Лабораторни изследвания откриха щама у българин Грипът дойде, „Бризбейн” е Пробите били пратени заради пневмонияДата21.06.2018
Размер211 Kb.
26 октомври 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЛабораторни изследвания откриха щама у българин
Грипът дойде, „Бризбейн” е

Пробите били пратени заради пневмония
Изненадващо за очакванията на епидемиолозите, че този сезон ще ни мъчат най-често грипните щамове "Калифорния" и "Пърт", а "Бризбеин" ще е рядък, той се появи пръв. Изолиран е в референтната лаборатория при изследване заради пневмония, която в началото започнала грипопо-добно. Досега са проверявани общо 17 проби, по-масови изследвания по принцип се правели едва през ноември.Засега нямало основание да се подозира рязък бум на грип, преобладавали вируси, които удрят гърлото и носа. Понякога се стигало до бронхити и пневмонии, но като цяло заразите протичали леко.

Със застудяването обаче се увеличават желаещите да се ваксинират за грип.


Застудяването пълни имунизационните кабинети
Първи случай на грип за този сезон у нас потвърди националната референтна лаборатория по остри респираторни заболявания. Досега нямаше официално доказване на зараза. Изследването било поискано от болница, в която лекували пациент с усложнена пневмония. Заключението на специалистите е за щам "Бризбейн". Но се очаква тази зима по-масови да са свинският "Калифорния" и "Пърт".

Преди да излезе положителният резултат, в лабораторията са търсили грипни вируси при 16 пациенти от страната, развили енцефалити и менингите, но съмнението не било потвърдено.Със зачестяването на острите респираторни инфекции ще се увеличи и броят на изследванията в референтната лаборатория, обясниха епидемиолози. Засега нямало основание да се подозира рязък бум на грип, преобладавали други вируси, които удрят гърлото и носа. Понякога се стигало до усложнения като бронхити и пневмонии, но като цяло заразите протичали леко и без висока температура.Със застудяването се увеличават и желаещите да се ваксинират, каза д-р Мариана Иванова от имунизационния кабинет на Столична регионална здравна инспекция. Над 550 души вече са си поставили инжекцията. Избират между три актуални за сезона ваксини, които защитават от всички очаквани щамове. Сред тях е и вид с по-тънка и малка игла за деликатно поставяне, но и по-скъп. За нея настоявали хора, които се боят от инжекции. Ваксини поставят и лични лекари, и други специализирани кабинети.

Заразата пръскат болните при кихане, кашляне и дори при говор, затова и грипните епидемии пламват бързо. Първите оплаквания се появяват внезапно от 12 до 48 часа след контакта. Температурата се качва до 39-40 градуса, типични са и болки в мускулите и ставите. В рисковата група са хората с хронични заболявания. Новите щамове обаче могат да бъдат агресивни и към млади хора, които не са се срещали с този тип грипни вируси. При леко протичане заболяването отшумява за около 5 дни. В затегнати случаи са възможни вторични бактериални инфекции.


Затихва бумът на морбили

в България след пика от 22 004 болни само през 2010-а. Тази година шарката отстъпва - случаите до момента са 156, последният - в Етрополе. При 95 на сто от заразените става дума за неимунизирани, останалите са само с 1 от общо двете ваксинации.

На среща на имунолози и инфекционисти в Берлин специалистите предупредиха вчера, че заради пропуски в имунизацията в държави от ЕС тази година в са починали от усложнения на морбили, а 24-ма са развили остър енцефалит. Заболяването е предотвратимо чрез ваксина. Затова европейският център за контрол над заразите препоръча на здравните власти във всички държави да работят за разясняване на рисковете от смятаната за "безобидна" шарка.


Преди да умре Деяна се подула, от 60 кг стана 97

Лекуват я в 4 болници, но си отиде 40 дни след като роди
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Три седмици ще чака семейството на починалата 19-годишна родилка, за да научи официалните заключения за причините, довели до смъртта й.„Умирам, отгледайте ми детенцето", казала Деяна Георгиева преди последната си операция. Жената почина дни по-късно - в понеделник сутринта, в реанимацията на Александровска болница, 40 дни след като стана майка в „Шейново". Лекуваха я.в още две болници - Инфекциозна и „Пирогов".Бебето Майкъл е здраво, но никога няма да усети майчина ласка

Агенция „Медицински одит" започна проверка в четирите болници по сигнал на семейството още докато жената лежеше в кома. Инспекторите са свършили работата си, но се чакат още и становища от трима национални консултанти, преди агенцията да излезе със своите заключения, обясни директорът й доц. Златица Петрова (виж карето долу).Близките на младата жена обмислят да водят дело срещу болница „Шейново", съобщи мъжът й Марат. Сега той сам се грижи за момченцето, помагат му и бабите. Майкъл се родил 3,5 кг, сега вече е наддал с килограм. Погребението на майка му вероятно ще е днес.Направена е аутопсия, а след това тялото ще бъде предадено на близките, казаха от Александровска болница. Засега отказват подробности около смъртта на Деяна, тъй като тече разследване, а и не са връчени резултатите от аутопсията. Лично здравният министър Стефан Константинов, който има специалност по акушерство и гинекология, следи как вървят експертизите. След като случаят бъде изяснен, цялата информация ще бъде направена публично достояние, обясниха от Александровска болница.Казаха ни, че сепсис унищожил матката, а след това и органите й

започнаха да отказват, обяснява Марат. Първо спрял единият бъбрек, а после сепсисът стигнал и до сърцето.На 12 септември Деяна получава родилни болки. Семейството я кара в „Шейново", но тогава никой не подозира, че всичко ще завърши трагично.

„Водите й изтекоха, държаха я 10 часа да чакат разкритие. Имаше комисия, която прецени, че е по-добре да роди нормално. В един момент обаче тоновете на бебето започнали да заглъхват. Затова преценили, че е по-добре да не чакат повече за разкритие, а да пристъпят към цезарово сечение", разказа Марат. Раждането минало нормално, Деяна била добре след това. Изписват я на четвъртия ден, след като бебето идва на бял свят. Същия ден имаше температура, вечерта викахме „Бърза помощ", твърди Марат. За това имало документи.Деяна била много зле, постоянно се оплаквала, че я боли коремът. В началото близките мислели, че е от операцията за раждането. Но после започнало повръщане и разстройство. Лекарят от „Бърза помощ", който я прегледал вкъщи, изписал хапчета и прахчета.Оплакванията обаче се засилват. На третия ден след изписването отново звънят на спешната помощ. Лекарят с линейката решава, че Деяна трябва да бъде откарана в Инфекциозна болница. Там я приеха с подозрения за салмонела, разказва мъжът й. Започнала да задържа вода. „Поду се страшно. Беше 60 кг, а за няколко дни стана 97 кг", казва мъжът й. От Инфекциозна болница изпращат пациентката в „Пирогов".Диагнозите се сменят толкова бързо в различните болници, че семейството така и не разбира кое е решаващото, за да се стигне до фаталния край. Настъпили са усложнения,микробиологичните проби в Инфекциозна болница са доказали и салмонела,

поясни доц. Златица Петрова. Имало и други фактори, но тя обеща да коментира след пълния доклад от инспекторите и експертизите на националните консултанти. В „Пирогов" пращат Деяна на скенер, използват и лапароскопия, за да прегледат корема. Казват, че там всичко е наред. Родилката лежи в централната реанимация на спешния институт десетина дни. От „Пирогов" я изписаха сравнително стабилизирана, пояснява Марат. „Тогава можеше да говори,дойде й апетитът, искаше да яде. Не можеше само да става и да ходи." Въпреки подобрението от „Пирогов" я насочват за консултации към Александровска болница. Младата жена първо е лекувана една седмица в нефрологията, а на 6 октомври е преместена в реанимацията. Правят операция, за да извадят матката, защото тъканта е унищожена от сепсиса. Според близките лекари им признали, че имало остатъци от плацента. След операцията състоянието на Деяна остава критично. Докторите я поставят в медикаментозна кома. Дни по-късно обясняват на близките, че почти няма надежда. Оценяват шансовете й за изцеление на един процент.


Майка на близначки иска да помогне

с каквото може на почерненото семейство. Учителката Зоя Цветкова, която през 2007 г. на 52 г. роди здрави близначки, потърси чрез редакцията контакт с близките на Деяна, за да предложи кутии с мляко, бебешко креватче, седалка за пътуване с кола.

Жестът й вероятно ще подсети и други българи за съпричастие.„Знам колко е трудно човек да е сам в тежък момент, когато душата плаче, но животът иска своето. Въпреки мъката таткото и роднините ще трябва да се справят и с битовите грижи за бебенцето, затова искам да предложа помощ. На мен също много добри хора ми подадоха ръка, когато се реших да стана майка на немислимата за много хора възраст. Щастлива съм, че тогава не допуснах да ме разколебаят реакциите на околните, близначките са вече на 4 г. и 3 месеца, ходят на детска градина и сега са най-голямата радост в живота ми", обясни г-жа Цветкова, жена с трудна съдба на майка, загубила наскоро най-голямото си дете.
Проверките приключиха, чака се доклад с изводите

Медицински одит" инспектира действията и на четирите болници - „Шейново", Инфекциозна, „Пирогов" и Александровска, където е лежала Деяна Георгиева, съобщи директорът на агенцията доц. Златица Петрова. Проверката започнала още докато жената беше в кома.Ситуацията е деликатна, настъпило е усложнение и смърт, затова трябва да сме напълно сигурни в изводите си, обясни доц. Петрова. Инспекторите на"Медицински одит" вече са завършили проверката и са изготвили протоколи.Предстои обаче констатациите в тях да бъдат връчени на директорите на лечебните заведения до края на седмицата. В същото време се очакват и становищата на трима национални консултанти - по акушерство и гинекология, патоанатомия и хирургия. Те ще дадат мнение дали лекарите са действали целесъобразно от медицинска гледна точка във всеки момент от лечението. Цялата информация от проверката ще бъде обобщена в доклад, който ще бъде представен на директора на "Медицински одит". Тогава ще се прецени дали е налице необходимост за изясняване на случая да бъдат включени и други компетентни органи.Ако има нарушения ще се прецени какви актове да бъдат наложени на провинилите се болници и в какъв размер ще бъде санкцията.
Промени в Кодекса на труда

Назначават на договор само с медицинско
При назначаване на работа вече задължително ще представяме и медицинско. Това предвиждат поправки в Кодекса на труда, които вчера бяха обнародвани в последния брой на “Държавен вестник”. До момента подобен документ бяхме длъжни да представим само при постъпване за първи път на работа, при преминаване към по-тежки условия на труд или при прекратяване на трудовия договор за повече от 3 месеца.

Задължителните прегледи ще са за сметка на новоназначения.С поправката в кодекса се регламентират и задължителни периодични медицински прегледи, които обаче ще се плащат от работодателя.Редът за всички медицински прегледи ще зависи от професията, условията на труд и възрастта на работниците и служителите и ще се определи с наредба на здравното министерство.
ДОКТОРИТЕ МЪЛЧАТ ЗА 67-ГОДИШНАТА ЗАЙДЕ

Събират пари за бабата с дупка в корема
КРАСИМИР КРУМОВ

Жители на разградското село Делчево се организирали и събрали 334 лева за ежедневните нужди от марли и лекарства на 67-годишната Зайде Юзеир. Жената, която беше изписана от болницата в Исперих, лежи в дома си с отворен след операция корем, виждат се червата й, а лекарите твърдят, че не могат да направят нищо за нея. Докторът, който я оперирал, прати репортер на вестника “на майната си” при опит да го потърсим за коментар, без дори да изслуша въпроса ни. Жената е в това състояние от средата на септември, а сега за нея се грижат дъщеря й Галя и внучката Айля.Никой не ни е потърсил, лекарите мълчат, опитвам се да се оправям сама, коментира пред “Монитор” вчера дъщерята Галя Констанцалъ. От публикациите във вестниците се трогнали единствено хората от Делчево и чиновниците от кметството в Исперих, с които репортер на вестника разговаря миналата седмица. От общината вчера ни дадоха 200 лева за най-неотложните нужди и много съм благодарна, не скри признателността си Галя. Семейството й обаче се трогнало на левчетата, събрани в Делчево. Давали са кой по два лева, кой по пет, други десет, трийсет - дори не знам имената на хората, които са ми помогнали. Секретарката на кметството Хайрие Мехмед отишла с Галя да купят заедно необходимите медикаменти. Като видя какво купувам и какви пари давам през ден, жената се разплака, разказа Галя.Личната лекарка на баба Зайде д-р Вяра Георгиева още не се е запознала с епикризата, вчера я получил помощникът й Мехмед Думбала, фелдшер в нейната практика. Възможно е жената да бъде транспортирана до Разград или друга болница, но от Спешна помощ казали, че това може да стане само ако близките й сами си платят за линейката. .
Министерството на здравеопазването гарантира медикаменти за всички
Спират туризма за дефицитни лекарства

Фирми отказват да внасят без печалба
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Туризмът до съседни държави за дефицитни лекарства, които на практика не са дори скъпи, но ги няма у нас, ще бъде спрян. Нова наредба, която Министерството на здравеопазването подготвя в момента, слага ред в доставката на дефицитните лекарствени средства. Това съобщи магистър-фармацевт Владимир Найденов – председател на Камарата на браншовиците на лекарствени продукти на едро, който е и член на работната група по създаването на документа. „Сега хора с онкозаболявания, хемодиализирани, както и пациенти с някои по-рядко срещани у нас заболявания, бият път до Турция, Румъния и Македония за да купят понякога елементарни хапчета, чиято цена не превишава евро и половина, разясни Ангелина Бонева – една от онкоболните, които спечелиха дело срещу Министерството на здравеопазването преди три години за прекъсване на лечението заради липсата на медикаменти. - Боря се със заболяването вече 6-а година, налага ми се преди някои изследвания да приемам продължително време ензим, който у нас не се продава. За целта пътувам до Турция, купувам го за 1,5 евро, но отиването ми до там и обратно излиза около 100 лева”, разказва тя. Като нея с рак на щитовидната жлеза и нужда от въпросния ензим пътуват през месец близо още хиляда други. От въпросния препарат се нуждаят само някои от пациентите, а не всички. Това е и причината, по думите на Бонева, той да не се внася у нас.Истината е, че някои фирми не осъществяват внос, тъй като дадено лекарство е евтино, а нуждаещите се от него не са толкова много, че фирмите да печелят, обясниха от Националния пациентски форум. Проекто наредбата дава възможност пациентите да имат достъп и до такива лекарствени продукти, за които производителя не е поискал разрешение за продажбата им у нас, обясни Боряна Зидарова – експерт в Дирекция „Лекарствени продукти и медицински изделия” в Министерството на здравеопазването. За такива продукти занапред болницата, в което се лекува даденият пациент, ще прави заявки при всеки един търговец на едро за доставка. Самите продукти пък ще бъдат вписани в списък, който ще се утвърждава от министъра на здравеопазването, разясни механизма Зидарова. Периодично лечебните заведения ще подават информация в МЗ кои медикаменти са нужни и трябва да бъдат включени във въпросния списък. Така дистрибуторите ще могат да ги внасят, без да се изисква те да са минали цялата процедура за разрешение на продажбата им у нас. Около 30 са животоподдържащите медикаменти към момента, за които се налага на болни и техните близки да пътуват в чужбина, за да ги доставят. .
Клиниките с право да гледат тежкоболни по 20 дни
51 лв. на ден за всеки един пациент плаща сега касата по клинична пътека „Палеативни грижи при онкологично болни” на болниците, които имат сключен договор с тях. Пътеката е предвидена само за 40 дни годишно, обясниха от финансовата институция. Парите обаче се дават само при условие че болният е лежал до 20 дни в рамките на шест месеца, но не и наведнъж 40 дни. Заради това ограничение болниците у нас масово отказват да подписват договор с касата за палиативни грижи. От общо 340 лечебни заведения в страната през миналата година договори с НЗОК за гледане на неизлечимоболен са подписали само 25. В сумата от 51 лв. не са включени разходите за лекарства, които са за сметка или на лечебното заведение, или на близките. Грижата за умиращи месечно излиза не по-малко от 3000 лева. .


В Кърджали услугата е най-евтина
Хосписът в Кърджали е изграден с помощта на БЧК.Единственият хоспис по джоба на българина се намира в Кърджали, но едва свързва двата края. Лечебното заведение бе създадено през 2008 г. със съдействието на БЧК по програма ФАР, както и с подкрепата на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” и общината. Хосписът, който е в сградата на болницата, разполага с 20 легла, на тях годишно пролежават около 100 човека. В него се приемат не само онкоболните, независимо че има отлична възможност за грижа за болните. Там се приемат за долекуване и спасение в последните дни от живота им пациенти след инсулти и операции, онкоболни и възрастни хора. 51% от мажоритарния пакет акции са на болницата, а останалата част държат 7-те общини в Кърджалийска област. В първата година от основаването му хората в него са приемани безплатно. Сега обаче се налага да плащат по 17 лв. на ден. В частните хосписи цената за един ден е минимум 35 лева, а за засегнатите от онкозаболявания – 50 лв. на ден. Те обаче получават квалифицирани медицински и хигиенни грижи, лекарски контрол, рехабилитация и храна. Извън този пакет са лекарствата и консумативите, които близките осигуряват, обясни управителят на хосписа Здравко Карамитев. Лечебното заведение се подпомага още от разпродажбата на картини, които са му подарявани, а също и от отдаването на билборд в града за реклама. Билбордът е подарък от Ротари клуб в града и е направен специално за да може да се подпомага хосписът със средствата от него. .


50 лв. за читав хоспис

Домовете пълни, въпреки високите цени
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Частни хосписи пълнят гуши от страданията на смъртноболни, но ги гледат колкото за Бог да прости. Само в малка част от регистрираните такива лечебни заведения се оказват качествени медицински грижи и истинско хуманно отношение към пациентите, предимно възрастни, дементни и умиращи хора, установи репортерска проверка на „Монитор”. Към момента частните хосписи в страната са 30-ина. Най-много са те в София – 19, във Варна – 8, в Пловдив – 2, уточниха от Министерството на здравеопазването. От 30 до 50 лева е цената на ден в тях. Независимо от скъпотията в повечето от тях свободни места няма защото в страната няма държавни структури, в които човек да настани свой близък с тежко заболяване или дни преди смъртта. Ако няма пък и средства, единственият начин е да напусне работа и да се мъчи заедно с безпомощния болен вкъщи, без да знае как да му помогне. В частните заведения обаче, също няма гаранция, че болният ще получи грижите, за които плащат неговите близки. Жертва на такива „грижи” е 84-годишният ветеринарен лекар д-р Иван Д. Иванов.„Куче да бях, нямаше така да се отнесат с мене. Взеха си парите и ме оставиха да гния в собствените ми нечистотии. Само да оживея, може и да ги съдя, и ще ги осъдя, дава израз на гнева си възрастният мъж в анцуг в двора на столичния хоспис „Медибул”, щом разбира, че насреща си има журналисти. - Тези хора тук спасиха живота ми, но там, където бях преди, е деветият кръг на ада, само че - платен”, продължава 84-годишният ветеринарен лекар д-р Иван Д. Иванов. Възрастният човек е тук от седмица. Претърпял е операция от рак на дебелото черво. За него са нужни специализирани, като за онкоболен, медицински грижи. Коремът му е отворен, на него е поставена стома, през която излизат нечистотиите. Затова той трябва да е под постоянно наблюдение.Синът му не може да изостави бизнеса си, нито пък има медицински познания, за да гледа баща си вкъщи. Затова след изписването от болницата той настанява 84-годишния си родител в частен хоспис. Д-р Иван Иванов, престоява там точно една седмица, но по думите му ще помни това време, докато е жив

„Настаниха ме сам в стая. Първия ден от време на време някой отваряше вратата да ме нагледа. Вероятно да види дали още съм жив. После ме оставиха напълно. Нямам спомен колко време съм стоял така, сякаш беше вечност. Червото се беше напълнило, течеше под мен, миришеше, беше ад. Имах болки. Опитвах се да викам, но никой не влизаше”, разказва мъките си възрастният човек. От ада го измъква посещение на сина му в извън планираното за свиждане време. Той намира баща си заключен, без лекарско наблюдение, а леглото му подгизнало от нечистотии. Със скандал Иван е изписан оттам още същия ден и преместен в хоспис „Медибул” - на няколко преки от предишния.

„Докараха ни го в ужасно състояние, видимо не бяха се грижили за него. Като д-р Иванов не са изглеждали и най-занемарените ни пациенти”, обяснява д-р Омуртаг Мутафов – управител на хоспис „Медибул”, единственият със специализирани реанимационни грижи за онкоболни в последен стадий от живота си. За седмица тук пенсионираният ветеринарен лекар не само е вдигнат на крака, но и успява да прави кратки разходки из двора без количка. Отказва асансьора, изкачва стъпалата до стаята си пеша и чака с нетърпение часа за събеседване с психолог, който е на разположение на пациентите

Независимо че условията и грижите за болните в „Медибул” са отлични, те не са по джоба на всеки, тъй като реанимационните грижи за такива пациенти са и най-скъпи. В цената обаче, за разлика от повечето такива заведения, са включени както лекарствата, така и санитарните материали – марли, бинтове, памперси, които на други места се доставят от близките. Таксата е 50 лева на ден за първите 15 дни. Ако има следващи 15 дни, се плаща по 45 лв., а след това по 40 лева. Ако се предплати, но болният не преживее времето, за което е внесена таксата, след смъртта му тя се връща на близките.

„Крайно належащо е да се въведе клинична пътека за хосписни грижи, за да може всяка болница да разкрие такива звена, и дори частните хосписи да могат да сключват договори със здравната каса за прием на болни”, смята началникът на Военномедицинска академия ген. проф. Стоян Тонев. До преди година във ВМА бе единственият безплатен държавен хоспис. „Наложи се да го закрия, защото сме на загуба, никой не плаща за тези грижи, а те са най-скъпи. Останаха само няколко легла за контингента”, обяснява ген. Тонев. Във всяка болница занапред ще има малък хоспис с поне пет легла за неизлечимо болниНа първо време те ще бъдат за хора с онкозаболявания, а след това и за други диагнози. Тази възможност обсъжда в момента работна група в Министерството на здравеопазването. С идеята за хосписите за палиативни грижи се е ангажирал лично министър д-р Стефан Константинов, обясни председателката на Българската асоциация на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска. Болниците сега изписват такива пациенти, щом започне безвъзвратното влошаване на състоянието им, защото нямат пари. Хората умират мъчително по домовете си пред ужасения поглед на близките, които нямат нито кислородни апарати, нито системи, нито пък могат по някакъв начин да облекчат болката им, добави тя. Обмисля се и възможността да се разреши не само на болниците, но и на хосписите извън лечебните заведения да сключват договори за палиативно лечение с НЗОК, съобщиха още от МЗ. Близо 2000 души с карциноми и тежки метастази издъхват всяка година в адски мъки по домовете си. В момента никой не иска да ги приема за лечение, тъй като престоят им в клиниките е по-скъп, отколкото касата плаща, обясниха експертите. .


Центърът на Паприкова пред затваряне
Обмислямe да закриeм хосписа, създаден от Донка Паприкова, съобщи нейната дъщеря Зоя Паприкова–Крутилин. Причината е финансовата нестабилност. Животът става скъп, дарителите намаляват, нямаме възможност да го поддържаме. Засега, пряко усилията ни, правим всичко възможно да го запазим в памет на моята майка, обясни дъщерята на голямата благотворителка. Независимо че заведението е известно като хоспис, на практика то не е регистрирано към Министерството на здравеопазването по смисъла на Закона за лечебните заведения, а е регистрирано като Благотворително дружество „Донка Паприкова” към Министерството на труда и социалната политика по смисъла на Закона за социалното подпомагане. Хосписът на баба Донка, както е известен популярно, разполага с 14 легла за възрастни хора, повечето от които неподвижни. За тях денонощно се грижат медицински сестри, но лекар има само през деня. Когато благотворителното социално заведение бе открито преди близо 15 години, приемаше нуждаещи се напълно безплатно. Сега обаче, заради липса на средства, престоят там се заплаща. Въпреки това хосписът поддържа едни от най-ниските цени, между 450–550 лева месечно на човек. В сумата влизат санитарното обслужване и храната. Лекарствата и хигиенните материали, като памперси, марли и бинтове за големи рани например, се осигуряват от близките. „Грижата ни е преди всичко в чисто човешки план – болният да бъде нахранен, да си е изпил лекарствата, да е в чисто легло, да има около него хора, да не се чувства самотен. Удържаме трудно финансово, все още го поддържаме, доколкото можем, в памет на майка ми Донка Паприкова” подчертава нейната дъщеря Зоя и добавя, че дневно има около 50 обаждания за настаняване, но няма къде да приеме нови посетители. .


БЧК събира екипи за грижи вкъщи
Българският червен кръст започва да изгражда центрове за домашни грижи. Лекари, социални работници и медицински сестри ще оказват помощ по домовете на болни и възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Това съобщи д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на Българския червен кръст. Помощ ще получават и изписани от болниците, на които е необходимо да се поставят инжекции, да се сменят превръзки или да се оказва друга медицинска дейност вкъщи, обясни д-р Тодоровска. По думите й тези центрове, които вече се изграждат, са единствените звена от този тип в България. От БЧК изчислиха, че въвеждането на новата услуга ще спести на държавата между 30 и 40 на сто от средствата, изразходвани сега за човек с тежки хронични заболявания или в следоперативен период, в който не се нуждае от интензивни, а от поддържащи медицински грижи. Сега масово, особено в провинцията, държат възрастни и самотни хора в болниците повече от необходимото, защото няма кой да им окаже елементарна помощ в обслужването, след като се приберат у дома. В резултат лечебните заведения трупат задължения от разходите по тези пациенти. Създаването на центровете на БЧК е по проект на швейцарското правителство и швейцарския Червен кръст, което е планирано да се осъществи в рамките на три и половина години и е за 1 млн. и 900 хил. швейцарски франка. За времето, което прекарват в рамките на проекта, потребителите на тази услуга няма да плащат нито лев. Предвижда се първият център да бъде открит във Враца, тъй като Врачанска област е с най-бедно и най-многобройно ромско население, което също боледува, но и има хора, които могат да бъдат обучени да работят и така да имат препитание, обясни д-р Надежда Тодоровска.


ВАС отмени заповедите на МЗ за областните здравни карти
Аида Паникян

Националната здравна карта на България на практика е незаконна, но е необходимо съдът да се произнесе. Този извод се налага, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени оспорените от федерация "Български пациентски форум" (ФБПФ) заповеди на министъра на здравеопазването за формиране на областните комисии за изготвяне на областни здравни карти. ДУМА припомня, че през лятото на 2010 г. тогавашният здравен министър - проф. д-р Анна-Мария Борисова, назначи областни комисии за изготвяне на областни здравни карти, без да се допита до пациентските организации за обявяване на представителите им. "Участието на нелегитимни членове във формираните комисии рефлектира върху законосъобразността на оспорените актове по тяхното конституиране", пише в мотивите на съда. Съдът отменя по жалба на ФБПФ оспорените заповеди на министъра на здравеопазването, с които са назначени комисии за изготвяне на областни здравни карти за областите Кюстендил, София, Благоевград, Видин, Бургас, Стара Загора, Силистра, Хасково, Кърджали, Плевен и Русе. В тези комисии са участвали 7 представители на Конфедерация "Защита на здравето", 3 представители от сдружение "Национална пациентска организация", 1 представител на ФБПФ, но са били назначени от министъра, без да са избирани от национално представителните организации на пациентите.

Съдът осъжда МЗ да заплати на ФБПФ 450 лв. разноски по делото. Решението на съда може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.


Предупреждаваме МЗ: "Некадърността убива!"
От действията на правителството стана ясно, че реформа в здравеопазването няма да има, категорични са експерти от Коалиция за България
Ева Костова

Премиерът Бойко Борисов намери поредния от трима министри на здравеопазването през мандата му досега на някакъв кръстопът. Министърът си замина, но здравеопазването си остана на кръстопътя. А ние, досущ като автостопаджии, продължаваме да чакаме по различни клинични пътеки - я ни качи някой, я не...

Всички помним, че когато дойде на власт, ГЕРБ прокламира шумно, че ще се заеме здраво с дълго отлаганата здравна реформа и ще постави нещата по местата им. Щеше да реализира пакет от мерки за потягане на финансовата дисциплина и да преструктурира болничната помощ; да вдигне здравната вноска и за да премахне монопола на касата - да включи в задължителното здравно осигуряване и частните фондове.

Реченото обаче не бе сторено

Било поради заплаха от протести или заради собствена "уседналост", но реформата даде на заден. Смяната на министри само дойде да покаже на практика как действията в различни посоки и на парче могат да дестабилизират системата, да породят напрежение сред пациенти и лекари и да нанесат не само икономически поражения. От действията на правителството стана ясно, че реформа в здравеопазването няма да има, категорични са експерти от Коалиция за България, а одобрената на 8 декември 2010 г. от кабинета концепция на третия здравен министър д-р Стефан Константинов е поредният пожелателен документ, според тях. Сам министърът заяви, че не се ангажира със срокове, в които идеите му ще се реализират. Наблегна и продължава да набляга единствено върху т. нар. диагностично свързани групи, за които специалистите имат своите аргументи "против" и са единодушни, че няма да проработят на родна почва. Д-р Константинов пък от своя страна преди време проплака, че здравната реформа буксува, защото не намира нужната парламентарна подкрепа. Картината не се промени и с появата на дългоочакваната национална здравна карта - без законови промени тя не може да изпълнява същинската си функция, твърдят специалисти.

Подвеждащите към доверие опити

в уж добре работещата система обаче не спряха, не спират и досега. В средата на миналата година здравното министерство пусна пет нови клинични пътеки за долекуване, по които болниците трябваше да заработят от 21 юни. На тях се разчиташе да спасят лечебниците, които не покриват стандартите, измислени от МЗ, и имат проблеми с оцеляването си, припомнят експертите. Още при публикуването им обаче се знаеше, че в бюджета на НЗОК пари за това не са предвидени. Нещо повече - не се предвиждаха и с бюджет 2011. С последните изменения на наредбата за определянето на основен пакет от здравни дейности, гарантиран от касата, споменатите клинични пътеки бяха заличени. Концепцията на МЗ увисна, а болниците, които тръгнаха да се преструктуират за долекуване, са изправени пред фалит.

Въобще криворазбраният стремеж на управляващите да наложат финансова дисциплина повлече най-вече лавина от орязване на бюджети и въвеждане на лимити за болниците. В средата на 2010 г. НС актуализира Закона за държавния бюджет и драстично намали този на МЗ, с което се удариха парите за лекарства, диагностика и лечение, изтъкват от опозицията. С недостатъчно средства се увеличи разходната част на бюджета на НЗОК. Болниците минаха на делегирани бюджети, а пациентите тръгнаха от болница на болница. Не стигаше това, ами през август миналата година парите на лечебните заведения бяха орязани с 30-40 на сто и много от тях бяха принудени да отлагат планови операции. 160 общински лечебници заведоха искове срещу касата за неизплатени средства, започнаха стъпаловидни протести на хората с бели престилки. Изискванията и стандартите за тази година пък ограничиха обема дейности, за които общинските болници могат да сключват договори с касата. Резултати не закъсняха -

недостигащият финансов ресурс ги дестабилизира, даже ги доведе до фалити. Лекарите се разбягаха заради ниското заплащане, защото общинските болници, които обслужват една трета от населението, получават едва 10 на сто от средствата на НЗОК. Местните болници изнемогват или просто изчезват, а никой не обяснява къде изчезват здравните вноски, които не осигуряват нито спешна помощ на място, нито безплатен транспорт до близки и по-далечни места за здравна грижа на хората от ощетените райони... Ако не са кметовете да "пропищяват" за това и ако не се случи най-лошото - човек да умре в линейка на път за болница, проблемът ще продължава да си съществува, без да обезпокоява нечия съвест по върховете. А всъщност става дума за оцеляването на нацията, за това човек да живее спокойно в родния си край в своя дом и сред близките си, да се грижи за децата си и да има кой да го погледне в болестта... Толкова много ли иска? Да не говорим, че е нарушено и изконното му конституционно право на достъпно и качествено здравеопазване. В началото на ХХI век близо 600 000 българи са без личен лекар, 424-те незаети практики в малките населени места не предлагат нищо атрактивно за тези, които биха ги заели. А на този фон продължават да се закриват болници в труднодостъпни и гранични райони, защото държавата не е превела нито лев за тях за цялата 2010 г. Нужните пари за допълнителна субсидия на 62 лечебни заведения са едва 6 млн. лв. годишно при това, но те все не се намират. В същото време по данни на БЛС през миналата година страната ни са напуснали повече от 500 лекари. Под санитарния минимум са и сестрите, на лекар се пада по една сестра при световни стандарти за две, а някои карат и без една.

Компрометиран е и солидарният здравноосигурителен модел, по който плащаме всички - ползват се нуждаещите се. Достъпът обаче до медицински услуги е ограничен и за здравноосигурените, а броят на неосигурените вече гони 2 милиона души. Решението на правителството да национализира 1,4 млрд. лева от резерва, в който се трупат нашите вноски за здраве в продължение на години и финансирането на МЗ със 340 млн. лв. от тези вноски, съвсем не мотивира да се плаща за здраве, алармираха неведнъж от левицата по различни поводи и от различни трибуни. Всуе! Министърът на здравето обаче регламентира такси за избор на екип и на лекар, която от много здравни заведения се прие като право за достъп на лечение, твърдят запознати. И допълват, че държавата се освобождава от дейности и отговорности, а по веригата здравният министър делегира проблемните дейности на джипитата примерно, които да поемат спешни и неотложни случаи, болниците - да се оправят с търговете на лекарствата, които оскъпяват често цената им, НЗОК - с медикаментите за редките болести, качеството и безопасността на храните бяха "хързулнати" на земеделския министър...

Още с идването си на поста министър Симеон Дянков гръмко се зарече да ревизира цените на всички клинични пътеки. В края на 2010 г. новите им цени станаха факт, но

експерти съзряха "безцеремонен лобизъм" при тях. Според Центъра за защита на правата в здравеопазването и медицинските стандарти и изискванията по клиничните пътеки са били направени нормативно така, че да облагодетелстват определени отделения и болници в страната, да елиминират конкуренцията на тези болници, които не могат да отговорят на високите изисквания. Нещо повече - имало клинични пътеки, писани не за определена болница, а за точно определен човек...

Колкото и да са спорни за някого подобни оценки, безспорното е, че подобни действия докарват до инфарктни състояния самите лекари и болниците, довеждат до агресия на пациентите, а всички вкупом се гледат на криво, защото взаимоотношенията са доведени до "Разделяй и владей". Както отбелязват от Коалиция за България, цинично звучи отчетеното от ГЕРБ "утвърждаване авторитета на българските лекари" през двегодишното управление на партията. Коментарът е, че напротив - двете години управление се характеризират с намаляващо доверие между всички участници в здравеопазването, демотивация и накърняване достойнството на работещите в системата, масово напускане на страната от медицински специалисти, целенасочено противопоставяне на гражданите на медицинското съсловие, невъзможност медицинските специалисти да изпълняват професионалните си ангажименти, породени от нормативен хаос и тежка финансова рестрикция

Отсъствието на визия за развитие на системата и план за реализацията й води до това, че колкото и пари да се влагат в системата, те са без резултат, правят извода експертите. През 2010 г. раждаемостта в България е намаляла, а смъртността се е увеличила спрямо предходната година - естественият прираст е минус 4,6 на сто срещу минус 3,5 процента за 2009 г. А управляващите продължават да намаляват разходи вместо здравни рискове.

В началото на май тази година министър Константинов ни поднесе новата "Концепция за развитие на спешната медицинска помощ в България" и обяви, че три месеца тя се подлага на обществен дебат, когато ще се правят корекции от пациентски организации и работещите в сектора. Готовият текст можел да влезне в парламента най-рано през 2012 г. Първите резултати от концепцията докторът очаква след 5 години.

Коментарът май е излишен.


Проектобюджет 2012 - стара песен на нов глас

8% здравна вноска и 4% от БВП, или 3,261 млрд. лв. за здравеопазване - това предвижда проектобюджетът за 2012 г. Разходите за здравеопазване за 2012 г. бележат минимално увеличение от 10,7 млн. лв. спрямо 2011 г., като са съобразени с мястото на здравеопазването като един от основните приоритети в бюджетната сфера, пише в доклад към проекта.

За 2012 г. по самостоятелния бюджет на НЗОК са предвидени разходи и трансфери в размер на 2,633 млрд. лв. От тях 2,540 млрд. лв. са разходи на касата, а 90 млн. са трансфер към здравното министерство "за финансиране на дейности със здравноосигурителен характер".

Предвижда се 1,673 млрд. лв. от приходите на касата да дойдат от здравноосигурителни вноски, 941,126 млн. лв. - от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет, и 13,550 млн. лв. от неданъчни приходи.

Здравноосигурителните плащания от страна на НЗОК са заложени в размер на 2,224 млрд. лв., от които 169 млн. са за първична извънболнична медицинска помощ; 171 млн. лв. - за специализирана извънболнична помощ; 94 млн. - за дентална помощ; 71.5 млн. - за медико-диагностични дейности; 491 млн. - за лекарства; 1,208 млрд. - за болнична помощ, и 20 млн. лв. - за други здравноосигурителни плащания.

С проектобюджета на Министерството на здравеопазването за 2012 г. са разчетени разходи в размер на 458,185 млн. лв. Предвиденото намаление на разходите спрямо 2011 г. е в размер на 253,815 млн. лв. В доклада към проектобюджета се отбелязва също, че процесът на застаряване на населението носи значителен риск за публичните финанси, тъй като той ще окаже сериозен натиск в посока към увеличаване на бюджетните разходи за пенсии и здравеопазване в бъдеще. Разходите за здравеопазване се очаква също да нараснат в резултат на увеличаващия се дял на хората във възрастовата група 65+, тъй като разходите за лечение на човек от тази група са най-високи. Делът на тези разходи се очаква да се увеличи с 0,2% от БВП.
Орязани сметки лишават психоболни от лечение
Диана ТЕНЧЕВА

Проектобюджетът за 2012 г. на Министерството на здравеопазването (МЗ) от 458 млн. лв. е изключително недостатъчен. Това заявиха във вторник за „Труд" от ведомството.

Според разчетите на екипа му, за да се гарантира нормална работа на психиатричната и спешна помощ в България, на реанимациите и интензивните отделения, за да имат възможност медиците да специализират и да се извършат най-неотложните ремонти, МЗ трябва да разполага с минимум 510 млн. лв. „Затова ще продължим преговорите за увеличаването на бюджета ни за 2012 г. или I да се делегират допълнителни дейности на здравната каса", коментираха от ведомството.

Бюджетът на министерството за т.г. бе 712 млн. лв. Намалението му за 2012-а е с | 253 млн. лв. Тези пари ще се ; прехвърлят на здравната каса, за да може от догодина тя да покрива всички онколекарства и разходите за хемодиализа. Трансферът е с над 50 млн. лв. по-голям от средствата, които тази година министерството даваше по двете пера. Така с оставащите 458 млн. лв. здравното ведомство не е в състояние да осигури нужното финансиране на спешната помощ, което означава рестрикции при изпращането на линейки, алармираха от синдикатите. А за реформи и дума не може

да става, защото те изискват двойно по-голям бюджет за „Бърза помощ" - вместо 75 млн. лв. годишно поне 150 млн., с които да се вдигнат заплатите на спешните лекари, които сега получават 750 лв.

В момента МЗ плаща около 600 лв. за лечението на психоболен. Според психиатри от София и тези средства са недостатъчни, защото лечението понякога продължава по 4 седмици.
Най-болните да се оправят сами
Диана ТЕНЧЕВА

Меко казано е странно решението на финансовото министерство да ореже бюджета за лечението на психичноболните, на берящите душа 6 интензивните отделения, на екипите от линейките.... Затова ходът на експертите на Симеон Дянков Веднага бе обяснен от психиатрите... с диагноза.

Наистина е безумно да налееш още 253 млн. лева в здравната каса, от която не един лекар източВа средства както си пожелае. Надписва диагнози, отчита мними болни, дори по двама на легло и какво ли още не. И това ще продължи, докато статуквото не се промени.

Само че дотогава лудите съвсем ще полудеят, финансовите рестрикции - да не дава Господ! - могат да се окажат причина за загасването на нечий живот. Нашите пари от данъци и здравни вноски безвъзвратно ще са потънали в нечий джоб на бяла престилка, а болните ще са станали още по-болни и нелекувани.
ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА ПОЧИНАЛАТА 19-ГОДИШНА РОДИЛКА:
БАБО, НЕ ИСКАМ ДА УМИРАМ!

Болниците я подритвали като чумава, умря от сепсис
ЦВЕТОМИРА ГЕОРГИЕВА

„Бабо, не искам да умирам! Гледайте с майка ми детенцето. Бабо, не ме давай!,, Това били последните думи на 19-годишната родилка Деяна Георгиева пред близките й, преди да изпадне в кома и да почине.

Деяна почина в неделя срещу понеделник през нощта след повече от 40 дни борба за живот. Баба й, Виолета Велинова, се закани пред „Телеграф,,: .,Ще има следствие. Ще търсим виновния докрай!,,

Изнудване

Всичко започнало в началото на септември, когато момичето от София трябвало да роди първото си дете. Тя преносила бебето 8 дни и въпреки предписанието на личната й лекарка за секцио докторите в „Шейново,, отказали и постоянно питали дали е избрала екип. Родилката обаче не се съгласила да плаща за тази услуга, тъй като имала лека бременност. „Отиде здрава и права. Едно хапче не е пила по време на бременността,,, споделя баба й. На 12 септември Деяна започнала да се гърчи от болки и да стене: „Моля ти се, бабо, плати! Умирам!,, Въпреки че сметките били уредени, момичето чакало за операцията 7 часа. Към секциото се пристъпило едва след като детето започнало да се задушава. Два дни по-късно състоянието на Деяна се влошило, но докторите в АГ болницата пак не й обръщали внимание, а на 16 септември й прелели 3 банки глюкоза, за да я изпишат по-бързо.

Инфекция


Два часа по-късно Деяна вдигнала 40 градуса температура. Наложило се да викат Спешна помощ два пъти. На следващия ден е приета в Инфекциозна болница. Там, въпреки че лекарите се държали прекрасно, я лекували за салмонела, тъй като се заблудили по симптомите. След това започнало подмятането по болниците. И в „Пирогов,, и в Александровска болница отказали да я приемат, тъй като вече е била в Инфекциозна и можело да зарази пациентите им. Накрая все пак момичето било прието в „Пирогов,,. Там я вкарали в реанимацията. След като състоянието й се стабилизирало, я преместили е нефрологията на Александровска, където според бабата лекували внучка и „напосоки,, тъй като самите доктори не знаели какво й има. Накрая е установен 20-дневен сепсис тръгнал от инфекция е матката. Деяна получава полиорганна недостатъчност и изпада в кома. Днес е погребението на момиче то, чието тяло ще бъде положено в затворен ковчег тъй като е обезобразено Детето на родилката засега е при баща си в Студентския град.

Медицинската ДАНС вече проверява случая .Очаква се до 3 седмици де са ясни резултатите от аутопсията на тялото. До приключване на проверка та болниците отказват информация по случая.
Живот само срещу кеш
19-ГОДИШНА родилка почина, след като била пренебрегната заради отказа й да плати за избор на екип и подмятането й от една болница в друга (виж стр. 8).
Меркантилността на докторите вече минава всякакви граници. Оказва се, че човешкият живот за тях не струва нищо, ако не е подплатен с кеш. Имаш ли пари, всички медици те обгрижват. Но ако нямаш, или просто не искаш да им платиш, защото си здравноосигурен, те подритват като куче от кабинет в кабинет, от болница в болница. В тези случаи пациентите могат да чакат някаква помощ от лекуващите ги едва ако започнат да умират. И то лечението доста често идва не за друго", а за да не вземе случайно болният да умре и да навлече неприятности на болницата. Накрая, ако трагедията все пак се случи, всичко се покрива. На докторите им се разминава, защото все пак проверките и съдебномедицинските експертизи се изготвят от медици, за които колегиалността е над всичко. Така твърденията, че има органи, които защитават правата на пациентите, често се оказва шменти капели.

Истината е една - ако си плащаш, ще живееш!
Тайна е защо и как ще се стопи фискалният резерв

Правителството ще пише нова стратегия за управление на държавния дълг
Съдбата на фискалния резерв и на държавния дълг предизвика вчера противоречиви коментари. Както се разбра в понеделник, рамката на Бюджет 2012 г. допуска паричните запаси на държавата да спаднат драматично до скромните 3 милиарда лева, а борчовете на България към местни и чуждестранни кредитори може да скочат рязко с над 4 милиарда до 15.3 млрд. лв. догодина.

За сравнение, към 31 август т.г. във фискалния резерв е имало почти 5 млрд. лева (4.9926 млрд. лв.), според бюджетната рамка за 2011 г. на 31 декември в резерва трябва да има поне 4.4 млрд. лева, а сега за 2012 г. се предлага "санитарният минимум" да е само 3 млрд. лева. Според някои макроикономисти това са много тревожни намерения, други смятат, че правителството само хипотетично залага такива опции, за да си осигури възможност за маневри при нужда.

В. "Сега" не успя да получи от Министерството на финансите отговор защо е заложено такова драстично намаляване и от кои точно средства ще се харчи. Фискалният резерв се състои от множество различни сметки и фондове - в него влизат наличностите по банковите сметки и депозити на министерства, агенции и др. бюджетни ведомства, парите на НОИ, постъпленията от еврофондовете, които Брюксел превежда в Националния фонд към МФ, фонд "Земеделие", Сребърният пенсионен фонд, средствата в ядрените фондове. От финансовото ведомство първо обещаха да внесат яснота, но в края на работния ден получихме следния отговор: "Позицията на МФ е, че е представен проект на бюджет и ще го коментираме, когато правителството го одобри."

"Правителството свива санитарния минимум на фискалния резерв от 4.5 млрд. лв. на 3 млрд. лв., а единствените пари, които реално може да харчи от него, са от резерва на НЗОК (здравната каса). Всички останали фондове са неприкосновени или могат да се харчат точно за определени неща, например ядрените - само за енергетика", коментира депутатът от ДПС Алиосман Имамов. На практика значителна част от фискалния резерв са неприкосновени пари - например 1.767 млрд. лева са средствата в т. нар. Сребърен фонд", който по закон ще може да се използва само за плащане на пенсии, и то след 2018 г. Имамов припомни, че миналата година бе решено резервът на здравната каса от 1.4 млрд. лв. да бъде отнет от НЗОК и прехвърлен във фискалния резерв, като още тогава бе ясно, че парите, натрупани от здравни вноски, ще бъдат похарчени за цели, нямащи нищо общо със здравеопазването на нацията.

"Не може да се каже кои средства предстои да се използват, резервът на Здравната каса от 1.4 млрд. лв. вече бе похарчен", обяви икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество". Петър Ганев от Института за пазарна икономика припомни анализ на ИПИ за състоянието на фискалния резерв към края на април. Именно тогава МФ предоставило по-пълна информация, според която 4 месеца след "национализацията" на близо 1.4-милиардния резерв на НЗОК от него са останали едва 170 млн. лв. Към 31 август фискалният резерв е нараснал до почти 5 млрд. лв., така че част от парите за здраве може да се смятат за възстановени, обясни Ганев.

Според експерта крайно време е да се прекрати непрозрачното боравене с фискалния резерв. Той предлага всеки месец МФ да публикува данни за резерва с разбивка по отделните му пера. И сега хората на Дянков пускат информация всеки месец, но само за общия размер. Така ще е ясно и какви пари влизат в Националния фонд и какви излизат - какви преводи пристигат по линия на еврофондовете в България и какви плащания се правят към бенефициентите. Към края на април например в този фонд е имало 1.08 млрд. лева, но няма публична информация какво има там сега.

Във фонд "Земеделие", който обслужва плащанията по Общата селскостопанска политика на ЕС (плюс националните доплащания за селскостопанските производители) и програма САПАРД, към края на април е имало 301 млн. лева.

Според Стефан Цветков от неправителствената Агенция за икономически анализи и прогнози, правителството и министър Дянков нямат сериозно намерение да стигат "дъното" от 3 млрд. лева. Това е нещо като застраховка за всеки случай, коментира той пред "Сега". Според него и опциите за значително увеличаване на външния и вътрешния дълг са заложени като евентуални буфери в случай на сериозно влошаване на финансовата и икономическата среда.

И за 2011 г. бе заложена възможност България да емитира 1 млрд. евро облигации, но така и не се стигна до такъв заем и сега се говори за подобна опция, посочи доц. Цветков. По-скоро МФ ще заложи на досегашната си тактика да пуска държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар.

Цветков смята също, че е възможно правителството да продава ДЦК, за да събере пари за 2013 г., когато предстои голямо плащане по еврооблигации, заместили стария предоговорен външен дълг на България.


БОРЧОВЕ

През 2012 г. ще бъде написана нова стратегия за управление на държавния дълг, става ясно от доклада към проектобюджета.

Още към края на 2011 г. вътрешният дълг ще нарасне с половин милиард - до 4.5 млрд лева. Към 31 юли бюджетът вече е финансиран с половин милиард вътрешен дълг - новите емисии ДЦК са на стойност 517 милиона лева. През 2012 г. ще бъдат емитирани още държавни облигации - новият вътрешен дълг на хазната ще е в размер на 1.22 млрд. лева.

Министърът на финансите ще има и опцията да потърси външно финансиране през 2012 г. - като предложи български книжа на международните пазари, за да набере до 2 млрд. лева. Това обаче ще е възможно само при ратификация в парламента.

МФ ще се въздържа от пускане на облигации с падежи през 2013 и 2015 г. Точно през тези две години България има да погасява стария си външен дълг и плащанията са значителни.

Парите за здраве

В началото на тази година резервът на здравната каса от 1.4 млрд. лв., събирани от здравни вноски, беше прехвърлен във фискалния резерв, а обяснението на Министерството на финансите за операцията беше, че с парите ще се покриват дефицити в държавния бюджет в следващи години. Резервът на касата се трупаше 10 години, като основната част от него е от парите, с които държавата осигурява децата, студентите, пенсионерите, бедните. Той винаги е бил част от фискалния резерв, но до тази година средствата в него бяха целеви и можеха да се харчат само за здраве. Това е ставало няколко пъти при предишни управления, тъй като се налагаше да се компенсират непредвидени в бюджета по-високи разходи на здравната каса за лечение. От 2011 г. обаче държавата може да се разполага с него както реши за необходимо. Освен това вече парите от този резерв могат да се харчат с решение на Министерски съвет, а докато средствата бяха резерв на НЗОК за освобождаването дори на 1 лв. от тях беше нужно решение на парламента.

Въпреки съмненията, че с одържавяването на резерва на касата са финансирани вече направени разходи от държавата, преди месец и половина министър Симеон Дянков обяви, че парите в него са непокътнати.

Сребърният фонд

Към края на септември фондът за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, т. нар. Сребърен фонд, участва във фискалния резерв с 1.773 млрд. лв. За този фонд има специален закон, който е обнародван в Държавен вестник през ноември 2008 г. и изрично е казано, че от него могат да се правят преводи само за изплащане на пенсии, при това не по-рано от 10 години от влизането му в сила.

Ядрените каси

Във фондовете "Извеждане от експлоатация" и "Радиоактивни отпадъци" има над 1.3 млрд. лв. От тях 135 млн. лв. са за отпадъците, останалите за извеждане от експлоатация. Фондовете бяха създадени преди единадесет години, за да се натрупват в тях средства за затварянето на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй", както и за дългосрочното съхранение на радиоактивните отпадъци от тях.

Атомната централа е задължена по закон да прави годишни вноски във фондовете, които се изчисляват като процент от приходите от продадената електроенергия. Парите може да бъдат харчени единствено за извеждане от експлоатация на първите четири реактора, които бяха спрени предсрочно през 2002 г. и 2007 г. заради ангажиментите на България към ЕС. Изразходването им се следи от Международната агенция за атомна енергия и ЕС. Макар натрупаните до момента средства на пръв поглед да изглеждат значителни, те са недостатъчни. Неотдавна ДП "Радиоактивни отпадъци" обяви, че те няма да стигнат за дейностите по четирите блока. Фондовете се управляват от икономическия министър.

ВЪНШЕН ДЪЛГ

През август България е погасила близо 200 млн. евро от брутния си външен дълг и в края на месеца той е 36,04 млрд. евро, показват данни на БНБ. За последните 12 месеца намалението на дълга ни е с 658,8 млн. евро, а от началото на 2010 г. то е 1 млрд. евро. Банките са използвали притока на депозити и са погасили външни дългове за 118,7 млн. евро. През август населението и фирмите са спестили 603 млн. лв., сочат още данните.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница