Консервиране на плодове: конфитюр, желе и сладко, мус от плодове, сиропи рецепти: Ада байноваДата09.09.2016
Размер60.48 Kb.
#8770


консервиране на плодове:

конфитюр, желе И СЛАДКО, мус от плодове, СИРОПИ
Рецепти:

Ада БАЙНОВА

adabainova@abv.bg

Конфитюрите не са толкова концентрирани, както сладката и се предпочитат, защото са по-диетични. По принцип се използват узрели, здрави и чисти плодове. Предварително се измиват добре с вода.

Конфитюрите се варят в плитки широки съдове (тепсии), които трябва да имат достатъчно голям обем, за да може да се разбъркват с голяма дървена лъжица (лопатка) без да пръскат и да прекипяват.

Не бива да се варят в много малки количества, защото се сгъстяват бързо в тепсията преди плодовете да се сварят. Огънят не бива да бъде силен.

Около 3-5 минути преди свалянето от огъня се добавят 2-3 чаени лъжички лимонена киселина, за да не се захаросва.

Колкото за по-кратко време се свари един конфитюр, толкова по-добре се запазва цвета и аромата на плодовете.


Желе със зрънца ОТ ФРЕНСКО ГРОЗДЕ И ПЛОДОВЕ ОТ

КАСИС (МАЛИНИ ИЛИ КЪПИНИ)
Френското грозде се бере по-лесно от касиса. То ражда повече и зрънцата не се ронят толкова лесно, както касиса. Винаги се бере, като шепата на ръката се поставя под гроздчетата от зрънцата. Зрънцата се измиват много добре в кофа с вода, която се сменя 3-4 пъти. По-лесно се измиват, когато са разделени на 2-3 части, а не са изсипани всичките 4 кг в кофата.

Плодовете от касис без дръжките, малините или къпините, които се добавят към основното желе от зрънца се измиват лесно, като се поставят в гевгир. После водата от гевгира се отцежда добре.

В голяма тенджера от неръждаема стомана или голяма емайлирана тенджера се смачкват 4 кг зрънца от френско грозде (червено или бяло). Към тях се добавят 20 листа от касис или от малини. Заливат се с 1/4 чаша вода. Варят се 20 минути. Прецежда се сока първо през гевгир, а след това – през гъсто сито. Ако сокът е по-малко от 3 л, може с гореща вода да се долее малко през гевгира със зрънцата, за да се допълни до 3 л.

На 3 л сок в голямата тенджера се добавят 4 кг захар. Ври поне 15-20 минути до сгъстяване. Изчиства се добре пяната с надупчена лъжица.

Добавят се 1-1.2 кг касис на зърна предварително изчистен от дръжките или 1-1.2 кг малини или 1-1.2 кг къпини. След завирането с плодовете ври още 6-7 минути, за да му се изчисти отново пяната. Накрая се добавят 2 ч л лимонена киселина. След разбъркването с лимонената киселина тенджерата се поклаща наляво и надясно, за да се събере пяната в средата и по-лесно да се изчисти.

Оставя се да поизстине около 30 минути и се налива в предварително измити и изсушени бурканчета, докато е горещо.

Изрязват се кръгчета от хартия с размера на капачките. Потапят се в силна ракия и се поставят върху готовото желе. После всяка измита и подсушена капачка се облива добре с ракия и се затваря на винт.

Така приготвеното желе с плодове не мухлясва и няма нужда бурканчетата да се стерилизират.Забележка: От френско грозде със съответните плодове може да се направи по същия начин само желе за клиенти, които не обичат семките на касиса, малините или къпините.
Желе от къпини (МАЛИНИ)

В голяма тенджера се изсипват 4 кг измити къпини, намачкват се, поставят се 20 листа от касис или от малини за аромат и се заливат с 1/4 ч вода. Вари се 20 минути. Прецежда се сока. На 2 л сок се слагат 4 кг захар. Ври 20 минути до сгъстяване, изчиства се пяната. Накрая се добавят 2 ч л лимонена киселина.

По същия начин може да се приготви и желе от малини.
КОНФИТЮР ОТ круши

Приготовлява се в голяма тепсия на огнище. 4.5 кг сладки изчистени и обелени круши се нарязват на парченца. Слагат се 10-15 измити листа от индрише. Изсипват се 2 кг захар. Ври на огнището без да кипи силно при постоянно разбъркване с голяма дървена лъжица около 1-1.5 часа.

Накрая се добавят 2-3 ч л лимонена киселина.

По нататък следват стъпките от първата рецепта.


КОНФИТЮР ОТ праскови

Приготовлява се в голяма тепсия на огнище. 4 кг изчистени (може предварително обелени) и нарязани на парчета праскови с 3 кг захар. Ври без да кипи около 1 - 1.5 часа, докато се гъсти. Накрая се добавят 2 - 3 ч л лимонена киселина.

По нататък следват стъпките от първата рецепта.
КОНФИТЮР ОТ арония

Конфитюрът от арония има специфичен вкус. Някои хора не харесват вкуса на плода, други много го обичат....

Приготовлява се в голяма тепсия на огнище. 4 кг изчистени от дръжките зърна от арония с 4.5 кг захар и ½ ч ч вода. Ври без да кипи силно 1 – 1.5 часа, докато се гъсти. Накрая се добавят 2 - 3 ч л лимонена киселина. По нататък следват стъпките от първата рецепта.
СЛАДКО ОТ МАЛИНИ

Една пълна дълбока чиния със здрави, не размекнати малини и 1 кг захар. В емайлирана тенджера, в която ще се вари сладкото се нареждат един ред малини и един ред захар така, че накрая малините да са покрити със захарта. Оставя се да престои 20-24 часа, за да се стегнат малините. След това започва да се вари, отначало на много слаб огън. След като се сгъсти накрая се добавя 1/2 ч л лимонена киселина.

По нататък следват стъпките от първата рецепта.
МУС ОТ ЯБЪЛКИ

Паднали на земята ябълки се измиват добре и се почистват. Изчистват се, включително и от семките, но не се белят. Поставят се в голямата тенджера (може да се добавят малко круши, сливи, праскови от градината). Налива се една чаша вода и се слагат да врат на бавен огън. Бъркат се често с дървена лопатка, за да не загорят. Когато омекнат добре се пасират през гивгир. Слага се захар, която има консервиращо действие. Поне 3-4 с л захар на един килограм мус.

Мусът се стерилизира в стъклени буркани, като се варят минимум мин или се слага в измити и сухи кутии от прясно мляко във фризера. Ако се слага във фризера, кутиите не се пълнят до горе, а се оставя около един пръст, защото при изстудяването обемът на муса се увеличава. Кутиите се залепват с лейкопласт и се надписват с молив.

Мусът се използва натурален с канела (орехи и стафиди), като крем сварен с малко нишесте или като плънка на ябълкови торти.сиропи
Сиропите са приготвени чрез варене. Прието е, че сиропите приготвени от сурови плодове, без варене за по-полезни. Но те са по-трудоемки, получава се по-малко количество и има риск да се развалят.

Добре е водата, с която се заливат измитите плодове за сироп да е гореща (стоплена в електрическа кана), за да заври сместа по-бързо и да не се променят много плодовете.Сироп от малини

В голямата тенджера се поставят 2 кг измити малини с 20 листа от малини. Врят в 3 л гореща вода около 20 минути. Прецеждат се, като сокът се долива до 4 л. След това се добавят 4 кг захар и сиропът завира за 10 - 15 минути. Накрая се добавят 2 ч л лимонена киселина. Сиропът се налива горещ в чисти сухи стъклени шишетата с метални капачки на винт. Затваря се добре и се оставя да изстине. На другия ден се на всяко шише се налива един пръст ракия и се завинтват отново капачките.


Сироп от вишни

2 кг измити вишни, 70 листа от вишни завират с 3 л гореща вода 20 – 30 минути. Прецежда се и сокът и се слага отново да заври с равно количество захар (около 4 кг захар за 4 л сок от вишните). Ври 10 – 15 минути. Накрая се добавят 2 ч л лимонена киселина. Налива се горещ в шишетата. На другия ден се налива един пръст ракия и се завинтват капачките.
Сироп от къпини

2.5 кг измити къпини, 20 – 30 листа от касис се заливат с 3 л гореща вода. Врат 20 минути. Прецеждат се и 4 л сок се слага отново да заври с 4 кг захар за около 10 - 15 минути. Слага се лимонтузо. Налива се горещ в шишетата. На другия ден се налива един пръст ракия и се завинтват капачките.

Сироп от арония

3.5 - 4 кг смачкани с пресата за картофи зрънца от арония, 20 – 30 листа от касис или от малини врят в 3 л вода 20 минути. Прецеждат се и се поливат с 1 л гореща вода, за да се промият. Равно количество 4 л сок и 4 кг захар завират още 10 минути. Накрая се добавят 2 ч л лимонена киселина. Сиропът се налива горещ в чисти сухи стъклени шишетата с метални капачки на винт. Затваря се добре и се оставя да изстине. На другия ден се на всяко шише се налива един пръст ракия и се завинтват отново капачките.Сироп от бъз

20 – 22 китки бъз се измиват добре и се накисват в 2 л вода в йенска или емайлирана тенджера, добавят се 2 лимона изцедени и с настъргана кора. Киснат 24 часа. Добавят се 2 кг захар, 1 пакетче лимонена киселина, разбърква се всичко и се оставя още 24 часа при периодично разбъркване, за да се стопи захарта. Прецежда се. Оставя се на студено с 1 пръст ракия отгоре на всяко шише.

Да се има предвид, че може да се развали при горещо време.

Каталог: article files
article files -> Екомонитор  мd ®
article files -> Обща информация за Програмата на Мото-Пфое Основна цел
article files -> Целеви видове за изготвяне на картата за разпространение и чувствителните за птиците области в България
article files -> Програма за овм. Концепция за опазване и мониторинг на овм, чрез изграждане на мрежа от сътрудници по места
article files -> Програма life+ п life07/nat/BG00068 Опазване на царския орел и ловния сокол в България
article files -> Програма за Европа за 2009-2012 г на BirdLife International и следва основните направления в работата на BirdLife
article files -> Държавни институции и международни експерти дискутираха възможностите за адаптиране на българското законодателство в подкрепа на малките производители на храни в България
article files -> Фестивалът: Петият национален Фестивал на белия щъркел Мрамор 2012 г
article files -> Въздействия на вятърните генератори върху птиците – аргументи за недопустимост на ветрогенератори в Натура 2000


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница