Котката отново е разгонена ! Какво да правя?Дата02.05.2017
Размер14.1 Kb.
КОТКАТА ОТНОВО Е РАЗГОНЕНА ! КАКВО ДА ПРАВЯ?

Женските котки се разгонват няколко пъти в рамките на един сезон (пролет и есен). Характерна особеност за тях е, че овулация настъпва след полов контакт. Ако такъв липсва, фоликулите в яйчника претърпяват обратно развитие, после нарастват отново и тогава наблюдаваме ново разгонване, няколко дни след първото.


Когато са разгонени, женските котки обикалят непрекъснато дома, гледат често към прозорците и търсят начин да се измъкнат. Всъщност и при двата пола силно нараства броя на травмите, понеже животните често скачат през отворени прозорци.
В периода на същинското разгонване, женските мяукат силно, търкалят се по пода, отказват да се хранят и уринират не на определените за това места.
Всеки стопанин на женско коте си задава въпроса как да се справи с тези периоди. Едно добре познато решение на проблема е кастрацията. През последните години ветеринарните лекари препоръчват тя да бъде направена още преди първото разгонване. Друг вариант е медикаментозното третиране, с таблетки или инжективно. Някои стопани го предпочитат, но трябва да знаят, че системната му употреба води до поява на редица заболявания като пиометра, ендометрит, хиперплазия на млечни жлези и др.
Ако кастрацията не е вашето решение, ако сте запознат със страничните ефекти на медикаментозното третиране и искате да ги избегнете, но все пак държите на съня си и на спокойствието в дома през пролетта и есента, в периода на разгонване опитайте това:
FOLLICULINUM 30 CH – всяка сутрин по 3 гранули
MUREX PURPUREA 15 CH – всяка вечер по 3 гранули
Това са хомеопатични медикаменти, които ще намерите в аптеките. Най-добре е да ги дадете самостоятелно, а не смесени с храна. Могат да се дадат и разтворени в малко количество вода, със спринцовка или лъжичка направо в устата. С тях разгонването ще премине бързо и леко.
Внимание!!! Това не са противозачатъчни лекарства, пазете котката си от нежелана бременност!
автор: д-р Невена Микова
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница