Книга първа как да работите с книгата. Глава 1 Нереалната реалностстраница1/20
Дата22.12.2018
Размер1.72 Mb.
#108991
ТипКнига
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
Възлюби своята болест

Д-р Валерий Синелников
Съдържание
КНИГА ПЪРВА

Как да работите с книгата.

Глава 1 Нереалната реалност

Колкото хора - толкова светове, и дори още повече

Подсъзнателни програми

Какво трябва да знаем за своето подсъзнание

Как да влезем в пряк контакт с подсъзнанието

Глава 2 Как хората си създават болести

Какво е това болест?.

Господстващият модел в медицината.

Новият модел в медицината на доктор Синелников.Глава 3 Разрушителните мисли

Горделивост, егоизъм.

Критика, претенции и недоволство.

Осъждане.

Презрение

Неприязън.

Ненавист

Раздразнение.

Гняв и злоба.

Обида


Отмъщение.

Яд

Разочарование.Злословие и зломислие

Самохвалство

Чувство за вина и наказание.

Самокритика, самобичуване, недоволство от себе си, самоосьждане, презрение и ненавист към себе си.

Страх, тревога и безпокойство.

Съмнение и неувереност

Жалост

СъстраданиеТъга, униние, депресия

Чревоугодие, лакомия

Користолюбие, скъперничество, алчност

Завист


Лицемерие

Лъжа, измама

Ласкателство

Ревност


Разврат и прелюбодеяние

Глава 4 Метод за вглъбяване и подсъзнателно програмиране

План-схема за препрограмиране

Преразглеждане и промяна на личната история

Техника на преразглежданетоПриложение

Послеслов

КНИГА ВТОРА

Предговор

Глава.

Мозък


Нервна система

Психика


Уши

Очи


Сърдечносъдова система, кръв

Лимфа


Бели дробове

Гърло


Нос

Храносмилателни органи

Уста

Език


Стомах

Черен дроб

Задстомашна жлеза

Черва


Анус, право черво

Бъбреци


Женски болести

Бременност

Млечни жлези

Мъжки болести

Венерически болести

Тяло


Стави.

Врат


Гръб

Крака


Кожа

Нокти


Коса

Инфекциозни заболявания, възпаления

Травми и нещастни случаи

Щитовидна жлеза

Тумори, рак

Алкохолизъм

Пушене.

Детски болести


ПОСВЕЩЕНИЕ

Посвещавам тази книга на моите родители - Владимир и Валентина Синелникови, а също и на родителите на съпругата ми - Анатолий и Лидия Корбакови. Вие ни дадохте в този живот всичко, от което се нуждаем, и дори много повече... Обичаме ви!
БЛАГОДАРНОСТИ

Искам да изкажа благодарност на всички, които ми помогнаха да напиша тази книга. Преди всичко, това са моите пациенти. Благодаря им за доверието. Заедно с тях се променях и аз самият. Те ми предоставиха богат материал за моите изследвания. Без тях тази книга нямаше да съществува.

Специална благодарност искам да изкажа на моята съпруга Людмила. За любовта и смирението й. За помощта, която ми оказа при написването на книгата. За уникалната й способност да разпознава скритите, подсъзнателни причини за болестта.

Също така искам да изразя признателността си на Анатолий Олейников и Антон Шинкаренко, Юрий Лаптев и Олег Иванов за тяхната неоценима помощ при подготовката на книгата за печат.


КНИГА ПЪРВА
ПРЕДГОВОР

Уважаеми читателю! Тази книга е резултат от моите изследвания, които започнах още като студент по медицина. Тя ще ви запознае с психологическите причини за заболяванията на човешкия организъм, ще ви помогне да откриете причините самостоятелно и да постигате изцеление често без лекарства, а също така да се предпазвате от болести.

В университета, като бъдещ лекар, ме учеха, че за да излекувам болния, трябва да намеря причината за заболяването му и да я отстраня. Но по време на шестте години обучение в университета и на двете години специализация никой така и не ми разкри причините за възникването на болестите. Разбрах, че те просто не са известни на официалната медицина. Тя ги търси. При това ги търси отдавна. Но все още не ги е намерила. Парадокс! От една страна, за да се излекува болният, трябва да са известни причините за възникване на заболяването и да бъдат отстранени, от друга страна - медицината не ги знае. Оказва се, че официалната медицина не отстранява болестите. Тя просто облекчава страданията на болния.

Но аз исках да разбера причините. В търсене на познанието аз вървях по пътя, по който от векове върви официалната медицина. По-късно разбрах, че лечението на болните в условията на съвременната медицина не се е променило особено и дори в определена степен се е влошило. Започнах да проумявам, че официалната медицина не търси в правилната посока. Погрешен е самият й подход към болния и към болестта. Ако в болницата лекуват язва на стомаха, но след време симптомите се появяват отново, значи болестта е овладяна само за определено време. Ако след действието на мехлема на хормонална основа обривът изчезва, а след време отново се появява, значи проблемът не е бил решен. А колко такива „неизлечими" болести има (рак, псориазис и диабет, исхемична болест на сърцето, склероза, епилепсия и др.)?

Започнах да търся други пътища. Увлякох се по билкарството, събирах народни рецепти, баене против болести, известно време работих с един народен лечител. Интересувах се от въздействието на биополето. Но и това не ме удовлетворяваше напълно. Чувствах, че не можех да уловя най-важното. Трябва да има някакъв общ модел, който да обединява в себе си всички вече съществуващи методи за въздействие върху човека и болестта. По онова време започнах да изучавам хомеопатия и веднага след завършването на университета започнах да работя като лекар-хомеопат.

Хомеопатията привлече вниманието ми като вид личностна медицина. Според един от принципите й вместо да потискаме болестта, трябва да се погрижим за възстановяването на динамичното равновесие в организма. Хомеопатията предлага уникален индивидуален подход както към болестта, така и към самия болен. Освен това, всички лекарства се приготвят от природни суровини (билки, минерали, отрови, насекоми, екскременти на животни, продукти от болестите на човека). Начинът на приготвяне и употребата на хомеопатични продукти изключва появата на вредни странични ефекти или привикване. Самуел Ханеман, основоположникът на хомеопатичния метод, изпреварва времето си с два века.

Работейки като хомеопат, аз се радвах на успехите при лечение на болестите и се възхищавах на хомеопатичния модел. Беше ми приятно, че мога да лекувам болести, с които официалната медицина не можеше да се справи. Но имах и неуспехи. Започнах да изучавам по-внимателно поведението на болните и постепенно стигнах до извода, че понякога болестите изпълняват определени функции в живота на хората. В някои случаи тези функции са очевидни, в други - скрити. Започнах да изучавам психология и психотерапия, усвоих хипнозата и се захванах с изследване на човешкото подсъзнание, много внимателно, спазвайки заповедта „Не вреди!"

Постепенно осъзнах, че причините за болестите се крият не извън човека, а вътре в него. Всеки човек сам създава болестите си. Стотици и стотици пъти съм анализирал случаи от практиката си и всеки път съм се убеждавал, че външните фактори, като хранене, инфекции, време са само фон за развитието на заболяването. Че има нещо по-дълбоко вътре в човека, което определя развитието на едно или друго заболяване. Независимо дали става въпрос за болест на душата, или на тялото.

По онова време се появиха книгите на Ричард Бендлър и Джон Гриндър за невролингвистичното програмиране и хипнозата на Ериксон, които потвърдиха догадките ми и ми предоставиха конкретни инструменти за по-успешно изследване и лечение на болните. Също така бях силно повлиян от книгите на Луиза Хей, С. Гроф, Сергей Лазарев, Владимир Жикаренцев, Галина Шаталова, Карлос Кастанеда; книгите по дзен-будизъм, суфизъм, йога, даоизъм.

В съзнанието ми започна да се заражда някакъв модел. Нарекох го „Библейският модел на човешкото съзнание и подсъзнателното програмиране". Защо библейски? Защото той се основава на известните и стари като света закони. Защо програмиране? Сигурно защото от ранно детство мозъкът ни, подсъзнателният ни разум се програмират за определено виждане и създаване на заобикалящия ни свят. След това живеем по тези програми, като си създаваме много болка и проблеми. Искаме да променим това положение, но не знаем как.

Започнах да проверявам въздействието на моя модел върху самия себе си. Ефектът беше поразителен. В живота ми започнаха да настъпват удивителни промени. Те засягаха не само здравето ми, но и всички сфери от личния ми живот. Започнах да се чувствам превъзходно: здрав и издръжлив, както никога. Самото възприятие на околния свят беше качествено ново. Стана ми интересно да живея.

Започнах да прилагам принципите на този модел в работата си с моите пациенти. Резултатите бяха забележителни. Моделът работеше невероятно. Онези, които го овладяха, се отърваваха от всички болести, включително и от „неизлечимите". Но по време на работата си се сблъсках с един проблем. Как да предам на хората своите знания и опит? Разбрах, че всеки човек е индивидуалност и е безполезно, а и ненужно, да се опитвам да насаждам на хората моите принципи вместо техните изградени възгледи за света. Да, наистина моят модел е много прост, но за да го предам на всеки човек, трябва постоянно да се усъвършенствам. Именно затова реших да напиша серия книги за тайните на подсъзнанието и по този начин да се опитам да предам на читателите си своите познания и умения.

И така, използвайки натрупаните данни, аз разработих нов интересен модел за лечение на болни. В никакъв случай не го възприемайте като поредния модел за лечение. Аз предлагам нов подход към човека, към неговия живот и към такова явление, каквото е болестта. Самият модел съдържа много методики. Например, методът за вглъбяване и подсъзнателно програмиране, с помощта на който вече помогнах на няколко хиляди болни хора да се излекуват, да станат по-щастливи. По-късно започнах да използвам този модел за нормализирането на различни сфери от живота: работа, семейство, взаимоотношения, финанси.

Искам да подчертая, че методът ми не е панацея и не е абсолютната истина. Това е само набор от различни инструменти за успешно решение на различни проблеми. Всеки може да овладее този метод и да го прилага. Ако сте изправени пред избор кой метод да приложите при дадено лечение или вече сте изпробвали много методи, но без желаните резултати - възползвайте се от модела, който ви предлагам, и от метода за вглъбяване и подсъзнателно програмиране.


ПРЕДГОВОР КЪМ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ

Изминаха няколко години, откакто на бял свят се появи първото издание на книгата. През това време аз получих много писма от мои читатели от различни краища на земното кълбо.

Много съм им благодарен за разбирането и подкрепата на идеите ми. Беше ми много приятно да разбера, че за много от тях книгата ми е станала настолна.

Но най-интересното е, че повечето писма пристигнаха с благодарност за изцелението, което са получили читателите ми. След прочита на моята книга мнозина са се избавили от недъзите си, решили са някои проблеми в личния си живот.

Оказва се, че читателите ми се подлагат на нещо като задочно лечение. А книгата ми е техен верен помощник. Мисля, че това стана възможно благодарение на факта, че докато пишех книгата си, аз не само предавах уникални знания, но влагах също така душата и сърцето си. Тази книга е надарена с лечебна сила, тъй като всички ние сме свързани помежду си с невидимите нишки на съпричастността и сме клетки от един организъм. Тази книга е написана за вас, драги мои хора. Чрез нея аз влизам в дома ви, в сърцето ви.

Ето какво ми написа една моя читателка:Уважаеми Валерий Владимирович! За мен моят втори рожден ден е денят, в който една приятелка ми даде да прочета вашата книга. Тази книга преобърна живота ми. Изправи ме на крака. Не само се отървах от един куп болести, но и уредих личния си живот. Изобщо, открих смисъла на живота си. Стана ми интересно да живея.

Представете си как се почувствах, когато приятелката ми поиска да й върна книгата. Аз буквално се вкопчих в нея.

- Какво ти става? - учуди се приятелката ми. - На мен също ми е необходима тази книга. Тя ми е настолна. Напиши писмо на доктора и той ще ти изпрати книгите си.

И ето че сега ви пиша, Валерий Владимирович, с молба да ми изпратите книгата си в два екземпляра: един за мен и един искам да изпратя на моите родители.

Понякога читателите много подробно описват външността ми, въпреки че никога не са ме виждали. И казват, че в трудни момента от живота аз им помагам да се справят с проблемите си. А при някои (това беше неочаквано и за мен самия) идвам в съня им и провеждам сеанси.Валерий Владимирович! Тази нощ сънувах чуден сън. Вие дойдохте при мен и започнахте да ме лекувате. Не си спомням какво ми казвахте. Но си спомням, че ми правехте някакъв сложен гинекологичен масаж и ми четохте молитва на някакъв древен език. На сутринта с учудване и, разбира се, с радост установих, че болката ниско в корема, която ме измъчваше години наред, беше изчезнала напълно...

От онзи загадъчен сеанс измина почти половин година. Оттогава се чувствам много добре и комфортно по време на месечния си цикъл. През това време отношенията в семейството ми напълно се промениха. Вече има повече любов и разбирателство.

Съпругът ми също прочете книгата „Възлюби своята болест", а после и „Силата на намеренията". След това бизнесът му потръгна много добре. Благодаря ви! Очаквам с нетърпение следващите ви книги.

Ето още един пример за необичайно изцеление с помощта на тази книга.Уважаеми Валерий Владимирович! Няколко години подред аз страдах от хронични болки в кръста и в левия крак. Изпробвах много средства както на официалната медицина, така и на народната. Изчетох много книги, но все безуспешно. Затова, когато съпругата ми донесе Вашата книга и ме помоли да я прочета, аз се ядосах.

- Чети си я сама - промърморих аз.

А когато прочетох названието на книгата, допълних:

- Трябва да обичам болестта си? Има си хас! Та тя само ми трови живота.

Жена ми се опита нещо да ми обясни, но аз не пожелах дори да я изслушам.

Този ден кракът ме болеше много силно. Жена ми ме извика да вечеряме. Отидох в кухнята и седнах на масата. Вечеряхме. Пихме чай. Тъкмо се канех да стана от стола, когато с учудване забелязах, че болката в крака ми беше преминала.

Странно - помислих си аз. - Обикновено вечер болката ми се усилва."Когато станах, видях, че на стола до мен лежеше Вашата книга. Оказа се, че жена ми я е оставила там и е забравила за нея. Бях смаян. Нима книгата ми помогна?!

Имам две висши образования и не вярвах в подобни неща. Затова веднага се опитах да намеря някакво логическо обяснение. Но нищо не можах да измисля. Реших, че това е случайност и затова не си струва да обръщам толкова внимание на случилото се.

Но на следващия ден ме заболя сърцето.

Ето една прекрасна възможност да проверя ефекта" - помислих си аз.Взех книгата и я сложих до сърцето си. След няколко минути болката премина.

Интересно - помислих си аз, - може би все пак си струва да прочета книгата на този Синелников."Отворих книгата и се зачетох. Още от първите страници ми стана страшно интересно. Имам навика да правя записки на полетата на книгите. Сега на книгата ви има бележки на всяка страница. Така ми се иска да се срещна лично с вас, да си поговорим, да поспорим.

В заключение искам да ви кажа, че след като се запознах с книгата, осъзнах причините за болестта си и напълно се избавих от нея. Сега вече няма нужда да слагам книгата върху болните си места. Дори помагам на жена си и тя да преодолее болежките си. Въпреки че тя първа прочете книгата и ми я предложи на мен. Това е много полезна книга. Ако всички се придържаха към този модел, светът би бил по-различен.

Читателите ми също така описват случаи, когато с енергията от книгата ми водата е придобивала целебна сила и с нея са лекували хора, страдащи от тежки недъзи.

Посочих ви тези примери не за да започнете да слагате книгата върху болните си места или да поставяте върху нея чаша вода. Човек има нужда от вяра, но не от сляпа вяра, а от осъзнаването на съпричастността си към великото дело на сътворението. Затова първо прочетете книгата, помислете за живота и за своето място в този свят. Замислете се.

Сигурен съм, че още докато четете в живота ви ще започнат да настъпват дългоочакваните промени. Желая ви успех!


Как да работите с книгата

Не се опитвайте да прочетете книгата като роман. Това е по-скоро пособие, с което е необходимо да се работи. Затова след като я прочетете веднъж, я прочетете отново и отново. И всеки път изпробвайте новите знания на практика. Това трябва да прилича на шофьорски курсове. Първо изучавате теория, след това сядате зад волана и пробвате. Онези, които някога вече са се опитвали да карат кола, ще се научат по-бързо, на други ще са им необходими повече време и практика. На някои наши читатели определени идеи, представени в книгата, ще им се сторят познати и те ще овладеят целия модел много по-бързо. На други, за които книгата ще се окаже откритие, ще им бъде необходимо да положат повече усилия и да отделят повече време. Но във всички случаи си струва да изучите и използвате в живота си написаното в книгата.

Тази книга е първата от поредица книги, посветени на тайните на подсъзнанието, и в нея е представен един много ефективен модел за решаването на различни проблеми. Той може да се използва не само за лечение на широк спектър заболявания, но и за нормализирането на такива сфери от личния живот, като работа, взаимоотношения, семейство, пари. Този модел е прост и достъпен за всеки, който пожелае да го овладее. Но искам веднага да ви предупредя. Не се вкопчвайте в този модел като в панацея от всички беди и нещастия. Нека това бъде само едно стъпало от Пътя ви към Познанието. Овладейте този метод. Прилагайте го в живота си. И когато разберете, че сте го овладели до съвършенство, започнете да търсите нещо ново за себе си.

В първата глава ще се запознаете с общата представа за това как човек възприема и създава заобикалящия го свят, какво място в живота му заема съзнателното и подсъзнателното възприятие, какви закони действат във Вселената. Колкото по-надълбоко вникнете в тази информация, толкова по-лесно и бързо ще усвоите целия метод. След като прочетете цялата книга, отново се върнете към тази глава.

Когато стигнете до онова място в книгата, където се описва начинът, по който трябва да осъществите контакт с подсъзнанието, намалете темпото. Опитайте се да изпълните всичко.

Във втората глава е описано как хората сами си създават болестите. Спрете се и на тази глава и се замислете.

В третата глава ви предлагам позитивна представа за разрушителните сили на Вселената, които открай време са се смятали за дяволски и които хората използват, за да си създават болести и проблеми в личния живот. След като прочетете тази глава, съставете списък на разрушителните си мисли и емоции.

Прочетете много внимателно четвъртата глава. В нея е описан конкретен план-схема на метода. Но за да овладеете самия метод, ви е необходима практика. Примерите от моята лекарска практика ще ви помогнат за това. Пробвайте, тренирайте. Вашето здраве е във вашите ръце. Разполагате с всичко необходимо, за да се излекувате.

Във втората книга ви предлагам списък на болестите и възможните причини за тяхното възникване. Тя ще ви помогне да откриете причините за страданията си и да ги отстраните с помощта на метода на подсъзнателното програмиране.

В книгата постоянно ми се налага да използвам думи като Бог, Вселена, Висш разум, Реалност, Сила, Действителност, Свят. Това са различни наименования на едно и също нещо - на някаква тайнствена и загадъчна Сила, която господства във Вселената и съществува във всеки от нас. Ако сте религиозен човек, можете да използвате термина „Бог". Но преди това си помислете с какъв образ свързвате тази дума. Може би детска представа - мъдрият брадат старец, който седи в облаците и размахва пръст. Не забравяйте, че това е само вашият образ. Ако сте атеист, мисля, че за вас ще са по-подходящи такива понятия като Сила, Енергия или Реалност. Иначе казано, всяка представа за единното и разумно начало на Вселената може да се окаже подходяща. Ако някое от тези названия не ви допада, изберете дума, която по-добре ще изрази представата ви за самия себе си и за заобикалящия ви свят.

Искам още веднъж да подчертая - не възприемайте книгата като истина. Ако не сте съгласни с някоя моя мисъл, поставете в полето въпросителна и продължавайте да четете нататък. Отнасяйте се към описвания метод като към модел, като към набор от инструменти в помощ на самия себе си. В крайна сметка, никой не може да реши проблемите ви по-добре от вас самите.
Глава 1

НЕРЕАЛНАТА РЕАЛНОСТ

Теоремата на Джон Бел изправи физиците пред неприятната дилема: или светът не е обективно реален, или в него действат свръх-светлинни връзки. С теоремата си Бел доказа дълбоката истина, че или Вселената е лишена от всякаква закономерност, или е фундаментално неразделна.

С. Гроф. Извън границите на мозъка

През последните десетилетия учените стигнаха до убеждението, че Вселената представлява един вид непостижима чиста енергия, надарена със собствено съзнание. За християните това е Бог (наречен с различни имена), при мюсюлманите - Аллах, на Изток - Истина. Учените го наричат „физически вакуум". Съществуват и други названия. Но както и да бъде наричано ТОВА НЕЩО - това са просто различни метафори, различни начини да се говори за едно и също нещо. Този източник на всичко съществуващо, тази Сила обединява всички и всичко на този свят и е основа на живота. На магьосниците им е било известно, а сега и официалната наука знае, че тази загадъчна енергия се поддава на въздействието на намеренията на човека. Тоест, самото наше очакване на нещо въздейства на останалите енергийни системи и подрежда събитията според нашите желания. Следователно, първоизточникът на всичко съществуващо, Силата, която създава съдбата ни, е в самите нас.

Но това е известно от дълбока древност. Например, в Библията пише: „Не търсете Царството Божие нито на небето, нито на райската земя - то е във всеки един от нас." А надписът върху знаменития храм, съществуващ вече няколко столетия, гласи: „Опознай самия себе си." И в дзенбудизма има една прекрасна мисъл: „Ако човек търси истината около себе си, значи тъпче с краката си това, което търси."

Защо човек остава глух за мъдростта на древните хора и за изводите на съвременните учени? Как става така, че сблъсквайки се с един и същ Свят, различните хора го възприемат по толкова различни начини? Причината за това е отново в самия човек. В отношението му към това, което възприема. Оказва се, че когато се сблъскат с невъобразимата богата и сложна Реалност, хората си създават един жалък модел на света, който им причинява болка и страдания.

Да се запознаем с класическия психологически експеримент на Лео Поустман и Джером Брунър, който удивително просто отразява природата на съзнанието.

Участниците в този експеримент трябвало да разпознават обикновени карти за игра, сред които имало и нестандартни, например червена шестица пика или черна четворка купа. Във всеки отделен експеримент една и съща карта била показвана на един и същ участник по няколко пъти в рамките на определен интервал, продължителността на който постепенно се удължавала. След всяко показване питали участника какво е видял. Експериментът се смятал за завършен след две последователни правилни отгатвания. Дори при най-краткото показване повечето участници правилно различавали повечето карти. По правило нормалните карти били различавани правилно. Що се касае до нестандартните, те почти винаги без видими колебания били възприемани като нормални. Черната четворка купа била възприемана например като четворка пика или купа. Без изобщо да осъзнават разликата, участниците я отнасяли към една от известните категории, подготвени от предишния си опит. Трудно би могло дори да се твърди, че участниците виждали нещо по-различно от това, което те приемали за видимо. Колкото повече се удължавало времето за разглеждане на нестандартните карти, толкова повече започвали да се колебаят участниците, показвайки по този начин, че започват да осъзнават разликата. Когато им показвали например шестица пика, те обикновено казвали: „Това е шестица пика, но нещо в нея не е наред - черното изображение има червени краища". Колкото повече се увеличавало времето за разглеждане, толкова по-разколебан и объркан се чувствал участникът, докато най-накрая изведнъж няколко участници без колебание започнали да разпознават нестандартните карти. Нещо повече, след като открили по този начин три-четири нестандартни карти, те лесно започнали да различават и останалите. Няколко участници обаче така и не успели да се адаптират към категориите карти. Дори когато нестандартните карти им били показвани доста продължително време, повече от 10 процента от нестандартните карти си останали неразпознати. Точно тези участници, които не успели да се справят с възложената им задача, страдали от значителни личностни отклонения. По време на експеримента единият от тях отчаяно възкликнал: „Не мога да разбера какво е това. То дори не прилича на карта. Не мога да разбера каква боя е и дали е пика, или купа. Вече не съм сигурен как точно изглеждаше пиката. Боже мой!"

Изучавайки съзнанието и подсъзнанието на човека, стигнах до убеждението, че хората общуват със заобикалящата ги действителност най-малко на две нива: съзнателно и подсъзнателно. Всеки от нас си има работа не непосредствено със СВЕТА, а с някакъв модел на СВЕТА. В същото време подсъзнанието възприема Реалността такава, каквато е.

Нашият подсъзнателен разум е велик илюзионист, който по съответните правила създава в нас великата илюзия. Той създава нашия свят (по-точно - нашия мъничък свят), предпазва ни от хаоса на Вселената, отсявайки за нашето възприятие само онова, което сметне за необходимо и безопасно. Но изпълнявайки съзидателната и защитната си функции, за много хора той се превръща в надзирател. Та нали именно нашият разум не ни позволява да излезем извън рамките на създадения от нас свят. Той постоянно измисля разни хитрини, често прибягва до страха, за да ни убеди, че илюзията, която той ни предлага, е самата РЕАЛНОСТ.

В един голям зоопарк докарали бяла мечка. Все още обаче не било подготвено заграждението, в което тя щяла да живее, и докато го изграждали, мечката била затворена в една тясна клетка. Няколко месеца подред тя се разхождала из клетката, като правела три крачки в едната посока и три крачки в другата... Когато заграждението било построено, извадили мечката от клетката, но тя продължавала да се разхожда по старому - три крачки в едната посока и три крачки в другата.

На Земята няма двама души с напълно еднакви пръстови отпечатъци. Също така няма двама души с напълно сходен житейски опит. Дори животът на едноличните близнаци се различава в известна степен.

С други думи, всеки човек живее в свой собствен свят и създава свой собствен уникален свят. От раждането си всеки от нас се намира под въздействието на родителите си, възрастните, учителите, заобикалящия го свят, изгражда своя реалност, свой свят. Ако имате деца, припомнете си как сте се опитвали да им внушите своята представа за света, как сте им обяснявали какво е лошо и какво е добро, какво могат да правят и какво не могат. По същия начин спрямо нас са се държали нашите баби и дядовци, учители и други възрастни хора.

В крайна сметка, вашето дете си е изградило своя ПРЕДСТАВА ЗА СВЕТА, която по нещо прилича, но и по нещо се отличава от вашата. И вашите родители са постъпвали по същия начин по отношение на вас. Всички хора минават по този път. Не можем да кажем дали е хубаво, или лошо, че от малки ни учат да възприемаме РЕАЛНОСТТА по някакъв особен, „човешки" начин. Този процес е просто необходим, тъй като, ставайки негови участници, ние се чувстваме по-спокойни. Но ние толкова се увличаме от това занимание, че забравяме една очевидна истина: има огромна разлика между самата РЕАЛНОСТ и нашия свят.

Още от детството си създаваме модел на СВЕТА, модел на РЕАЛНОСТТА, в която живеем през целия си живот, като се опитваме да подобрим този модел. Няма нито добри, нито лоши модели. Въпросът е доколко нашият модел е жизнеспособен и полезен. От една страна, нашият модел ни помага да се възползваме от всички блага, които е натрупала през вековете човешката цивилизация, а от друга - създава ограничения, затвърждавайки вярата ни в това, че нашият далеч не съвършен модел е самата Реалност. И тази самоизмама ни отвежда далеч от ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА и поражда у нас чувство на неудовлетвореност. Има още един парадокс: всички ние действително живеем в РЕАЛНОСТТА и подсъзнателно я възприемаме такава, каквато е - като нещо прекрасно, необяснимо, непознаваемо, но осъзнаваме само модела на тази Реалност, за създаването на който отдаваме целия си живот и енергията си. Можем да докажем това по много начини. Но първо да направим някои изводи.


Каталог: 01-Bulgarian -> 14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Биография на един йогин Парамаханса Йогананда Предговор
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Книга първа платон елевсинските мистерии Младостта на Платон и смъртта на Сократ
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> К. Г. Юнг Автобиография спомени, сънища, размисли Записани и издадени от Аниела Яфе Подготвената съвместно от Юнг и Аниела Яфе автобиография
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Уолдън или Живот в гората Хенрих Дейвид Торо
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Вестителите на зората барбара Марчиняк
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Живот без принцип хенри Дейвид Торо Избрани произведения
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Образи и символи Размисли върху магическо-религиозната символика
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Sant Bani Ashram Sanbornton, New Hampshire, usa превод Красимир Христов, 2003 Художник на корицата Димитър Трайчев Кратка биография
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Писма на елена рьорих 1929 – 1932 Том 2 Един уникален по съдържанието си труд
14.Knigi%20i%20statii%20-%20Ezoterika -> Митът за вечното завръщане Архетипи и повторение


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница