Книга в Новия завет се нарича "Деяния на апостолите"Дата21.01.2018
Размер22.58 Kb.
#50188
ТипКнига
ДЕЯНИЯ НА АПОСТОЛИТЕ
Петата книга в Новия завет се нарича "Деяния на апостолите". Но, в действителност, тя описва предимно делата на Петър /гл.1-12/ и на Павел /гл. 13-20/. Въпреки, че в книгата се появяват и други герои /Стефан, Филип, Варнава и Яков/, Петър и Павел са доминиращите личности. Тъй като "Деяния на Апостслите" не представлява пълно описание на делото и служението на всички апостоли, някои са предлагали следните заглавия като по-подходящи - “Евангелие на Святия Дух”, “Деяния на възкръсналия Христос”, “Деяния на хора с апостолско служение.”

"Деяния на апостолите" проследява най-вече разпространението на християнството от идването на Святия Дух в деня на Петдесятница до Павловото пристигане в Рим след около 30 години. Това е важен период от историята на християнското движение, през който църквата надраства своята незрялост и достига до всички части на “тогава познатия свят.”

В "Деяния на апостолите" са записани няколко важни събития: произходът, характерът, основаването и растежът на църквата; първите случаи на обръщане към християнството; първата съпротива; първото дисциплиниране; първото преследване; първият мъченик; първата организация и изпращането на първите мисионери.

Ключовата дума в "Деяния на апостолите" е “свидетел”, спомената повече от тридесет пъти. Ключовият стих е:”Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, така и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.” Чрез краткостта и пределната яснота на Великата заповед/Мат.28:19,20; Марка 15:16; Лука 24:46-48; Деяния 1:8/Господ цели да насочи учениците си към излизане и работа в света и да начертае безпогрешен курс на действие за Своята църква. Отговорността за разгласяване на Исусовото послание по целия свят не бива да се приема като избор от срана на църквата, но по-скоро като задължение, изискващо нейното пълно посвещение.

"Деяния на апостолите" е книга на действието, понеже описва великите дела на хора, помазани от Святия Дух. С думите на Великата заповед, кънтяща в техните уши и с изгарящото желание в сърцата им , те бързат да разгласят Благата вест. Името на Исус се чува навсякъде - по улиците, в Храма и по къщите. Благовестие става на всяко място, където има хора. До края на апостолския век /приблизително 100 г. Сл. Х./, църквата, под водителството на Святия Дух, наброява около 500 хил. вярващи.

Забележителното разпространение на християнската вяра може да бъде директно свързано с изливането на Святия Дух в деня на Петдесятница /Деяния 2 гл./и с дързостта, с която ранната църква прогласява посланието на Исус. В книгата "Деяния на апостолите" името на Святия дух е споменато не по-малко от седемдесет пъти.

От специално значение е обръщението на Савел от Тарс, по-късно наречен Павел, и незабавната му мисионерска дейност /Гл.9/. Избран за “специален съд”, Павел е определен да бъде апостол,служител, мисионер, автор и църковен водач. Малцина, подобно на този велик човек, са оказали такова влияние върху християнския свят.

Книгата "Деяния на апостолите" подкрепя и много от основните доктрини на Библията, като покаяние /2:38; 3:19/, водно кръщение /2:38; 8:37-39/, кръщение със Святия Дух /2:4; 10:46; 19:6/, молитва /3:1; 4:31; 6:4/, изцеление /3:1-11; 9:32-35/, вяра /16:25-31/ и възкресение /26:8/.За автор на "Деяния на апостолите", както и на третото евангелие, се смята “възлюбеният лекар” Лука. Тази книга е адресирана до Теофил, който по всяка вероятност е гръцки благородник или римски служител, заинтересован от християнството. Неговото име означава “приятел на Бога.”
Каталог: download
download -> Конкурс „зелена планета 2015" Наградени ученици І раздел „Природата безценен дар, един за всички"
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
download -> Огнената пещ
download -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
download -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
download -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница