Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъденаДата21.07.2016
Размер59.87 Kb.
#84
ТипКонкурс
Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата и Националния филмов център, Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.
Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните за фестивала рубрики Международен конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други.
За девети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

За Голямата награда на 15-ия София Филм Фест отново ще се състезават 12 филма. До момента са потвърдени 7 филма от програмата. Това са творби от България, Турция, Португалия, Съединените щати, Иран и Германия.

За първи път в конкурса участват два български филма – „Подслон” на Драгомир Шолев и „Тилт” на Виктор Чучков-син. Това не е случайно, присъствието на два български дебюта е признание за влизането в киното на нова генерация млади български кинематографисти, които уверено конкурират своите колеги по света и са в основата на връщането на доверието на българската публика към родното кино. Сред останалите филми са:
Америка” (America) –Португалия-Русия-Испания-Бразилия, реж. Жоао Нуно Пинто, с участието на Чулпан Хаматова.

Бяло като сняг” (White As Snow) – Турция, реж. Селим Гюнеш

Полски бар” (Polish Bar) – САЩ, реж. Бен Берковиц

Кучешка пот” (Dog Sweat) – Иран, реж. Хосеин КешаварцДенят, в който не бях родена” (The Day I Was Not Born) – Германия-Аржентина, реж. Флориан Микуд Косен
Международно жури ще определи основните награди на 15-ия София Филм Фест. Негов председател ще бъде номинираният за Оскар исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон. От 1978 г. той е в основата на създаването на Фестивала в Рейкявик. През 1987 г. основава Исландската филмова корпорация, която се превръща в най-значимата продуцентска компания в страната. Като режисьор Фридриксон печели международно признание с филма си „Деца на природата”, който е номиниран за „Оскар” за чуждоезичен филм. В София режисьорът ще представи най-новия си филм “Мама Гого” (Mamma Gogo). Повече информация за членовете на международното жури очаквайте през февруари.
За девети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия в състав: Весела Данчеварежисьор, Виктор Чучков-син – режисьор, Антон Бакарски – оператор, Ованес Торосян – актьор и Николай Василев – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2010, ще определят 12-те финалисти в конкурса. Носителят на голямата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури (подробности ще научите от специално разпространената прес-информация и прес-прожекцията на 12-те избрани филма, която ще се състои в началото на февруари в Дома на киното).
За първи път на фестивала ще има Фокус върху киното на Франция. Програмата се организира съвместно с Френския институт в София, който има 20-годишен юбилей, и ще бъде обявена в началото на февруари.
И през 2011 година верните киномани ще се радват на рубриката „Голямата петорка”, която включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс. Сред тях са “Чичо Бунми си спомня предишните животи / Loong Boonmee raleuk chat” (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Златна палма в Кан) на Апичатпонг Уерасетакул, „Мед / Bal” на Семих Капланоглу (Златна мечка в Берлин), “Даровете на зимата / Winters Boneна Дебра Граник (Голямата награда в Сънданс), “Ако искам да свирна, ще свирна / If I Want To Whistle I Whistleна Флорин Сербан (Специалната награда на журито в Берлин), “Поезия / Shi” (Poetry) на Канг Донг Ли (Корея, Награда за сценарий в Кан)...
Специален гост на фестивала ще бъде носителят на Оскар Данис Танович, чийто най-нов филм „Цирк Колумбия” ще бъде представен на 12 март в Зала 1 на НДК на специална гала-прожекция след Церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ. Танович спечели наградата за сценарий в Кан и чуждоезичен Оскар за дебютния си филм „Ничия земя” през 2002. Дни след церемонията в Лос Анжелис френският му продуцент Марк Баше пристигна в София на закриването на София Филм Фест, за да приеме първата награда на родния фест – кашон вино „Ничия земя” и диплом. От следващата 2003 СФФ стана състезателен фестивал и една от основните му награди е за балкански филм. По традиция тази награда се връчва от член на екипа на филма „Ничия земя”. За първи път сценаристът и режисьорът на филма ще гостува в София и ще има привилегията лично да връчи наградата за най-добър балкански филм.
Световна премиера на фестивала ще има албанския филм “Балкан базар / Balkan Bazaar на режисьора Едмонд Будина. Филмът бе представен като проект на София Мийтингс през 2009 и ще бъде включен в Балканския конкурс на фестивала. Балканската програма включва едни от най-важните филми, произведени в региона през последната година. Сред тях са сръбските “Жената със счупения нос / Woman with the Broken Nose” на Сърджан Колевич (носител на наградата на София Мийтингс за 2007) и “Бял, бял свят / White White World” на Олег Новкович.
В програмата „Киното днес – големите майстори” за втора поредна година ще покажем на зрителите последните филми на едни от най-утвърдените режисьори на съвременното кино. „Киното днес” съдържа повече от 20 филма, сред които “Красиво / Biutiful на Алехандро Гонзалес Инариту, “Три / Three” на Том Тиквер, “Обет / Besa” на Сърджан Каранович, “Морфин” на Алексей Балабанов, “Как прекарах това лято / How I Ended This Summer” на Алексей Попогребски.
В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които “Зимна ваканция / Han Jia” (Winter Vacation) на Ли Хонги (“Златен леопард” в Локарно), представения като проект на София Мийтингс “Адриен Пал / Pál Adrienn” на Агнес Кошич (“Особен поглед” в Кан), “Бягството/Die Fremde(When We Leave) на Фео Аладаг (с над 20 награди)...
Българското игрално кино ще представи всички завършени филми след март 2010. За първи път пред публика ще бъде показан дебютният филм на Димитър Коцев-Шошо “Лора от сутрин до вечер” по едноименния роман на режисьора. В главната роля е чаровната Милена Николова, известна повече с името Миленита, обединяващо музикант, композитор, текстописец и певица в едно удивляващо цяло. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.
Едно от най-успешните промоционални за българското кино събития през 2010 бе програмата Десетилетие на българското кино, организирана съвместно с Националния филмов център и Програма “Култура” на Столичната община. 34 игрални филма бяха представени от своите автори пред младежката аудитория на Дома на киното. Учениците и студентите гласуваха в сайта на Десетилетието за техните предпочитани филми. В седмицата преди официалното откриване на фестивала (25 февруари – 3 март) в Дома на киното ще бъдат прожектирани отново 10-те филма, получили най-висок рейтинг. Публиката ще бъде поканена да гласува в киното и онлайн (http://www.domnakinoto.com/desetiletie/) за избиране на своя любим филм на изминалото десетилетие, който ще има специална прожекция в рамките на фестивала. Избраните филми са: “Източни пиеси”, “Писмо до Америка”, “Козелът”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Дзифт”, “Подгряване на вчерашния обед”, “Мила от Марс”, “Емигранти”, “Откраднати очи”, “Опашката на дявола”.
На 15-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 8-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.
Пълната програма на 15-ия София Филм Фест, подробна информация за гостите, партньорите и спонсорите ще бъде представена на основната пресконференция за фестивала, която ще се състои в края на месец февруари.


1, Bulgaria Sq., 1463 Sofia, Bulgaria, Tel: +359 2 9166 029, 952 6467, Fax: +359 2 9166 714

Email: press@sofiaiff.com, Web: www.siff.bgКаталог: pressecentre -> foto
foto -> Програма „Регионално развитие 2007-2013
foto -> Режисьорите Георги Стоянов и Нури Билге Джейлан получиха от заместник-кмета на Столична община Наградата на София за принос в киноизкуството
foto -> Програма „Регионално развитие 2007-2013
foto -> Конкурс за рисунка „Мамо, татко, коланите спасяват!" Одз и цдг: 22 одз „Великденче" 139 одз „Панорама" 86 одз „Асен Босев"
foto -> Отчет за дейността на специализирания общински приватизационен фонд през първото полугодие на
foto -> Георг Фридрих Хендел "Музика на водата" и други. Концерт 4 3 ноември, четвъртък Национална музикална академия, 19 ч. Концерт и лекция
foto -> Мини европейско първенство по футбол 2012- диалог между култури на 17 май 2012 г в Столична община се състоя оценяването на проектите /плакатите на тема „Да опознаем Европа чрез футболни легенди, култура, история”
foto -> Приюти и кастрационни центрове за безстопанствени кучета на територията на Столична община
foto -> Конкурс за изпълнители", който също ще подкрепи благотворителната кампания „Нека бъдем по-добри"


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница