Косовският въпрос и БългарияДата07.08.2018
Размер112.93 Kb.

Косовският въпрос и България
Изходната точка, от която България определя позицията си по въпроса за статута на Косово е запазването и укрепването на стабилността и сигурността в региона и неговата европейска перспектива. Водена от разбирането, че решаването на този изключително чувствителен политически въпрос със сериозни регионални и международни последици е от централно значение за бъдещето на целия регион, през последните близо две години България отстояваше активна позиция и политика и успя да отбележи реални заслуги за подпомагане на процеса за определяне на статута на Косово.

Страната ни използва всички възможности за експертен и материален принос към международните усилия за намиране на решение косовския въпрос. Като държава, която е част от региона и която добре познава регионалната проблематика, България активно участва в интензивния международен обмен на мнения и диалог във връзка с определянето на статута на Косово, а българската експертиза е винаги високо ценена от нашите партньори от ЕС и НАТО. Това даде възможност на страната ни активно да участва във формулирането на общите позиции на ЕС по проблемите, касаещи нашия регион, още преди датата на присъединяването ни към ЕС като пълноправен член. Същевременно активната позиция по темата за статута на Косово, която заемаме в регионален план - на двустранна основа и в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и други регионални формати, позволи мнението на България да получи много сериозна тежест пред другите съседни страни в контекста на усилията за намиране на устойчиво решение на косовския въпрос.

Чрез отстояването на конструктивна и активна политика, включително оказване на добри услуги, предаване на политически послания и реализирането на конкретни инициативи, съпровождащи процеса на преговори, българската страна, която се ползва с доверието както на Белград, така и на Прищина, реално допринесе за стимулиране на диалога между Сърбия и Временните власти на Косово.

В периода от началото на процеса за определяне на статута на Косово досега бяха осъществени редица двустранни срещи, които дадоха възможност посланията на България да достигнат до двете страни:9-11 ноември 2005 г.

Посещение на заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков в Скопие, Прищина и Белград. По време на визитата, осъществена в контекста на предстоящото решение за започване на процеса за определяне на статута на Косово, заместник-министър Кючуков се срещна със зам.-министъра на външните работи на Сърбия и Черна Гора Предраг Бошкович, с министъра на културата на Р Сърбия Предраг Бошкович, с премиера на Косово Байрам Косуми и с министъра на културата към временните институции на Косово Астрит Харачия, и представи готовността на България да съдейства за конструктивното протичане на преговорите между Белград и Прищина. Проведени бяха и срещи с представители на косовската сръбска общност и на Мисията на ООН в Косово УНМИК.

30 ноември 2005 г.

София домакинства среща на държавни и политически ръководители от региона с посредничеството на Социалистическия интернационал, в рамките на която премиерът Станишев ръководи консултации с представители на Социалистическия интернационал за бъдещето на Косово. На консултациите присъстваха представители както на Белград (Йован Раткович и Вук Йеремич - съветници на президента на Сърбия), така и на Прищина (Хашим Тачи, лидер на Демократическата партия на Косово).

1-3 декември 2005 г.

Официално посещение на заместник министър-председателя и министър на външните работи на Р България Ивайло Калфин в Белград, Прищина и Подгорица. Българската позиция по политическия процес за бъдещия статут на Косово бе изразена по време на проведените срещи с премиера на Република Сърбия Войслав Кощуница, вицепремиера Миролюб Лабус, министъра на външните работи на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович, с президента на Косово Ибрахим Ругова, премиера Косуми, министъра за бежанците Славиша Петкович и лидерите на опозицията в Косово Ветон Сорои и Хашим Тачи. В Прищина министър Калфин проведе срещи също с представители на косовската сръбска общност и на УНМИК.

25-26 април 2006 г.

Среща на президента на Р България Георги Първанов с президента на Р Сърбия Борис Тадич в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Сърбия и Черна гора.

28-29 април 2006 г.

Срещи на заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков и на министър Калфин с премиера на Косово Агим Чеку, по време на които бе отправено послание за активно и конструктивно участие в преговорния процес и подкрепа за дейността на специалния пратеник на ГС на ООН Марти Ахтисаари.

29 май 2006 г.

Срещи на президента Георги Първанов и министър-председателя Сергей Станишев с президента на Р Сърбия Борис Тадич по време на неговото работно посещение в София за участие в Конференцията на Партията на европейските социалисти.

5-7 юни 2006 г.

Посещение в Белград на делегация на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание, водена от председателя на Комисията Николай Свинаров по покана Комисията по отбрана и сигурност на Скупщината на Р Сърбия.

15-17 октомври 2006 г.

Посещение в България по покана на Дипломатическия институт и Българското дипломатическо дружество на Хашим Тачи, член на Екипа за преговори на Прищина и председател на тогава най-голямата опозиционна партия в Косово – Демократическата партия на Косово. По време на визитата си Хашим Тачи изнесе лекция в Централния клуб в София на тема “Актуалните проблеми на Косово и евроатлантическата му интеграция” и се срещна с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков.

15-17 октомври 2006 г.

Посещение в България по покана на Дипломатическия институт и Българското дипломатическо дружество на Хашим Тачи, член на Екипа за преговори на Прищина и председател на тогава най-голямата опозиционна партия в Косово – Демократическата партия на Косово. По време на визитата си Хашим Тачи изнесе лекция в Централния клуб в София на тема “Актуалните проблеми на Косово и евроатлантическата му интеграция” и се срещна с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и заместник – министъра на външните работи Любомир Кючуков.

21 февруари 2007 г.

Посещение в Белград на президента на Р България Георги Първанов.

20-21 март 2007 г.

Посещение на министър–председателя Сергей Станишев в Белград и Прищина заедно с делегация на Социалистическия интернационал. В Сърбия премиерът Станишев се срещна с президента Борис Тадич и с министър-председателя в оставка Воислав Кощуница, а в Прищина разговаря със заместник-постоянния представител на ГС на ООН за Косово Стивън Шук, с министър-председателя Агим Чеку и с Хашим Тачи, председател на Демократическата партия на Косово, пред които бе изтъкната българската позиция в подкрепа на намирането на международно легитимно решение за статута на Косово и необходимостта от изпълнение на стандартите за демократично развитие на Косово.

16 май 2007 г.

Посещение на министър Калфин в Белград, което се осъществи непосредствено след сформирането на новото сръбско правителство.

17-19 май 2007 г.

Делегация от български парламентаристи, водена от Николай Камов, взе участие в Регионална парламентарна конференция по проблемите на вътрешната и регионална сигурност в Прищина.

31 август 2007 г.

Посещение на сръбския външен министър Вук Йеремич в София, по време на което бяха проведени срещи с министър-председателя Сергей Станишев и заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин.

 

Среща на министър Ивайло Калфин с министъра на външните работи на Р Сърбия Вук Йеремич в рамките на 15-ото заседание на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ в Мадрид, по време на която българската страна призова за продължаване на диалога между Прищина и Белград.

В предишния кръг преговори между Белград и Прищина под егидата на ООН най-значим напредък беше постигнат в разговорите по опазването на културно-религиозното наследство - област в която българската страна има конкретен принос за изграждане на преки връзки и доверие между министрите на културата на Република Сърбия и Косово с инициирането на процеса “Арбанаси”. Стартиралият по покана на българския министър на културата Стефан Данаилов на 8-9 декември 2005 г. в Арбанаси процес на директни разговори между министрите на културата на Сърбия и Косово Драган Коядинович и Астрит Харачия продължи с нова среща, състояла се във Варна на 24 юни 2006 г. На тази среща, чийто домакин беше министър Стефан Данаилов, и в която участва и албанският министър на културата Буяр Лескай, бе договорена реализацията на конкретни проекти в културната сфера, с които доказалият своята устойчивост процес “Арбанаси” да продължи.

Посещението на министъра на културата Стефан Данаилов в Косово (16-17 май 2007 г.), по време на което бе представено българското законодателство и опит в областта на опазването на паметниците на културата и свободата на вероизповеданията, допълнително подпомогна изграждането на по-благоприятна и конструктивна атмосфера в контекста на преговорите между Прищина и Белград по културното наследство в Косово.

Удовлетворени сме, че представените от България конкретни предложения до Белград, Прищина и офиса на президента Ахтисаари по статута, опазването и възстановяването на културните и религиозни паметници в Косово залегнаха в плана “Ахтисаари”, който продължава да бъде единственото функционално предложение за статута на Косово. България има решимост да продължи усилията си в областта на опазването и възстановяването на културно-религиозните паметници в Косово.Активната българска позиция получи висока оценка от международната общност. Доказателство за това са посещенията в България на представители на международната общност, ангажирани в процеса за статута на Косово, на всеки важен етап от процеса. На 8 май 2006 г., преди началото на разговорите във Виена по културното и религиозното наследство, посещение в София направи Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за процеса за статута на Косово Марти Ахтисаари. Президентът Ахтисаари размени становища и информация за хода на преговорния процес с президента на Република България Георги Първанов, с премиера Сергей Станишев и с председателя на Народното събрание Георги Пирински. Оценявайки предприетите от българска страна конкретни инициативи в областта на опазването на културно-религиозното наследство в Косово и стабилизиращата роля на България в региона, специалният пратеник изрази желание за продължаване на работните контакти с българското правителство по въпроса за Косово. На 7 февруари 2007 г. на посещение в София пристигна и Алберт Роан, заместник на специалния пратеник на ГС на ООН за процеса за статута на Косово. Целта на визитата беше обмяна на мнения и оценки по процеса за статута на Косово непосредствено преди започването на последната сесия консултации между Белград и Прищина и пренасянето на процеса за статута в Съвета за сигурност на ООН.

За да обменят мнения и да обсъдят хода на преговорите между Белград и Прищина България посетиха двама от тримата членове на международната Тройка посредници от САЩ-ЕС-Русия в преговорите за статута на Косово. Представителят на ЕС посланик Волфганг Ишингер посети София на 13-14 септември 2007 г., дни преди началото на директните преговори между Белград и Прищина с посредничеството на Тройката, за да информира България, като член на Европейския съюз, за развитието на преговорния процес, получавайки същевременно българската експертиза по въпроса. Малко преди края на процеса, ръководен от Тройката и непосредствено след визитите на Тройката в Белград и Прищина, в България на посещение дойде и представителят на САЩ в Тройката Франк Уизнър (5 декември 2007 г.). Той обсъди с министър Калфин и български парламентаристи хода на състоялите се преговори за статута на Косово и доклада, който тримата посредници предадоха на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, подчертавайки значимата роля на България в контекста на косовския въпрос като страна член на ЕС и същевременно като съседна държава.

Като страна член на Европейския съюз, България споделя отговорността на ЕС по отношение на косовския въпрос и в рамките на своите възможности съдейства за консолидирането на единната европейска позиция по отношение на статута на Косово, която разглеждаме като най-сигурната гаранция за запазването на стабилността и избягването на нежелани сценарии. Усилията ни в тази насока бяха високо оценени от представителя на ЕС в Тройката международни посредници в преговорите за статута на Косово посланик Ишингер по време на неговото посещение в България през септември 2007 г.

Като държава от региона за България е от особено значение в процеса за определяне на бъдещия статут на Косово да бъдат взети под внимание мненията на всяка от страните от региона, защото именно те ще бъдат най-силно засегнати от начина, по който ще бъде решен този въпрос. Провелата се през септември 2006 г. в София среща на представители на страните от региона с представители на Контактната група за Косово и представители на ЕС, НАТО и ОССЕ бе успешна инициатива, която даде възможност гласът на региона да бъде чут, консолидирайки същевременно регионалната поддръжка за усилията на международната общност.

В качеството си на председател на ПСЮИЕ – уникален форум, включващ всички страни от региона, които са пряко или косвено засегнати от Косовския въпрос и които имат европейска перспектива България полага усилия да реализира нови инициативи, които да позволят позициите на държавите от региона да бъдат изслушани. По българска инициатива посланик Ишингер брифира външните министри на страните участнички в ПСЮИЕ непосредствено след провеждането на първите преки разговори между Белград и Прищина на 28 септември 2007 г.

Нашето дълбоко убеждение е, че постигането на трайно решение на косовския въпрос е неразривно свързано с осъществяването на напредък в развитието на Сърбия и Косово и реализирането на тяхната европейска перспектива. Ето защо България последователно оказва помощ на Временните институции за самоуправление на Косово (ВИСК) във връзка с изграждането и укрепването на административния им капацитет, като така дава своя принос за едно отговарящо на европейските ценности и стандарти развитие на Косово. В нашата страна регулярно се провеждат семинари и курсове за обучение на специалисти в областта на централната администрация и местните власти, медиите, неправителствения сектор, синдикалната дейност, финансовия и стопански контрол, одитната дейност, митническия и фито-санитарния контрол, борбата с трафика на наркотици и акцизни стоки, правосъдието, териториалното планиране, екологията и др. Конкретен принос за формирането на кадровия потенциал на Косово има Дипломатическият институт към МВнР чрез организирането през 2005 и 2006 г. на два курса за обучение на служители в косовската публична администрация.

Продължава твърдият ангажимент на България към запазването и укрепването на сигурността и стабилността в Косово. Българската страна активно участва със свои представители в силите на НАТО в Косово (КФОР) и в полицейските сили на УНМИК в областта. България участва в състава на КФОР от 9 февруари 2000 г. с инженерен взвод и петима щабни офицери. Взводът е разположен в района на град Призрен в състава на германски инженерен батальон и в момента се състои от 42 военнослужещи. Контингентът участва в мисията за поддържане на мира в Косово, както и във възстановяването на разрушени къщи и мостове, ремонтирането на обществени сгради и строителството на нови жилищни обекти. Дейността на българските военнослужещи в процеса на реконструкция и изграждане на обекти в Косово нееднократно е намирала признание от страна на общинските власти в Призрен. Като конкретен принос на българскияконтингент през 2006 г. се изтъква участието в изграждането на моста на р. Речан.

Българското участие в УНМИК започва от 15 януари 2000 г. Към 1 декември 2007 г. МВР на България има 51 свои представители в състава на УНМИК. Международните представители в Косово и Секретариата на ООН оценяват високо професионализма в работата на българския полицейски контингент.Като член на ЕС българската страна участва активно в подготовката на бъдещата мисия на ЕС в Косово в областта на върховенството на закона. Убедени сме, че ангажиментът на ЕС в Косово ще допринесе в най-голяма голяма степен за консолидирането на стабилността и укрепването на демократичните процеси в Косово.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница