Кога бебето ще спи цяла нощ?Дата16.09.2016
Размер35.58 Kb.
#9806

Кога бебето ще спи цяла нощ?

Родителите често питат “Кога бебето ми ще започне да спи през цялата нощ?”. Нормално е бебетата да се будят през нощта. Някои бебета заспиват отново, но други плачат и събуждат родителите си.

Много бебета се научават да спят през цялата нощ, по време на първата си година. Те трябва да пораснат достатъчно, за да не е необходимо да бъдат хранени през нощта. 6 месечно бебе може да спи 6 часа през нощта преди да е необходимо да се храни. Много от бебетата заспиват лесно след нощното хранене.

На някои бебета им отнема повече време да привикнат към сън през цялата нощ. Дори при две годишните, всяко едно на пет деца се буди и плаче през повечето нощи. Натурата на бебето също може да се окаже фактор. Някои бебета са неспокойни и се будят лесно. Други спят спокойно и продължително. Други се нуждаят от по-малко сън и се събуждат рано сутрин.

Събуждането през нощта не се приема за проблем при семействата, в която и да е част от света. При някои култури родителите не слагат бебетата да спят сами или на точно определено място и време. Но за много родители в нашето общество е трудно, когато бебетата се будят през нощта. Родителите не се наспиват достатъчно, както и не са свободни да дремнат през деня, когато бебето спи.

Как да помогнем на бебето да спи?

Тук са описани някои идеи за това, как да помогнем на бебето да се научи да спи през нощта. Запомнете, че бебетата са различни. На някои бебета ще им е необходимо повече време, за да започнат да спят през цялата нощ.  • Оставете за края на деня по-тихи дейности, вместо такива, които възбуждат бебето. Създайте си “ритуал” преди сън и го повтаряйте всяка вечер, по едно и също време. Люшкане, прегръдки или четене могат да помогнат на бебето да се успокои.

  • Помогнете на бебето да се научи да се чувства комфортно. Това ще му помогне да заспи отново само, ако се събуди през нощта. Дайте му биберон, мека играчка или нека да си смуче палеца. Също така е важно да сложите детето в леглото, докато е будно, вместо да го оставяте да заспи, докато суче или го люшкате. Бебе, което се слага в леглото заспало, в повечето случаи е бебе, което се буди през нощта.

  • Някои бебета се будят през нощта, защото са гладни, особено бебета, които са по-малки от 3 месеца. Ако бебето Ви обикновено заспива рано, опитайте се да го събудите в 23 часа и го нахранете добре. Това може да му помогне да спи до сутринта.Какво да правим, когато бебето плаче?

Много малките деца изпитват необходимост да знаят, че родителите им винаги ще им помогнат, през деня или през нощта.


Важно е да отидете при бебето, когато плаче. Това ще му помогне да се научи да вярва във Вас. Тайната е да проверите какво става с бебето, по такъв начин, че да му помогнете отново да заспи. Ето някои идеи, които може да опитате:

  • Изчакайте няколко минути, преди да проверите дали бебето е заспало отново. Ако отидете твърде бързо, то не може да се научи да се чувства комфортно и да заспива отново само. Някои родители стават на минутата, ако бебето се раздвижи. Ако бебето наистина се нуждае от Вас и плаче силно, Вие ще го чуете и ще станете.

  • Ако бебето не иска да заспи отново, проверете дали има някакъв проблем, за който трябва да му помогнете. Дали бебето се безпокои от силен шум или ярка светлина? Дали му е много топло или студено? Дали е гладно? Дали трябва да му се смени пелената? Дали има ушна инфекция или проблем с растежа на зъбките? Ако мислите, че е налице някои от изброените по-горе проблема предприемете съответните действия и вижте дали бебето ще заспи отново.

  • Бъдете нежни и бързи, за да не разбудите бебето още повече. Оставете светната слаба нощна лампа, по този начин няма да е необходимо да светвате лампите, когато отидете при бебето по-късно. Опитайте да сложите нежно бебето по гръб за около една минута, вместо да го вдигате. Не го люлейте и не си играйте с бебето. Това може да го окуражи да се буди по-често през нощта, защото то обича да се люшка или да си играе с Вас.

  • Ако бебето е добре, сухо е и не е гладно, може би се нуждае просто малко да си поплаче преди да заспи. Но спокойното слушане на плача на бебето е трудна работа. Няколко минути могат да изглеждат като час. За да Ви помогне да изчакате, нагласете таймер за 10 минути. Дори може да имате желание да си запушите ушите или да затворите вратата, за да не чувате плача на бебето. Ако бебето продължава да плаче след 10 минути, отидете и проверете какъв е проблема.

Ако опитате тези идеи, но не помогнат, говорете с Вашия лекар


Може да има медицинска причина за да се буди бебето през нощта. Говорете открито с Вашия лекар и му споменете всичко, което сте забелязали. Възможно е лекарят да Ви предпише лекарство, което да помогне на бебето да спи, така че и Вие да можете да се наспите достатъчно. Трябва да сте наясно, че бебето може да започне да се буди отново, когато спрете да му давате лекарството. Ако Вашият лекар предпише на бебето лекарство, следвайте стриктно предписанията. Говорете с лекаря си, ако имате някакви въпроси.

Разговорите с други родители относно проблема, също биха могли да са Ви от полза. Те могат да имат идеи, които все още не сте изпробвали.Не ставайте

Повечето бебета се будят през нощта за кратко време.

Те се научават да заспиват сами. Но Вие също се нуждаете от почивка.Ако се притеснявате, че бебето може да падне, когато се буди през нощта, обезопасете леглото му, след което отидете в друга стая и си починете. Говорете с някого. Обърнете се за помощ към приятел или член на семейството, така, че поне за малко да можете да се наспите.
Запомнете, че бебето не се буди, за да събужда и Вас.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница