Кърмене и жълтеницаДата10.04.2018
Размер38.18 Kb.
#66476

Кърмене и жълтеница

Жълтеницата се дължи на натрупване на билирубин в кръвта, билирубинът е жълт пигмент, който се образува от разпада на стари червени кръвни клетки. Нормално е старите червени кръвни клетки да се разпадат, но полученият билирубин обикновено не причинява жълтеница, тъй като черният дроб го преработва и го изхвърля в червата. Жълтеницата при новородените е често-срещано явление, тъй като ензимът в черния дроб, който разгражда билирубин е относително незрял. Освен това, новородените имат повече червени кръвни клетки от възрастните, и така повече от тях се разпадат за единица време. Ако бебето е родено преждевременно; стресирано е от тежко раждане; майката е диабетик; или по-голям брой червени кръвни клетки се разпадат (това се случва при несъвместимост на кръвта), в такива случаи нивото на билирубин в кръвта може да се повиши до по-висока стойност от нормалното.Два вида жълтеница


Черният дроб преработва билирубина във вид, който може да се изхвърли от тялото. Ако все пак дробът не функционира добре, както се случва при някои инфекции, или пътищата, по които билирубинът се придвижва към червата са запушени, този преработен билирубин може да се натрупа в кръвта и също да предизвика жълтеница. Когато това стане, преработеният билирубин (т.нар. свързан билирубин), се появява в урината и я оцветява в кафяво. Този кафяв цвят е знак, че жълтеницата не е от обикновения вид. Жълтеницата, която се дължи на свързан билирубин, винаги е ненормално явление, често е опасна и трябва да се изследва внимателно и веднага. Освен в някои изключително редки случаи на заболявания на метаболизма, кърменето може и трябва да бъде продължено.
Натрупването на билирубин преди да е преработен от чернодробния ензим може да е нормално т.нар. “физиологична жълтеница”. Физиологичната жълтеница започва на 2-я или 3-я ден, най-силно изразена е на 3-я и 4-я ден и после започва да изчезва. Освен това, някои други състояния могат да причинят усложнение на този вид жълтеница, например по-бърз разпад на червени кръвни клетки. Тъй като тези състояния нямат нищо общо с кърменето, то може да продължи. Ако бебето има силно изразена жълтеница, дължаща се на бърз разпад на червени кръвни клетки, това не е причина да го отбивате. Кърменето трябва да продължи.

Кърмаческа жълтеница


Съществува състояние, често наричано кърмаческа жълтеница. Никой не знае причината за този вид жълтеница. За да се постави тази диагноза, бебето трябва да е поне на една седмица. Интересното е, че повечето бебета с този вид жълтеница, също така са имали и силно изразена физиологична жълтеница. Бебето трябва да наддава добре само на кърма, трябва да ака често, да пишка също често и чиста урина и общото му състояние да е добро. Това е състоянието при жълтеницата, която някои наричат кърмаческа. Въпреки това има случаи, при които инфекции на урината, или недобро функциониране на щитовидната жлеза, както и някои други редки заболявания могат да изглеждат по същия начин.
Кърмаческата жълтеница е най-силно изразена на 10-21-я ден, но може да продължи 2-3 месеца. Кърмаческата жълтеница е нормална. Много рядко, ако въобще, се налага преустановяване на кърменето за кратък период от време. Няма абсолютно никакво доказателство, че този вид жълтеница причинява някакъв проблем на бебето. Кърменето не трябва да се спира, “за да се постави диагноза”. Ако бебето се чувства добре само на кърма, няма никаква причина да се спира кърменето или да се дава добавка по тази причина.

Мнението, че има нещо нередно, ако бебето има жълтеница идва от предположението, че изкуствено храненото бебе е стандарта, по който се определя как трябва да се развива и кърменто бебе. В този начин на мислене, почти универсален за повечето здравни работници, наистина няма никаква логика. Така, храненото с изкуствено мляко бебе, рядко има жълтеница след първата си седмица и ако то има, смята се, че има нещо нередно. Следователно, бебето с кърмаческа жълтеница е повод за притеснение и “нещо трябва да се направи”. В нашата практика, обаче, се оказва, че повечето изключително кърмени бебета, които са идеално здрави и наддават добре, все още имат жълтеница в 5-6 седмица и дори по-късно. Всъщност въпросът трябва да бъде дали е нормално бебето да няма жълтеница и липсата на жълтеница дали е повод за притеснение? Не спирайте да кърмите ако бебето има “кърмаческа’ жълтеница.Жълтеница поради недостатъчно кърма


По-високи нива на билирубин или по-дълга жълтеница могат да се наблюдава ако бебето не получава достатъчно кърма. Това може да се дължи на факта, че млякото на майката слиза малко по-бавно от обикновеното, или че болничните правила ограничават кърменето, или най-вероятната причина е неправилното поставяне на бебето на гърдата, съответно бебето не получава млякото, което майката има.
Когато бебето поема малко мляко, изпражненията са оскъдни и на големи интервали и по този начин билирубинът, който е бил в червата на бебето се абсорбира отново в кръвта, вместо да напусне тялото с изпражненията. Разбира се, най-добрият начин да се избегне жълтеницата “недостатъчно мляко” е да се кърми правилно. Определено обаче бебето не трябва да се отбива или да се дава шише. Ако бебето суче добре, то тогава по-честите кърмения ще са достатъчни, за да се отстрани по-бързо билирубинът. Ако бебето суче слабо, ще му помогнете, ако го поставяте по-добре на гърдата и по този начин бебето суче по-ефективно, съответно получава повече мляко. Можете да натискате леко гърдите си докато бебето суче, за да поема то повече мляко. Ако правилното поставяне на гърдата и натискането на гърдите не помогнат, можете да додавате изцедена кърма със специално приспособление, наподобяващо изкуствено зърно.

Фототерапия (Билирубинови лампи)


Фототерапията увеличава потребността от течности на бебето. Ако то суче добре, то честото кърмене ще бъде достатъчно, за да се навакса тази увеличена потребност. Ако обаче чувствате, че бебето има нужда от повече течности, додавайте изцедена кърма, изцедена кърма с подсладена вода или само подсладена вода, отколкото адаптирано мляко.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница