Компютърът е сложно техническо устройство това е тялото на компютърната система. Основните му функционални части са: процесор, оперативна памет и устройства за вход и изходДата27.10.2018
Размер32.5 Kb.
Компютърът е сложно техническо устройство – това е тялото на компютърната система.Основните му функционални части са: процесор, оперативна памет и устройства за вход и изход.

Като изпълнява определени команди, процесорът обработва информация от различно естество- числа, текст, звук, графични и видео изображения.Информацията трябва да е представена във формализиран вид, подходящ за визприемане от машина. Такава информация се нарича данни, а последователността от команди-програма. Процесорът извлича необходимите данни от паметта, анализира командите и ги изпълнява, записва в паметта някои междинни резултати и техните параметри.

Оперативната памет съхранява програмите, входните данни, междинните и крайните резултати, както и други данни програми необходими на процесора. Тя е на непосредствено разположение на процесора. Различават се два вида оперативна памет:

Постоянна – ROM(Read Only Memory). Това е памет само за четене. Съдържа програми и данни за процесора, които не могат да се изтриват и променят и без които процесорът не може да работи. При изключването на компютъра тази памет не се загубва- тя не зависи от електрическото захранване.

Памет с произволен достъп – RAM(Random Access Memory). Тя съдържа информация, която може да се изтрива и променя. Това могат да бъдат данни програми, необходими за решаване на задача , за управление на входни или изходни устройства и др. При изклщчване на компютъра записаната в RAM информация се загубва.

Данните и програмите се записват в паметта, като последователност от нули и единици, т.е. в двоина бройна система. Всяка от тези двоични цифри носи информация 1 бит(b- bit). Това е най-малката единица за измерване на информация. Наредена съвкупност от 8 бита образува байт. По големи единици са:
1 байт

8 бита
1 килобайт

210байта

1024байта

1 Мегабайт

220байта
1 Гигабайт

230байта
1 Терабайт

240байта


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница