Комисията отговаря на призивите за засилване на ролята на Агенцията на ес за управление на външните границиДата30.11.2018
Размер31.57 Kb.


IP/10/184

Брюксел, 24 февруари 2010 г.Комисията отговаря на призивите за засилване на ролята на Агенцията на ЕС за управление на външните граници

Днес Комисията направи предложения за засилване на ролята на Агенцията на ЕС за управление на външните граници — Frontex. Предложенията включват укрепване на правната рамка с цел да се гарантира пълното спазване на основните права в дейностите на Frontex и увеличаване на нейния оперативен капацитет за подпомагането на държавите-членки. Според новото предложение държавите-членки ще предоставят на разположение на агенцията повече оборудване и персонал. Frontex ще бъде в състояние да ръководи съвместно с държавите-членки на ЕС операции по гранично патрулиране. Също така тя ще може да предоставя техническа помощ на трети държави и да разполага на тяхна територия служители за връзка.

Комисарят по вътрешни работи, — Сесилия Малмстрьом, заяви: „Днешното предложение ще проправи пътя към повече солидарност и по-добро сътрудничество между държавите от ЕС. Това ще ни даде възможност за справяне с незаконната имиграция и трафика на хора, като същевременно се засилят предпазните мерки за гарантиране на пълно спазване на основните права. Надявам се, че Европейският парламент и Съветът ще действат бързо за превръщането на това предложение в закон, така че агенцията да получи необходимите ѝ човешки и технически ресурси.“

Според оценките, изготвени от Комисията, както и според независима оценка, сътрудничеството между държавите от ЕС в управлението на имиграцията чрез агенцията на ЕС Frontex досега е било ограничено поради липсата на средства и недостатъчната координация между националните органи. Frontex е особено важен инструмент за поддържането на пространство без вътрешни граници и помага на държавите от ЕС да координират гранични патрули по въздух, земя и море.

С днешното предложение се гарантира, че Frontex е в състояние да осигури подходящите технически и човешки ресурси в рамките на съвместни гранични патрули. Държавите от ЕС ще трябва да направят необходимото и да предоставят парк от технически средства, напр. плавателни съдове и самолети, на разположение на Агенцията, като тя ще може също постепенно да закупи или да вземе под наем такова оборудване.

С предложението се въвежда също така изричното изискване всички граничари, участващи в операциите, да са преминали обучение по основните права, за да се гарантира, че всички имигранти са посрещнати при пълно спазване на основните права и по-специално принципа на неотблъскване.

Оперативният капацитет ще бъде укрепен чрез изясняване на съответните роли на Frontex и на участващите държави-членки, като се спазва принципа, според който всяка държава-членка остава отговорна за контрола върху своята част от външната граница; предложени са специални разпоредби относно оперативния план, оценката на операциите и механизмите за докладване на инциденти.

Frontex ще продължава да е в състояние да координира съвместни операции по връщане на имигранти в държавата на произход. Взети са предпазни мерки, за да се гарантира, че тези операции по връщане се провеждат при пълно спазване на основните права. Например при провеждане на такива операции ще присъства независим наблюдател и ще докладва на Комисията относно спазването на правото на ЕС от страна на държавите-членки, както и на кодекса за поведение, който определя стандартите за основните права, които трябва да се спазват.

Предстои обсъждане и одобрение на предложенията от Европейския парламент и националните правителства, представени в Съвета.Контекст

Frontex е основана през 2005 г., за да координира операциите на държавите-членки по граничния контрол на външните граници на ЕС. Frontex е разположена във Варшава и в нея работят 220 служители. Тя получава 80 млн. EUR от годишния бюджет на ЕС.


Frontex координира сътрудничеството между националните гранични патрули, осигурява обучения за граничари, централизира събраните от държавите от ЕС данни от наблюдения и оказва съдействие на държаните-членки при провеждането на съвместни операции за връщане на имигранти.

На Европейския съвет от 10—11 декември 2009 г. правителствата на държавите-членки се споразумяха за нова работна програма за ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, основана на представеното по-рано през годината предложение на Комисията (IP/09/894). На Европейския съвет от 10—11 декември 2009 г. правителствата на страните от ЕС призоваха Комисията да предложи подобрения за Frontex като част от Стокхолмската програма (MEMO/08/84).За повече информация:

MEMO/10/45


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница