Култура Изкуство Написано от Ваня кюрчева сряда, 28 Март 2012 11: 16Дата08.06.2018
Размер27.34 Kb.Златна колекция за наши таланти от „Орфеево изворче”
Култура - Изкуство

Написано от Ваня КЮРЧЕВА   Сряда, 28 Март 2012 11:16


Приключи 12-ото издание на Международния фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, чийто домакин е Стара Загора. Тази година в надпяването имаше рекорден брой участници - около 2 500 души от всички фолклорни области. Председател на 24-членното жури беше проф. д-р Пламен Арабов, а почетен председател - Никола Гигов.

И този път на сцената на „Орфеево изворче” имаше осезаемо плевенско присъствие. Младите таланти от Школата за музикално и танцово изкуство към читалище „Развитие 1998” в Плевен обраха овациите на публиката. И признанието на журито. “Школата ни за 12 път защити името си на „Орфеево изворче”. Честити 10 награди, от които 8 златни лири. За мен е от особено значение фактът, че от афишите на националния конкурс се усмихват лицата на Евелина Милева и Илиян Цветанов. Това е знак за високото ниво на обучение и престиж. Поклон пред уникалните постижения на вокалния ни педагог Евелина Дилкова”, развълнувано сподели за „Посредник” Анита Георгиева, секретар на читалище „Развитие”.

Тя разказва, че в трите фестивални дни в Града на липите участници от близо и далеч са пяли и свирили народна музика и извивали темпераментни български хора.


В раздел „народно пеене” за индивидуални изпълнители в трите категории са се надпявали 506 участника. В раздел „народни инструменти” - индивидуални изпълнители в трите категории са били 107 участници. 210 колектива мерили сили в раздел „фолклорни състави” - вокални, инструментални и танцови.

В 12-ото издание на конкурса нашите млади таланти са получили диплом и първа награда във видеоконкурса „Моята България” на тема „Децата и фолклора” за изпълнителя и за екипа в професионална категория. Видеофилмът „От песен в песен” е дело на ученици - акапелни изпълнения на Евелина Милева, монтажът, видео ефектите и звук са на Мирослав Пенков.

Грамота за дебют във видеоконкурса беше присъдена на Евелина  Милева за изпълнението на песни от Плевенския край. С грамота за дебют е и екипът, създал филма.

Евелина Милева получи също диплом за присъдена златна лира на Орфей за ревю на автентична носия от нашия край. Но и с това отличията на момичето не свършват. Тя получи и сребърна лира за народно пеене с две песни на банатските българи от Гостиля.

Със златна орфеева лира за словесен фолклор се върна от Стара Загора и Моника Милева - тя се състезава във втора възрастова група с „Тримата глупаци”. И Моника е с отличие за ревю на автентична носия.

Илиян Цветанов със сигурност отдавна е заделил специален и то по-голям шкаф за наградите си в надпяването. Сега към „колекцията” си той прибави диплом за почетно отличие за присъдена златна лира в пета възрастова група за народно пеене. Илиян отново впечатли журито с изпълнение на две песни на Борис Машалов. Младежът получи и диплом за почетно отличие за присъдена златна лира за представяне на носия от Плевенския край.
Осем златни лири за Плевен от национален фолклорен конкурс
Над 2 500 участници пяха и танцуваха на сцените на „Орфеево изворче“ в Стара Загора

"Посоки" | 28.03.2012 г.

Школата за музикално и танцово изкуство при читалище „Развитие – 1998” за пореден път защити достойно името на Плевен. На Националния фолклорен фестивал „Орфеево изворче”, провел се в Стара Загора преди дни, плевенчани грабнаха 10 награди, от които 8 златни лири в отделните категории.„Това е голям успех за нас - за школата и за децата ни. За мен е от особено значение и фактът, че от афишите на националния конкурс се усмихват и лицата на двама плевенчани - Евелина Милева и Илиян Цветанов. Това е още едно признание за високото ниво на плевенската школа и професионализма на вокалния ни педагог Евелина Дилкова“, каза за „Посоки“ Анита Георгиева от читалище „Развитие“.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница