Конкурс за заемане на академична длъжност „професор" по шифър 05. 08. 04 „Сюжетни игри и принадлежности"Дата03.12.2017
Размер33.44 Kb.
ТипКонкурс
СТАНОВИЩЕ
от доц. Арсен Минков
относно обявеният конкурс за заемане на академична длъжност „професор” по шифър 05.08.04 „Сюжетни игри и принадлежности”

към катедра „Дизайн за детската среда” при Факултет Приложни Изкуства на Национална Художествена Академия – София

На обявения в ДВ, бр.8 от 29.10.2013 г. конкурс за „професор” се е явява един кандидат Магдалена Серафимова – Лазарова. В това няма нищо чудно – кандидатката е доказан специалист именно в областта на дисциплината „Сюжетни игри и принадлежности”, като същата е неин титулярен преподавател още от самото и създаване.

Магдалена Лазарова е възпитаник на Националната Художествена Академия, където завършва специалност „Текстил и мода” през 1984 г. Творческият и път продължава като дизайнер в Модна къща „Лада” - София, Научно - производствено обединение "Веда" – София и Дизайнерско бюро "Стибо", Ямбол. В този период на активна творческа дейност, тя натрупва практически опит, който и дава самочуствие и желание да продължи в областта и на образователната теория.

От 1990 г. до1995 г. тя е хоноруван преподавател, а от 1995 г. до настоящият момент е щатен преподавател в катедра „Дизайн за детската среда” при Националната Художествена Академия. Тук тя демонстрира творчески и артистичен потенциал като последо­вателно през 2001 г. защитава научна степен доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства с тема на докторската дисертация: „Етапи и тенденции в развитието на детската играчка”, а през 2005 г. успешно придобива звание Доцент по „Сюжетни игри и принадлежности”.

Годините преподавателска дейност в НХА са белязани с многобройни художествени и дизайнерски изложби, участия в конференции, издания и научни публикации.

В настоящият конкурс Магдалена Лазарова, с присъщата си любов към проектиране на изделия за деца, ни предлага като основен хабилитационен труд серия от 24 сглобяеми маски и пластрони към тях.

Още от пръв поглед става ясно, че авторката е запозната отлично със спецификата на сюжетно-ролевата игра и ролята на детето като основно действащо лице в игровото преживяване. Обектите на дизайн-проектирането са оформени в 6 (шест) стилни самостоятелни книжки, всяка от които е насочена към определена група животни близки до детското възприятие.

Отделните страници съдържат изображение на готовият продукт и схеми подпомагащи децата в самостоятелни дейности като изрязване, сгъване и сглобяване на маската на любимият герой. Под формата на игра се формират и усъвършенстват редица манипулативни умения, като неусетно процесът се превръща в творческо занимание.

Самите изображения са силно стилизирани обеми с ясна и категорична конструкция, представящи основните характеристики на избрани­те персонажи. Отлично са решени допълнителните пластрони към тях. Съобразно технологичния процес, те са изградени на идентичен принцип като само цветово се приобщават към водещата маска. Тази пестеливост на изразните средства дава достатъчно свобода на детето да влезе в роля чрез избрания образ и съпре­живее въобръжаемата ситуация на сюжетно-ролевата игра.

Включеното към хабилитационният труд приложно изследване просле­дява поведенческият характер при игра на деца от различни възрастови групи, като се базира основно на представените по горе игрови средства.

Доц. д-р Лазарова е водещ преподавател и в дисциплината „История на детската играчка и дизайна”. В тази област тя предлага няколко научни публикации, които показват задълбочените и познания свързани с ролята на детската играчка като основно средство за игра.

Нейните научни студии „Детските играчки по българските земи през античността като израз на приложното изкуство на епохата“, „Куклата носителка на модата през вековете“, „Куклата през древността – вечният фетиш“ и докладът „Традиционното производство на Тюрингия, Ерцгебирге и Бавария като предпоставка на индустриалната играчка на Германия“ дават един съществен принос в опита на доц. д-р Лазарова да запознае обществената аудитория с историческото развитие на играчката в контекста на различните културни общности и преди всичко със средствата за игра по нашите земи.

Преподавателската дейност на Магдалена Лазарова е отразена в пред­ставените учебни програми подкрепени с учебни задачи на нейни студенти. Впечатление прави тематичното многообразие и нестандартният подход към изграждането на сюжетно-ролевите костюми и принадлежности.
Несъмнено представените материали притежават безспорни качества до­каз­­ващи професионалните и творчески постижения на доц. д-р Лазарова.

Това ми дава основание с убеденост да препоръчам на уважаемото Научно жури да гласува положително за получаване на академична длъжност „професор” на доц. д-р Магдалена Серафимова-Лазарова по научна специал­ност 05.08.04 „Сюжетни игри и принадлежности”.
София

Съставител на становището:

15.05.2013 г.

/доц. Арсен Минков/
Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница