Комисията актуализира списъка на авиокомпаниите със забрана за европейското въздушно пространствоДата02.06.2018
Размер31.97 Kb.
#70449


IP/10/892

Брюксел, 6 юли 2010 г.Комисията актуализира списъка на авиокомпаниите със забрана за европейското въздушно пространство

Европейската комисия актуализира списъка на авиокомпаниите, на които е забранено да изпълняват полети в Европейския съюз, като включи в него един превозвач от Суринам и наложи повече експлоатационни ограничения на Iran Air. Освен това от списъка на авиокомпаниите със забрана се изваждат два превозвача от Индонезия.

Заместник-председателят Сийм Калас, отговарящ за транспорта, заяви: „Не можем да си позволим никакви компромиси по отношение на безопасността на въздухоплаването. Когато разполагаме с информация за въздушни превозвачи, които при извършване на дейност не спазват условията за безопасност или когато регулаторните органи не спазват задължението си да налагат спазването на стандарти за безопасност, трябва да предприемем действия, за да гарантираме на нашите граждани безопасно въздушно пространство при техните пътувания. Готови сме да подпомогнем държавите, които имат нужда и искат да изградят технически и административен капацитет с цел осигуряване на най-високи стандарти на безопасност в гражданското въздухоплаване. Комисията работи в тясно сътрудничество с Европейската агенция за авиационна безопасност за засилване на усилията за предоставяне на техническа помощ.“

С настоящата четиринадесета актуализация, след предприети мерки от страна на една държава-членка вследствие на редица произшествия с превозвача Blue Wing Airlines (Суринам) и вследствие на констатирани сериозни пропуски при извършени наземни инспекции на негови самолети, въпросният превозвач се включва в списъка на авиокомпаниите със забрана.

Въз основа на резултатите от посещението в Иран, проведено под ръководството на Комисията и с участието на експерти от държавите-членки и Европейската агенция за авиационна безопасност с цел да бъде извършена проверка на прилагането от страна на Iran Air на обявените по време на последното заседание на Комитета за авиационна безопасност през март 2010 г. от Организацията за гражданско въздухоплаване на Иран и от въздушния превозвач мерки, Комитетът за авиационна безопасност единодушно подкрепи налагането на повече експлоатационни ограничения на Iran Air, като се забранява на авиокомпанията да ползва самолети тип Airbus A-320 и тип Boeing B-727 и B-747 от своя авиационен парк за извършването на дейност в рамките на ЕС. Комисията ще продължи да следи отблизо резултатите от наземните инспекции на самолетите на авиокомпанията, с които тя може да извършва дейност в рамките на ЕС, и ще увеличи броя на консултациите с Организацията за гражданско въздухоплаване на Иран, за да намери устойчиви решения на констатираните проблеми, свързани с безопасността, и когато е възможно да предостави техническа помощ.

С настоящата актуализация Комисията отчита и постигнатите по-добри резултати на индонезийските компетентни органи по отношение на надзора. Благодарение на тези подобрения Комитетът за авиационна безопасност подкрепи изваждането от списъка на два индонезийски въздушни превозвача: Metro Batavia и Indonesia Air Asia.

В същия дух Комисията приветства постигнатия напредък от страна на Организацията за гражданско въздухоплаване на Габон по прилагането на плана за корективни действия, насочен към разрешаването на констатираните от Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО) пропуски, и реши да позволи на въздушния превозвач Afrijet, който има право да извършва дейност в ЕС в режим на ограничения, да добави още един самолет към авиационния си парк, използван за тези услуги.

В контекста на настоящата актуализация Организацията за гражданско въздухоплаване на Албания се приканва да подобри надзора си по отношение на всички превозвачи и да продължи да изпълнява плана за действия, съгласуван с Европейската агенция за авиационна безопасност, като даде предимство на тези области, които пораждат опасения за безопасността, и да ускори процеса на изграждане на административен и технически капацитет.

В момента в списъка на Общността фигурират четири превозвача, които имат пълна забрана да извършват дейност в Европейския съюз: Ariana Afghan Airlines (Афганистан), Blue Wing Airlines (Суринам), Siem reap Airways International (Камбоджа) и Silverback Cargo Freighters (Руанда). На всички превозвачи от следните 17 държави — общо 278 авиокомпании — е наложена забрана: Ангола, Бенин, Демократична република Конго, Джибути, Екваториална Гвинея, Габон (с изключение на три превозвача, работещи в режим на ограничения и при определени условия), Индонезия (с изключение на шест превозвача, ограниченията за които са изцяло премахнати), Казахстан (с изключение на един превозвач, работещ в режим на ограничения и при определени условия), Киргизката република, Либерия, Филипините, Република Конго, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Судан, Свазиленд и Замбия. На 9 превозвача е разрешено да работят в режим на ограничения и при определени условия: Air Koryo (Корейската народнодемократична република), TAAG Angola Airlines, Air Astana (Казахстан), Iran Air (Иран), Gabon Airlines, Afrijet и SN2AG (Габон), Air Service Comores и Ukrainian Mediterranean Airlines (Украйна).За справки списъкът се намира на уебсайта на Комисията:

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_en.htm


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница