Книга за нас, между нас ще се види голямо съживление и пробуждане. Ние не разбираме напълно поученията, които тя ни предава, въпреки увещанието да я изследваме и изучавамеДата30.12.2017
Размер87.36 Kb.
#37685
ТипКнига
Слава на Исус Христос! + Т.Откр. + М.Откр.

+ С.П.Дни

ВТОРАТА ТРЪБА”

(ОТКРОВЕНИЕ 8:8,9)

Кратък преговор до тук…

Когато ние като народ разберем какво означава тази книга за нас, между нас ще се види голямо съживление и пробуждане. Ние не разбираме напълно поученията, които тя ни предава, въпреки увещанието да я изследваме и изучаваме.” (“Свидетелства за проповедници”, стр.58,59)Ключът на книгата “Откровение” – Откр.1:19

Историческата част – за живелите преди нас читатели на книгата

Есхатологичната част – за бъдещето пред нас

Така е разумно – за да се покрие целият период от над 2000г. новозаветна история.

Похвата – чрез изучаване на миналото да видим принципно бъдещето.
Историческата част

Откр.8:6,7 Как се изпълни в историята, тръбенето на първия шофар?

Първият удар идва от север – племената на готите. В 378г. в битката при Адрианопол римската армия е разгромена от готската конница, загива император Валент. В 382г. император Теодосий успява да потуши вълненията на вестготите, но след смъртта му, през януари 395г., готите отново се вдигат и противопоставят на Рим. По това време крал на вестготите става Аларих (396-410).

Три пъти Аларих и неговата армия застават пред стените на вечният град (както наричат Рим). Първите два пъти е отклонен, но на третия опустошава града. На 24.08.410г., след продължителен глад на обсадените, армията на Аларих превзема Рим. В продължение на шест дни вестготите вилнеят из града. Всичко е залято с кръв. Рим е разрушен - главата на света е отсякана. От 3 милиона жители остават живи около 80 хил. души.

Западната Римска империя бе ударена с градушка от север, залята с кръв и огън.


Есхатологическата част

Имат ли тръбите и едно есхатологично приложение?

Определено. Така трябва да се разбират, според ключа на самата книга – Откр.1:19.

Внимателното проучване на библейските доказателства ще ни доведе до изключително важно заключение: Ужасните Божии наказания под формата на природни бедствия ще връхлетят света в самия край на дните. Павел подсказва тази възможност в 1Сол. 5:2, 3:

Защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност, тогава ще ги постигне внезапна погибел като родилните болки на бременна жена, и никак няма да я избегнат.”

Според Откровение ужасно земетресение ще опустоши света при Второто идване (виж Откр. 6:12-14).

Вярвате ли, че Господ ще дойде скоро и последната голяма криза ще се разрази над света? Скоро ще настъпи внезапна промяна в Божието отношение. Поради своята извратеност светът бива сполетяван от бедствия – наводнения, бури, пожари, земетресения, глад, войни и кръвопролития. Господ е бавен в гнева Си и велик в силата Си… но търпението няма да продължава вечно. Кой е подготвен за внезапната промяна, която ще настъпи в Божието отношение към грешните хора?”i

Тази промяна в Божието отношение към света ще бъде и началото на съда за живите.


Сега да продължим с Втората тръба – Откр.8:8,9
Историческата част

Относно историческата част не можем да приложим, буквалното тълкувание, ще потърсим символиката тук.

Миналият път обясних защо ползвам книгата на Урия Смит “Тълкувание на Откровението”.

През 70-80г. на 19-ти век, старейшината Урия Смит написал книгата “Кратък преглед на настоящата истина”. В предговорът на книгата пише, че тя “е резултат от една серия лекции държана в библейските институти в различни части на страната”.

Елена Вайт препоръчала тези лекции на бр. Урия Смит, като заявила:

Планът, който е бил възприет, старейшинът Смит да ръководи библейските институти в различните щати, е одобрен от Бога.” (4Св.Ц, стр.407)

Следващата язва бива нанесена върху Римската империя от вандалите. Чували ли сте за вандализъм? Това е стара дума, която произлиза от вандалите.

В пророчествата планината е символ на народ или царство. В Ер.51:24-26 с планина е представен Вавилон, а в Зах.4:7 - Мидо- Персия. Символът “планина” означава народ – в случая вандалите с техния крал – Гензерих (429-477г.)

Какво става, когато народа на вандалите нахлу в пределите на Римската империя? - Третата част от морето стана кръв.

М.Откр.164,165 + Т.Откр.146-148

Интересно е, че вандалите не харесвали идолопоклонството, а тук римските християни навсякъде се покланяли на идоли. Вандалите осквернили всички римски идоли. От тук произлиза думата вандализъм. Жалко е, че християните са се покланяли на идоли, а не вандалите.

Ако пътувате през средния изток, навсякъде можете да видите статуи с обезобразени лица. Така е в древния град Петра. Мюсюлманите не подкрепят идолопоклонството, затова където и да отидат се опитват да обезобразят идолите. Също както вандалите. И така – планината пламнала в огън - в историята били вандалите. Историкът Гибон пише: “Името Гензерих заема в историята на разрушението на Рим, същият ранг който заема името на Аларих…”

Исторически, перода на изпълнението на втората тръба бе м/у 419-456г.сл.Хр.


Есхатологическата част

Въпросът, който задаваме тук е: Може ли описаното във втората тръба да се случи буквално в края на земната история?

Адвентните пионери биха се усмихнали на идеята, че градушка и огън могат да паднат от небето, но дори да паднат, как би могло да се унищожи една трета част от земята, една трета от дърветата и цялата трева? Биха попитали как е възможно да падне планина от небето в окена, да превърне една трета част от водата в кръв, да убие една трета от рибата и да унищожи една трета от корабите.

Принципът, че апокалиптичните пророчества трябва да бъдат тълкувано символично, освен ако не може да им се даде ясно буквално тълкуване, подтикнал пионерите ни да тълкуват тръбите символично.

Но, ако се замислим достатъчно, в днешно време буквалното тълкуване е съвсем уместно.

Ако разгледате внимателно последиците, ще видим, че първата и втората тръба описват ужасяващи екологични бедствия. Нещо повече, тези четири бедствия засягат околната среда и причиняват това, което предизвиква толкова голямо безпокойство в човечеството. Ние сме загрижени за замърсяването на земята и горите, морето, източниците на прясна вода и атмосферата.

Сигурно си казвате: “Възможно е първата тръба да е киселинен дъжд, който пада на земята, и пестициди, които проникват в почвата. А Втората тръба да е химическото замърсяване на нашите езера и морета;

Тази теория е доста привлекателна, но според нея източникът на всички бедствия е човешка немарливост, а не Божие наказание. Според Откровение бедствията ще сполетят земята по Божия инициатива, а не по наша. Те ще бъдат ясни послания към света, че Бог се намесва в човешките дела и живот.

Ако първите четири тръби са екологично опустошение, следващият въпрос, който трябва да зададем, е: “Кое предизвиква това унищожение?” Най-добрият начин да отговорим е като погледнем какво казва пророчеството:

И в двата случая действието се извършва от небето. Ако първите две тръби представят буквални екологични катастрофи, идващи от небето върху земята, и ако причинителят наистина е нещо огнено, мога да се сетя само за една възможност: комети, астероиди и метеорити.

Едва след 1980 г. научната общност прие сериозно идеята, че комети, астероиди и метеорити са причинили огромни поражения върху земята. Когато през 1980 г. за първи път бе предложена хипотезата, че астероиди са имали огромно влияние върху геоложката история на земята, само малко на брой учени я приеха. Повечето се смееха. Днес обаче повечето учени признават, че астероидите са причина за неописуема геологическа промяна и екологично поражение. Те признават също така, че бедствията със сигурност ще случат отново, макар и да не могат да предскажат точно кога.1

Според съвременни геолози първите четири тръби описват съвършено точно екологичното бедствие, за което учените знаят, че ще бъде предизвикано от падане на астероид върху земята или в океана.


Пророкът вижда, че при втората тръба нещо като горяща планина, която пада в морето. Една планина е с размери поне няколко мили, следователно това би могло да бъде астероид. От особено значение обаче е поражението, предизвикано от втората тръба. То е в точно съответствие с онова, което учените предсказват, ако астероид падне в океана. Йоан заявява, че “една трета част от морето стана кръв и измря една трета част от одушевените същества, които бяха в морето” (ст. 8, 9). Да прочетем какво казва списание “Нешенъл джиографик”:
Разплискването, причинено от извънземно тяло [астероид с диаметър 6 мили], би изкарало на повърхността вода с намалено съдържание на кислород. Моретата ще изглеждат така, сякаш е имало глобален червен прилив. Навсякъде ще се виждат мъртви животни. Повечето от рибата във водата ще умре.2
Червеният прилив е явление, което се наблюдава доста често по бреговете както на Ню Ингланд, така и на тихоокеанското северозападно крайбрежие на Съединените щати. Причинява се от червени огранизми, които са толкова малки, че могат да се видят само под микроскоп. Огромни маси от тези организми правят океана кървавочервен и убиват всяко друго живо същество, което е имало нещастието да живее на същото място. Много важно в нашето проучване е да посочим от какво се получава червения прилив. Може да се появи само в аноксична (бедна на кислород) вода. Организмите умират във водата близо до повърхността, където вълните постоянно попълват запаса от кислород. Червеният прилив се появява само когато аноксична вода излезе от дълбините на повърхността. Йоановото описание на превръщащото се в кръв море съвпада съвсем точно с явлението, за което учените знаят, че би се породило, когато астероид падне в океана!

Йоан казва също така, че втората тръба ще унищожи една трета от корабите. Това също е съвсем реалистично:

Ако [астероид от шест мили]… падне в Мексиканския залив, би предизвикал вълна с височина три мили. На деветстотин мили разстояние гигантската водна стена все още би била висока 1500 стъпки. Такъв астероид би предизвикал потоп в Канзас сити.3

Приливна вълна от такава величина или дори много по-малка, причинена от астероид, би унищожила всички кораби по пътя си. Дори астероид от четвърт миля би създал приливна вълна висока стотици стъпки – достатъчно, за да унищожи всички кораби и да помете крайбрежните зони.4Когато чудовището влезе в съприкосновение с океанското дъно, ще се освободят 100 милиона мега тона енергия, което ще разтърси цялата планета… Само за три минути разширяващото се огнено кълбо от пара и разтопена маса би сравнило всеки град на разстояние 1200 мили и би изстъргало цялата повърхност.5

Най-малко 90 процента от световните гори биха… изгорели… Огненото кълбо би имало радиус от няколко хиляди квадратни километра. Ветрове със скорост стотици километри в час биха помели планетата за броени часове, като изсушат дърветата подобно на гигантски сешоар. Изпаренията от разтопените скали с температура 2000 градуса биха се разпространили светкавично. Тези изпарения биха кондензирали нажежените до бяло остатъци, което би предизвикало още пожари. В допълнение на всичко това електрическите заряди от мълниите подобно на вулканични изригвания биха предизвикали пожари по цялата земна повърхност.6

От 1980 г. голям брой изследователи правят проекти за основа, което би се случило, ако земята се сблъска с астероид… Компютърните сценарии, представящи краткосрочните и дългосрочните последици от бедствието, напомнят за библейските разкази за огън, кръв и глад… Енергията от сблъсъка – равна на експлозията на пет милиарда атомни бомби – би трансформирала хладната синя земя в огнен котел. Когато пушекът се разнесе, би се появила една съвсем различна планета – опустошена и пуста планета, движеща се към някаква нова съдба.7


Не на последно място – пораженията при втората тръба ни напомнят за втората язва над Египет, когато водите на р.Нил станаха на кръв и рибите в нея на мърша. Почеркът на Бога е същият.
С.П.Дни.10

Подтиквам Ви, лично за себе си да изучавате тези пророчества. Откр.1:3Надявам се блаженството от изучаването на книгата да продължи и след отпуската. Довиждане до месец септември, когато ако ще Господ ще продължа с третата тръба.1 “Земята се движи около слънцето в рояк от астероиди”, заявява острономът Доналд Йоманс от лабораторията на НАСА за турбореактивни двигатели в Пасадена. “Рано или късно планената ни ще бъде ударена от някой от тях” (Нюзуик, 23 ноември 1992, стр. 56, 57).

2 Адаптирано от “Нешенъл джиографик”, юни 1989 г., стр. 681.

3 Сп. “Нюзуик”, 23 ноември 1992 г., стр. 60.

4 “Комети, астероиди и метеорити”, стр. 52.

5 “Комети, астероиди и Метеорити”, стр. 52.

6 Адаптирано от “Нешенъл джиографик”, юни 1989 г., стр. 673

7 “Космически катастрофи”, стр. 81. Намерен е кратер от Астреоид с такъв размер. Намира се отчасти в полуостров Юкатан в Мексико, отчасти в прилежащия залив. Ерозията е била толкова голяма, че е открит чрез внимателно проучване на сателитни снимки.

i

Каталог: dataup -> SDABG.NET-IZDANIA -> SDABG.NET%202005 -> SDABG.NET -> VESTITE%20OT%20OTKROVENIE -> Revelation%20matherials
Revelation%20matherials -> Тълкувания на книгата откровение
Revelation%20matherials -> Слава на Исус Христос! + Т. Откр
Revelation%20matherials -> Апокалипсис-сега!
Revelation%20matherials -> Книга за нас (кн. Откровение), между нас ще се види голямо съживление и пробуждане. Ние не разбираме напълно поученията, които тя ни предава, въпреки увещанието да я изследваме и изучаваме
Revelation%20matherials -> Книгата откровение 1: 10 "Господният ден", на гръцки език "кириаки хемара"
VESTITE%20OT%20OTKROVENIE -> Семинара върху Откровение с Дъг Бачелър. Това е програма 19, урок 18 "Седемте язви от Откровение"


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница