Конкурс за маримба в Париж, през септември 2007 г втора награда на Международния конкурс ard в Мюнхен, а миналата година завоюва първа награда на Петия световен конкурс за маримба в ЩутгартДата24.07.2016
Размер23.78 Kb.
ТипКонкурс
Българската перкусионистка Василена Серафимова - носител на Голямата награда на Централноевропейския фестивал на изкуствата

„Българската перкусионистка Василена Серафимова грабна Голямата награда на Централноевропейския фестивал на изкуствата”, „Българска перкусионистка предивика интереса на критиката”, „На фестивала на музикалните изкуства се наложи българската перкусионистка”, „Българката Василена Серафимова триумфира на ХІХ международен музикален фестивал” - това са само част от заглавията, появили се в словашктите средства за масова информация, които съобщават за големия успех на Василена Серафимова. И продължават:

На ХІХ централноевропейски фестивал на изкуствата в Жилина се представи елитът на съвременната световна сцена на класическото изпълнителско изкуство. Наградата на музикалната критика спечели българската изпълнителка на ударни инструменти Василена Серафимова.

Тя е сред българите в чужбина, с които Българие може да се гордее!

След Музикалното училище в родния й град Плевен, учи в Парижката консерватория и е носителка на наградата на СПЕДИДАМ за най-добър чуждестранен студент във Франция. Нейната стихия е маримбата. През 2006 г. печели две специални награди на Международния конкурс за маримба в Линц и втора награда на Международния конкурс за маримба в Париж, през септември 2007 г. - втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен, а миналата година завоюва първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт.

Василена Серафимова се изявява като солист, камерен изпълнител, оркестрант, участва в театрални и аудиовизуални спектакли. Животът и обучението й в Париж изострят интереса й към всички форми на изкуството.

Графикът с ангажиментите й вече е запълнен далече напред. През месец март бе лектор на майсторски клас по маримба в Коста Рика, а през лятото - в Япония, през април участва в спектакъл върху китайски поеми в Париж, през май ще участва - в джаз-концерт, през март 2010 г. - в концерт-спектакъл „Перкусия и мултимедия” в парижката зала „Гаво”.

На тазгодишното допитване до слушателите на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" за "Млад музикант на годината"  е номинирана като един от осемте кандидати за приза "Млад музикант на годината".


Фестивалът в Жилина приключи в събота - 25 април с тържествен заключителен концерт в Дома на изкуствата „Фатра”.

За Наградата за най-силно изпълнение на музикалната критика, която се връчва от международно жури, се състезаваха 9 солови изпълнители, 2 диригенти и 1 камерен състав от Словакия, Чехия, Русия, Полша, Унгария, Германия, Белгия, Швеция и Ирландия.

Наградата за най-млад участник, предоставена от кмета на Жилина Иван Харман, получи белгийският цигулар Йосиф Иванов, който спечели и Наградата на публиката. Носител на Наградата на Международния музикален фестивал „Пражка пролет” стана немският пианист Северин фон Екардщайн, комуто същевременно бе предоставена възможност да участва в престижния фестивал в Прага. Наградата на Центъра за музика-Братислава спечели пианистът Иво Каханек от Чехия.

Директорът на на Центъра за музика Олга Сметанова подчерта, че на Централноевропейския фестивал се представят най-добрите световни инструменталисти, вокалисти и диригенти.
По материали от словашкия и българския печатПоделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница