Кръгове на високо ниво в бсп се опитват да дестабилизират президентаДата16.12.2017
Размер50.71 Kb.
#36877
Димитър Иванов:

Кръгове на високо ниво в БСП се опитват да дестабилизират президента

Аз лично имам наблюдение, че вътрешната демократичност и вътрешният дебат в средите на БСП, вътре в пленума на Висшия съвет на БСП са доста замрели.

Преди два месеца и половина президентът Първанов заедно с вицепрезидента влязоха в своя втори мандат и съвършено логично президентът реши да направи тази сбирка, която въобще не беше тайна, на която да се обсъди какъв да бъде характерът на този втори мандат от гледна точка на основните президентски функции. Защото ние имаме за първи път в рамките на тези 17 години...
...историческия случай да имаме един и същ...една и съща президентска двойка победила на следващите избори.

В редица вестници, мисля, че като "Стандарт" и "Новинар", излезе информация, че информацията за т.нар. тайна сбирка е дошла от източници от "Позитано".

Така беше... това бяха...

Това беше написано черно на бяло.

Плюс бегла информация във вестник "Сега".

Значи, държа да кажа и да заявя, че човек от "Позитано" и не човек от "Позитано", не портиерът на "Позитано", а човек от Изпълнителното бюро на "Позитано" присъстваше на това заседание, което лично аз нарекох "мозъчна атака", присъстваше човек от Изпълнителното бюро на "Позитано".

Имало е такъв човек?

Който очевидно, че е информирал "Позитано" за разговорите, които там са се водели. Това е първият факт. Вторият факт - за вас е ясно, че 50 души начело с президента Първанов, пътувайки между София и Пампорово, изчезвайки за два дни...


Не могат да останат тайни от, да речем, от министъра на вътрешните работи.

Такава тайна не може да съществува.

Значи имаме един член на Изпълнителното бюро на БСП и един министър на вътрешните работи, който пак е от БСП и се казва Румен Петков, и се твърди, че е особено близък той с президента Първанов.

Това са логични факти. Третият факт - президентската функция е особена функция, значи президентът може да излезе от една партия, той може да има политически възгледи, но от момента, в който той стане президент, той става президент на всички българи. Не само това, той въплъщава цяла България в очите на света, той говори от името на България. Той е единственият човек на нацията, притежаващ тези качества. Следователно... какво искам да кажа, той няма правото, разбирате ли, даже на четири очи, той няма правото да провежда тайни разговори. Какво искам да кажа - цялата двудневна сбирка, изказванията на всеки един от секретарите и съветниците на президента са протоколирани.

Естествено. Има официална стенограма.


Тази стенограма си е водена официално от президентството и мога да кажа следното. В тази стенограма аз съм бил свидетел, аз лично съм се изказал през двата дни, нито веднъж думата партия, думата коалиция, думата съюз не е фигурирала...

Също. Не е фигурирала... момент само. Не е фигурирала не само в стенограмата, тя не фигурираше в атмосферата на изказванията. Президентът и вицепрезидентът целяха да получат съвет по това с какви основни инициативи, с какви основни акценти тяхната политика, на президентската институция, да остане в историята, да остане в историята не докато те са президенти, когато всеки е готов да им ръкопляска, а когато утре си отидат.

Нека да продължа. На същото това заседание, на тази "мозъчна атака", президентът обяви продължението на една голяма своя инициатива, на която той беше родоначалник преди две години - инициативата за създаване на една национална мащабна икономическа стратегия. Стратегията е почти готова като проект и в оставащите дни до края на месец април президентът ще проведе няколко събирания, обсъждащи икономическата стратегия, годишния доклад на президентската институция, който тази година е посветен на стратегията по социалната политика. И обявени на тази сбирка в Пампорово, изведнъж на какво станахме свидетели в началото на тази седмица - изведнъж БСП обяви, че в събота ще се проведе пленум по своята икономическа и социална политика.

Точно така. Ето това исках да ви питам. Защо съвпада така желанието на президента да пише социално-икономическа стратегия и на БСП да прави същото.

Аз лично не съм чул следното - кога "Позитано", с какви ресурси, с какви институти, с какви работни групи разработи тази нова социално-икономическа политика.

С кого я обсъди и т.н. Защо считам, че има активно мероприятие? По две основни причини. Това активно мероприятие цели да сложи сянка върху инициативите на президента...

И второто, вие знаете много добре, че през ноември месец в България се създаде Граждански съюз за нова България...

В който аз бях поканен с една уникална функция да бъда т.нар. граждански премиер и да работя за създаването на първото широко национално гражданско правителство на България. Цели се да се вбие клин и за да бъда докрай ясен и принципен, имах снощи разговор с президента и по този въпрос и в унисон с принципите на Гражданския съюз за нова България ние считаме, че президентската институция не бива да бъде дестабилизирана, защото това активно мероприятие то... колкото и да е евтино, то по много опасен начин се опитва да дестабилизира президентската институция.


Това са кръгове на БСП.

Тези кръгове очевидно са на високо ниво, щом имат тези ресурси.

Това активно мероприятие според мен е тръгнало от "Позитано" и пак подчертавам, то цели да вбие клин между моята роля в развитието на Гражданския съюз за нова България и президентската институция.

Премиерът Станишев наясно ли е с авторите на това активно мероприятие.

Най-вероятно.

аз съм изумен от вчерашната му реакция/на Станишев/ по повод на националния синдикален протест. Не може, когато си ръководител на едно правителство, което не е дошло в резултат на избори, а е в резултат на следизборни задкулисни манипулации, едно правителство, което е изолирано от гражданите, ти да заплашваш профсъюзните лидери и да си против социалния диалог.

Да повторя с различни думи. Президентът е президент на всички българи, на цяла България. България не е на БСП, България не е на НДСВ, още по-малко на ДПС. България е на всички и в паспорта на всеки не пише от коя партия е. Президентът няма право да защитава политическите възгледи на една или друга политическа организация.

Снощи във връзка с това да спре президентът да бъде обвиняван, да спрат всички интриги, аз предложих на президента нашето формално сътрудничество да приключи на този етап.
Аз му предложих, да, да спра формално да бъда президентски съветник, отговарящ по икономическите въпроси, и ние се разбрахме двамата по този въпрос.

Като президентът ме помоли да продължа своята дейност по укрепването и активизирането на този съвет, който аз създадох през първия мандат - Съвета на външните чуждестранни икономически съветници към президента.Аз не зная кои са тези хора в БСП или от "Позитано", които предлагат това нещо, но очевидно има налице някакво недоверие в собствените сили, има недоверие в управленския капацитет на "Позитано" и те се чувстват застрашени. В същото време президентската двойка Първанов - Марин си изпълняват своите президентски функции.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница