Квалификационни рамки в европа развития 2016



Дата02.06.2018
Размер85.82 Kb.
#71147
КВАЛИФИКАЦИОННИ РАМКИ В ЕВРОПА

Развития 2016

Европейските национални квалификационни рамки (NQFs) бяха разработени и въведени през последните 10 години на основата на Препоръката за ЕКР от 2008 г. (1). Тъй като те станаха достатъчно оперативни, въпросът за тяхното влияние и добавена стойност нараства. Как тези рамки, опериращи на секторно, национално и регионално ниво подкрепят политиките и практиките за образование, обучение и заетост? От полза ли са за отделните обучавани? Как? Продължаващата работа на Cedefop (2) показва няколко области, в които НКР започват да се различават.


Въздействието на новите рамки ще зависи от тяхната способност да правят разлика между крайните потребители, било то обучавани, работодатели, доставчици на образование и обучение или други. Развитията през 2016 г. (3) показват нарастващо внимание към тях от страна на формиращите политики.

Развитие на НКР: състояние:
В 39-те страни, работещи в сферата на ЕКР (4) бяха създадени 43 национални квалификационни рамки. Много от тях обединиха характерните черти на националното образование, обучение и квалификационни системи и тяхното влияние върху политиките и практиките постепенно намаля. Докато всички национални рамки имат за цел нарастване на прозрачността на квалификациите, главно чрез използване на резултати от учене, то някои се развиха и по-нататък - директно в подкрепа на реформа, напр. за документиране на опита, придобит в процеса на учене през целия живот и засилване на връзките между образованието и пазара на труда.
В края на 2016 г. ситуацията е следната:

  • шест страни все още работят върху оформянето и формалното приемане на техните НКР. От страните, които се присъединиха към сътрудничеството за ЕКР през 2008 г. Испания, Италия и Финландия все още финализират разработването и/или приемането им. Финландия се очаква да приеме своята рамка в началото на 2017 г.

  • Италия въведе национален репертоар от квалификации, вкл. национална рамка на регионалните квалификации (5). Испания финализира своята рамка за учене през целия живот. Страните, които се присъединиха към сътрудничеството по ЕКР през последните две години (като Aлбания, Босна и Херцеговина и Сърбия) все още работят по оформянето и частичното формално приемане, или ревизиране на техните НКР.




  1. Cedefop has annually taken stock of the development of NQFs in Europe since 2009.

  2. See bibliography at the end of the text.

  3. Cedefop has annually taken stock of the development of NQFs in Europe since 2009. http://www.cedefop.europa.eu/en/eventsand-projects/projects/national-qualifications-framework-nqf

  4. In addition to the 28 EU Member States, Albania, BosniaHerzegovina, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Iceland, Kosovo, Lichtenstein, Montenegro. Norway, Serbia, Switzerland and Turkey take part in this cooperation.

  5. Decree 13/2013 establishes the national repertoire of education, training and professional qualifications that consists of six different sections, including a qualifications framework for higher education and a national framework of regional qualifications. At the moment only three are available. For more information see http://nrpitalia.isfol.it/sito_standard/sito_demo/atlante_repertori.php


(*) On a voluntary basis until 2017.



(**) Optional. Source: Based on Cedefop’s overview and analysis of NQFs, 2016. Forthcoming.


  • 32 страни формално са приели рамки. Политическото и законово приемане почти напълно е приключило в Авсрия (мaрт 2016), Полша (януари 2016), Словения (декември 2015) и Швеция (октомври 2015);

  • формалното приемане позволи на страните да преминат на оперативно ниво, на което се осъществява практическото използване на рамките. Малко страни, като Австрия, Хърватска, Кипър, Гърция, Македония, Унгария, Исландия, Косово, Люксембург, Черна гора, Швеция, Полша и Турция са все още на ранна оперативна фаза. Тези страни се нуждаят от засилване на институционалния капацитет, финализиране на отделни инструменти, напр. базата данни и споразумения за осигуряването на качество или приемане на разпоредби и/или пълно включване на квалификациите в рамка. Белгия (Валония) и България формално приеха техните рамки, но осъществяването е все още на ранен етап. Много други страни като Белгия (Фландрия), Дания, Естония, Франция, Германия, Ирландия, Малта, Холандия, Норвегия, Португалия, Словения, Швейцария и Обединеното кралство достигнаха по-зрял оператевен етап. Техните рамки станаха по-видими и по-интегрирани в националните квалификационни системи, осигуряващи по-разбираеми национални квалификации, базирани на резултати от ученето и действащи като референтна точка за развитие на квалификациите и тяхното преразглеждане;

  • 35 страни (6) работят в посока на цялостни НКР, включващи всички видове и нива на квалификации;

  • 28 страни представиха доклади за съотнасяне, указващи как националните рамки се свързват с ЕКР (26 през 2015);

  • 26 страни се свързаха с квалификационната рамка за Европейското пространство за висше образование (QF-EHEA) (7), 17 от тях заедно със съотнасяне към ЕКР (24 и 15 съответно през 2015). Фигурите показват, че цялостните НКР, включващи всички видове и нива на квалификации, са доминиращи в Европа. Този факт е в подкрепа на ролята, която има ЕКР за ориентиране и стимулиране на националните развития към учене през целия живот. Приоритетността, която се дава на цялостните рамки е в резултат на склонността на националните власти да комбинират съотнасянето към ЕКР със самосертифициране на рамките с рамката за EHEA (Болонски процес).




  1. Четири страни въведоха частични НКР включващи ограничен набор от видове квалификации и нива, или състоящи се от индивидуални рамки, опериращи самостоятелно от другите. Напр. Чешката република и Швейцария, които разработиха отделни рамки за професионално и за висше образование; Франция – професионално ориентираните квалификации са включени в рамката; Италия – националния репертоар от квалификации се състои от шест различни раздела. В UK рамките на Шотландия и Уелс са цялостни; рамката на квалификациите и кредитите в Англия/Северна Ирландия (QCF) включва само професионални квалификации.

  2. http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/bologna/qf/overar ching.asp


Видимост на националните квалификационни рамки
Рамките трябва да станат видими, за да са от значение за отделните граждани. Много от страните систематично посочват нивата по НКР и ЕКР в издаваните от тях квалификационни документи (ceртификати, дипломи, Europass-приложения към ceртификати и дипломи). Важно е да се отбележи, че националните (и европейски) квалификационни бази данни също съдържат тази информация и структурират информация за квалификациите, в съответствие с техните рамки.
Някои страни имат напредък в тази сфера. Дания и Литва са първите, включили съотнасяне към нивата по НКР/ЕКР в сертификатите си за професионално образование и обучение през 2012 г. До ноември 2016 г. 20 страни са въвели съотнасяне към ниво в националните документи за придобита квалификация или в своята база данни: Дания, Чешката Република, Eстония, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Черна гора, Норвегия, Холандия, Португалия, Словения, Швейцария и Обединеното кралство (виж схемата). Няколко страни заявиха намерението си да го направят през 2017 г., напр. Австрия, Белгия (Фландрия и Валония), България, Унгария и Полша. Нито една страна все още не е включила съотнасяне към нивата по НКР/ЕКР във всичките си квалификационни документи. Напредък е постигнат главно в професионалното образование и обучение (начално и/или продължаващо), в по-малка степен при квалификациите от общото образование. Включването на нивата на НКР/ЕКР в квалификациите от висшето образование е ограничено, с изключение на приложението към диплома. Това е свързано с възможността за автономните присъждащи институции да решават самостоятелно дали да включват нивата по НКР/ЕКР. Схемата на стр. 1 дава представа за това как нивата на квалификационната рамка са представени в присъжданите квалификации в страните, които осъществяват сътрудничество по ЕКР.

Резултати от учене
Последни изследвания върху използването на резултати от ученето показват, че националните квалификационни рамки (8) значително подпомагат по-пълното използване на резултатите от учене в секторите на образованието и обучението. В няколко страни - Австрия, Исландия и Полша подходът към резултати от учене подкрепя националните политики за учене през целия живот с ясно заявено желание за свързване на началното и продължаващото образование и обучение по по-ефективен и гъвкав начин. Други страни, напр. Швеция използват подхода към резултати от ученето за изграждане на диалог със заинтересованите страни на пазара на труда, създавайки мост към голямото разнообразие от учебни дейности, провеждани извън формалното образование и обучение.



  1. Cedefop (2016). Application of learning outcomes approaches across Europe.


Валидиране на неформално и информално учене
Актуализираният през 2016 г. Европейски преглед на валидирането (9) потвърждава, че страните определят висока приоритетност на свързването на рамките с валидирането. НКР чрез техния фокус върху резултатите от учене служат за референтни точки за определяне, документиране, оценяване и признаване на учене в неформални и информални условия. Въвеждането на НКР позволява на страните да се придвижат от ограничено използване на валидирането към по-координиран национален подход. Според европейското изследване 20 страни са реализирали такива национални споразумения. Конференцията на Cedefop „Как да направим ученето видимо“ показа, че участието на социалните партньори в осъществяването на споразумения за валидиране все още е ограничено.
Участие на заинтересованите страни
Новата генерация европейски НКР спомогна за свързването на заинтересованите страни от различни образователни подсистеми и от образованието и заетостта, които не са си сътрудничили досега. Опитът се смята за позитивен и страните заявиха, че искат да продължат движението в тази посока. Ангажиментът беше потвърден чрез приемането на законовите разпоредби за НКР, ясно определящи включването и ролите на различните заинтересовани страни. Началното включване на заинтересован партньор във фазата на разработване осигурява продължаването на участието му през оперативната фаза. Доколкото много от държавите дават приоритет на включването на колкото се може повече заинтересовани страни, активният ангажимент на социалните партньори и този на другите партньори на пазара на труда се различава. В една група страни – Австрия, Германия и Швейцария социалните партньори и другите заинтересовани страни на пазара на труда играят важна роля при позиционирането на квалификациите в НКР. В други страни като България, Гърция и Полша заинтересованите страни на пазара на труда играят по-слаба роля, и рамките са по-сабо свързани с пазара на труда.

Развитие и обновяване на квалификациите
Цялостно разработените НКР увеличават своята стойност поради описанието на пълната картина на квалификациите в страната. Определянето на нивата, основани на резултати от учене и съотнасянето на квалификациите към тези нива дават възможност да се идентифицират пропуските в съществуващите и предлаганите квалификации. Проучването на Cedefop от 2014 (10) показва, че ниво 5 по ЕКР (и съответните нива по НКР) служат като платформа за развитието на нови квалификации. Това може да се види в Естония, Литва, Малта и Обединеното кралство. Както показва Норвежката агенция за осигуряване на качеството (NOKUT) и изследването на Cedefop (11), рамките могат да бъдат използвани също за преглед и обновяване на квалификациите и учебните планове. Опитът показва, че така се повишава съгласуваността на подходите на образователните и обучителни институции.


  1. Cedefop; European Commission (forthcoming). Update to the European inventory on validation of non-formal and informal learning: synthesis report.

  2. See bibliography.

(11) Cedefop (2012). Curriculum reform in Europe: the impact of learning outcomes. Cedefop research
Обхват на рамките: отваряне към частния и неформалния сектор
В страните се наблюдава нарастваща тенденция към отваряне на рамките и включване на квалификации от продължаващото образование и обучение. Това повишава цялостната прозрачност на квалификационния пейзаж, като засилва връзките между началното образование и обучение (осигурявано от обществения сектор) и продължаващото обучение (предлагано основно от неформални и частни доставчици). Направеното досега от страни като Нидерландия и Швеция отразява тази тенденция в посока разширяване на обхвата на националните квалификационни рамки.

Европейска квалификационна рамка: състояние
До декември 2016 г. страните, които са свързали своите национални квалификационни рамки с европейската квалификационна рамка са: Австрия, Белгия (Фландрия и Валония), България, Хърватска, Чешка република, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словения, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство (Англия, Шотландия и Уелс). Три страни (Кипър, Словакия и Румъния) все още обсъждат своите доклади за съотнасяне с Консултативната група за ЕКР.
Останалите страни се очаква да ги последват през 2017-18, което означава, че първият етап на съотнасяне към ЕКР почти е завършил. Приключването на този първи етап ще бъде последвано от редовно провеждане на актуализиране, в случай на големи промени в страните, което подчертава факта, че осъществяването на ЕКР е продължаващ процес. Естония и Малта направиха актуализации през 2015 г., като за Малта това е четвъртото актуализиране от 2009 г.

Библиография: НКР/ЕКР изследвания, проведени от Cedefop от началото на процеса, свързан с ЕКР през 2005

Cedefop (2005). European reference levels for education and training: promoting credit transfer and mutual trust.

Cedefop (2009). The shift to learning outcomes: policies and practices in Europe.

Cedefop (2009, 2010, 2011, 2012 and 2014). Annual NQF monitoring reports analysing national developments, including country chapters.

Cedefop (2015). National qualifications frameworks developments in Europe – Anniversary edition.

Cedefop (2011, 2012, 2013, 2014, 2016). Briefing notes on NQFs.

Cedefop (2013). Analysis and overview of NQF level descriptors in European countries.

Cedefop (2014). Qualifications at level 5: progressing in a career or to higher education.



Cedefop (2010). Changing qualifications: a review of qualifications policies and practices

http://www.cedefop.europa.eu/bg/publications-and-resources/publications/9117


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница