Кои постижения на бауп през 2004 г смятате за най-значими?Дата01.01.2018
Размер26.34 Kb.
Въвеждаме международна система

за сертифициране на ръководители на проекти

Александър Апостолов

Интервю за в-к Computerworld, бр. 1, 08.01.2005Кои постижения на БАУП през 2004 г. смятате за най-значими?
Безспорно, най-големият успех на БАУП през 2004 година е нейното приемане за член на Международната асоциация по управление на проекти (IPMA). Това се случи на Съвета на делегатите на IPMA на 9 октомври 2004 в Билбао, Испания. В IPMA членуват национални асоциации по управление на проекти от целия свят. Тя е основана през 1965 г. и се ползва с голям международен авторитет. Заедно с българската асоциация, за членове на IPMA бяха приети националните асоциации по управление на проекти на Норвегия и Тайван.
Членството на БАУП в IPMA дава на професионалната общност в България достъп до информация и възможност за обмяна на опит и добри практики с другите членуващи асоциации. Увеличат се възможностите на БАУП да работи за подобряване на образованието и обучението по управление на проекти в страната. Представители на професионалната общност имат възможност да вземат участие във всички по-значими международни форуми по управление на проекти.
Като член на IPMA, БАУП ще въведе международната система за сертифициране на ръководители на проекти. Ползвайки международния опит, БАУП има възможност за разработи и приложи национални стандарти по управление на проекти. Членството на БАУП в международната асоциация открива нови хоризонти за развитие на управлението на проекти в национален мащаб. То осигурява по-ефективен достъп на българските организации и специалисти до най-добрите постижения в областта на управлението на проекти в световен мащаб.
От голямо значение за нас бяха и двете посещения на г-н Адеш Джаин, Вице-президент на IPMA и основател и президент на Индийската асоциация по управление на проекти. Г-н Джаин е избран и за нов президент на IPMA, с мандат от началото на 2005 г. Г-н Джаин се срещна с български политици и високопоставени представители на държавната администрация и проведе четири семинара по управление на проекти, в които взеха участие 90 български специалисти. Два от семинарите бяха посветени на управлението на ИТ проекти, тъй като г-н Джаин е световно признат експерт в тази област. Посещенията на г-н Джаин изиграха важна роля за развитието на управлението на проекти в нашата страна.
Друго важно събитие през 2004 г. беше първото общо събрание на БАУП, което се проведе през септември. На него беше приета програма за работа през следващите 2 години и бяха направени промени в управителния съвет. През ноември с голям успех се проведе Втората национална конференция по управление на проекти, в която взеха участие над 100 представинели на бизнеса, администрацията, неправителствения сектор и академичните среди.
Какво остана недовършено и ще остане като цел и през 2005-а?
Имате ли добро сътрудничество с други наши организации?

Каква е оценката на БАУП за работата по проекта за е-правителство?

По редица причини изпълнението на стратегията за е-правителство върви бавно. Няма и обобщена информация за постигнатия напредък. Повечето министерства трябва да предлагат е-услуги от началото на 2005 г. и предстои да видим дали това ще се случи. Поздравления заслужават някои пилотни проекти в тази област, като например проекта, награден от вашето издание в рамките на конкурса “ИТ проект на годината” (на Община Стара Загора и РДВР за въвеждане на 4 е-услуги за гражданите).


Какви са по-характерните ви планове и задачи за догодина?

Най-важната задача на БАУП през 2005 г. е въвеждането на системата за сертифициране на специалисти по управление на проекти по правилата на Международната асоциация по управление на проекти. Това е сериозна задача, която изисква разработване на национални изисквания за компетентности за управление на проекти и създаване и акредитиране на сертифициращ орган. Предстои и огранизирането и провеждането на Трета национална конференция по управление на проекти, както и на няколко дискусионни форума по управление на проекти.Въпросите зададе Кънчо Кожухаров


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница