Конкурс за есе "Бърно преживяна мечта"Дата20.01.2017
Размер27.7 Kb.
#13149
Моят проект по мобилност. Преживян... или мечтан”

СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ


“Бърно – преживяна мечта”

Автор: Светлана Станкова

Софийски университет “Св. Климент Охридски”,

гр. София, България

Моят проект по мобилност – Масариковият университет, Бърно, Чехия. Сърцето на славянската писменост, географският център на Европа. Страна, славянска по културни традиции, германска по организация и нагласи. Представата за другия – като разбиране и най-вече като загриженост, с толерантност към различията – по етнос, раса, култура, произход, образование.

Пристигайки в Бърно, получих брошурата на Международния студентски клуб на Университета, с чиято помощ всеки може да започне да търси своите отговори на въпросите: „Как могат хора от различни континенти, събрани заедно, да се научат да бъдат приятели?”; „Защо, преодолявайки културните различия, човек може по-добре да оразличи себе си, но и да се приобщи?”, „Какво всъщност представлява възможността да си част от света на другите, но и да опознаеш по-добре собствения си свят?”

Още на третия ден от шестмесечния ми престой започна да стихва безпокойството от предстоящото, непознатото, новото, чуждото. И с всеки следващ нарастваше увереността ми, че това пътуване към другите е и пътуване към себе си, пътуване, което всеки от нас трябва да направи. Масариковият университет в Бърно е чудесна отправна точка – всеки новодошъл получава грижа, добронамереност и съдействие за своето мечтано пътешествие.

Инициативите на клуба са изключително разнообразни – спортни, туристически, културни. Организирани са възможности за тренировки във фитнес и плувен басейн, футбол, волейбол, тенис. Посещенията на исторически забележителности и изложбени зали, театри, опера и балет, са съчетани с ретро партита, подчинени на призива „Gaudeamus Igitur”.

Почти ежеседмично се провеждат и екскурзии до градове, които поради стратегическото местоположение на Бърно се намират на еднакво отстояние от него – Краков, Братислава, Виена, Прага, Микулов, Кромнйержиш. Същевременно обаче се скъсяват и разстоянията помежду ни, всички ставаме част от една прекрасна общност, споделяйки това, което ни се случва едновременно. Преминавайки през границите на различни държави, преодоляваме и границите помежду си.

Приобщени сме и към традицията на клуба да организира и финансира презентации, в които по време на семестъра всички чуждестранни студенти и докторанти имат възможност да представят страната си - с картина, образ или звук, с характерни храни и напитки, с обичаи и игри. Трескавата подготовка на всички нас за това, е предизвикателство към способността ни да изразим себе си, да покажем колкото се може повече от това, което формира нашата идентичност, това, с което се отличаваме от останалите, но същевременно и това, поради което сме част от общия ни диалог – диалог между различни ценности, традиции. Предизвикателството е голямо - удовлетворението от успеха – също. Взаимното опознаване носи много радост и много приятелства.

По време на съвместното ни пребиваване в Бърно, всеки от нас открива по нещо ново за себе си, но и по нещо ново за другите. Докато сме заедно, толкова различни, но и толкова приличащи си, опознаваме и разбираме по-добре себе си, разбираме накъде се движим, сверявайки посоките си с компаса, какъвто е всеки проект по мобилност.
Когато моят завърши, бях уверена в едно - колкото и да сме различни по произход и култура, в колкото и различни светове да живеем, възприемаме еднакво красотата и възможността да й се насладим заедно. Стремим се едновременно към познанието, независимо от коя точка на земята сме започнали своето търсене към него. Заедно с новите ми приятели – високата австрийка Ева, цветнокожата американка Джейн, дребничкият унгарец Балаж, дългокосият казахстанец Нура и слабичката рускиня Самира, заедно със синеоката чехкиня Даша и англичанката Емили, заявяваме: „Моят свят от твоя е различен. Но мечтаем за едно – познание и красота!”
Каталог: ey2008 -> docs
docs -> Университетска библиотека
docs -> Център за дистанционно обучение
docs -> Конкурс за есе "Затворих очи и за миг помечтах"
docs -> “Университетските библиотеки – мост към единното европейско образователно пространство 17 ноември 2008 г., комплекс “Извора”, Арбанаси
docs -> Библиотека на Университета по архитектура, строителство и геодезия /уасг
docs -> Университетска библиотека
docs -> Конкурс за есе моят проект по мобилност в Нант
docs -> University of food technologies
docs -> Конкурс за есе холандия, Вагенинген и университетът
docs -> Конкурс за есе „ Пътят на моето преживяно мечтание


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница