Конкурс сребърна птици и хораДата31.03.2018
Размер17.89 Kb.
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

СРЕБЪРНА – ПТИЦИ И ХОРА


Автор: Паола Ивайлова Димитрова

ОУ „Васил Левски” град Враца

Пеликаните

/Разказ/
Малкото пеликанско бебе обичаше да слуша разказите на майка си за далечната Сребърна земя. Представяше си изгрева на слънцето, който прави водата като сребърно огледало. Понякога си мислеше, че не е разказ, а сън, че всичко разказано го е преживяло много, много отдавна. И чакаше…Чакаше денят.

Сгушваше се в майка си от страх, когато слушаше за страшното нападение на зверовете с големите бели зъби, които разрушили домовете им, прогонили птиците, унищожили яйцата им. Уплашени пеликаните търсели спасение и изоставили Сребърна вода. Успели да се спасят, но загубили неизлюпените си рожби. Тук разказът спираше, а малкото пеликанче, усешаше как сърцето на майка му бие силно и ускорено, а сълзите напират. Майката продължаваше с половин глас да разказва как в мъката от загубата на чаканите рожби, прелетели с още пеликани хиляди километри, за да играят любовния танц. Затова пеликанчето беше родено далече от дома.

И чакаше… Чакаше денят, в който големите щяха да тръгнат натам - в онази спасителна посока. Денят, в който щеше да измине пътят към дома. Дом, направен и защитен от хората. Ограден с високи тръстики и папури като мечове. Хората са добри. Те пазят Сребърна вода, прогонили зад ограда страшните глигани и обещали на птиците, че ще ги пазят. От всичко и всички хората обичат големите бели птици, хората не биха ги наранили.

Малкото притвори очи, омагьосано от представата за Сребърна. Защитено, топло, пълно с храна място за птици, направено от хора. Заспа спокойно. И чу гласа на мама: „Тръгваме”. Разтърси крила. Сърчицето му биеше лудо. Отиваше си у дома за първи път. Родено далече от мястото, където луната правеше сребърна пътека, знаеше, усещаше, че се връща в родния си дом скоро и знаеше, че няма да намери покой, докато не окъпе крилцата си в сребро в Сребърна…И желанието и представите се сбъднаха. Пеликанчето бе в родния дом – Сребърна…Гледката бе невероятна! Усети спокойствието и хармонията на майката – Природа. Защитата и грижата на Човека му даде възможност да се радва и да почувства свободата.
Каталог: images -> rabota s deca -> Konkursi 2013
images -> Дата Място
Konkursi 2013 -> Конкурс за изработване на картичка на водоплаващите птици, които могат да се наблюдават по поречието на река Дунав
Konkursi 2013 -> Сребърна – птици и хора”
Konkursi 2013 -> Защо не можем като птиците да сме щастливи всяко лято?
Konkursi 2013 -> Клас: 2 Училище: оу „Христо Ботев”, с. Николаевка, общ. Суворово, Варна
Konkursi 2013 -> През лятото на острова кацаха много птици. Сякаш от целия свят се събираха тука. Като пъстра ветрушка прелитаха от място на място синигери, червеношйки, скорци, чинки
Konkursi 2013 -> Конкурс сребърна птици и хора и птиците са като хората…
Konkursi 2013 -> Конкурс „сребърна птици и хора перо за мама


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница