Костас анастасиу и „векът на сливен 1907-2007



Дата02.02.2018
Размер19.87 Kb.
#53643
КОСТАС АНАСТАСИУ И „ВЕКЪТ НА СЛИВЕН 1907-2007”

Държа в ръце най-новия фотоалбум на Сливен. Първото ми впечатление е: солидна книга с твърди корици, качествен цветен печат, добра подвързия. Автор на снимките, текстовете и оформлението – Костас Анастасиу, печат: Агенция „Компас”.

Албумът бе подготвен за удивително кратко време, но в никакъв случай не може да се каже, че е правен набързо. Костас живее вече достатъчно дълго в Сливен, за да обходи и научи улици, сгради, околности и то все с широко отворени очи и винаги готов фотоапарат. А в случая с този албум може да се каже – и със сърце.

Идеята за съпоставяне на стари и нови снимки на едни и същи места не е нова. Агенция „Компас” е издател на календар за 2004 година, в който художникът Стефан Маринов – Мустака реши да покаже как е изглеждал Сливен преди години и сега. Календарът предизвика любопитство, мнозина искаха да го притежават – предимно от носталгия по старото.

Когато Костас ми каза, че иска да развие темата „старо-ново” в цял албум, първата ми мисъл беше, че това не е възможно. Старите фотографии не са толкова много, а и не можех да си представя как ще се направи аналог на повече от дузина места.

Оказа се, че авторът е обмислил всичко по оригинален начин.

Точно преди век Сливенската община поръчва фотоалбум в два екземпляра – един за подарък на държавния глава, а другия – за бъдните поколения. Оттук идва идеята за заглавието „Векът на Сливен”. След 100 години Общината отново поръчва фотоалбум. Този път, разбира се, не в два екземпляра.

Разглеждайки внимателно старите изгледи, Костас открива гледната точка от която те са направени, както и ъгловия им обхват. Дотък е лесно, но израснали дървета, промени в местата или други технически причини създават проблеми. Тогава започва да търси творчески. Сполучливо открива как да представи съвременните неща, съпоставяйки ги по-свободно.

Целта – да се видят промените през столетието - е изпълнена блестящо. Особена находка е композирането на стара снимка в рамка от днешния изглед (стр. 12). Добре са подбрани фотографии от различни сезони. Намерено е и най-доброто пластично осветление. Снимките от птичи поглед са впечатляващи (стр. 70), а нощните снимки създават чудесно, празнично настроение.

Най-хубавото в албума е, че това не е просто документиране на обекти, а представяне на града със средствата на художествената фотография. С право кметът на Сливен може да се гордее, когато подарява това прекрасно издание. Дано тиражът е достатъчно голям, защото и гражданите ще искат да се сдобият с него.

Вместо послеслов:

Особено се зарадвах, когато видях портрета на Георги Данчев над язовир „Асеновец”. Знаете ли, че той обичаше да прави снимки, даже на младини е искал да стане фотограф?

Светлозара Курдова

фотограф-художник



Сливен, ноември 2007 г.
Каталог: res -> news
news -> Храм „Свети Иоан Рилски” гр. Търговище
news -> Драматичен театър „стефан киров” сливен късноантична и средновековна крепост „туида” и ансамбъл за народни песни и танци „сливен”
news -> Сценарий за годишно утро в първи клас ден на провеждане: 24. 05 Децата са подредени на сцената. Изпълнение на песента „Първокласно”
news -> Пълен текст на разговора
news -> Илийчо, Август и седемте джуджета Пенко Гелев и Сотир Гелев
news -> П р о г р а м а есенен театрален салон
news -> Ху йем ай – Кой съм аз?
news -> 1 клас – посрещане 2012 г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница