Кръгла маса по проблемите на компютърните престъпления срещу интелектуална собственостДата23.07.2016
Размер15.12 Kb.
Кръгла маса

по проблемите на компютърните престъпления

срещу интелектуална собственост
На 14 декември 2006 г. в Центъра по интелектуална собственост на УНСС се проведе кръгла маса по проблемите на компютърните престъпления и по-конкретно престъпленията срещу интелектуална собственост в електронна среда. В срещата взеха участие преподаватели, студенти и докторанти от УНСС.

Гост лектор на кръглата маса бе г-н Явор Колев, началник сектор в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” към Министерството на вътрешните работи. Той запозна аудиторията с организацията на работа на ГДБОП в борбата с компютърните престъпления против интелектуалната собственост.

На първо място бе представена нормативната уредба, засягаща компютърните престъпления както на международно, така и на национално ниво: какъв е кръгът от действия, които се считат за престъпления, кои лица носят наказателна отговорност и при какви случаи.

След това бяха разгледани конкретни действия на пиратство в Интернет и по-конкретно действия на незаконно разпространение на обекти на интелектуална собственост чрез използването на: виртуален магазин, безплатни сървъри, файлови сървъри, пиър-ту-пиър мрежи.В последвалата презентацията дискусия бяха поставени множество въпроси от страна на аудиторията. Участниците в срещата изразиха своите позиции, и като специалисти по интелектуална собственост, и като потребители на информация от глобалната мрежа. При изясняване на начина на работа на ГДБОП стана ясно, че на борбата с пиратството в Интернет се гледа като на борба с организираната престъпност, за успеха на която са нужни много усилия както от страна на законодателната и изпълнителната власт, така и от страна на потребителите. На територията на България, в сътрудничество и с чуждестранните правораздавателни органи, вече са постигнати значителни резултати. Но с оглед на бързото развитие на новите технологии е необходимо борбата да продължи, като всеки потребител на съдържание в Интернет даде своя принос и заяви ясно своята позиция срещу ограбването на труда на хората, създаващи интелектуални продукти.
Миглена Молхова, ст. ас. в катедра “Интелектуална собственост”
Каталог: alternativi -> br15
br15 -> Размерът на държавните разходи и темпът на икономическия растеж в България
br15 -> Александър Ширлетов унсс, докторант в катедра „Финанси
br15 -> Особености на маркетинговата практика според големината на фирмата ст ас. Николай Щерев
br15 -> Политически пазар и властови разстояния
br15 -> Пазарна трансформация на социално-културната сфера ръководител: доц д-р Евгения Делчева Цели и съдържание на научната разработка
br15 -> Възможен подход за реформата на световната валутно-финансова система
br15 -> Монография по същество изпълнява многофункционални задачи. Тя е в състояние да задоволи най-разнообразни политически интереси, свързани със сериозното политическо знание, без да фаворизира ничии политически предпочитания
br15 -> Джендър измерения на разделението на труда в семейството


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница