KopfgelenksIДата30.03.2017
Размер16.43 Kb.
#18076
“КISS SYNDROME” – ДИАГНОСТИКА, ДИФЕРЕНЦИАЦИЯ С ЦЕНТРАЛНО КООРДИНАЦИОННО СМУЩЕНИЕ, ТЕРАПИЯ.
Иван Чавдаров,

Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Св.София”, София, България


KISS-syndrome (KopfgelenksInduzierte SymmetrieStourung) или т.н. „увреждане на симетрията предизвикано от кранио-цервикалните стави” се наблюдава при новородени и кърмачета. КИСС-синдромът се възприема, като дисфункционално състояние, причинено от променливи функционални увреждания на сегменти от определени ключови сензорни области на гръбначния стълб и съответните аксис-органи. Етиопатогенезата на синдрома се свързва най-често с принудителна позиция на бебето в майчината утроба, грешно водене на израждането свързано с предизвикване на блокажи в цервикалния дял на гръбначния стълб или неправилно след-родово носене или боравене с новороденото. Асиметричната позиция на тялото и асиметричните движения на главата, трупа и крайниците не са предизвикани от увреждане на централната нервна система или родово-травматичното увреждане на раменния сплит или шийните мускули.

КИСС-синдромът показва различни клинични симптоми в зависимост от изразеността и продължителността на патологичните отклонения, които включват различни белези: моторно-позиционни, поведенчески, ортопедични и неврологични. Разнообразните клинични белези на КИСС-синдрома изискват многоцелеви диагностичен подход обследващ: контрола на главата, тялото и аксис-органите от различни позиции, неврологичен статус, позиционно-кинезиологичен статус, включително: лабиринтна-стояща реакция, шийна-стояща реакция, странично-накланящ тест; мануална диагностика и други.В диференциално-диагностичен аспект от изключителна важност е отдиференцирането на КИСС-синдрома от Централното Координационно Смущение (ЦКС) с асиметричното разпределение на мускулния тонус при новородените и кърмачетата, което е увреждане на централната нервна система поради хипоксично-исхемичен инцидент или аномално мозъчно структуриране и има друго клинично развитие, изискващо и друга организация на терапевтично-рехабилитационния комплекс. Лечението на позиционно-моторните отклонения при КИСС-синдрома включва: мануално-медицински техники: мобилизация и манипулация; кинезитерапия (рефлексно-предизвикана локомоция по Войта) и релаксиращи миофациални техники.

Ключови думи: новородени, асиметрия, движения, блокажи, гръбначен стълб,


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница