Комисия по петиции {10/06/2011}10 2011



Дата27.10.2018
Размер56 Kb.
#101861










ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

2009 - 2014


Комисия по петиции

{10/06/2011}10.6.2011

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕП

Относно: <Titre>Петиция 0273/2006, внесена от г-н Gordon Nelson, с британско гражданство, от името на местното движение на хората с увреждания в Гибралтар, относно неприложимостта в Гибралтар на предложението на ЕК за Регламент относно правата на хората с ограничена подвижност при пътувания с въздушен транспортTitre>



1. Резюме на петицията

От името на местното движение на хората с увреждания в Гибралтар, вносителят на петицията твърди, че неприложимостта по отношение на Гибралтар на предложението на Европейската комисия за регламент относно правата на хората с ограничена подвижност при пътувания с въздушен транспорт представлява нарушение на Договора за ЕО и по-специално на член 3, параграф 2 и член 17, параграф 2, а също и на член 230. Вносителят призовава за намесата на Европейския парламент, за да се преразгледа предложението.



2. Допустимост

Обявена за допустима на 3 август 2006 г. Комисията е приканена да предостави сведения (член 192, параграф 4 от правилника).



3. Отговор от Комисията, получен на 7 май 2007 г.

Предложението на Европейската комисия за Регламент относно правата на хората с ограничена подвижност при пътувания с въздушен транспорт е било прието от Съвета и Европейския парламент на 5 юли 2006 г. (Регламент (ЕО) № 1107/2006).


Приложението на законодателството на ЕС в областта на въздухоплаването (включително Регламент (ЕО) № 1107/2006) по отношение на летището в Гибралтар не накърнява съответните правни позиции на Кралство Испания и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия по отношение на спора за суверенитета на територията, на която е разположено летището.
Както се припомня в съображение 21 и член 1, параграф 7 от Регламент (ЕО) № 1107/2006, прилагането на регламента по отношение на летището в Гибралтар се отменя до влизането в сила на споразуменията, включени в съвместната декларация, направена от министрите на външните работи на Кралство Испания и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия на 2 декември 1987 г. Към датата на приемане на Регламент (ЕО) № 1107/2006 тези споразумения все още не са били влезли в сила.
На 18 септември 2006 г. Кралство Испания, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и правителството на Гибралтар подписаха т. нар. Съвместна декларация на министерското заседание на Форума за тристранен диалог в Кордоба („Декларация от Кордоба“), което включва разпоредби относно летището в Гибралтар.
Съгласно условията на Декларацията от Кордоба, изключването на летището в Гибралтар от всички мерки на ЕО, приложими в сферата на въздухоплаването, ще бъде прекратено; в резултат на това летището в Гибралтар ще бъде обвързано с всички приложими регламенти и директиви на ЕС, с които ще трябва да се съобразява и от които ще се ползва. В този контекст, що се отнася до съществуващото законодателство на ЕО, прилагането на Регламент (ЕО) № 1107/2006 по отношение на летището в Гибралтар понастоящем е отменено. Кралство Испания ще се присъедини към Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в уведомяването относно официалното вдигане на отмяната от прилагане на всички действащи мерки на ЕО в областта на въздухоплаването по отношение на летището в Гибралтар. От момента на това уведомяване всички мерки на ЕС в областта на въздухоплаването ще бъдат приложими по отношение на летището в Гибралтар. Летището в Гибралтар ще бъде обвързано, ще спазва и ще се ползва от всички приложими регламенти и директиви на ЕО, включително Регламент (ЕО) № 1107/2006.
Следователно Комисията прави заключението, че съдържанието на писмото, изпратено на 4 септември 2006 г. до вносителя на петицията от името на комисията по транспорт и туризъм, е било валидно към онзи момент, но нови обстоятелства са довели до промяна на положението.
4. Отговор от Комисията (REV.), получен на 10 юни 2011 г.
Комисията би желала да предостави на комисията по петиции актуална информация относно настоящото правно положение във връзка с прилагането на Регламент (ЕО) № 1107/2006.
Комисията по петиции на Европейския парламент получи първи отговор от Испания на 13.12.2007 г., а от Обединеното кралство – на 18.02.2008 г., като е било указано, че прилагането на достиженията на правото на Европейския съюз (включително Регламент (ЕО) № 1107/2006) зависи от цялостното изпълнение на политическото споразумение между Испания и Обединеното кралство, наречено Споразумение от Кордоба.
През месец февруари миналата година службите на Комисията изискаха от съответните национални органи допълнителна актуална информация относно положението по този въпрос, а през март получиха отговор, че до момента Споразумението от Кордоба не е приложено напълно и съответно Регламент (ЕО) № 1107/2006 все още не е приложим по отношение на летището в Гибралтар. По отношение на това кога се очаква цялостното прилагане на това споразумение, отговорът беше, че, тъй като въпросът е от политическо естество, не може да бъде посочена дата.
Въпреки това органите в Гибралтар подготвят национални разпоредби, които да задоволят изискванията на Регламент (ЕО) № 1107/2006, когато бъде приложен, и вече правят необходимото, за да гарантират, че потребностите на хората с ограничена подвижност са взети под внимание на летището, чрез предприемане на няколко практически стъпки като:

– паркинг места за водачи на моторни превозни средства с увреждания

– специални рампи в сградата на летището

– специални тоалетни

– подвижно подемно устройство за качване/слизане от въздухоплавателното средство

– предоставяне на съдействие в достъпни гишета за справки/информация

– кафене на нивото на земята в салона за заминаващи
Заключение
В конкретния случай изпълнението на Регламент (ЕО) № 1107/2006 зависи от политическо споразумение между две държави-членки, по отношение на което Комисията не е в позиция да предприеме преки действия.

CM\870213BG.doc


PE388.648v02-00

BG Единство в многообразието BG



Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница