Конкурс за назначаване на председател на Държавната агенция за българите в чужбина (дабч)Дата17.10.2018
Размер59.95 Kb.
ТипКонкурс

ВРЕМЕННИ ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ

НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА


17 януари 2015 г.
изх. № 01/18.01.2015


До:

Г-н Бойко Борисов,

Министър-председател на Република България
Копие:

Г-жа Меглена Кунева,

Заместник министър-председател на Република България

Mедии


Уважаеми г-н Министър-председател,
Преди малко повече от месец приветствахме Вашата своевременната реакция 1 по повод писмото от активни българи от пет континента (Ваш № 859/27.11.2014), подписано и от представители на Временните обществени съвети, относно съществени аспекти на държавната политика към българите извън страната, в т.ч. необходимостта от провеждането на публичен конкурс за назначаване на председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Малко по-късно с имейл поздравихме заместник министър-председателя г-жа Кунева за инициативата за публични изслушвания на кандидатите за ДАБЧ. Оценихме високо и ангажимента, поет от нея, в бъдеще да се обявяват публични конкурси и изслушване за всички кандидати за висши длъжности в държавните агенции.


Като български граждани, следящи политическия живот в България, оценихме високо волята за промяна и повече прозрачност, която показа правителството.
Но изминалият месец донесе разочарования, сред които бе и назначаването без конкурс или изслушване на председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Директно назначение от Министерски съвет без провеждане на каквато и да е обществена дискусия показва незачитане и погазва обществения интерес.


Разтревожени сме и от факта, че остават броени дни до крайния срок (20.01.2015 г.) за подаване на кандидатури за председател на ДАБЧ, а все още няма яснота около процедурата, по която ще протекат обявените изслушвания, в т.ч. критериите за избор на председател на ДАБЧ, състава на комисията, начина на провеждане на самите изслушвания, условията, на които концепциите на кандидатите трябва да отговарят (детайлите са от особена важност, а е посочено само, че трябва да са до 5 страници). Всичко това може да откаже много потенциални кандидати.
За да бъде обективен резултатът от този конкурс, от Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС) настояваме процедурата да бъде изцяло публична, максимално прозрачна и с участие на гражданското общество, в т.ч. с представители на българските граждани извън страната, като отговаря на стандартите, възприети последните години при попълване на състава на редица отговорни държавни институции като Централна избирателна комисия, членове на Конституционния съд, Висш съдебен съвет, Съдебен инспекторат, ръководители на съдилища и др2.
Ето защо с писмо с изх. № 02/18.01.2015 до вицепремиера г-жа Кунева настояваме:
1. Биографиите и концепциите за развитие на ДАБЧ, които кандидатите ще представят писмено, да бъдат публикувани преди тяхното публично изслушване 3.
2. Да бъде предвидена възможност неправителствените организации и граждани предварително да могат да поставят въпроси към кандидатите, на които кандидатите да отговарят по време на изслушването (вж. бележка под линия 2).
3. Изслушването на кандидатите да бъде излъчено онлайн по Интернет с възможност за конферентна връзка (вж. бележка под линия 2).
4. В комисията, която ще изслушва кандидатите, да бъде предвидено експертното участие на живеещи извън страната българи, както и на специалисти и видни общественици в областта, които не са държавни служители.

5. Очакваме, че след като има закон, осъждащ престъпленията на комунизма в България, да не се назначават бивши служители на ДС. Назначеният председател на ДАБЧ по закон подлежи на проверка от Комисията по досиетата. Настояваме и кандидатите за председател, така както кандидатите за народни представители например, да бъдат проверени и резултатът огласен.

6. За българите в чужбина е неприемлива и възможността, за която вече предупреждават някои медии, да се изтъргува председателското място в ДАБЧ в замяна на подкрепа за правителството от определени политически сили.
Уважаеми г-н Борисов,
В писмото си до г-жа Кунева формулирахме и някои въпроси, на които кандидатите за председател на ДАБЧ да отговорят по време на изслушването, във връзка с приетия неотдавна от МС документ “Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света" 4.

В този документ е предвиден Съвет по прилагане на националната стратегия към вицепремиера, отговарящ за българите извън страната, т.е. към г-жа Кунева (вж. стр. 16 от стратегията в нейния PDF формат)


Настояваме предвиденият Съвет по прилагане на националната стратегия да бъде сформиран възможно най-скоро с акт на МС и да работи до избирането на Национален съвет на българите извън страната.
И накрая Ви обръщаме внимание, че според БАН и НСИ българите в чужбина все още са най-големите инвеститори в икономиката на България, а в същото време целият бюджет на ДАБЧ за 2015 г. е 644 000 лв. Това е число, значително по-малко дори само от сумата за наем 5 на националния омбудсман, помещаващ се в частна сграда в София срещу над 980 000 лв. годишно.

С уважение,


За Временните обществени съвети в чужбина:

Любомир Гаврилов (Франция)

Петранка Стаматова (САЩ)

Таня Тодорова (Германия)

Максим Божилов (Канада)

Лиляна Димитрова. (САЩ)

Тася Тасова (Австралия)

Стефан Манов (Франция)

Валерия Кертикова (Гърция)

Мира Паунова (Австралия)

Илиана Илиева-Дъбова (Испания)

Атанас Чобанов (Франция)

Божидар Попов (Бразилия)

Борис Танушев (Франция)

Васил Халачев (Испания)

Петьо Петров (Франция)

Велислава Генадиева (Испания)

Екатерина Янева (Франция)

Веселина Георгиева (Испания)

Димитрина Ланг (Германия)

Галя Стоянова (Германия)

Повече за подписалите и за ВОС може да намерите на адрес: www.globalbulgaria.org
1 Своевременният отговор бе публикуван тук: http://www.eurochicago.com/2014/12/reaktsii-dabtch-mir-tchuzhbina/

2 Например: относно ЦИК вж. чл. 47 от Изборния кодекс; относно ВСС http://www.vss.justice.bg/bg/vks-election/pravila-vks-2014.pdf и относно съдебния инспекторат вж. http://www.parliament.bg/bg/ivss2_proc_rules


3 Изразените опасения, че някои кандидати могат да "преписват" от други, са неоснователни. Очевидно е, че ако концепциите бъдат публикувани след изтичане на крайния срок за предоставянето им, то кандидатите не могат да взаимстват един от друг. А кандидат, който "заеме" идеи от публикуваната чужда концепция и ги представи за свои по време на изслушването, сам ще се дискредитира.

Впрочем, във възприетата практика при избора от ВСС на ръководителите на съдилищата в страната, концепциите се публикуват на интернет незабавно, като не се изчаква краен срок.

Относно излъчването на изслушванията в реално време, това също е утвърдена практика. Изразените опасения за фаворитизране на последните кандидати, които имат възможност да проследят изслушването на първите, очевидно не са възприети от законодателя при процедурата за избиране на отговорните държавни длъжности като: конституционни съдии, председатели на върховни съдилища, главен прокурор и др. Смятаме, че процедурата, валидна за тези длъжности, може да се приложи и за председател на ДАБЧ.

Пълна равнопоставеност между кандидатите може да се постигне, само ако те изчакват реда си в зала, от която няма възможност за проследяване на изслушванията. При всички останали случаи, дори и изслушванията да не се излъчват онлайн, могат да останат съмнения за взаимствания.
4 Източник: Информационна система за правна информация на Министерски съвет

http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=nLh33U3HmtbtIRLvooBp1Q==

5 Източник: http://www.eurochicago.com/2015/01/82-hil-lv-mesetchen-naem/


Каталог: wp-content -> uploads -> 2015
2015 -> Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“
2015 -> Правила за изменение и допълнение на Правила за търговия с електрическа енергия Съществуващ текст
2015 -> 120 Основно училище “Георги С. Раковски” София
2015 -> Премиерният сериал Изкушение от 12 октомври по бтв lady
2015 -> Агнешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 г
2015 -> Пилешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 14 януари 2015 г
2015 -> Бяла кристална захар седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница