Когато парите за пенсии свършат Сребърният фонд е само малка стъпка за решаване на проблемите в осигуряванетоДата22.07.2016
Размер59.71 Kb.
в-к “Капитал” 11 октомври 2008г.


Когато парите за пенсии свършат

Сребърният фонд е само малка стъпка за решаване на проблемите в осигуряването

Екатерина ПОПОВА


Клиентите на българската пенсионна система са недоволни с пълно право - работещите плащат много, а пенсионерите получават малко. Парите от осигуровки все не стигат и бюджетът налива допълнително по около 2 млрд. лв. годишно, а след години дозата ще трябва да е в пъти по-голяма.
Скоро управляващите ще приемат частично решение за изход от този проблем. Те ще създадат т.нар. Сребърен фонд, в който всяка година ще се вливат пари от бюджетен излишък, приватизация, концесии и други държавни ресурси. Събраните средства ще бъдат инвестирани и най-рано след 10 години ще бъдат ползвани за доплащане на пенсии.
Макар че пропиля цели две години в безсмислено разтакаване и пропусна да спечели милиони от парите, отделени за пенсионни резерви още през 2006 г., държавата е на път най-после да приеме въпросния закон за буферен фонд. В момента проектът е преди второ четене в парламента, затова и дискусията около него е актуална. Най-спорни са два въпроса - кой да управлява бъдещите милиарди и в какво да бъдат инвестирани.

Опасността

в закона да влязат недомислия, които излагат парите на данъкоплатците на сериозен риск, е съвсем реална. Някои предложения са толкова спорни, че предизвикват недоволство дори сред управляващата коалиция. Най-критикувано е предложението управлението на бъдещия Сребърен фонд да бъде поверено почти изцяло на финансовото ведомство - начело ще стои министърът, а сред останалите осем членове на управителния съвет ще са трима негови подчинени. Всички административни дейности по фонда също ще се извършват в структурата на Пламен Орешарски.


"Министерството на финансите няма опит в инвестирането, то има опит в харченето!", лаконично заяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС. "Трябва да има гаранции, че тези пари няма да се управляват политически. Защото сега финансовият министър може да е най-добрият, но не се знае какви ще бъдат следващите", добави той.
Като на зет, поканен на гости с половин уста, вижда участието си в управлението на фонда управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) доц. Йордан Христосков. "НОИ трябва да играе много по-голяма роля не само в управлението на средствата, а най-вече в разчетите кога парите ще бъдат най-необходими с оглед на очаквания демографски срив. Именно от отговора на този въпрос в много голяма степен зависи инвестиционният процес на фонда", аргументира се Христосков. Според него в сегашния си вид Сребърният фонд не е резерв на пенсионната система, а на държавния бюджет. "Този фонд трябва да е напълно автономен, да не зависи от законовите ограничения за публичните разходи и да се ползва по преценка на надзора на НОИ", категоричен е управителят на осигурителния институт.
Още по-крайни в оценките си са депутати от опозицията. "Ако законът бъде приет в предложения вид, фондът ще бъде нещо като нищо, управлявано от чиновници. Без регулатор, без приета стратегия - това е направо опасно", заяви Лидия Шулева от БНД, автор на друг проект за Сребърен фонд. Нейният колега от СДС Мартин Димитров пък обръща внимание върху тревожните сходства между тази схема и управлението на злополучния пътен фонд, чийто принципал също беше МФ.
Димитров предлага алтернативен вариант - с управлението на пенсионния резерв да се заеме централната банка. "Там има експерти с опит в управлението на големи средства. В най-лошия случай поне един от заместник-председателите на управителния съвет на фонда трябва да бъде от БНБ, за да има непосредствен поглед и влияние върху управлението", смята той. Хасан Адемов подкрепя тази теза: "БНБ има капацитет. Може да не й е работа, но на практика това на никого не му е работа и никой няма опит в управлението на такива средства. И пенсионноосигурителните дружества не знаеха как да управляват парите от частните пенсионни сметки, но се научиха."
Ръководството на централната банка обаче отхвърля подобни идеи. Аргументът: ако в бъдеще възникнат проблеми с управлението на Сребърния фонд, това може да подкопае репутацията на БНБ. Лидия Шулева защитава подобна позиция: БНБ не е инвестиционна банка и това не е нейна работа. "Като регулатор и един от стожерите на финансите в държавата централната банка не трябва да присъства в управлението на фонда, а по-скоро да го консултира неофициално", смята и Йордан Христосков.

Инвестиционните ограничения

са другият спорен момент в проектозакона, който трябва да бъде изяснен преди гласуването му на второ четене. Парламентарното мнозинство отхвърли проекта на Шулева с обвинението, че инвестиционният режим в него е твърде либерален. Всъщност вариантът на правителството в никакъв случай не е по-рестриктивен - той позволява до 90% от активите на фонда да се инвестират в акции. За сравнение, за частните пенсионни дружества в момента тази граница е 20 на сто. "Всеки портфейл с 90% от средствата, вложени в един клас активи, крие опасности. А когато това са акции, рискът става невероятен", коментира Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОД "Доверие".


Като много опасен определя този подход и управителят на НОИ. Според него средствата на Сребърния фонд трябва да се инвестират дори по-консервативно от тези в частните пенсионни сметки. "Това трябва да е така, защото, ако днешната финансова криза се състои през 2025-2026 г., когато ще има голяма нужда от Сребърния фонд заради демографската криза, фондът ще има сериозни проблеми с ликвидността и ще бъде принуден да продава евтино акции", аргументира се Христосков.
Ориентирането на инвестиционния портфейл на резервния пенсионен фонд само към външни пазари е логично за голяма част от експертите, защото елиминира опасността от нелоялна конкуренция и от политически инвестиции с ниска доходност. То обаче звучи почти обидно за други: "Изричната забрана за инвестиции на вътрешния пазар е прекалена. Нали така или иначе има ограничение да се инвестира единствено в компании с инвестиционен кредитен рейтинг от призната международна агенция? Това автоматично изключва българските фирми", каза Даниела Петкова.
Дори да се приеме идеален закон,

Сребърният фонд не е панацея

за проблемите на пенсионната система. Но никой и не очаква това от него, единодушни са всички експерти. Неговата цел е само да подпомогне системата при демографски срив. От друга страна, подобни резервни фондове са само временно решение, защото буферът, който създават, не би бил достатъчен да преодолее завинаги дефицитите на пенсионните системи. Освен това тези фондове имат дълъг хоризонт на натрупване, ефектите от тях се виждат много по-късно, а държавните пенсионни фондове днес вече пъшкат под тежестта на голям недостиг.


"Необходимо е да се направи нещо, което да облекчи хората, които финансират пенсионната система в момента", категорична е Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. За нея спасителното решение е да се премине изцяло към пенсионни спестявания в лични сметки, управлявани от частни дружества. Такива съществуват и в момента, но в тях отива само малка част (5 процентни пункта от общо 22%) от осигуровките само на родените след 1959 г.
Сребърният фонд би могъл да помогне за подобна радикална реформа, убедени са икономисти: "Този фонд създава предпоставки да се покрие държавната част от пенсионната система и прави възможно по-голяма част от осигуряващите се да преминат на лични сметки", смята Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. "Източниците за финансиране на Сребърния фонд - бюджетен излишък, приходи от приватизация - могат да се използват за плащане на пенсиите през преходния период, докато личните пенсионни сметки се капитализират достатъчно. Към тях могат да се добавят и спестените пари от намаляване на бюджетните разходи", предлага Светла Костадинова. "Финансов ресурс ще дойде и от динамичния ефект на самата реформа - преминавайки към лични сметки, хората ще знаят за какво плащат и къде отиват парите им, което ще ги стимулира да не крият доходи", аргументира се тя.
Лидия Шулева разсъждава в същата посока: "Тъй като дефицитът на пенсионния фонд вече наближава 50%, трябва да се прецени доколко сегашният разходопокривен модел - пенсиите да се плащат от осигурителните вноски - може да гарантира доходите на възрастните хора. Може би е по-добре поетапно да се премине към бюджетно финансиране на пенсиите, а осигуровките да се насочват изцяло към личните сметки на хората."
Макар че продължава да държи на доминиращата роля на държавната разходопокривна схема, Йордан Христосков също подкрепя увеличаването на спестяванията в индивидуални пенсионни партиди. Според него е напълно реалистично, след като пикът на финансовата криза отмине, цялата лична осигурителна вноска, която от догодина ще бъде 8% от заплатата, да бъде превеждана в лични пенсионни сметки на работещите, а държавният пенсионен фонд да се захранва от вноските на работодателите и държавата (съответно 10% и 12%).
Няма съмнение, че на сегашния етап създаването на буферен фонд за пенсиите е правилна стъпка, макар и твърде малка на фона на вече съществуващата и особено на задаващата се криза в пенсионната система. Въпросът е дали управляващите ще намерят кураж бързо да направят и следваща крачка към още по-радикална реформа.
По темата работи и

Николай СТОЯНОВ
Каталог: news
news -> Община пловдив пловдив, 4000, пл. “Стефан Стамболов” №1 тел: (032) 656 701, факс: (032) 656 703
news -> Закон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. От рождения си ден 1 юни 1996 г., Закона за общинската собственост претърпя множество промени, основните от които бяха през 1999 г и 2004 г
news -> Тема: здравеопазване
news -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
news -> Списък на училищата, които имат ученици с ниски резултати от външно оценяване след 5 клас по съответните предмети
news -> Уважаеми колеги, Лятото е при нас и ето, че е време да помислим къде ще прекараме лятната отпуска
news -> Новости в програмен продукт Заплати – версия 12
news -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
news -> Код на училище Име на училище


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница