Кодекс за поведение при компютъризирани резервационни системи, Регламент 1008/2008 относно Общите правила за извършване на въздухоплавателни услуги в Общността, Чл. 101 и 102 отДата13.03.2017
Размер39.12 Kb.
ТипКодекс

Изх. № 37/25.06.2015 ДО: ЛУФТХАНЗА ГРУП

Г-Н АЛЕКСАНДЪР ТОЛУЕТ
КОПИЕ: Г-Н АРИАН ШКАКИ


ОТНОСНО: Промени в търговската политика на LUFTHANSA GROUP


УВАЖАЕМИ Г-Н ТОЛУЕТ,
Във връзка с обявенaта на 2 юни промяна в търговската политика на LUFTHANSA GROUP и проведена по този повод среща в София на 18.06.2015 от името на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА, с настоящото бихме искали да заявим категорично несъгласие с обявените намерения за въвеждане на допълнителна такса /DCC/ от 16 евро на билет при издаване през GDS системите считано от 1 септември 2015 г.
Управителният съвет на АБТТА изразява своята отрицателна позиция и сериозно безпокойство, че новата търговска политика ще има крайно неблагоприятно въздействие върху агентската дейност в България, ще намали сериозно и възможностите за продажба и ще създаде условия за ограничаване на свободната конкуренция на пазара на въздушни транспортни услуги. При разлика от 30 евро на билет между интернет сайта и продажба през ИАТА агент и то независимо от дестинацията ще принуди и агентите и техните клиенти да търсят други превозвачи и маршрути за своето пътуване.
Освен в ущърб стабилността и равнопоставеността на партньорските взаимодействия превозвач – агент, планираните промени биха нарушили редица основни регулаторни инструменти и договорни механизми като IATA Passenger Agency Agreement, IATA Passenger Agency Program, Регламент 80/2009 относно Кодекс за поведение при компютъризирани резервационни системи, Регламент 1008/2008 относно Общите правила за извършване на въздухоплавателни услуги в Общността, Чл. 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз, др.
Предлаганата като алтернатива платформата LHAgent.com е изключително неподходящ вариант спрямо досегашния начин на продажба чрез глобалните резервационни системи (GDS) и не позволява предоставянето на реципрочни възможности в защита интереса на клиентите чрез своя туристически агент.

Част от алтернативните решения, предлагани в рамките на новата търговска стратегия на LUFTHANSA GROUP, и най-вече в платформата LHAgent.com остават извън обхвата на приложимите ИАТА регулации. В частност, в нарушение забраната на Резолюция 890 за ползване на агентска кредитна карта, условията за ползване на платформа LHAgent.com позволяват на LUFTHANSA да прилага различни форми на плащане в зависимост от пазара и търговската оферта.


А
нонсираните условия за работа в LHAgent.com не са атрактивни, предлаганите възможности за продажба са лимитирани и биха ограничили обхвата на предлаганите от агентите услуги, а несъвместимостта на новата платформа със съществуващи back office системи би намалила ефективността на агентската дейност и би генерирала допълнителни фирмени разходи, които в крайна сметка ще трябва да бъдат поети от крайния потребител.

Невъзможността за издаване на автоматични и коректни счетоводни документи за превоза влиза в противоречие със съществуващото данъчно законодателство в Република България.

Липсата на алтернативни начини на плащане на билетите освен кредитна карта ще принуди както клиентите, така и агентите да използват отново други превозвачи и маршрути.

Съдържайки информация за тарифите и таксите на повече от един превозвач, платформа LHAgent.com представлява – съгласно законовите дефиниции на Кодекс за поведение на компютъризирани резервационни системи компютъризирана резервационна система, а LUFTHANSA попада под определението ”parent carrier”.

В този смисъл и доколкото резервациите, направени в LHAgent.com биха били освободени от новата резервационна такса, въвеждането на DDC във всички останали дистрибуционни канали може да бъде разглеждано като възпиращо и дискриминиращо пазарно поведение спрямо останалите участници на пазара на въздушни транспортни услуги, в нарушение на разпоредбите на Чл. 10 на Кодекса.
Не на последно място, сключването на споразумения с цел определяне на покупни и/ или продажни цени, или прилагането на различни условия по отношение на еквивалентни сделки с други търговски партньори, при които последните се поставят при сравнително по-неблагоприятни условия се счита забранено търговско поведение съгласно Договора за функциониране на Европейския съюз.

Задължавайки агентите с допълнителна такса от 16 Евро за всеки издаден билет, новата търговска политика на LUFTHANSA GROUP на практика ограничава тяхното право сами да формират своята продажна цена и е в нарушение регулациите на Чл. 101 и Чл. 102 на Договора, касаещи общите правила за конкуренция в Общността.


Бихме искали да припомним факта, че съществена част от приходите от продажба на билети на LUFTHANZA GROUP се осъществява от ИАТА травъл агенции, включително и в България, независимо от съществуващата и в момента разлика в крайната цена между различните дистрибуционните канали!
На основание на горното, АБТТА в качеството си на единствена професионална организация на ИАТА агентите в България изразява решително несъгласие с обявеното намерение за пренасочване на търговската политика на LUFTHANSA GROUP в полза на собствения й дистрибуционен канал, и с правомощията си на пълноправен член на ЕКТАА заявява, че няма да се поколебае при необходимост да предприеме всички възможни действия в защита консолидираната позиция на професионалната общност на българските туроператори и туристически агенти на Европейско ниво.

С уважение


Байко Байков Ирина Найденова

Председател УС Зам. Председател на УСЧлен на Борда на Директорите на ЕКТАА Член на APJC
Каталог: files -> pages
pages -> Терминологичен речник на качеството Термин en term extension
pages -> Програма Смолян област Чепеларе Доспат Девин
pages -> Програма Смолян град Вход 3/6 лв Културен център "Николай Хайтов" Голяма сцена
pages -> Термин Определение
pages -> Отчет за разхода на горива и енергия Национален орган, отговорен за събирането на данни
pages -> Топли напитки Бира 330 мл. Кафе „Espressto 40 лв. Tuborg 00 лв
pages -> Ръководство за попълване на електронен формуляр "отчет реализация на основни групи суровини, материали, електрическа енергия и горива"


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница