Кръвта дава най-точната информация за състоянието на организмаДата31.03.2018
Размер50.3 Kb.
#63758

Кръвта дава най-точната информация за

състоянието на организма

Когато усетим, че със здравето ни нещо не е наред и отидем при лекар, първото, което той прави, е да ни насочи за изследване на кръвта. Именно кръвта показва какво се случва в нашия организъм.

А психолозите смятат, че тя е и показател за нашите жизнени сили. И когато тази сила намалее, се появяват заболявания като анемия и дори рак на кръвта.

Но ние винаги можем да променим нещо в живота си, за да бъдем поздрави и по-щастливи. Кръвта определя нашата индивидуалност


От кръвта зависи енергоснабдяването и храненето на нашия организъм. Затова първите симптоми на заболяванията на кръвта са общ упадък на силите и отслабване на целия организъм. А за да обясним психологичните причини за заболяванията на кръвта, можем да си спомним изрази от всекидневния живот, които всеки от нас е чувал: «топлокръвен, хладнокръвен човек», «гореща кръв» или «на мен това ми е в кръвта».
Всички тези изрази, и по-точно използването им в разговор, показват как човек реагира на конфликти и доколко активен живот води той. Чрез такива изрази особено ясно се определя нашата индивидуалност. Формулата на кръвта също е индивидуална, тя отразява психофизиологичните характеристики на конкретния човек. Преди няколко години беше популярна теорията за необходимостта да се има предвид кръвната група при избор на диета например, при решаване на това, какво физическо натоварване е полезно и въобще за начина ни на живот.

Съществува мнение, че дори ефикасността на лекарствените препарати е свързана с особеностите на кръвта.


Тъй като състоянието на здравето ни до голяма степен зависи от кръвта, нейните заболявания лишават човека от жизнени сили. Каква е причината? Анемията е “бледата” болест на кръвта
Една от най-разпространените болести на кръвта е анемията (малокръвието). Това заболяване се съпътства с липса на енергия, с постоянна умора и слабост. При анемия е налице недостиг на червени кръвни телца, които отговарят за доставянето на кислород към тъканите и изкарват въглеродния двуокис. С една дума този недостиг влияе на енергообмяната.
На психологично ниво болестта говори за това, че в живота на болния липсват ярки впечатления и динамика. Болните от анемия не се радват на живота и изгубват интерес към всичко наоколо.
Ако червените кръвни клетки не достигат, човек не е способен да настоява за своето мнение и позиция, трудно му е да преодолява препятствията. Сякаш не му достига вътрешен огън и той се затваря за живота.
Бледият вид на болния от анемия говори за неговия бледен живот. Обърнете внимание как се зачервяват бузите ни, когато правим нещо с увереност и увлечение. А радостта идва най-напред при тези, които вървят напред и не се страхуват от промените. Така че анемията -това е диагноза за общото състояние на живота на човека, на неговото физическо и духовно здраве.
ОСЪЗНАЙТЕ ЛИЧНАТА СИ ЖИТЕЙСКА ПОЗИЦИЯ
Случва се анемията да е следствие от силни маточни кръвоизливи. По принцип това се получава при жени, които са свикнали да се принасят в жертва на близките си, на другите около себе си. При това тези постоянни, ежемесечни кръвоизливи се възприемат от околните като нещо естествено.
И пътят към здравето започва с осъзнаването на личната ви житейска позиция.

На първо място, трябва да се научите да си осигурявате покой, почивка, да не се опитвате да вършите нищо насила. Съзнателно отхвърляйте външната суета и черпете сила от слабостта си. Тогава ще можете да вършите най-същественото и важното, ще се отворите за духовния живот и най-вече - ще повишите самочувствието си.


ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНАТА ФОРМА ОТНЕМА СИЛАТА НА ЧОВЕШКАТА ЕНЕРГИЯ
При тази разновидност на анемията в живота на човека също липсва «енергията на огъня», липсва желанието да се върви напред. На човек му е много трудно да извършва каквото и да е усилие за постигане на целта си. Той заема съглашателска позиция, неговият характер няма достатъчно твърдост. При това обаче той вътрешно протестира, а външно си остава пасивен, неговата енергия не достига.
По принцип основната причина за такава житейска стратегия е страхът. Човек се страхува, че не може да постигне целите си. Случва се да бъде объркан и от чувството за вина - дълбоко у себе си не се смята достоен за този живот, който иска да има на съзнателно ниво. Тези чувства му пречат да реализира своите цели и да се радва на живота.
Изходът от тази ситуация е движението, действието. И не запълнен с безкрайна суета живот и стремеж към външно благополучие, а действие, насочено към постигане на реални цели. Независимо от всичко, продължавайте настойчиво да правите това, което действително има значение за вас. Доверете се на своя собствен вътрешен ритъм и престанете да угаждате на чужди очаквания и мнения. Та това е вашият живот! Така ще откриете своя собствен източник на сила и ще се научите да изразходвате енергията си по-икономично.
НЕДОСТИГЪТ НА ЛЕВКОЦИТИ НИ НАСТРОЙВА ПОРАЖЕНЧЕСКИ

Това тежко заболяване е свързано, на първо място, с нарушена дейност на имунната система. Организмът изработва «неузрели» имунни клетки - белите кръвни телца. При това са възможни тумори на лимфните възли. Белите кръвни телца (левкоцитите) присъстват в повечето тъкани на нашия организъм. Те изпълняват защитните функции и ако са повече в организма ни, това говори за неспособността на човек да се защитава.


На физическо ниво заболяването може да се съпътства с болки в костите и ставите, с намален апетит, понякога и с подкожни кръвоизливи. На определен стадий от болестта се появява тумор на черния дроб и далака, което говори за застой на енергия в тези органи.
Истинската причина за безпомощността на такъв болен е неспособността му да разбере какво иска той в крайна сметка. Той е настроен за борба, за преодоляване на препятствията, но постоянно усеща неудовлетвореност. От какво именно? Болният губи силите си в безсмислена агресия (активна или пасивна), но си остава безпомощен, не може да намери конструктивен път за решаване на проблемите си.
Недостигът на левкоцити говори за това, че човек е настроен пораженчески, той не се опитва да се противопостави на житейските трудности, дори това да има за него важно значение. И тук е важно усилията да се насочат към придобиване на повече увереност. А истинската увереност в собствените ни сили се ражда от нашите победи над обстоятелствата. Когато ние, независимо от страховете си, събираме цялата си воля и приемаме предизвикателствата на съдбата.
КРЪВОИЗЛИВЪТ ПОКАЗВА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ

ЖИВОТА
Заболяванията на кръвта често се съпътстват с кръвоизливи, които могат да бъдат външни и вътрешни. Склонността към кръвоизливи е свързана най-вече с ниското ниво на тромбоцити, които обезпечават съсирваемостта на кръвта.


Сигурно вече сме казвали, че кръвта символизира любовта към живота. И всеки един кръвоизлив, всяко едно кръвотечение говори за това, че човек не позволява сам на себе си да се наслаждава на живота. Обикновено това настъпва внезапно и означава, че човек потиска у себе си една морална умора и безпомощност. Когато достигнем предела на своите възможности, всичко изведнъж «се излива» навън. При вътрешните кръвоизливи тялото дава сигнал, че човек страда мълчаливо и не иска никой да знае за неговите изживявания. В случая е важно той да се отпусне и да разбере, че проблемът е единствено и само в съотношението «чашата е наполовина празна или чашата е наполовина пълна». Важно е да поискате и така да направите, че тя да бъде наполовина пълна.
Въобще всеки кръвоизлив е сигнал за това, че е време да преразгледате отношението си към живота в някаква сфера. И не губете енергия в самосъжаление и страх от неуспехите. По-добре се опитайте да промените живота си, за да получите радост от него.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница