Книга за оптиката Китаб ал-Маназир по време на Златния век за исляма, с която поставя началото на нов клон от науката, довел до революционни промени в обществотоДата02.06.2018
Размер14.93 Kb.
ТипКнига
20.01.2015

Обръщение на генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова по повод Международната година на светлината и светлинните технологии


През 2015 г. честваме Международната година на светлината и светлинните технологии.

Нашият живот зависи от светлината.

Тя е един от основните катализатори на създаването на живот - от Големия взрив до съвременната ера.

Тя е двигателят на фотосинтезата и основният източник на енергия за повечето живи същества.

От началото на самото ни съществувание ние сме били запленявани от светлината, от нейната магия и красота.

Създавали сме поеми, произведения на изкуството и песни за могъществото на светлината. А тази година отбелязваме усилията, които човечеството е положило за да разгадае светлината.

Бащата на оптиката Ибн ал-Хайтам /Алхазен/ е първият мислител, посветил се на изучаването на поведението и свойствата на светлината и създал инструменти, които да я улавят и измерват.

Преди хиляда години, той публикува първата книга за оптиката Китаб ал-Маназир по време на Златния век за исляма, с която поставя началото на нов клон от науката, довел до революционни промени в обществото.

От соларните панели до светодиодното осветление, напредъкът в оптичните приложения помогна за постигането на фундаментални цели на развитието, като промени живота на милиони, осигурявайки енергия и топлина, особено на най-маргинализираните.

Науката за светлината обединява всички научни дисциплини, превръщайки я в перфектният механизъм за постигане на качествено научното образование и за подготовка на учените на бъдещето.

Тази година предоставя уникална възможност на всички държави да определят ясна стратегия за това как светлинните технологии могат да допринесат за силни научни и новаторски политики в полза на устойчивото развитие.

Това е целта на ЮНЕСКО.

Това е духът на Международната програма на ЮНЕСКО за фундаментални науки.

Много символичен е и фактът, че тази година съвпада със 70-та годишнина на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура.Нека заедно запалим светлината!

Ирина Бокова


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница