Курсова Работа „ Анализ на външна фирмена среда на фирма Happy Bar & Grill” Разработил: Проверилстраница1/4
Дата21.05.2022
Размер151.91 Kb.
#114398
ТипАнализ
  1   2   3   4
Стратегическо планиране- 25756 - 2022


МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ  
Учебна дисциплина „Стратегическо планиране“ 
Курсова Работа
Анализ на външна фирмена среда на фирма Happy Bar & Grill”
Разработил: Проверил:  
Мария Василева Проф. Т. Георгиева
фак. № 25756 


София 
2022 г. 
Съдържание:  1. Запознаване с отрасъла, представяне на верига ресторанти „Happy Bar & Grill / Увод към темата /
  1. Видовете фактори, представяне на външната среда
  1. Примерни фактори оказващи влияние върху ресторантьорството
  1. Какво е SWOT Анализът?
  1. Заключение  1. Използвани Източници
  1. Запознаване с отрасъла, представяне на верига ресторанти „Happy Bar & Grill“ / Увод към темата /

Произходът на думата ресторантьорство идва от латинския термин за възстановяване, restorance. Логично думата се разпространява първоначално в страни, в които се говорят романските езици, а впоследствие заема своето място и в останалите европейски езици.Ресторантьорството по своята същност се категоризира като туристическа услуга, която бива предоставена в дадените обособени заведения за хранене и развлечения за извъндомашно хранене. Този отрасъл изпълнява три основни функции – производствени, търговски и нетърговски.

Спрямо историческите събития, които изграждат облика на XX-ти век и икономическото развитие на България към дадения момент, това не е бил добре развит отрасъл, а по-голямата част от заведенията са само с цел за продажба на спиртни напитки. От това може да отсъдим, че народопсихологията и оставените традиции имат силно влияние върху развитието на отрасъла и към типовете заведения, които са рентабилни.

Въпреки че от тогава насам има значително развитие в сферата, към момента цялостно българското население няма толкова силно развити навици за редовно посещение и хранене в заведения, по-силно се откроява тенденцията за посещаване на дадените обекти с цел употребата на алкохол.


Откриването на първия ресторант от веригата „Happy Bar & Grill“ е през 1994 г., точно в навечерието на Коледните празници, като това се случва в морската столица – Варна. От тогава насам броят на ресторантите нараства, като веригата е представена и извън страната, общият брой ресторанти би следвал да е 27 към момента, 23 на територията на България и 4 извън страната. Нишата на ресторантьорството е силно конкурентна, въпреки това марката “Happy Bar & Grill” успява да задържи фронта като лидер и в последните 15 години печели титлата за „Най-успешна ресторантска верига”, заедно с това е на първо място и за любима марка от 13 години насам. Те не само продължават да подържат ресторантите и бизнеса стабилен, независимо от динамичната икономическа обстановка, но и продължават да се разрастват и да откриват нови ресторанти както на територията на страната, така и извън нея, пример за последното, би следвало да е отварянето на първият им ресторант в Лондон и то на Piccadilly Circus. Именно, заради динамиката на пазара, бурните промени – преходът, кризата от 2007 година, настъпването на пандемията през февруари – март на 2020-та година и много други обстоятелства, които не просто възпрепятстваха, но и сложиха край на други предприятия, избрах да разгледам именно тази фирма, която не само се задържа, но и продължи да процъфтява по време на тези събития.  1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница