Контролирай гневаДата15.11.2017
Размер66.6 Kb.
#34658


Контролирай гнева

І.

ІІ.ІІІ.

ІV.


V.

Увод:


Преди няколко седмици бяхме да караме колело с моята дъщеря Мими-Джи. По едно време тя огладня и поиска да й взема нещо от Макдоналдс. Отидохме, имаше доста хора. Наредих се да чакам, пред мен имаше някои които имаха огромна поръчка. Започнах да се изнервям. Дойде реда ми и попитах Мак тост-ът с какво месо е. Момичето на касата ми каза, че не знае и с това искаше да приключи въпроса. Попитах я изнервено кой трябва да знае.

Тя попита свой колега. Той каза, мисля, че е пуешко. Аз вече се бях ядосал. Казах, че искам да знам не какво мислят, а какво е в действително. Те вече се бяха шашнали и отидоха да попитат. Оказа се, че е свинско. Тогава вее наистина ядосан им казах грубо, че ако за тях няма разлика, за мен има. И те разбраха, че съм ядосан и някои от хората, които бяха на опашката разбраха това.

В този момент си помислих, нямаше ли друг начин, по който да изразя гнева си или изобщо да не стигам до гняв. Помислих си, как след този инцидент аз отивам при въпросното момиче и й казвам: Знаеш ли, че Бог те обича. Представих си и каква би била реакцията й.

Няма човек, който да не е изпитвал гняв.

Едва ли има човек, който да не е изпитвал разрушителната сила на гнева.

Някои се гневят и хвърлят предмети, даже ценни предмети за десетки и стотици лева и ги унищожават в гнева си.

Други разрушават важни взаимоотношения чрез изблиците си на гняв – нараняват физически или емоционално другите и ги отблъскват.

Трети рушат своя собствен имидж пред хората – в изблик на гняв действат недостойно, държат се грубо, правят гафове, развалят си репутацията.

Четвърти не знаят как да реагират когато са ядосани на някого и задържат гнева си в себе си или го изливат върху някой друг.

Пети пък осъзнават, че другите добре познават тяхната слабост да се гневят лесно и я използват и ги манипулират, ядосват ги и ги карат да се излагат.

Всички тези случаи са примери за разрушителни гневни реакции, от които никой няма полза.

Неспособността да контролираме нашия гняв е голяма слабост, която може да разруши нашите отношения, кариера и себеуважение.

Ето защо през следващите минути ще говорим за справянето с гнева. Това е едно от основните умения на справящите се хора.

І. Какво е гневът?

Въпреки, че всички познаваме гнева, не е толкова лесно той да бъде определен, тъй всички по различен начин го преживяваме.1. Гневните емоции

Емоциите, които най-често се асоциират с гнева са ярост, възмущение, враждебност, отмъстителност, омраза, раздразнение, досада, ревност, негодувание, горчивина, яд, злоба, презрение и неприязън.

Гневът е естествена реакция на заплаха или лошо отношение на другите. Той е защитна реакция на човека и сам по себе си е нормален.

Но той е вреден, ако не знаем как да го владеем и да изразяваме.2. Причинителите на гняв

Хората, които причиняват гняв най-често са най-близките хора, любими. Близки приятели и познати.

Друга категория хора са нехаресваните и непознатите, но според изследванията те не съставляват толкова голяма група.

Нещата и действията, които предизвикват гняв най-често са свързани с излъгани очаквания, незадоволени нужди и желания. Ето някои от най-честите обстоятелства, при които се събужда гняв:

- Прекъсване на целенасочено поведение

Когато се объркат плановете ни или някой ни попречи да ги изпълним.

- Омаловажаването ни като личност

- Нелюбезно, предубедено, несправедливо отношение

- Непочтеност или неспазени обещания

- Незачитане на авторитета ни и чувствата ни

- Игнориране или лошо отношение от значим за нас човек

- Преживяване на вреда, дължаща се на някой друг

- Демонстрация на липса на грижи

- Вербални или физически атаки

- Чувството, че си безпомощна жертва

3. Стилове на гневене

- Избягване на изразяване на гнева

В този случай хората избягват конфликта и видимото изразяване на гнева, като се опитват да го потиснат в себе си.

- Пасивна агресия

Гневът тук се изразява чрез по-неуловими действия като липса на сътрудничество с този, който ни е разгневил, създаване на пречки и саботиране на работата.

- Параноиден гняв

Някои хора реагират гневно, защото възприемат останалите хора като тяхна заплаха. Другите може да не искат да ги наранят, но те виждат постоянно такава опасност и реакциите им са като вид самозащита.

- Внезапен гняв

Това са така наречените хора с къс фитил.

- Съзнателен гняв

Това е гняв, който човекът желае другите да видят, за да му обърнат внимание или за да покаже, че се чувства зле. Този стил гняв не върши работа и когато човек разбере това престава да го демонстрира.

- Обичаен гняв

Това е гняв, който е породен от определена нагласа към света – той е лош и всичко е несправедливо. Винаги съм обект на несправедливо отношение.

- Депресивен гняв

Това е подтиснатият гняв, той се изразява вместо в гневни реакции в депресивни. Когато човек не се справи със собствения си гняв той започва да действа отвътре.

- Морален гняв

Когато хората се борят за някаква кауза изпитват подобен вид гняв. Онези, които отхвърлят нашата кауза са обект на гневя ни. Религиозните, вярващите хора може да изпитват такъв гняв към друговерците. Фанатиците също.

- Негодувание, омраза

Хора, които са преживели горчивина и са се превърнали в горчиви хора. Техният гняв се изразява в една постоянна омраза към другите.

ІІ. Библията и гнева

В Библията се говори за човешкия и Божия гняв. Божият гняв е споменат на много места, дори на повече отколкото Божията любов.

Трябва да се разбира правилно. Той е справедливото възмездие спрямо греха.

Човешкият гняв също е споменат на много места и има дадени съвети. Сега няма да правим изучаване, само ще направим някои заключения.1. Човешкият гняв е нормален и не задължително греховен

Ефесяни 4:262. Човешкият гняв често води до грях

- Отмъщение

- Несъответстващо възмездие …

3. Човешкият гняв може да бъде владян

Има съвети в притчи. Яков 1 (бавни да се гневим)ІІІ. Справяне с гнева

За да се научим как да се справяме с гнева нека да видим първо кои са неправилните начини за справяне с него.1. Неправилен подход към гнева

- Оттегляне от ситуацията

Излизане от стаята. Напускане на компанията, приятелите, църквата. Избягване на проблема чрез потапяне в работа или други дейности. Криене от проблема чрез пиене и др.

- Отричане на гнева

Когато се отрича и потиска тогава може да има физически последици – язва, високо кръвно налягане, сърцебиене …

Психически реакции – безпокойство, страх, напрежение, депресия.

Несъзнателно самонараняване, чувство за вина и др.

- Директна или пасивна агресия

Агресията е враждебно отстояване на собствените си права. Агресията не зачита нуждите и правата на другите и се интересува от собствените.

Агресията изглежда, че действа във филмовите сериали, но в реалността агресивното поведение води до изолация и неспособност за поддържане на стабилни отношения с хората.

- Пренасочване на гнева

На работата са те ядосали. Връщаш се вкъщи и си го изливаш на съпругата и децата. На теб ти олеква.2. Правилен подход

- Приемане и признаване на гнева

Много е важно да признаем, че сме разгневени на някой или на нещо. Това ще ни отвори възможност да осмислим правилно по-нататъшното си поведение.

- Обяснете си причината за гнева

Направете рационални първични оценки. Вижте дали имате основание да се ядосвате и дали си заслужава.

Например: Ядосвате се, че някой не е оценил това, което сте направили. Помислете си длъжен ли е? Може да има друг вкус. Може да няма необходимите компетенции да го оцени и т.н.

Или: Моята ситуация в Макдоналдс. Струва ли си да се ядосвам и да вдигам скандал, чрез който ще се покажа в лоша светлина и ще нараня други заради некомпетентността на някой друг.

Когато открием причината за гнева ние постигаме две неща – виждаме дали си заслужава и разбираме към кого трябва да насочим гнева си.

- Научи се да изразяваш гнева си неагресивно


  • Не бързай с реакцията

Прибързаните реакции обикновено са неправилни. Опитай се да задържиш топката. Брой до десет преди да кажеш каквото и да е и да направиш каквото и да е. Това ще ти помогне да се успокоиш и да прецениш по-трезво ситуацията. Например: няма ми зарядното и веднага моята реакция е, че жена ми го е прибрала. Мога да се ядосам и се заям. Мога и да изчакам минута и да попитам дали знае къде е. Често ще се окаже, че сам съм си го скрил или забравил къде е.

  • Изразявай гнева си по неагресивен начин

Това означава да можеш да представиш пред другите разочарованието си и болката без да ги нараниш.

Това означава да изразиш недоволството си, неудовлетворението си – идва майстор и свършва работа в къщи, оставя си ръцете, вие стискате зъби или вдигате скандал. Как може да реагирате позитивно – Ние се бяхме договорили да се направи по този и този начин. Сега за да се получи аз трябва да викна някой друг. Нека да се разберем така, тъй като не спази договорката или поправяш нещата или ти плащам по-малко. Не искам да те ощетявам, но не искам и аз да съм ощетен.  • Себеутвърждаващо действие

Каква е разликата между неутвърждаващите се личности и себеутвърждаващите се?

Неутвърждаващите се не се застъпват за правата си. Когато са гневни за нещо те задържат гнева в себе си и приемат несправедливата ситуация без да се опитат да я решат. Но не спират да са ядосани, не се справят така с гнева.

Себеутвърждаващите се са готови по неагресивен начин да представят своите нужди и права.

Да си себеутвърждаващ се не означава да си егоистичен, а да сте отговорен пред себе си.

- Не участвай в „играта“ на гняв на другите

Буда и подаръка.

- Развий позитивна самооценка

- Изгради нови навици на реакцияКогато имаме позитивна самооценка, атаките, агресията на другите няма да ни вреди.


Каталог: MEDIA%20SET -> LASTNEWS -> ZDRAVEN%20SEMINAR%20SILISTRA%202010 -> PPT&DOCS%20stress -> Spraviane%20s%20pred
Spraviane%20s%20pred -> Освободи се от вината І. Видове вина ІІ. Причините за вината ІІІ. Ефектът от вината ІV. Справяне с вината
LASTNEWS -> Жълта песнярка Аз ще вляза в града
LASTNEWS -> Произходът на спин
LASTNEWS -> Измамата Съдържание: Предговор измамата за произхода на човека
LASTNEWS -> Произходът на спин
ZDRAVEN%20SEMINAR%20SILISTRA%202010 -> Добре дошли, мили домакини, скъпи гости!
LASTNEWS -> А там? Там винаги се обръщаме назад
Spraviane%20s%20pred -> Семинар за справяне с предизвикателствата на живота


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница