Конспектиране на текст на тема ерих фром, „да имаш или да бъдеш (дилемата на човешкия избор) - втора част, текст 4 изготвилстраница1/5
Дата19.01.2023
Размер145.5 Kb.
#116315
ТипКонспект
  1   2   3   4   5
КОНСПЕКТИРАНЕ НА ТЕКСТ

КОНСПЕКТИРАНЕ НА ТЕКСТ

НА ТЕМА
ЕРИХ ФРОМ, „ДА ИМАШ ИЛИ ДА БЪДЕШ (ДИЛЕМАТА НА ЧОВЕШКИЯ ИЗБОР)"- ВТОРА ЧАСТ, ТЕКСТ 4
ИЗГОТВИЛ: ПРОВЕРИЛ:
Фак. №
Дисциплина:”История на
психологията”
БУРГАС
2017


СЪДЪРЖАНИЕ


ВЪВЕДЕНИЕ…………………………………………………..………………….………3

  1. Кратко представяне на текста…………………………………………………….. 4

  2. Основни термини……………………………………………………………...…. 10

  3. Лично мнение……………………………………………………………….……..12

ЗАКЛЮЧЕНИЕ……………………………………………………………………….…..13
СПИСЪК НА ИЗПОЛЗВАНАТА ЛИТЕРАТУРА………………………………..…..14


ВЪВЕДЕНИЕ

Ерих Фром е един от най-блестящите мислители на XXв. в областта на психологията,философията и социалните науки. Роден е в Германия,следвал е в университета в Хайделберг в Мюнхен и в Института по психоанализа в Берлин. След като напуска Германия, чете лекции в Мексико,а също и в Съединените щати в колежа "Бенингтън", "Йеил" и други. Неговите книги се превърнали в класика психологическата и психоаналитичната литература. Някои от най-превежданите и преиздавани заглавия в света са: "Душата на човека", "Бягство от свободата", "Здраво общество", "Анатомията на човешката деструктивност", "Изкуството да обичаш", "Да имаш или да бъдеш" и много други.


Особено внимание Ерих Фром отделя на участието на личността в социалния живот.Макар и да признава биологическото минало на човека,той поставя ударението върху социалната му природа.За Ерих Фром Средновековието е период на солидарност и социална безопасност поради строгата йерархизация на обществото,в което всеки точно е знаел своето място и не се е чувствал изолиран и самотен. Според него, човешките стремежи не са израз на някакви особени инстинкти,а отговор на духовните им потребности, зародили се в семейството. Ерих Фром подчертава значението на семейството, за да покаже какъв вид бягство от свободата ще избере човек. В зависимост от вида на семейството,в което е израснал човек, ще се определи неговата насоченост.
В произведенията му се среща и темата за продуктивната любов. За него любовта единствената,която помага на човек да примири двете противоположни потребности. Според Ерих Фром любовта се ражда в "свободата за", свободата, при която човек се освобождава само от връзките, пречещи му да осъществи намеренията си.Така човек достига желаната хармония със света. Ерих Фром стига до извода, че има два начина за реализиране на вътрешната човешка природа-да съм и да имам.Хората, които живеят за да имат, се ориентират към външната страна, към внедряване в обществото и главното за тях е да си предадат тежест в очите на другите, без значение по какъв начин и за сметка на кого ще го направят, и без значение какво искат да притежават-знание, власт, любов или религия.
Оттук са и тяхната нетърпимост, агресивност и неувереност, защото се боят, че някой ще им отнеме незаслуженото притежание.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница