единственият начин да постигнете и да се наслаждавате на такъв живот е да
създадете сами бъдещето си. Добрата новина е, че досега не са съществували толкова много възможности в толкова различни области, в които да осъществите мечтите и целите си. Но трябва да умеете да се възползвате от всичко, което вашият свят ви предлага.
Хората се делят основно на активни и пасивни. Около 10 процента са активни и макар и малцинство, те са двигателите във всяка област. Това са хората, които вземат живота си в ръце и предизвикват събитията около себе си. Те поемат пълна отговорност както за себе си, така и за резултатите от своите действия и дръзват да продължат напред независимо от рисковете и
4

несигурността. Щом решите да създадете собственото си бъдеще, ще станете част от това жизнено и борбено малцинство и ще започнете да осъществявате мечтите си.
Повечето хора имат пасивно отношение към живота, като продължават да се надяват, че изневиделица ще им се случи нещо добро. Те купуват лотарийни билети, непрекъснато гледат телевизия и се оплакват от съдбата си. Не обичат преуспелите хора, но и не желаят да положат никакви усилия, за да постигнат техните успехи. Живеят като хора, които чакат на спирката автобус, който никога няма да дойде.
НАДЕЖДАТА НЕ Е СТРАТЕГИЯ
Надеждата не е стратегия за успех. Животът ви е твърде ценен и важен, за да бъде оставен на случайността. Най-голямата ви отговорност е да вземете бъдещето си под контрол и сами да създадете съдбата си такава, каквато искате да бъде.
През годините, след като ме осени прозрението в моя малък апартамент, пътувах много и работих в повече от 80 страни. Започвах, развивах, управлявах и смених повече от 22 различни видове бизнес. Работих като консултант и инструктор за повече от 500 компании. Предадох стратегиите за успех в бизнеса и личния живот на повече от два милиона студенти и участници в семинари. На следващите страници ще споделя с вас най-добрите идеи, които съм открил и които ще помогнат и на вас да си изградите бъдещето, което желаете и заслужавате.
На участниците в моите семинари често задавам следния въпрос: „Има ли някой сред вас, който иска да удвои доходите си?" Почти инстинктивно всички вдигат ръце.
„Добре, тогава - отвръщам аз, - имам добра новина за вас. Гарантирам на всички присъстващи тук, че ще удвоите доходите си, стига да живеете достатъчно дълго."
Ако доходите ви нарастват пропорционално на инфлацията, т.е. около три процента годишно, и работите в продължение на 20-25 години, вие със сигурност ще удвоите доходите си. И така, удвояването на доходите ви не е проблем. Проблемът е как най-бързо да го постигнете.
НАТИСНЕТЕ ПЕДАЛА НА ГАЗТА
Ако приличате на мен, сигурно горите от нетърпение да постигнете добри резултати. Щом решите да извършите нещо ново или различно, особено да създадете сами бъдещето си, вие ще поискате да го направите колкото се може по-бързо. Така и трябва да бъде.
В настоящата книга ще ви покажа как да настъпите педала на газта на собствения си живот и да постигнете целите си по-бързо, отколкото сте мечтали някога. Ще споделя с вас няколко практически, доказали ефективността си метода, които ще ви осигурят най-мощните и достъпни инструменти и техники, чрез които ще постигнете успех в личния си живот и в кариерата си.
Същите стратегии са били използвани от хора, постигнали забележителни успехи във всякакви области.
Тръгнете с мен, за да откриете и изучите огромните неизследвани пластове на собствените си възможности. Решете още днес да създадете сами бъдещето си.
5
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   61
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница