Книга за четене. Заети библиотечни единици 2 800 за дома, ползвани в читалня 424 единици, ползвали компютри 6 140 посетителяДата01.05.2018
Размер65.26 Kb.
ТипКнига
Н.Ч. „ПРОБУДА-1910” С.АЛЕКОВО, УЛ. “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” №45, ОБЩ.АЛФАТАР, ОБЛ.СИЛИСТРА, Е-mail:probudaalekovo@abv.bg, ТЕЛ:0878683337

О Т Ч Е Т Е Н Д О К Л А Д
ЗА ДЕЙНОСТТА НА Н.Ч. „ПРОБУДА-1910” ПРЕЗ 2016ГОДИНА

НЧ „Пробуда-1910” изпраща календарната 2016 година със съзнанието, че алековската общност се е обогатила духовно и жителите са станали по-мъдри. Годината бе изпълнена с привлекателни, духовно богати събития и срещи за жителите, и гостите на Алеково. Заплануваните събития в „ План 2016” се реализираха с желания и упорит труд. За разлика от други години през тази 2016 изявите на самодейните групи не са много, но за сметка на количеството постиженията са високи. През цялата година сме се старали да предоставяме на посетителите и жителите на Алеково приятна и забавна атмосфера, за да се чувстват обичани, необходими, полезни и уважавани от цялото общество. Стараем се според възможностите ни да възпитаваме децата и създаваме у тях чувства за отговорност и значимост.Библиотечна и информационна дейност. Тази година подписахме споразумение за сътрудничество и продължаваме да работим с фондация „Глобални библиотеки - България”. Направихме и регистрация на читалищната библиотека в Министерството на културата по изискванията за вписване в регистъра на обществените библиотеки. През годината отстранихме 492 тома физически амортизирана от материални щети/изгнила от влага/ литература. В момента разполагаме с 9 701 тома, като за 2016 г. сме набавили 25 тома от дарения.

Библиотеката има 86 читателя. Под 14 години-18 и над 14 години-68. Стараем се на всеки потребител , ползвал компютър да предложим подходяща книга за четене. Заети библиотечни единици – 2 800 за дома, ползвани в читалня – 424 единици, ползвали компютри – 6 140 посетителя.Дейността на библиотеката е съвместна с културната дейност и за това е изложено по-долу.
Гордеем се с нашият „Музей” и не пропускаме да поканим посетителите на читалището, и Алеково да го разгледат. Поддържаме музейната сбирка с автентични експонати от изминалият бит и култура на Алеково. Бяхме си поставили задачата да съберем от дарители интересни експонати, за да я обогатим. Всеки предмет, който прибавим към музейната сбирка е ценен, защото по време на работата ни се оказва, че имаме необходимост от него, най-вече когато пресъздаваме обичай и сцени от миналото. Надяваме се, че през 2017 год. ще продължим с тази задача. При състоянието на сградата и залата, където се помещава музейната сбирка поддържането на необходимият климат и хигиена е трудно. Върху експонатите пада мазилка, при обилни дъждове тъканите се мокрят и изискват особена и навременна грижа.
Културна дейност. Годината бе богата на културни събития. Освен заплануваните, проведохме и спонтанни, както изяви на сцени, гостувания и посрещане на гости, отбелязване на граждански и църковни празници. Спазихме традицията всеки месец да разглеждаме определени теми с възрастните посетители на читалището. През 2016 наши приятели - здравни специалисти всяка сряда след дамски клуб „Усмивки” изнасяха теми на здравна тематика по лесен и достъпен метод /чрез презентации/ на поканените граждани от местната общност.
Ще представя по-главните събития през изтеклата календарна година.

Януари: „Патриотизма на Христо Ботев в неговото творчество” –литературна вечер и изложба; Бабин ден с традиционното шествие из селото. Общоселско увеселение за „Дядов ден”.

Февруари: Петльов ден - празник за момчетата, литературно-музикално тържество;Трифонов ден” по алековски; За „Св. Валентин” пред посетителите в читалището бе изнесена беседа на тема „Да раздаваме духовна любов”; Литературно-музикално тържество и изложба за Васил Левски; работилница за изработване на мартеници и изложба в фоайето на читалището.

Март: „Ден на самодееца”заедно с пенсионерите в пенсионерския клуб; Тържество на 3-ти март с представяне на сцени от романа „Под игото” и тържествен рецитал от участниците в кръжока по художествено слово, поднасяне на венци пред паметника в центъра ; Кукери огласиха Алеково със звънците си на Заговезни; „Тодоровден” на 19 март с традиционните кушии и награди; пролетно общоселско увеселениена 22.03.

Април: Шоу „Ще се смеем на сцената”- в банкетната зала; Лазаруване от девойките; децата подредиха изложба от боядисани яйца; активно се включихме в почистването на читалището, площите около читалището и парка.

Май: В „Деня на библиотекаря” нашите гости ни четоха на глас, а това бяха децата от училището „Отец Паисий”в Алеково със своите учители; проведохме младежка футболна среща Алеково-Бистра; 24 май – състезание за най-красиво изписана азбука.

Юни: Детско шоу за деня на детето в читалището - карнавал; ден на селото – общоселско увеселение с оркестър; „Билки за здраве” - бране и изложба от билки; Единадесети фолклорен събор „Алеково пее песните на Димитрина Кунева” с участието на 30 фолклорни групи и много индивидуални изпълнения.

Юли: Откриване на жътвата – автентичен обичай.

Август: „Ден на градинаря” с изложба и награди; Калина Малина в парка; Младежко състезание по тенис в читалището.

Септември: На раздумка в парка, в навечерието на „Деня на съединението”; Дискусия за независимостта на България на 22.09. в пенсионерският клуб.

Ноември: Празник на читалището – 106 години, изложба, литературно-музикална програма и младежко увеселение; „Ден на християнското семейство” в ПК.

Декември: Отвори врати работилницата за коледно-новогодишни картички и украса; Изложба за „Никулден” от рибни ястия. Игнажденска седянка и Коледно-новогодишно тържество увеселение.

През годината читалището има изяви на сцени в общината, областите Силистра, Добрич и Търговище. ПК „Димитрина Кунева” завоюва трето място в Силистра на пролетно надпяване; ГСП „Нежни чувства” участва във фестивал за стари градски песни „Подари ми море” Крапец, където спечели специалната награда за артистично сценично поведение и костюми; „Фестивал на мъжка песен” в Ситово; фолклорните групи участваха във фолклорен събор „Алфатарски багри”; ЖПФ „Сладкопойна чучулига” и ГАТ „Алековска плетеница” изненадаха зрителите и престижното жури с председател проф. Петър Крумов на регионален фолклорен събор „Текето-2016” със стойностните автентични изпълнения, наградите са първа, специална и трета за ГАТ в парични измерения; „Добруджански събор Град Тервел”; Водица, Търговище жури с председател академик Досев оцени ЖПФ „Сладкопойна чучулига” – златен медал, дует „Алековски славеи” – златен медал, солово изпълнение Мариянка Радева – златен медал. ГАТ „Алековска плетеница” – сребърен медал и за стойностно участие на читалище „Пробуда-1910” специалната награда на фолклорният фестивал „С хоро и песен във Водица всяка есен”. Организирахме лятна екскурзия за децата-самодейци до град Балчик и Каварна.


Художествено-любителско творчество. През 2016 година работиха следните кръжоци и групи: КХС- 10 деца, , балет”ШОК”- 6 деца, К „Веселите готвачи”-10 деца, КИИ- 9 деца, К „Млад приятел на книгата и компютъра”- 8 деца,

Възрастни: КХС – 12 участника; К „Краезнание” – 10; К „Всичко знам и мога” – 15; ГСП ”Нежни чувства”-11, СФГ”Димитрина Кунева”-18 участника; ;ГАТ „Алековска плетеница” – 10; ЖПФ „Сладкопойна чучулига” -14; МПГ – 10 мъже;

ДК ”Усмивки”- 10 дами; Спортен клуб – младежи.
Социалната дейност . Проведохме три големи благотворителни кампании като събирахме и раздавахме дрехи, обувки, учебни пособия. Кръжока „Веселите готвачи” получаваше продукти, дарени от спомоществователи за своята дейност през цялата година.
Организационна дейност. Стараем се да работим в екип и работата се върши според компетентността на Читалищното настоятелство под наблюдението на Проверителната комисия. Документацията се води надлежно от Секретаря, който своевременно информира Настоятелството за вземане на решения и подготвя покани, обяви и сценарии за предстоящите събитията. Библиотекаря взема дейно участие във всички изяви и събития на читалището. Много добре комуникира със самодейците и жителите на Алеково. Тази година проведохме Общо отчетно-изборно събрание на 18 март. Настоятелството има 5 заседания.Методична дейност. Председателя, Секретаря и библиотекаря сме вземали участия в обучения, организирани от РЕКИЦ Силистра. Посещавани са редовно работните срещите на читалищата в Общината. Йорданка Георгиева и Нели Иванова взеха участие в семинара, организиран от РЕКИЦ Силистра и Варна в град Варна в края на месец ноември на тема

„ Мисия - читалища ” и в Национален форум „Глобални библиотеки – България” в София. Изпратихме формуляр за допълваща субсидирана бройка към МК, като акцентирахме за работа с малцинството и ФС „Димитрина Кунева”, подготвихме документация за кандидатстване по Мярка 7.2 - „Програма за развитие на селските райони” за ремонт на читалищната сграда – но не успяхме да кандидатстваме, защото не покриваме изискванията за брой жители в Алеково.


Административно-стопанска дейност. Имаме субсидирани 3 бройки, които са заети по трудови договори. Стараем се да поддържаме добра хигиена в сградата и около сградата. Многократно ползваме помощта на доброволци и спомоществователи. Отопляваме една зала с твърдо гориво, където са компютрите, провеждаме репетиции и кръжочни форми през студените месеци в същата зала.
Този Отчетен доклад за дейността на Н.Ч. „ Пробуда-1910” през 2016 година е одобрен от Читалищното настоятелство на 17.12.2016г. с Протокол №108, Решение №1 и допълнен до 31.12.16., след което на заседание на Читалищното настоятелство е представен по Протокол № 109/31.01.2017г. с Решение№4.

Председател:/Иван Захариев/


Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница