Комисията установява хуманитарно присъствие в Триполи и увеличава средствата за спешни операции в либийската столицаДата27.10.2018
Размер73 Kb.

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Комисията установява хуманитарно присъствие в Триполи и увеличава средствата за спешни операции в либийската столица

Брюксел, 29 август 2011 г. — Европейската комисия изпрати в Триполи многосекторен екип от експерти по хуманитарни въпроси и откри бюро за хуманитарна помощ в либийската столица. Експертите от Службата на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита гарантират, че предоставената от Европейския съюз помощ за здравеопазване, лекарства, храна и питейна вода се доставя бързо, както и че новите потребности се установяват и удовлетворяват незабавно. Експертите работят в тясно сътрудничество с хуманитарните партньори, действащи в града.

Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, заяви: „В момента най-много се безпокоя за цивилното население в Триполи. Нашите експерти на място провеждат оценка на хуманитарната ситуация и бързо променящите се потребности на най-гъсто населения град в Либия. В първоначалните си констатации експертите отбелязват липсата на спешно здравно обслужване и на проблеми със снабдяването с питейна вода. Ние работим заедно с нашите хуманитарни партньори, които полагат неимоверни усилия в един изключително тежък контекст. Предоставихме 10 милиона евро в подкрепа на спешните хуманитарни операции. Ние сме изцяло ангажирани да гарантираме, че основните и най-неотложни потребности на населението са удовлетворени възможно най-бързо.

Осигуряването на сигурността на цивилното население е от първостепенно значение и буди голямо безпокойство в този критичен момент. Моля всички страни да се въздържат от репресии и да зачитат изцяло международното хуманитарно право“, подчерта комисарят.

Европейската комисия продължава да работи със своите партньори в Триполи, включително с Международния комитет на Червения кръст, Международната организация по миграция, Международния медицински корпус и УНИЦЕФ.

Хуманитарната помощ, която Комисията задели за Триполи, достига до нуждаещото се население посредством тези партньори, които работят на място. От отпуснатите за Триполи и околностите 10 милиона евро 4 милиона евро бяха заделени за подпомагане на дейностите на Международния комитет на Червения кръст в либийската столица и други градове, където конфликтът продължава да бушува. Със средствата ще бъдат осигурени медицинска помощ, закрила, питейна вода и хигиенно-санитарни условия, както и нехранителни продукти.

Експертите по хуманитарни въпроси на Комисията в Триполи и в Брюксел наблюдават отблизо ситуацията, свързана с водоснабдяването. Ако водоснабдяването за либийците в най-уязвимо положение не бъде възстановено скоро, могат да бъдат предоставени финансови средства и материална подкрепа за удовлетворяване на нуждите от вода. Понастоящем с хуманитарните партньори на място се обсъжда предоставянето на повече средства за защита на гражданите на трети държави, по-специално на тези от региона на юг от пустинята Сахара, в станалите достъпни неотдавна населени места.

Европейският съюз многократно е заявявал своя ангажимент да предостави хуманитарно подпомагане на всички нуждаещи се хора в Либия по безпристрастен и недискриминационен начин. На конференцията за Либия, която ще се проведе в Париж на 1 септември, и на която ЕС ще бъде представляван от председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу, председателя на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпьой и върховния представител и заместник-председател на Комисията Катрин Аштън, хуманитарната помощ също ще бъде важна тема.КОНТЕКСТ

Хуманитарният отговор на Комисията досега

 • Финансиране: 70 милиона евро (60 милиона евро за хуманитарна помощ за кризата в Либия и 10 милиона евро за реинтеграция на мигрантите от Чад при завръщането в родината им)

 • С финансираната от Комисията хуманитарна помощ бяха предоставени:

 • помощ за лицата, бягащи от Либия

 • подпомагане на репатрирането на граждани на трети държави към страните им на произход

 • подпомагане на бежанците, които не могат да се завърнат в родната си страна, и на либийци, бягащи от Либия

 • финансиране и предварително доставяне на материали за спешни ситуации с цел предоставяне на помощ в Либия

 • Основните партньори на Комисията в тази криза включват:

 • * Международната организация по миграция (МOM)

 • * Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН)

 • * Организацията на ООН за координиране на хуманитарната помощ

 • * Световната продоволствена програма на ООН

 • * Червения кръст/Червения полумесец

 • * Телекомуникации без граници (Télécoms sans Frontières)

 • * Merlin

 • * ACTED

 • * Швейцарска федерация за разминиране (Fédération Suisse De Déminage)

 • * Danish Church Aid

 • * Международния медицински корпус

Механизъм на ЕС за гражданска защита

 • Във връзка с кризата в Либия бяха проведени две отделни операции чрез Механизма за гражданска защита.

 • През първите няколко дни (от 23 февруари нататък) Центърът за наблюдение и информация на Комисията (MIC), който управлява Механизма за гражданска защита, подкрепи операциите за евакуация, проведени от консулските служби на държавите-членки в Либия, по искане на Председателството и със съгласието на Върховния представител. Ролята на MIC се състоеше в установяването, улесняването и в някои случаи финансирането на допълнителен капацитет за транспортиране в подкрепа на консулските служби на държавите-членки. Около 5 800 европейци бяха евакуирани от страната в рамките на безпрецедентни координирани действия на равнище ЕС — едновременно действаха Комисията, Европейската служба за външна дейност (ситуационния център (SitCen)/Военния секретариат на Европейския съюз) и унгарското председателство на ЕС.

 • В периода март—май 2011 г. по искане на Международната организация по миграция Центърът за наблюдение и информация на ЕС улесни и координира работата на държавите-членки за репатрирането на повече от 31 700 граждани на трети държави от съседните на Либия страни (т.е. Тунис и Египет).

 • 11 участващи държави в Механизма за гражданска защита предоставиха въздушен и морски транспорт посредством Механизма на ЕС за гражданска защита за репатрирането на граждани на трети държави от Тунис, а именно Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта, Обединеното кралство, Унгария, Франция и Швеция. Девет участващи държави (Австрия, Германия, Испания, Италия, Ирландия, Норвегия, Финландия, Франция и Швеция) предоставиха помощ в натура.

 • Поисканата от 8 участващи държави сума за съфинансиране на транспортните операции беше 10 574 084 евро.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/hot_topics/libyan_crisis_en.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm:

Как ЕС подкрепя либийския народ:MEMO/11/565

Лица за контакти:

David Sharrock +32 2 296 89 09

Irina Novakova +32 2 295 75 17IP/11/993

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница