Конспект по ктбд тема: „Косе босе Ядро: Цел: Натрупване на индивидуален конструктивен опит чрез създаване на модел по образецДата01.07.2024
Размер27.91 Kb.
#121522
ТипКонспект
plan-konspekt-na-tema-kose-bose (1)
Свързани:
пролетта и птиците-подготвителна-група-урок-катя-диева, plan-konspekt-na-tema-kose-bose, kose-bose-interpretaciya-i-komentar-na-prikazkata

План – конспект
по КТБД  1. Тема: „Косе босе”

  2. Ядро:

  3. Цел: Натрупване на индивидуален конструктивен опит чрез създаване на модел по образец

  4. Задачи: Следва указанията за етапите и начините на работа, представени от учителя словесно, чрез реален образец;

  5. Предварителна подготовка на учителя:

- изработване на план –конспект;
- изработване на модел;
- изработване на демонстрационно табло.

  1. Материали , инструменти, нагледни пособия: шаблон ,ножица, образец, табло за онагледяване етапите на технологичния процес.

  2. Междупредметни връзки: Художествена литература – използва знанията си върху даденото произведение
  1. Ситуационен ред:

Провокиране на игровата ситуация:
Деца, обичате ли да ходили на театър? А посещавали ли сте представления на куклен театър? На обикновения театър има актьори, които играят ролите, а в кукления кой ги изпълнява? От какво може да са изработени куклите – герои? А знаете ли как се ръководят те? С какви ги движат?


Поставяне на темата:
Днес съм ви подготвила изненада. Ще изработим актьори за куклен театър и после ще го изиграем . Но нашите актьори няма да са истински кукли, а ще ги направим по – различни. Те ще са изображения на героите направени от картон.


Ход на ситуацията:
Приготвила съм ви интересна приказка, която да изиграем. Тя е любима на много деца, но да видим дали ще я познаете. Ще ви прочета откъс от нея.
Я кажете, краченца, как викахте, когато ви гонеше кучето?
Беж, Лиске, да бягаме, беж, Лиске, да бягаме!
Мили какини краченца, кака ще им купи чехлички! Ами вие, очички, как викахте?
И ние тъй викахме: „Беж, Лиске, да бягаме, беж, Лиске, да бягаме!“
Мили какини очички, кака ще им купи очилца. Ами вие, ушички, как викахте?
И ние тъй викахме: „Беж, Лиске, да бягаме!“
Мили какини ушички, кака ще им купи обички! А ти, опашчице, как викаше?
Дръж, куче, Лиса за опашката, дръж, куче, Лиса за опашката.
Тъй ли! Чакай да те дам на кучето!


Коя е приказката? Кои са героите в нея? За какво се разказва в нея?

На децата се дават материалите – шаблоните, които трябва да се изрязват. Провежда се беседа за осъзнаване и осмисляне на технологията при изработване на изделието. Показ на операциите по технологично табло. Дават се инструкции и изискванията към всеки момент. Инструкции за безопасна работа.От какъв материал са изработени? Приличат ли на истинските герои? От колко части е всяка фигура? Можем ли да пропуснем някоя част, например лентичката отзад?
Какво ще направим първо? Как трябва да изрежем фигурите щом няма пунктир? (Актуализация на уменията на децата за работа с ножица) А защо е оцветено около фигурите с различен цвят? Има ли връзка с това къде се намират те по време на действието в приказката?
Към какво ще закрепим нашите герои? С какво ще ги движим? Какъв декор трябва да предвидим? Къде се развива действието? От какво можем да направим декорите?

Самостоятелна работа на децата. При затруднения от страна на децата, учителят указва нужната помощ. Коригиране на допуснатите грешки. Подпомагане за естетическото оформление на изделието.
След приключване на изработването на изделието се подбират изделията, които са правилно изрязани, здраво и естетически залепени и се дава възможност на децата да изиграят театъра.


  1. Преценка за извършената работа – прецизността при изработването; спазването на последователността на работа; добур естетически вид.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница