Кодекс на български далматин клуб всички членове на бдк трябва да спазват етичния кодекс на клуба. Клубните членове трябваДата22.12.2018
Размер83.48 Kb.
ТипКодекс
ЕТИЧЕН КОДЕКС

НА БЪЛГАРСКИ ДАЛМАТИН КЛУБ

Всички членове на БДК трябва да спазват етичния кодекс на клуба.Клубните членове трябва:

 1. Да осигурят подходящи условия за живот на своите кучета, храна, вода и необходимите ежедневни упражнения, както и ветеринарен контрол, ако и когато е необходимо.

 2. Да се съгласят безусловно, че всяка операция, извършена от ветеринарен лекар на техните кучета, която променя естествената структура на животното, трябва да се съобщи на клуба.

 3. Да приспиват всяко нездраво малко кученце (това се определя от ветеринарен лекар). На кученца, които не отговарят на стандарта на породата, да се намерят подходящи домове.

 4. Да се придържат към всички аспекти на Закона за защита на животните и да имат хуманно отношение към тях.

 5. Да не толерира търсенето и предлагането на незаконно внесени кучета, без родословия.

 6. Да не използват за развъждане кучета, които по някакъв начин могат да навредят на породата, както и на самите кучета.

 7. Да не оставят своите кучета без контрол, за да не причиняват неудобство на своите съседи, както и на служебни лица, с които се налага контакт.

 8. Да осигурят подходящи надписани каишки на своите кучета и да ги държат на повод или под ефективен контрол извън дома.

 9. Да почистват след техните кучета на обществени места или, където е необходимо.

 10. Да продават кучета само при основателни очаквания за осигурен щастлив и здравословен начин на живот и да помагат за намирането на нов дом при промяна на първоначалните обстоятелства.

 11. Да осигури подробна информация за всички изисквания, свързани с храненето да предостави ръководство за отговорността на новите собственици.

 12. Да се увери, че всички необходими клубни документи са предоставени на новия собственик при продажба на кученце или при смяна на собственик и да препрати всички необходими документи при първа възможност, ако не са налични в момента на продажбата.

 13. Да не позволява продажба на търговци на кучета, на зоомагазини, пряко или непряко да не допуска кучета да бъдат давани като награди при състезание от какъвто и да е вид. Да не разрешава продажбата на клубни сертификати самостоятелно (без куче).

 14. Да не допуска съзнателно погрешно представяне на характеристиките на породата, както и да не заблуждава никого относно здравето и качеството на кучето.

 15. Клуб, чиито членове са разнородни, е необходимо да осигури различни дейности, за да задоволи всички вкусове, но така, че достойнството и престижът на породата и членовете да бъдат винаги запазени при каквито и да е обстоятелства. С нарастващия брой членове на клуба, етичният кодекс е необходим и полезен както и за дългогодишните членове и любители на кучета, така и за многото новодошли в света на кучетата. Този кодекс не би могъл да премахне всички погрешни практики, които знаем, че съществуват, но той създава основни насоки за всички нас. Още повече, използван дискретно, кодексът може да бъде средство, с което УС да бъде упълномощен да помоли член на клуба да отговаря на оплакване срещу него или нея, а в краен случай и да отсрани този член от клуба. Кодексът е разделен на 4 точки, в които синтезирано са включени най-важните идеи. Това са: 1. Развъдчици 2. Изложители 3. Съдии 4. Собственици. 1. РАЗВЪДЧИЦИ

Бъдещето на Далматина е в ръцете на развъдчиците. Следователно от изключителна важност е осигуряването на върхова форма на кучетата, посредством добра храна, много упражнения и подходящи условия за живот, които способстват за правилното изграждане на характера на Далматина. В този ред на мисли смятате ли, че сте осигурили най-необходимите основни неща, за да имате кучило?

a) Дали вашата женска е подходяща, отговаря ли на критериите, за да бъде развъждана?

b) Сигурни ли сте, че женското и мъжкото куче не са носители на наследствени дефекти.

c) Разучихте ли в подробности мъжкото куче и неговото родословие? Т.е. подходящо ли е за вашата линия?

d) Дали и двете кучета – мъжкото и женското са в отлично здраве? Никога и по никакъв начин не трябва да се рзавъждат кучета, които показват агресия или нервност.

e) Предварително обсъдете с опитен и доказал се развъдчик всички аспекти по отношение на разходите, настаняването и времето, необходимо за отглеждането на здраво и щастливо кучило.

Задължително трябва да се спазват следните критерии:


 1. Женското куче не трябва да ражда преди двегодишна възраст, както и след като навърши 8 г. (второто изискване е вече част от разпоредбите на Kennel Club).

 2. Женското куче не трябва да ражда повече от 4 пъти.

 3. Между две раждания трябва да има интервал, не по-малък от 12 месеца.

Тези параграфи се отнасят също и за собственика на мъжкото куче.

Собственикът на мъжкото куче: 1. Достатъчно добро ли е вашето куче за развъждане?

 2. Обсъдете всички точки, описани по-горе със собственика на женското куче.

 3. Проверете дали женското куче е точно регистрирано в БДК и дали няма ограничения според регистрацията – родословие, изследвания.

 4. Задължение на собственика на мъжкото куче е да посещава и проверява лично всички кучила, на които мъжкото куче е баща и да потвърждава дали се спазват по-горните препоръки. Той винаги трябва да е на разположение за помощ и съвет, особено на начинаещи развъдчици.

Тоталната честност е съществена за двете страни по отношение на информация за дефекти от предишни кучила.

Новородените кученца ще носят родословието на мъжкото и женското куче и собствениците споделят еднаква отговорност за тяхното благополучие.Продажба на кученца

 1. Преди да планувате кучило, добре е да направите проучване за търсенето на такива кученца.

 2. Опознай евентуалните купувачи отблизо и ако е възможно, поканете цялото семейство да ви посетят и да се запознаят отблизо с родителите на кучилото. Препоръчително е да посетите техния дом лично Вие или собственикът на мъжкото куче, или районният представител.

 3. Уверете се, че малкото кученце няма да бъде оставяно само за дълго време.

 4. Запознайте се с възможностите за упражнения в новия дом. Има ли оградено място за игра?

 5. Децата трябва да бъдат научени да уважават животните. Ако в новия дом има малки деца или семейството очаква бебе, обсъдете подробно евентуални проблеми.

 6. Не давайте кученцето си, докато не се уверите, че то ще получи достатъчно грижи и мило отношение. Съществено е новите собственици да могат да се обърнат за помощ и съвет към развъдчика, а в случай на бедствие – за помощ при намирането на нов дом.

 7. Когато продавате кученца в чужбина, използвайте възможностите на клуба да проучи бъдещите собственици; проверете какво би се случило, ако изложбената кариера на кучето се окаже неуспешна. Не трябва да се продават кученца в страни, където няма Закон за защита на животните. При никакви обстоятелства не изпращайте кученце зад граница, ако не сте абсолютно убедени в безпорните му изложбени качества. Потърсете мнение и от друг утвърден развъдчик.

 8. Независимо в коя страна продавате вашите кученца, спазвайте изредените изисквания. Уведомете новите собственици за всички недостатъци, както и за промени, които за добро или за лошо биха могли да се очакват след 8 седмична възраст. Пълната откритост и честност е от съществено значение във всяко отношение. 1. Изложители

Кучетата не настояват да ходят по изложби. Те ще го направят доброволно и с желание, ако положите достатъчно грижи и внимание, така че това да стане удоволствие за тях. Обърнете внимание на следните препоръки:

 1. Изключително важно е кучето да облекчи физическите си нужди преди пътуване, както и преди да бъде поставено в клетка и преди влизането в ринга.

 2. Осигурете комфортно място, където кучето да изчака влизането в ринга.

 3. Може да се наложи да облечете кучето, ако е на течение или ако излиза от претоплена зала на студ.

 4. Трябва да им се предостави достатъчна възможност за упражнение.

 5. Ако трябва да оставите кучето си за известно време без наблюдение на мястото, където са настанени кучетата, проверявайте редовно дали кучето не е в беда или не причинява такава.

С тези и други средства може да се облекчи досадата и неудобството от деня, прекаран на тези специални места за кучета. Преди всичко трябва да се имат пред, че малко кученце или куче, което е за първи път на изложба, може да изживее страх и шок, оставяйки следа, която може никога да не бъде преодоляна.

Има случаи, в които кучетата не бива да се водят на изложби, като например, когато женската е бременна или е в цикъл. Хронично нервни и кучета, които демонстрират лош нрав, не бива да се появяват в ринга.

В ринга кучето и неговият водач трябва да са в безупречен вид. Съблюдавайте изискванията на съдията и се уверете, че двамата с кучето не пречите на другите участници в ринга. Отнасяйте се с кучето спокойно и мило – то е там единствено да ви зарадва, а не печели награди. Не позволявайте разочарованието да помрачи настроението ви или това на кучето, както и на другите изложители и особено на съдията. Злобни коментари относно съдийството, другите изложители или техните кучета са напълно недупостими, както в ринга, така и извън него.


 1. Съдии

Съдията трябва да се отнася към всички кучета с изключително внимание и любезност и особено малките кученца трябва да получават единствено мило и спокойно отношение. Съдията трябва да се отнася с уважение и внимание към всеки изложител.

Съдията трябва много внимателно и подробно да оценява кучето, защото най- съществено е да бъде дадена справедлива оценка и това да бъде видно за всички. С поведението си съдията може да създаде точната атмосфера в и извън ринга.

В допълнение към разпоредбите на БРФК, отнасящи се до ангажиментите на съдията трябва да се вземат пред вид следните изисквания:


 1. Трябва да се изготви писмен доклад за всяка изложба.

 2. Членовете трябва да избягват обсъждането на ангажиментите на съдията и да чакат да бъдат попитани. 1. Собственици

Независимо дали ще водите вашето куче по изложби или не, трябва да осъзнаете, че преди всичко то е вашият домашен любимец и трябва да се отнасяте към него като такъв. Когато решите да станете собственик на куче, вие също поемате и пълната отговорност за неговото щастие и благоденствие, както и за неговото поведение в и извън дома. Кучетата водят щастлив и интересен живот при наличие на добра храна, много игри и упражнения, правилна дисциплина и преди всичко имат нужда от огромната ви любов. Трябва да се има пред вид, че Далматинът жадува за човешкото внимание и любов. Ако кучето не живее вътре в дома, трябва редовно да му се отделя внимание и винаги да съблюдавате нещата, написани в предишните две изречения.

От съществено значение е да се използва помощта на ветеринарен лекар, когато се наложи да се приспи кучето, независимо от възрастта.

Не оставяйте кучето само за дълго време. Ако имате малки деца, особено прохождащи, осигурете място за кучето, което да бъде само негово. Малките пръстчета могат да бъдат много жестоки и непрекъснатото дразнене може да съсипе и най-съвършенното поведение. Децата трябва да бъдат научени да уважават животните.

Трябва да знаете, че разходките, обучението и тренировките с вашето куче са ежедневни и задължителни, независимо от атмосферните условия, а не само когато вие сте в настроение или навън е един хубав ден. При никакви обстоятелства не пускайте кучето само на обществени места. Кучето трябва да бъде през цялото време под ваш контрол.

Първоначалният подход към изложбения ринг е добре обяснен в „Съвети към новите членове“. Отделете достатъчно време, за да научите вашето куче на правилата за добро поведение. Само така то ще заеме място като любим член на семейството, а не да бъде отстранявано всеки път, когато имате посетител, само защото не е получило необходимото възпитание. Ако има възможност, запишете кучето на курсове за обучение или потърсете съвети от киноложки организации. Кратък курс на обучение ще е от полза и за вас.

Не трябва да се забравя, че само благодарение на нашите кучета ние се наслаждаваме на това чудесно хоби. Собствениците могат да бъдат силно наранени от злобен коментар или осъждане на ринга. За всеки любител на кучетата техните животни са безкрайно скъпи и ние вредим както на себе си, така и на останалите, когато използваме злонамерени коментари.Клубовете по породи се създават в полза и подкрепа на породата и репутацията на всяка порода се определя от поведението на членовете на клуба.

Нарушаването на тези разпоредби може да доведе до прекратяване на членство в клуба и/или дисциплинарни действия от страна на БРФК, и/или докладване на съответните органи за правни действия, ако е необходимо.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2013
2013 -> Временно класиране „В”-1” рг мъже – Югоизточна България
2013 -> Конкурс за заемане на академичната длъжност „Доцент в професионално направление Растителна защита; научна специалност Растителна защита
2013 -> 1. Нужда от антитерористични мерки Тероризъм и световната икономика
2013 -> Днес университетът е мястото, в което паметта се предава
2013 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2013 г
2013 -> Йордан колев ангел узунов
2013 -> 163 оу „ Ч. Храбър в топ 30 на столичните училища според резултатите от националното външно оценяване
2013 -> Гр. Казанлък Сугласувал: Утвърдил
2013 -> Подаване на справка-декларация по чл. 116 От закона за туризма за броя на реализираните нощувки в местата за настаняване


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница