Кратко въведение към Отворения достъп до публикацииДата11.02.2017
Размер44.09 Kb.


Кратко въведение към Отворения достъп до публикации
Питър Сюбър

http://www.earlham.edu/~peters/fos/brief.htm
Питър Сюбър(Peter Suber) е водещият глас в защита на Свободния достъп (Оpen Аccess) - практиката за предоставяне на неограничен достъп чрез Интернет до рецензирани научни статии в списания , а вече и на дипломни работи, научни монографии и глави на книги. Той е роден на 8 ноември, 1951 г., създател е на играта Nomic и е директор на Харвард Open Access Project, старши изслидовател и преподавател по философия в Earlham колеж, директор на Проекта за отворен достъп Public Knowledge, старши изследовател в SPARC (Научна Издателска и академични ресурси коалиция) и сътрудник в Харвардския Център Беркман и Службата за научен обмен. Той е член на Управителния съвет, раздаващ стипендии, член на Консултативния съвет на Фондация Уикимедия, Фондация "Отворено знание” и на консултативните съвети на други организации, занимаващи се с отворения достъп и въобще с информация.

Ето как Питър Сюбър накратко представя Свободния (отворения) достъп (СД):

Литературата с отворен достъп е дигитализирана /цифровизирана, онлайн-достъпна , безплатна за ползване и без мнозинството ограничения от страна на авторското право и лицензирането. Това, което прави възможно свободния достъп в интернет е съгласието на автора или притежателя на авторските права. СД изцяло подкрепя и не противоречи на процеса на рецензиране, още повече, че всички от основните инициативи за свободен достъп до научна и учебна литература подкрепят неговото значение.Както авторите на статиите в списанията, така и мнозинството редактори и рецензенти даряват труда си. Създаването на литература с отворен достъп не е безплатно, дори когато то е не така скъпо, както конвенционално публикуваната литература. Въпросът не е дали научната литература може да се направи безплатна, а дали има по-добри начини да се плащат сметките, в сравнение със заплащането на разходите от страна на читателите и създаването на бариери за достъпа до публикациите. Бизнес моделите за плащане на разходите зависят от тава как се доставя Отворения достъп.
Съществуват два основни начина за предоставяне на свободен достъп до изследователски публикации: Списания на свободен достъп и Архиви на свободен достъп (Репозиториуми).
Списания на свободен достъп: На публикациите в списанията с отворен достъп се правят рецензии и след това одобреното съдържание става свободно достъпно за света. Техните разходи са свързани с рецензирането, с подготовката на документа и таксите за сървърно пространство.

СД списания плащат сметките си по начин, подобен на този на ефирните телевизии и радиостанциите: тези, които имат интерес в разпространението на съдържанието заплащат производствените разходи предварително, така че достъпът може да бъде безплатен за всички, които имат подходящо оборудване. Понякога това означава, че списанията имат субсидия от университета (които е техен домакин – притежател) или от някое професионално сдружение. Понякога означава, че списанията начисляват такса за обработка на приетите статии, която трябва да бъде платена от самия автор или спонсор на автора (работодател, финансираща агенция).  • СД списания могат а отстранят таксата за обработка в случаи на икономически затруднения.

  • СД списания с институционални субсидии са склонни да не начисляват никакви такси за обработката.

  • СД списания могат да се справят с по-ниски субсидии или такси в случай, че те имат доходи от други публикации, реклами, платени добавки към броевете, или допълнителни услуги. Някои институции и консорциуми уреждат отстъпки от таксата. Някои СД издатели отменят таксите за всички изследователи, свързани с институции, които са закупили годишно членство. Има много място за творчество в намирането на начини да заплатят разноските на рецензираните СД списания, в тази насока ние далеч не сме изчерпили своите интелигентност и въображение.


Архиви или репозиториуми на свободен достъп: СД репозиториуми Там постъпилите публикации не се рецензират, а просто съдържанието им свободно се предоставя на света. Те могат да съдържат нереферирани/нерецензирани препринти, рецензирани постпринти, или и двете. Репозиториумите могат да принадлежат на институции като университети и лаборатории, могат да бъдат специализирани по дисциплини, напр. физика или икономика. Авторите могат да архивирате своите препринти без разрешение от някой друг, а мнозинството списания вече позволяват на авторите си да поставят постпринт на статиите си и в репозиториум. Когато репозиториумите са изградени в съответствие с Протокола за събиране на метаданни , създаден от инициативата „Отворени архиви”, тогава те са оперативно съвместими и потребителите могат да намерят съдържанието им без да знаят какви точно са репозиториумите, къде са разположени те, или какво съдържат. Вече за изграждане и поддържане на архиви, съвместими с Инициативата за отворен достъп е наличен и софтуер с отворен код, което е импулс за използването им в световен мащаб. Разходите за подобен репозиториум са незначителни: плаща се за сървърно пространство и за част от времето на оператор.

_______________________________________________Бележка на редакцията: До средата на 2012 г.в Директорията на свободно-достъпните списания (Directory of Open Access Journals ) България представя 32 журнала, 2 от които имат отношение към хуманната медицина. У нас са създадени и функционират 6 репозиториума, като единственият в областта на медицината се изгражда и поддържа от Централна медицинска библиотека. Публикациите в репозиториумите също подлежат на оценка: контролът се осъществява от редактори, посочени от поддържащата архива институция .


НОВИНИ
Европейската комисия и свободния достъп до научни

публикацииКакто наскоро подчертава мадам Neelie Kroes, вицепрезидент на Комисията, отговорна за развитие на Информационното общество към ЕК, свободния достъп не е лукс, а необходимост. Той е от жизненоважно значение за растежа и за обмена на знания в полза за обществото и на икономиката, а традиционните начини за правене на нещата не притажават облагодетелстван статут, т.е. всички трябва да се променят. Тя съобщава, че ЕК работи по препоръка до всички държави-членки на ЕС относно развитието на свободнодостъпните репозиториуми. Резултатите от създадения с европейски средства и подкрепен от Европейската комисия проект Publishing and the Ecology of European Research- PEER, стремящ се към колаборация между издатели, репозиториуми и изследователи, публикувани през май 2012 г. сочат, че.1. Няма доказателства, за никакви загуби за издателите в резултат на публикуването на материали в репозиториумите след определен ембаргов период
2. Има доказателства за увеличаване на общата ползваемост на репозиториумите
3. Има доказателства, че репозиториумите , свързани с този проект в действителност увеличават ползваемостта на сайтовете на издателите на списания.

Източник: Neelie Kroes Vice-President of the European Commission responsible for the Digital Agenda Making Open Access a reality for Science Publishing and the Ecology of European Research (PEER) Project Conference Brussels, 29 May 2012
(http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/12/392&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en) Сайтът е посетен на 31 май 2012 г.
Каталог: jspui -> info
jspui -> Evaluation of the economic impact of occupational health services
jspui -> Лекарства с определена рискова категория за кърмене
jspui -> К. Любомирова, Н. Цачева, И. Петров, Р. Денчева, С. Евстатиева, С. Младенова, Кр. Попова
jspui -> Лекарства с определени от fda рискови категории за бременност
info -> Пълнотекстово некомерсиално ползване
jspui -> Применение системы для редактирования контента Wordpress для развития музейных сайтов. Пример художественного музея в Толедо
jspui -> Ламбев, Ив. Selecta medicamentorum. “Индустриал сървис – Сердика”, София, 2005, 681–682
jspui -> Развитие и роля на международно сътрудничество в областта на здравето и безопасността при работа участие на фоз и катедрата по трудова медицина


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница