Конкурс за маслен портрет на Борисов със свинска мас Червеният депутат Петър Курумбашев потвърди в Пловдив, че е номиниран за кандидат-президентДата27.10.2018
Размер107 Kb.
ТипКонкурс
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП
Водещи новини от пресата – 23.04.2011

Труд - 3 стр.Курумбашев съгласен да го одумват за президентДепутатът предлага конкурс за маслен портрет на Борисов - със свинска мас
Червеният депутат Петър Курумбашев потвърди в Пловдив, че е номиниран за кандидат-президент.
„Това, за което съм дал съгласие в момента, е да ме одумват. Тоест да бъда в кръга на номинираните за президент", каза на среща със симпатизанти Курумбашев. Той не се притеснява от евентуалното кандидатиране на премиера Бойко Борисов за държавен глава. ,Ако Бойко Борисов се включи в президентската кампания, ще бъде поставен пред много непривлекателен избор. Защото, ако я загуби, това ще е фактически краят. А ако я спечели - няма кого да сложи за премиер. Така че аз бих го приветствал да се кандидатира", разсъждава левият депутат. Според източници от „Позитано" 20 Курумбашев е номиниран от няколко партийни организации. Предложенията не се регистрират в соццентралата и затова е трудно да се каже колко са. Сред предложените са Миглена Плугчиева, Ивайло Калфин, Костадин Паскалев, Георги Близнашки и др. Участието на Курумбашев се възприема в левицата като свеж полъх в кампанията за .Дондуков" 2.
„Петьо ражда афоризми така, както диша", казват за него в червената парламентарна група. И припомнят реакцията на своя колега на откровениято на Борисов за бедното му детство и спомените му за филиите със свинска мас, с които закусвал. „Трябва да направим конкурс за маслен портрет на премиера Бойко Борисов", със сериозен глас предложил в групата Курумбашев. А някой съвсем сериозно подхвърлил, че така може да се открият доста наследници на фламандските майстори. Тогава Курумбашев допълнил: „Не става въпрос за живопис с маслени бои. А със свинска мас."
Банкер - 2 стр.

Решават през май за датата на изборите    Депутатите отложиха за май решението си за дата на изборите за президент и местна власт. От ГЕРБ настояват двата вота да са на 23 октомври, от БСП държат на първата седмица от ноември, а ДПС предлагат „компромисен вариант" - 30 октомври. Лютви Местан дори обясни, че предложението на партията му било „балансирано и удовлетворяващо както ГЕРБ, така и БСП. Виждаме много логика преди Свети Димитър да не ангажираме избирателите с участие в избори", под-
черта Местан. От ГЕРБ обаче видяха съвършено друга причина за „компромисната дата" на ДПС. Според шефката на правната комисия Искра фидосова „на 29 октомври е най-големият празник в Турция по случай обявяването й за република през 1923 година. На 6 ноември е Курбан байрамът. Тогава в Турция хората ще почиват 10 дни и могат да бъдат организирани да дойдат да гласуват в България за ДПС", огласи подозренията се фидосова.
Труд - 16 стр.

Борис Дали се стяга за втори мандатПевецът Борис Дали ще се кандидатира за втори мандат като общински съветник в Бобов дол. Това съобщи пред „Труд" самият изпълнител.
„В момента се водят вътрешнопартийни разговори, уточнява се кой ще бъде в листата и как ще протече предизобраната кампания", сподели Борис. Ако участва в изборите, той със сигурност ще бъде издигнат в листата на БСП.
„От 15 октомври 2004 г. имам членска карта в партията и споделям идеи на тази структура, която е градена от много години", разказа изпълнителят. Именно с гласовете на левицата (1296 бюлетини - 26,98%) той като втори в листата влезе в местния парламент през 2007 г., където е член на комисията по образование, култура и религия.
Певецът призна, че нощните участия не пречат на политическата му кариера и е присъствал на 98% от сесиите. Борис Дали казва, че още му е рано да се кандидатира за кмет на Бобов дол, защото това е сериозен ангажимент и не може да бъде съчетан със сегашната му кариера. „Няма как да имаш участие в забедение до 6 ч и в 8 ч да отидеш на работа и да се срещаш с хора. Да си певец и кмет едновременно означава, че не си нито едното. В бъдеще, когато спра да пея, обмислям да се кандидатирам за градоначалник", каза още изпълнителят.
Стандарт - 3 стр.

Медиите аут от кулоарите    Без журналисти в кулоарите на парламента. Това предвиждат новите разпоредби в Правилника за вътрешния ред на Народното събрание. Той влиза в сила от днес (23 април), но на практика ще започне да се прилага от 4 май, когато е първото заседание на парламента след великденската ваканция. Според новите правила разговорите с депутати вече ще са възможни само в два специално оборудвани за това пресцентъра, както и при трибуните за официални изявления на парламентарните групи. Заснемането на репортажи и разговорите в кулоарите ще се наказват с едномесечно отстраняване на прегрешилите репортери от НС. При втори случай пропускът до сградите на Народното събрание ще се отнема за постоянно, предвижда правилникът. И в момента представителите на медиите имат ограничен достъп до кулоара покрай кабинета на председателя на НС Цецка Цачева.Не мисля, че новите правила ще затруднят работата на журналистите. И в момента излизаме от пленарната зала, за да даваме информация. Правилата трябва да се спазват, коментира председателят на медийната комисия в парламента Даниела Петрова от ГЕРБ. От опозицията обаче открито се възпротивиха на новия правилник. Синият Михаил Михайлов нарече записаното "глупаво и необмислено" пред Лайвнюз. Според Четин Казак от ДПС пък след ваканцията щяло да се наложи правилата да бъдат обсъдени отново.
сп. Тема - 21 стр.

Никой не следи за конфликт на интереси    От 1 април 2011 г. никое ведомство няма правомощия да следи за спазването на Закона за конфликт на интереси. На тази дата трябваше да заработи нов централен орган, който да поеме задълженията на досегашните отговорници -инспекторати, комисии в НС, в общинските съвети, във ВСС и др. По закон новата Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се състои от петима членове, от които парламентът избира трима, включително председателя, а президентът и премиерът назначават по един. Само Георги Първанов спази срока и посочи юриста Николай Николов, член на консултативния борд на Института за модерна политика на Борислав Цеков. Бойко Борисов засега не е посочил свой човек, ПГ на ГЕРБ - също. Проблемът е, че по закон всяка група в НС има право само на една номинация. Излъченият от „Атака" най-вероятно ще бъде одобрен, но разривът с управляващите е довел до изключване от сметките на Синята коалиция. Според мълвата преговори се водят с ДПС. Наскоро Искра Фидосова увери, че членовете на комисията ще бъдат гласувани до Великден, но такава точка не беше включена в дневния ред преди празниците. Вакуумът моментално бе използван. Адвокатката на Стоян Кушлев Мария Славова изтъкна в съда, че парламентарната комисия за конфликт на интереси вече не може да бъде страна в процеса. Делото беше отложено за 18 май.
Никой държавен орган не се зае да проучи детайлно информацията, изнесена от в. „Пари", за уволнения шеф на НЕК Красимир Първанов, чийто 22-годишен син се оказа крупен енергиен бизнесмен. От държавната компания само отрекоха да имат търговски взаимоотношения с фирмите на Петър Първанов.
24 Часа - 38 стр.

Бойко Борисов води 18 бизнесмени в Хърватия    18 представители на българския бизнес ще придружат Бойко Борисов при официалното му посещение следващата седмица в Хърватия. Премиерът заминава на 27 април за Загреб, като на втория ден от визитата ще бъде в Задар. Градът на Адриатическото крайбрежие е сред предпочитаните туристически дестинаии и включването му в програмата на Борисов от страна на домакините не е случайно. По последни данни едва 4900 български туристи са посетили Хърватия през миналата година, което е спад от 14,4% в сравнение с 2009 г. За същия период дошлите у нас хърватски граждани са около 20 хиляди. Очаква се темата за активизиране на икономическите и културните отношения да бъде основна и при разговорите на българската делегация с хърватските политици. Борисов ще има срещи с президента Иво Йосипович, премиера Ядранка Косор и председателя на парламента Лука Бебич.
До 2008 г. търговският стокообмен между двете страни се движеше в рамките на 190200 млн. евро годишно, но през 2009 г. бе отбелязан значителен спад. От българското правителство твърдят, че през 2010 г. е отчетен ръст от близо 20% и данните за първите 2 месеца на тази година определят тенденция към връщане на стойностите отпреди финансовата криза. За да насърчат контактите между предприемачите от България и Хърватия, двамата министри на икономиката Трайчо Трайков и Джуро По.пиянич ще открият бизнес форум в Загреб. Сред поканените наши представители са председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, директорът на „АВЛ София" ЕООД Йорданка Виячка и административните шефове на „БГ Молс" Стефан Йорданов и на „Евро алианс инженеринг" Валентин Трашлиев.
Монитор - 2 стр.

Черпим опит от Загреб за строежа на „Струма”Пламена ТОДОРОВА   Премиерът минава по римска улица, пускаме директни полети между двете държави
Опит за изграждането на магистрала „Струма” ще черпи премиерът Бойко Борисов по време на предстоящата му визита в Хърватия. Водената от него делегация заминава за бившата югославска република веднага след великденските празници.
Идеята да се поучим за „Струма” е заради големия опит на Загреб в пътното строителство при пресечени терени. Тъй като трябва да мине през Кресненското дефиле, аутобанът, който пресича Югозападна България, е най-трудният за изпълнение у нас. Тъкмо този участък от него ще струва рекордно висока сума.
Хърватия има огромна практика с изграждането на магистрали, като досега
на територията й за построени цели 1000 километра.
Министър-председателят ще се срещне по време на двудневната си визита със своята колежка Ядранка Косор, по чиято покана ще посети страната. Той ще проведе разговори на четири очи и с президента Иво Йосипович, както и с шефа на тамошния парламента Лука Бебич.
Двете делегации ще потвърдят и договорката си от визитата на Косор у нас през април миналата година за разкриването на директна самолетна линия между София и Загреб, което би отпушило туристическия поток между двете държави. За да стигнат до хърватската столица сега, пътуващите трябва да се прекачват на друг самолет в Будапеща, Прага, Виена или Мюнхен. На срещите между Бойко Борисов, Косор и Йосипович ще бъде поставен и въпросът за предстоящото членство на Хърватия в Европейския съюз. Държавните лидери ще разговарят и за обстановката на Западните Балкани.
По време на визита ще бъде организиран и българо-хърватски бизнес форум. На него страната ни ще бъде представена от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. В дискусията участие ще вземат и близо 20 представители на родния бизнес. Културният министър Вежди Рашидов, който също е включен в правителствената делегация, ще подпише от своя страна програма за сътрудничество между двете страни.
През втория ден от посещението си родната делегацията ще се отправи
към централния туристически град на Северна Далмация – Задар
Там премиерът ще се срещне с градоначалника Звонимир Бранич и с губернатора Стипе Зрилич. Борисов ще има възможността да разгледа и някои от забележителностите на града. Министър-председателят ще мине по известната централна улица „Калеларга”, която датира още от римско време. Той ще стъпи на инсталацията на брега на Адриатическо море „Поздрав към слънцето”, която представлява кръгла остъклена повърхност, изобразяваща планетата Земя. Съоръжението е известно с това, че събира слънчева енергия през деня и я освобождава светейки през нощта.
  Телеграф - 2 стр.

Министрите без заседание за седмица    Почивка от едно заседание на кабинета ще си дадат министрите. Те няма да се съберат на 27 април, както е по принцип, а на 4 май. Причината е, че премиерът Бойко Борисов ще отсъства тази сряда от страната, тъй като е на посещение зад граница. По традиция при отсъствие на Борисов заседанията не се поемат от някой от вицепремиерите - Симеон Дянков или Цветан Цветанов, а просто не се провеждат.
24 Часа - 8 стр.


    Българската икономика излезе от рецесията. Възстановяването започна, но протича бавно", каза главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов пред "Дойче веле". Според него ориентираните към износа производства се представят добре, но оживление при домакинствата не се вижда.
"Това ще продължава да задържа растежа на БВП", смята Павлов. Прогнозите на УниКредит Булбанк са, че тази година икономиката ще е на плюс 2,6%, а догодина - 3,3 на сто.
"Правителството има малко по-оптимистична прогноза, но на практика е близка до тази на частния сектор. Двете се различават по това, че правителството очаква по-бързо възстановяване на сектора на домакинствата - оптимизъм, който не се споделя в същата степен от фирмите", смята икономистът.
Основният мотив е затрудненото положение на хората заради инфлацията. Тя засяга всички, защото идва основно от ръст в цените на горивата и храните. Анализите показват, че 1/3 от разходите на средностатистическо семейство са за хранителни продукти, а още 15% за стоки и услуги, пряко свързани с горивата. Най-засегнати били българите с по-ниски доходи. Негативен ефект върху домакинствата имали и пазарът на труда и безработицата, където прогнозите не били окуражаващи.
24 Часа - 6 стр.

Приятел на Красьо уволнен законноИван Димов, който подаде оставка от Висшия съдебен съвет заради връзки с Красьо Черния и се върна да правораздава в Сливен, е уволнен законно. Това решиха трима висши административни съдии.
Контактите между Димов и Красимир Георгиев са били интензивни и в период, когато ВСС избираше шефове в Темида, а това сочи, че отношенията им са излизали от рамките на обичайните.
Ако контактите са били ценни за Димов в чисто човешки план, то рязкото прекратяване на връзката непосредствено след осветяването на Красьо Черния се индикация за друг извод, пише в решението.
Поведението на Димов основателно е възприето от обществото като неуместно, непристойно и неправилно.
Висш магистрат - един от 25-има-та в съвета, известен като "правителството на съдебната власт", се очаква да спазва етичните правила и да служи за пример на колегите си според решението.
То не е окончателно, Димов може да го обжалва пред 5-членен състав на ВАС. Съдът още не се е произнесъл за уволнението на другия приятел на Красьо Черния в съвета - Стойко Стоев.
Монитор - 8 стр.

Кадровиците на Темида подхващат вещите лицаТЕРЕЗА ТРЕНЕВА   ВСС залят от сигнали срещу експертите
Абсурд: автомонтьор от Добрич прави графически експертизи
Кадровият орган на Темида – Висшият съдебен съвет, ще вземе на пряк контрол вещите лица, които изготвят експертизите по делата в съда, научи „Монитор”. Причина за извънредната мярка е лавината от сигнали за нарушения, допуснати от експертите. Освен прякото наблюдение върху работата на специалистите
ВСС в момента готви проектозакон
който ще бъде внесен в правосъдното министерство, а оттам – в МС.
Той ще урежда дейността и контрола над вещите лица, тълкувателите и преводачите. Текстовете предвиждат с подбора им вече да се занимава дирекция към ВСС. Записани са и строги санкции за експертите, нарушаващи правилата, в това число и отнемане на лиценза за практика.
Проектозаконът ще бъде готов през юли и се финансира по ОПАК, заяви пред „Монитор” председателят на Комисията за изготвяне на анализи към Инспектората към ВСС Костадинка Наумова. Текстовете ще отговарят на всички европейски изисквания, допълни тя, като посочи, че са заимствани най-добрите практики и модели от Австрия, Полша и Франция. Досега вещите лица се одобряваха от комисии, в които влизаха шефовете на окръжните и апелативните съдилища и съответните прокуратури.
Правилата за работата им са описани в специална наредба
но няма централизиран орган, който да упражнява контрол. „Сигналите за нарушения, допуснати от вещи лица, ги пращат до нас. Но тъй като нямаме правомощия, ги препращаме към съответния шеф на съд или прокуратура”, обясниха пред „Монитор” кадровици от ВСС.
Последният фрапиращ случай, за който постъпил сигнал, бил за вещо лице от Добрич. Човекът, на име Енчо Илиев, работел като младши експерт криминалист в местната полиция. След като подал документи, бил вписан и в списъка за вещи лица и му възложили да изготви графическа експертиза по търговско дело.
След проверка станало ясно, че той няма нито нужните знания, нито тапия, за да върши тази дейност. В регистъра бил вписан само с дипломата си за средно образование, според която „криминалистът” е завършил двигатели с вътрешно горене във варненския техникум по машиностроене и електроника.
Адвокатите на една от страните по делото настояли веднага за отвод на Илиев поради липса на квалификация. Съдът обаче отхвърлил искането с мотива, че щом Илиев работел като младши експерт криминалист в полицията в Добрич,
вече имал и нужните знания
благодарение на специализации и семинари, организирани от НИКК към МВР. От Националния институт по криминология и криминалистика обаче отричат той да е завършил някой от курсовете на Института за експерти криминалисти. Как въобще е бил назначен за криминалист, също остава загадка.
  Труд - 7 стр.

Местни данъци убивали туристическия бранш30 организации и дружества се надяват на реакция от властта
Дължиш данък независимо дали си реализирал доход. Срещу тези законови изисквания към хотелите се обявиха над 30 организации и търговски дружества, между които Българската туристическа камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на индустриалния капитал в България и др.
Своите възражения те изпратиха до изпълнителната и до законодателната власт.
Собствениците на хотели и места за подслон от тази година трябва да плащат туристически данък върху 30% от леглата в обектите си. Местният данък се определя от общините и се дължи, независимо дали в обектите са отсядали туристи или не.
По изчисления на хора от бранша една къща за гости с 6 стаи, регистрирана в най-ниската категория, ще плаща около 800 лв. годишно, ако общината е приела най-ниската ставка. „А ако реално в тази къща за гости не са отсядали туристи през годината?", пита бизнесът. Същият проблем ще имат и много сезонни хотели, които на практика ще са на загуба.
От бизнеса определят като сериозен удар върху туристическия сектор и повишаването на размера на данъка върху недвижимите имоти на предприятията. Ако за един тризвезден хотел в София до края на 2010 г. данък сгради е бил 15 879 лв., за 2011 г. той вече е 103676лв., уточняват в писмото си до парламента и правителството 30-те организации и дружества. Според тях всичко това ще доведе до масови фалити и прекратяване на дейността и съответно до силно намаление на приходите както в общинските, така и в държавната хазна.

Монитор - 6 стр.Глоби в Хасково за агнешко на улицата    Солени глоби ще отнесат двама хасковлии за нерегламентирана продажба на агнешко месо, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните в Хасково след съвместна проверка с органите на полицията. Джемил Ахмед и Милко Милков предлагали стоката си на открито в дворовете на къщите си на ул. „Кърджалийска" и „Георги Кирков" в Хасково. Проверките са били извършени по сигнал. На двамата нарушители са връчени констативни актове и тепърва ръководството на агенцията в Хасково ще определи размера на глобите. Според инспекторите най-ниският праг за подобно нарушение е 1000 лв.
Проверките продължават и в момента, съобщиха от агенцията. Проверяват се предимно хранителни магазини и складове - за продукти с изтекъл срок на годност и такива, внесени от нерегламентирани обекти.
Труд - 3 стр.

Обидена иска 5 бона от началник в ГЕРББившата началничка на отдел в „Социално подпомагане" - Шумен Севджан Акиф е завела граждански иск срещу лидера на ГЕРБ-Хитрино и общински съветник Метин Яхя.
Тя го обвинява в обида на длъжностно лице, изречена по време на общинска сесия, и е предявила иск от 5000 лв.
През юли м. г. единственият гербаджия общинар заявил, че Акиф агитира и принуждава семейства от общината да отписват децата си от местното училище в знак на несъгласие с назначения нов директор.
По-късно Севджан Акиф била освободена от работното си място.
Метин Яхя не се отрича от думите и сега казва, че като държавен служител Акиф нямала право на подобни агитации независимо дали ги върши след работа. Хора му се жалвали, че ще им спрат социалните помощи, ако не отпишат децата си от общинското училище СОУ „Петър Берон".
Скандалът гръмна след конкурса за директор миналото лято, който бе спечелен от Еркан Хюсеин, а кметът на общината Нури-дин Исмаил (ДПС) обяви, че ГЕРБ са кадрували.
Банкер - 14 стр.

В БСП мислят подарък за бебе    Бебето на Станишев щяло да се роди по Великден. Новината червените депутати научили от медиите. В червената група обсъждали и какъв подарък да приготвят за малката. Депутатки обаче казали, че според поверието не било хубаво преди да се роди детето да се купуват подаръци. Затова групата решила да изчака събитието. След това щели набързо да съберат пари за подаръка. Имало различни идеи за него, но най-много били привържениците на идеята или да се открие спестовен влог на бебето, или от банка да му се купи инвестиционно злато, което щяло да остане за цял живот.
Телеграф - 4 стр.

Пращат авиоотряда за благодатния огън    Пловдивският митрополит Николай и патриарх Максим ще летят днес с Авиоотряд 28, за да докарат лично от Ерусалим благодатния огън в България. Правителственият отряд е натоварен със специалната задача от премиера Бойко Борисов. В самолета има специален контейнер за транспортирането на огъня, обезопасен срещу пожар. „Взети са всички мерки за пренасяне на благодатния огън със самолет на правителствения Авиоотряд 28, заяви Тодор Бояджиев, главен пилот и летателен директор на авиоотряда. Полетното време до Израел е около 2 часа и 15 минути. Очаква се самолетът да кацне в Пловдив около
19 часа. Полицейска охрана ще ескортира делегацията от духовници от цялата страна, които ще разнесат огъня по епархиите си.
24 Часа - 1 стр.

С какво мажат филията известните    Бойко Борисов като малък (на снимката с кака си Красимира) обичал филия с мас, Станишев и Румен Овчаров яли циганска баница, Мирослав Найденов си хапвал "мечка", Трайчо Трайков - филия с масло, и халва, а Аню Ангелов - много боб
Каталог: dobrev k.mbox -> att-1302
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1302 -> Конкурс за маслен портрет на Бойко Борисов", със сериозен глас предложил в групата Курумбашев. Решават през май за датата на изборите, съобщава в-к „Банкер"
att-1302 -> Конкурс за маслен портрет на Бойко Борисов", със сериозен глас предложил в групата Курумбашев. Решават през май за датата на изборите, съобщава в-к „Банкер"


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница