Лабрадор ретривър нона Килгор Бауерстраница1/5
Дата11.01.2018
Размер0.68 Mb.
#43732
  1   2   3   4   5
Моето куче

ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР


Нона Килгор Бауер

Под редакцията на: гл. ас. д-р Димо Димов д-р Цветан Стефанов, експерт-кинолог

Breeders' Best: Labrador Retriever by Nona Kilgore Bauer
Copyright (c) 2005 BowTie Press.

Bulgarian Translation Copyright (c) 2007 SoftPress Publishing.


Моето куче: Лабрадор Ретривър

Изданието на български език е публикувано от Издателство СофтПрес ООД, 2007


ISBN: 978-954-685-463-6
Издателски колектив:

Под редакцията на:

гл. ас. д-р Димо Димов

д-р Цветан Стефанов, експерт-кинолог

Предпечатна подготовка: Ина Господинова Корица: Радослав Донев

(c) Боряна Даракчиева, превод 2006

Всички права запазени. Нито една част от тази книга не може да бъде размножавана или предавана под никаква форма или начин, електронен или механичен, включително фотокопиране, записване или чрез каквито и да е системи за съхранение на информация, без предварително писмено разрешение СофтПрес ООД.
За контакти:

Адрес: София 1407, П.К. 114

тел.: (02) 958 25 80; факс: (02) 958 25 67

e-mail: clients@50ft-press.com; Web site: www.soft-press.com

За дистрибуция:

СофтПрес София - ул. "Искърско шосе" 19; тел.: 02/973 15 06; e-mail: sales@soft-press.com СофтПрес Бургас - пл. "Тройката" 4; тел.: 056/ 80 02 31; факс: 056/80 31 39; e-mail: burgas@soft-press.com СофтПрес Стара Загора - ул. "Цар Симеон Велики" 117; тел.: 042/60 27 75; e-mail: stzagora@soft-press.com СофтПрес Варна - тел.: 0888/24 07 84; e-mail: varna@soft-press.com

Съдържание

4 Запознаване с лабрадор ретривъра

9 Описание на лабрадора

14 Подходящи ли сте за собственик лабрадор?

20 Избор на развъдчик

28 Как да откриете подходящото кученце

34 Посрещане на кученцето лабрадор

45 "Забавачница" за кученцето


53 Домашно обучение на вашия лабрадор

59 Научаване на основните команди

70 Домашни грижи за вашия лабрадор

76 Хранене на вашия лабрадор

82 Почистване на вашия лабрадор

86 Поддържайте кучето си активно

91 Вашият лабрадор и неговият ветеринарен лекар

Инстинктите на лабрадора и уменията му на ретривър във водата /намиране и донасяне на дивеч - главно птици б.р./, са много ценени характеристики на породата, развити и съхранявани от развъдчиците-основатели.


Запознаване с лабрадор ретривъра

Интелигентен, предан, отдаден на стопанина си. Талантлив и пъргав, и умел плувец, но в същото време склонен да раздели дивана с някой приятел. Куче-водач, куче-помощник, куче за терапия, детектор за наркотици и помощник в спасителни операции, куче-търсач. Тогава чудно ли е защо лабрадор ретривърите са едни от най-популярните кучета в света повече от десетилетие?

Но откъде идва това супер куче? Днешният лабрадор ретривър произлиза от семейството на смелите ловджийски кучета, които били развъждани в първите години на деветнайсети век по бреговете на Нюфаундленд (не Лабрадор!). Тъй като се чувствал еднакво добре както на земята, така и във водата, лабрадор ретривърът придружавал нюфаундлендските рибари в морските им пътувания.

ИСТОРИЯ НА ЛАБРАДОРА

Първоначално наричан "куче на свети Йоан" или "малък нюфаундленд", лабрадор ретривърът се появява в Англия през двайсетте години на деветнайсети век. Английските моряци и ловци развъждали тези обичащи водата кучета, за да станат английската порода ловни кучета. Те дори и не предполагали, че бъдещият лабрадор ще се издигне до върха на кучешкия свят и ще стане най-популярното семейно куче на планетата. Единственото им намерение било да създадат превъзходно ловджийско куче, което да притежава силни крайници, добър нюх, гладка и лесна за поддържане козина, подходяща за лов на водни птици, и да обича водата.

През трийсетте години на деветнайсети век граф Малмсбъри III (1807-1889) внесъл няколко от тези кучета от Нюфаундленд. Точно на него се приписва заслугата за създаването и запазването на качествата, заради които лабрадорите са така ценени. Решителността му е съвсем очевидна в едно писмо, което той пише на херцог Бъклич III: "Винаги сме наричали свои лабрадорите и аз пазя породата съвсем чиста още от самото начало..."

Много други развъдчици от тази епоха, които не били толкова придирчиви като граф Малмсбъри, кръстосвали лабрадорите със своите собствени ретривъри. Почти винаги характеристиките на лабрадора преобладавали при тези поколения и техните наследници обикновено също били наричани лабрадори. Към края на деветнайсети век най-после се установил предсказуем породен тип. Накрая любителите на лабрадор ретривъри постановили стандарт, за да обезкуражат по-нататъшни кръстоски с други ретривъри и да установят критерии за физически белези и работни качества.

Лабрадор ретривърите биват официално признати от Киноложкия клуб на Великобритания през 1903 година, а по-късно и от Американския киноложки клуб (АКК) - през 1917 г. За много кратко време любителите на ловджийски, а и на останалите кучета, били поразени от работните качества и приятния темперамент на тази порода. Уникалната комбинация между ловни умения и способност за обучение, любвеобилната нагласа и лесната за поддържане козина направила лабрадор ретривърите идеалните домашни любимци.

КУЧЕ НОМЕР ЕДНО

За няколко десетилетия лабрадор ретривърите се наредили в челната десетка

на най-популярните породи. В САЩ през 1991 г. те се издигат до първото място, където продължават да бъдат и до днес, гордо носещи титлата "Най-любимо куче на Америка". През 2002 г. над 150 000 лабрадора са били регистрирани в киноложките клубове, двойно повече от заемащия второто място в класацията Златен ретривър. Полево куче, изложбено куче, работещо куче и семеен компаньон, през двайсет и първи век лабрадорът е всичко това и дори много повече.

Само един поглед към лабрадора и ще разберете защо това изключително куче е спечелило сърцата на хората. Тези кучета са много интелигентни, дружелюбни, добродушни, лесни за обучение и добри с децата и останалите домашни любимци, а лесно съхнещата козина... как да не ги обичаш?

Въпреки метаморфозата им в "кучета за всичко", лабрадор ретривърите все още са първенци в ловните състезания. Ловните им инстинкти, значително затвърдени по време на възхода им до лидерската позиция, остават живи и до днес, както се доказва от огромния брой лабрадори, отглеждани като семейни кучета, които по цял ден "ловуват", а после се гушват до своите човешки приятели. Те обичат да са навън, благословени са с неизчерпаема енергия и ентусиазъм. Независимо дали просто ще играят на фризби в задния двор, лабрадорите се хвърлят във всякакви дейности с удоволствие и невероятен кеф.

Но както казват, "Никак не е лесно да си номер едно!". Заради популярността на тези кучета безотговорни развъдници и любители с

малко познания и опит развъждат лабрадори, без да държат сметка за здравето им или за присъщите на породата темперамент и умения. Днешните лабрадори са много по-склонни към генетични заболявания, които поразяват повечето породи кучета. Тазобедрената и лакътната дисплазия са сред най-честите заболявания. Други заболявания са прогресиращата атрофия на ретината и ретинната дисплазия. Това са сериозни офталмологични заболявания, които могат да доведат до пълна загуба на зрението. Хормоналните /на щитовидната жлеза б.р./ заболявания също са често

срещани. Всички кучета от тази порода трябва да бъдат наблюдавани и сертифицирани като незасегнати от тези проблеми, преди да бъдат размножени. Купувачите трябва да търсят надеждни развъдчици и да настояват да видят здравните сертификати на родителите на кученцата.


С тяхната изключителна способност, ловкост и работна етика, както и любов към хората, лабрадорите често са използвани за откриване на хора, затрупани в срутили се сгради, и при други бедствени положения.

Запознаване с лабрадор ретривъра Кратък преглед


Лабрадор ретривърът, познат днес като любимото на целия свят "куче за всичко", произхожда от ловните породи от Нюфаундленд.

Лабрадорът е признат за първи път като порода в Англия, където неговите качества като ловджийско куче, еднакво добро както на сушата, така и във водата, са били оценени; то е обичано и заради дружелюбността си и лесната за поддържане непромокаема козина.

Граф Малмсбъри III е известен със селективното развъждане, което е провел, и с усилията му да запази същинския тип на тази порода, което довело до създаването на породен стандарт и официално признаване.

Веднъж призната от киноложките клубове в Щатите, породата бързо постига огромен успех. Тя пленява сърцата на ловци и любители на кучета и се изкачва до върха на класацията по популярност.


Описание на лабрадора
Малко породни стандарти улавят така добре същинските качества на породата, като този за Лабрадор ретривър. Стандартът описва идеалното куче и очертава насоките за оценяване на кучетата на изложби, както и дава подробно описание на екземплярите, които развъдчиците трябва да използват, и развива развъдни програми. Без подобни насоки всички качества и умения, така ценени у лабрадора, могат да се размият или да се загубят напълно.

Ревизиран и утвърден през 1994 година, породният стандарт поставя силен акцент върху ловната функция на лабрадорите, както и върху физическата им структура. Стандартът не оставя никакво съмнение относно ролята на това куче, като интелигентен и ефикасен помощник при лов.

СТАНДАРТ

Произход: Великобритания

Класификация FCI: Група VIII ретривъри, ловни кучета, водни кучета с работни изпитания.

Общ вид: Средно високо, силно и много активно куче.

Широк череп, широк и дълбок гръден кош.

Цвят: Черен, жълт (вариращи нюанси) и кафяв - допустимо малко бяло петно на гърдите.

Козина: отличителна черта, къса, гъста и права, с добре развит подкосъм.

Размери: идеална височина при холката:

Мъжки: 56-57 см

Женски: 54-56 см

Тегло: мъжки-около 35 кг, женски около 28 кг

Глава: широк череп, ясно оформен, изразен стоп.

Нос: широк черен, кафяв

Челюсти и зъби: ножицовидна захапка, силни челюсти и зъби.

Очи: средно големи кафяви или лешникови, изразяващи добър и благ характер.

Уши: сравнително високо поставени, клепнали с V-образна форма.

Врат: Силен мощен без кожни гънки.

Гръб: прав, широк и мускулест.

Гръден кош: дълбок и широк

Крайници: прави, със здрави кости, с умерено изразени ъгли и мускули.

Лапи: обли, компактни с ципи между пръстите.

Опашка: средно дълга, дебела в основата си и постепенно стесняваща се към върха, покрита къси гъсти косми. Естествено продължение на гърба, без да се извива над него.

Походка: свободна и лека. Движейки се с/у вас трябва да се виждат само предните крайници и обратно, ако се отдалечава се виждат само задните крайници.

N/B: мъжките животни трябва да имат два тестиса, напълно разделени в скротума.

Лабрадорът се описва като атлетично животно, надарено както физически, така и умствено. "Лабрадор ретривърът е със силно тяло, среден ръст и здрава, атлетична и добре балансирана физика, която му позволява

да работи като ловджийско куче; способност и дадености за воден или планински лов с голяма продължителност и при трудни условия; характер и качества на победител в киноложки изложби; притежава темперамент, който го прави желан семеен приятел." Хармонично развит е най-точното определение за лабрадора!

"физическите черти и умствените характеристики определят това куче като отличен партньор за лов. Стабилният му темперамент го прави годно и за множество различни дейности извън ловните занимания". Лабрадорът вече е доказал своите дарби и способности в кучешките състезания и в двете области, както и в службата си на човешкия род.

Най-отличителните характеристики на лабрадор ретривъра са: неговата къса, гъста, непромокаема козина; "видровата" опашка; добре оформената глава с разширяващ се в задната си част череп и среден наклон; мощни челюсти; "милите" му, дружелюбни очи излъчват характер, интелигентност и добронамереност. Освен всичко това лабрадорът трябва да е с добре балансирана фигура, която да му позволява да се движи по изложбения ринг и да работи на полето с малко или никакво усилие. Типичният лабрадор притежава стил и класа, без прекален финес, и сила, без обаче да е тромав или непохватен. Лабрадорите се развъждат предимно като ловджийски кучета, като за целта физиката и добрата форма са от голямо значение. И отново - стандартът акцентира върху ролята на лабрадорите като ловджийски кучета, както и върху цялостната им приветлива същност.

Темпераментът е запазена марка на тази порода. Идеалното куче е мило, дружелюбно, послушно; гори от желание да достави удоволствие на стопанина си и не е агресивно към хора и животни. Лабрадорите притежават повечето качества, които хората търсят у едно куче; тяхното внимателно поведение, интелект и приспособимост ги правят перфектните любимци.

Този стандарт не оставя никакво съмнение какъв трябва да бъде идеалният лабрадор ретривър. За нещастие днес този "идеален" лабрадор все по-трудно може да бъде открит. Заради уникалната комбинация от талант, способност за обучение и приятен темперамент, тази порода е станала жертва на прищевките на развъдчици печалбари, както и на различните предпочитания на ловци и хора, занимаващи се с изложбени кучета, които се опитват да създават "специализирани" лабрадори - за лов или за изложбения ринг. Онези, които се интересуват от кучета за изложби, развъждат лабрадори, които най-добре биха послужили на тяхната цел. Изложбените кучета са селектирани предимно за онези качества, които биха им донесли синя панделка, без да се държи сметка за ловните им умения. Развъдчиците на ловджийски кучета пък се концентрират върху подобряване на качествата, които биха направили лабрадора отличник на ловното поле - те развъждат по-слаби, по-дългокраки и по-подвижни кучета.

Но въпреки това повечето от тези кучета се превръщат просто в домашни любимци, които може и никога да не стъпят на полето или на изложбения ринг. И все пак мнозинството действат като типични лабрадор ретривъри, които обожават водата и са маниаци по носене на пръчка или нечии чорапи. А затова трябва да благодарим на граф Малмсбъри и неговите съратници.
Кратък преглед
Подходящи ли сте за собственик на лабрадор?

Ако трябва да определим лабрадора само с едно качество, то е неутолимото му желание да носи разни неща. Тези кучета обичат да улавят и носят в устата си нещо, каквото и да било. Само чудо може да излекува тази

порода кучета от тяхната пристрастеност да улавят и носят...ако не птица, то пръчки и чорапи също ще свършат работа.

Обикновено можете да познаете къде живее лабрадор по броя на пръчките и клоните, струпани в задния двор! Затова не укорявайте кучето си, ако не можете да намерите обувките или чорапите си. Това просто е по-силно от него! Тази страст към улавянето и носенето е в гените му.

Дъвченето е естествен страничен ефект към носенето на предмети и малките лабрадори са същински миниатюрни машини за дъвчене. Много от тях чак до зрелост прекарват времето си в дъвчене, като оставят издайнически следи по мебелите и дървените изделия на своите собственици. Мъдрият собственик може да минимизира щетите, като осигури на любимеца си подходящи за дъвчене играчки и го обучи какво може да дъвче и какво - не. Хора, които не обезопасяват дома си или не наглеждат кученцата, разказват ужасяващи истории за привидно "неразрушими" предмети, които техните лабрадори са излапали или разпарчатосали. Ако нямате желание да обучите или наглеждате кучето си, то тогава се подгответе да посрещнете последиците.

Лабрадорите са много социални симпатяги и линеят без човешки контакт и компания. Те са най-подходящи за активно семейство, чиито членове обичат да включват кучето в заниманията си. Обичат да са на открито и обожават игри, които са идеален отдушник за тяхната енергия и ентусиазъм. Във водата лабрадорите се чувстват също толкова удобно, колкото и на сушата, а плуването е любимия им спорт (след улавянето и носенето, разбира се). Дългите разходки един или два пъти на ден са полезни както за кучето, така и за хората, защото осигуряват както физическо натоварване, така и пълноценно време, прекарано заедно. Освен това, те не позволяват на вашето куче да се отегчи, да загуби форма и да стане разрушително.

Лабрадорите се отнасят прекрасно с децата, макар че малките кученца могат да бъдат прекомерно буйни. Затова както кучето, така и децата трябва да бъдат надзиравани, за да се предотвратят злополуки.

Тези кучета се смятат за лесни за поддържане, изискват минимум почистване и грижи за козината. Тяхната козина линее два пъти годишно, но и пада по малко през цялата година. Собствениците твърдят, че козината им е магнитна и направо се залепва по дрехите и мебелите. Чистниците трябва доста да снижат изискванията си или два пъти да премислят, преди да си вземат лабрадор.

Макар че тези кучета се изявяват в множество кучешки дисциплини и състезания, те са известни с това, че обичат да правят всичко по "своя си начин". Те са толкова инати, колкото и искат да угодят на стопанина си, затова донякъде са трудни за обучение. Най-добре е да бъдат научени на маниери още докато са малки, преди да станат 20 килограма и да ви събарят по улицата.

Потенциалните собственици на лабрадори трябва добре да обмислят какви са намеренията им по отношение на това куче, преди да го вземат или да посетят развъдчик. Разцепването на породата на две - на изложбени и ловни кучета, е довело до промени в темперамента, физическата структура и ловните умения. Ловният лабрадор, който е развъден специално за тази дейност, по правило е по-строен, с по-дълги крака, по-тесен череп и високо ниво на активност. Лабрадорът, развъден, за да печели сини панделки на изложбения ринг, е по правило с по-тежки кости, по-къси крака и забележимо по-широк череп. Изложбеният лабрадор е по-муден и не така активен на открито. Решете какви са точно плановете ви за вашето куче, преди да отидете при развъдчик.

Както вече казахме, дори едно селектирано за изложбени изяви кученце може да се окаже доста трудно. Ентусиазмът и жаждата му за живот лесно могат да обезкуражат неопитния собственик, който не е подготвен за естествената за тази порода жизненост. Вероятно благодарение на това, че тези кучета са толкова популярни, много собственици не са наясно, че дори да са подходящи за обучение, те все пак се нуждаят от такова. Лабрадорът е повече от нетърпелив да достави удоволствие на човешките си приятели, но все пак има нужда да бъде научен как да го прави. Обучението по подчинение е най-благоразумният начин да превърнете необузданото диваче в добре възпитан и щастлив четириног член на обществото.

Изборът на порода е тежко решение и то трябва да се основава на съображението кое е най-добре не само за вас, но и за кучето. Всичко това и още други неща ще определят дали вие и вашият лабрадор ретривър сте родени един за друг.


ПОДХОДЯЩИ ЛИ СТЕ ЗА СОБСТВЕНИК НА ЛАБРАДОР?

Кратък преглед


*Първото, което собственикьт на лабрадор трябва да разбере, е типичната за породата желание за апорт. Осигуряването на играчки за дъвчене, обезопасяването на къщата и обучението на кученцето какво може да дъвче и какво - не са особено важни елементи за израстването му в куче, с което ще можете да живеете щастливо.

*Лабрадорите обичат своите човешки приятели и се нуждаят да бъдат част от семейството.Те са страхотни с децата, изискват малко поддръжка на козината, дружелюбни са и пъргави; лабрадорите притежават множество прекрасни кучешки качества.

*Лабрадорите, особено малките кученца, могат да станат малко дивички! Собствениците трябва да се погрижат за обучението, защото точно то е разликата между прекрасния компаньон и неконтролируемата напаст.

*Погледнете отвъд популярността на породата и се опитайте да определите дали лабрадорът наистина е най-подходящото куче за Вас, както и обратното!

Избор на развъдчик

Не би трябвало да е трудно да откриете човек, който развъжда лабрадор ретривъри, като се има предвид колко много са развъдчиците, които произвеждат всички тези хиляди малки лабрадорчета всяка година. Но да намерите страхотен развъдчик, който е точно онова, от което се нуждаете, може да толкова лесно. Каквато и да е причината да искате лабрадор - за лов, за изложба, за състезания по подчинение или някакви други конкурси, или просто за да имате "сладко куче", вие бихте искали здраво куче, с приятен характер и типичните за лабрадор инстинкти. Иначе защо ще взимате лабрадор? Да откриете уважаван, етичен развъдчик, на когото можете да се доверите, който има опит с породата и произвежда качествени кученца, може да отнеме време, но едно здраво кученце си струва усилията.

Търсенето на развъдчик и кученце може да бъде изпитание за вашите нерви, емоции, търпение и решителност. Всички кученца са неустоими и е много лесно да се влюбите още в първото, което видите. Но лабрадор с "лошо качество" ще има здравни и поведенчески проблеми, които могат да изпразнят джоба ви и да разбият сърцето ви. Затова подгответе домашното си, преди да посетите тези сладки мъници. Въоръжете се със списък от въпроси, които да зададете на развъдчика. Оставете портфейла и децата у дома, за да не се изкушите да отведете със себе си първото неустоимо сладко кученце, но с лошо потекло.

РОДОСЛОВИЕ И РЕГИСТРАЦИОННИ ДОКУМЕНТИ

За начинаещите - винаги искайте да видите родословието и регистрационните документи.

Родословното дърво би трябвало да включва пет поколения предци. Питайте за всички титли, вписани в него. Те са от значение за постиженията на кучето в някой вид кучешко състезание, затова дават представа за способностите на предшествениците и говорят добре за развъдчика. Макар да е вярно, че родословното дърво не е гаранция за здраве и добър темперамент, все пак то е някаква застраховка.

ЗАЩО ТОВА КОТИЛО?

Добре е да зададете няколко въпроса на развъдчика, като един от тях може

да бъде просто "Защо избрахте да чифтосате точно тези кучета?" Съвестният развъдчик планира котила от лабрадори заради някакви определени причини и би ви обяснил генетиката, която стои зад това точно развъждане и какво очаква да се получи. При порода като Лабрадор, най-добре е да избягвате развъдчици любители или такива, които просто са имали две кучета и са ги чифтосали, защото са "страхотни". Без значение колко красиви са те, шансовете да се окажат идеални за развъждане не са големи, особено като се има предвид колко много наследствени заболявания са характерни за тази порода.

ЗДРАВНИ ПОДРОБНОСТИ

Тук стигаме до здравните сертификати и удостоверения. Лабрадорите са склонни към тазобедрена и лакътна дисплазия и към остеохондроза - и трите наследствени. Имат ли майката и бащата удостоверения, че не са засегнати от тазобедрена или лакътна дисплазия? Прегледани ли са очите на родителите за прогресираща атрофия на ретината и катаракти от ветеринарен лекар, и то през изминалата година? Добрите развъдчици ще са доволни, и всъщност горди, да ви снабдят с необходимата здравна документация.

ПОРОДНИ ДЕЙНОСТИ

Опитните развъдчици на лабрадори често са запалени по някои от свързаните с кучетата дейности - изложби, ловни тестове или пък полеви упражнения. Понякога тренират своите питомци и за други събития, свързани с подобни дейности. Техните лабрадори може да са носители на титли от различни състезания, което пък говори много добре за опита на развъдчика и отдадеността му на породата.

Ако намерите развъдчик, който не проявява интерес към нито един от кучешките спортове, най-добре ще е да се въздържите от покупка. Кучешките изложби, полевите състезания и състезанията по подчинение, както и ловните тестове, са предназначени именно за това - чрез тях да се определи кое куче е най-добро сред най-добрите, и единствено доказаните победители би трябвало да бъдат избирани, за да създадат следващото поколение лабрадори.

ПОРОДНИ КЛУБОВЕ

Отдадените на работата си развъдчици често членуват към Клуб на лабрадор ретривъра и/или към местен киноложки клуб. Такова сдружаване с други опитни развъдчици обогатява познанията им по избраната от тях порода, което пък говори добре за надеждността им. Отговорните развъдчици, между другото, не отглеждат няколко различни породи кучета, нито пък няколко котила за една година. Обичайното е от едно до две котила на година.


Каталог: wp-content -> uploads -> 2013
2013 -> Временно класиране „В”-1” рг мъже – Югоизточна България
2013 -> Конкурс за заемане на академичната длъжност „Доцент в професионално направление Растителна защита; научна специалност Растителна защита
2013 -> 1. Нужда от антитерористични мерки Тероризъм и световната икономика
2013 -> Днес университетът е мястото, в което паметта се предава
2013 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2013 г
2013 -> Йордан колев ангел узунов
2013 -> 163 оу „ Ч. Храбър в топ 30 на столичните училища според резултатите от националното външно оценяване
2013 -> Гр. Казанлък Сугласувал: Утвърдил
2013 -> Подаване на справка-декларация по чл. 116 От закона за туризма за броя на реализираните нощувки в местата за настаняване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница