Кървяща язва. 34 въпр. Има следните особеностиДата09.04.2018
Размер41.71 Kb.
Кървяща язва. 34 въпр.

Има следните особености. 1. 85% от всички кръвоизливи се дължат на нея.

 2. наблюдава се при хора над 45г.

 3. най-честата причина за смърт от язвена болест е кръвоизлива.

Това усложнение се наблюдава при 10-15% от язвено болните, като при мажете е 6 пъти по-често. Кървенето се наблюдава след обостряне на язвената болест. По правило започне ли кървенето, болките спират. Мощен преживян кръвоизлив от язва е предразположение за нов.

Причини за кървене:

 • алкохол,

 • медикаменти,

 • различни психотравми,

 • стрес.

Кървенето от язвата е резултат от ерозиране на кр.съд в дъното на язвата или в нейния ръб. Това ерозиране е резултат от хронични персистиращи процеси в язвената ниша. При фиброгастроскопия е възможно да се видят съсиреци в дъното, но по начало се вижда струйка от кървящ артериален съд.

Кл.картина зависи от количеството загубена кръв. Количеството зависи от скоростта на кървене, диаметъра на кр.съд и от компенсаторните възможности на организма. При оценка на състоянието на пациента и вида лечение зависи от обема загубена кръв. Няма възможност тя да се определи до мл. За отбелязване е, че от началото на кървенето болката изчезва симптом на Бергман (сбралата се кръв неутрализира стомашния сок). От друга страна КК започва с т.н. ранна симптоматика – световъртеж, немощ, бледа кожа, студена пот, спадане на кр.налягане, тахикардия. До този момент нямаме екстериоризация (излизане на кръв навън) събрала се в стомах и черва. Това става чрез т.н клозетен колапс – позив за дефекация, кръвта има лаксативно действие. На тези болни се забранява да ходят до тоалетна.2 симптома – мелена и хематемеза (повръщане на кръв).

Мелената са диарични изпражнения с черен цвят, лъскави. Черни са понеже хемоглобина под действие на солната к-на отделя желязо и се образува FeS. Повръща се ясна кръв, съсиреци, хематинни материи (с вид на кафе).

Когато болния изхожда ясна или тъмночервена кръв се касае за масивен кръвоизлив. По правило когато имаме изхождане на прясна кръв или малиново желе – кървенето е от дистален участък на СЧТ, но може и да е от язвен произход и пак да е с вид на малиново желе. Броят и количеството на дефекациите ориентира за количеството на кръвозагуба.

Условно кръвозагубата от язвен произход се разделя на лека, средна и тежка. При загуба на около 20% от кръвта – лека степен, средна под 30%, а при 1.5-2.5л тежка степен. Над 2.5 е несъвместимо с живото.

При средна степен болния се ориентира трудно, има тих глас, олигурия. При тежка степен болния е неконтактен, анурия, тежък хеморагичен шок.

Трета гр.симптоми които дават реална представа, но не напълно достатъчно за обема на изгубена кръв - RR намаля, контрол на хемоглобин, еритроцити на 3 часа. Сумата от изброените симптоми и лабораторни показатели определя поведението на хирурга.

За диагнозата са важни анамнезата, ректалното туширане – наличие на мелена, фиброгастро –дуодено скопия.

Находката от изследванията да се степенува:


 1. Форест 1А – в дъното на язвата има кървящ артериален съд.

 2. Форест 1 Б – оскъдно кървене от тромбозирал съд в дъното на язвената ниша.

 3. Форест 2 А – венозно кървене от дъното на язвената ниша.

 4. Форест 2 Б – кървенето е от ръбовете на язвата.

 5. Форест 3 – в дъното на язвата се намира пресен коагулум.

Чрез фиброгастроскопия може да се направи хемостаза – електокоагулация, инжектиране на адреналин или на спиртни р-ри, лазер коагулация.

Селективна ангиография – вкарване на контраст в tr.ciliacus или mesenterica sup.N.B.!!! При кървяща язва рентген не се прави.

ДД – прави се на 2 нива

 • заболяване на хранопровод и стомах (карц. на стомаха, полипоза, медикаментозен гастрит, диафрагмална херния, травма на ЦНС, ерозивен гастрит, изгаряния, болест на Малори-Вайс, варици на хранопровода).

 • дуодено дивертикули, инвазия на стената на червото от рак на главата на панкреаса, Ехо, скенер, ФГС.

 • чревен тракт – тумори на тънкото черво, мезентериална тромбоза, Мекелов дивертикул, карциноид. Дебело черво – карцином на дясната половина на д.черво. (цекум или колон асценденс), дивертикулоза, мезент.тромбоза. Карцином на ректум, хемороиди, фисура на ануса.

Карцином на лява половина на д.черво с илеус.

Лечение:

 1. Неоперативно

 • болния се настанява в леглото, не се хранят, студени течности, бяла диета (кисело мляко, прясно мляко), на корема на болния се поставя лед, назогастрична сонда по която може да се въведе студена вода, вливания вит. C, K, H2-блокери, EAC, соматостатин – спазъм на съдовете, подтискане на панкреасната и жлъчната секреция.

 • Кръвопреливане – изогрупова кръв. Определяне на кр.група:

 • Директна проба – серума на болния не трябва да аглутинира еритроцитите на дарителя.

 • Биологична проба – със започването на кръвопреливането 10-15мл., когато няма оплаквания кръвопреливането се продължава.

 • Прието е кръвозагубата да се разделя на компенсирана, субкомпенсирана и декомпенсирана. Ако болния има кръвно повече от 180мм/Hg. кръвопреливане не се налага това е компенсирана кръвозагуба, пулса е под 100, дишането под 20.

 • RR по високо от 80/60, пулс по-малък от 120, дишането е под 24, това е декомпенсирана кръвозагуба.

 1. Оперативно лечение – Форест 1А, когато болния е получил повече от 1.5л. кръв, рецидивиращо кървене, болния се оперира в планов порядък.

 • - резекция на стомаха по Билрот 1 или 2.

 • - ексцизия на язвата.

 • - сутура (обшиване) на кървящия съд.Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница