Лаймската болестДата26.03.2017
Размер23.07 Kb.
Лаймската болест или още Лаймската борелиоза е инфекциозно заболяване и се причинява от специфичен микроб - Борелия Бургдорфери. Заболяването има ендемичен характер (разпространява се в инфекциозни огнища в определени райони.)

Източник на инфекцията са мишки и други гризачи, диви животни (елени, диви кози, мечки, катерици, таралежи и др.) и домашни (коне, крави, кози, котки и кучета) животни и някои видове птици. Преносители на заразата са кърлежите от рода Ixodes, като заразяването става чрез ухапване или по-рядко през конюнктивата на очите при размачкване на кърлеж или от урината на заразените животни. Заболяването има сезонен характер - възниква през летните месеци в периода на повишена активност на кърлежите

Инкубационния (скрития) период на болестта е от 2 до 35 дни-средно 10 дни.

Болните от Лаймска болест не могат да заразяват околните.1.Първи стадий. Началната проява е появата на петно на мястото на ухапването за около 2-3 седмици. Около него се появява концентрична зона на зачервяване, която се разширява центробежно, като центърът започва да избледнява или посинява и обривът добива вид на пръстен. Този обрив избледнява, но след няколко седмици или месеци може да се появи на друго място по тялото. Освен него може да има висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания

2.Във втория стадий на заболяването започващ няколко седмици или месеци след изчезване на първоначалните симптоми и се наблюдава засягане на нервната система-най често възпаление на лицевият нерв, но също така и менингит (възпаление на мозъчните обвивки), енцефалит-възпаление на мозъка, парези и парализи на крайници, както и сетивни нарушения (намален усет за допир и болка на кожата). В този втори стадий се наблюдават и сърдечни увреждания - проводни и ритъмни нарушения и по -рядко сърдечна слабост и колапс.3.Третия стадий се проявява месеци и години по-късно (до 1-2 год.), като за него са характерни уврежданията на ставите, нервната система и кожата водещи до ставни болки, нарушения в походката, намаление на зрението и слуха, главоболие, психични смущения и поява по кожата на зачервявания .

Приблизително половината от заболелите може да нямат оплаквания, поне в първия стадий.

Диагнозата се уточнява след комплексни изследвания, като от страна на пациента е важно да се знае, че кърлежът се отстранява от медицинско лице и абсолютно задължително е поставянето на ваксина срещу Тетанус.

Добре е да се проведе изследване на кърлежа за носителство на причинителя на болестта, тъй като не всички от тях са опаразитени.

На този етап на развитие на медицинската наука лечението на Лаймската болест е резултатно и ефективно, тъй като повечето съвременни антибиотици унищожават безпроблемно борелията. Премахването на впити кърлежи и медикаментите се изписват задължително от лекар.

Профилактичните мерки се насочват основно към :  • Лична профилактика на лицата, изложени на риска от контаминация от кърлежи. Препоръките са за удобни и затворени обувки и облекло; обработка на кожата с подходящи репеленти, закупени от аптечната мрежа и внимателен оглед на тялото за впити кърлежи след експозиция.

  • Мерки за намаляване броя на кърлежите в райони за отдих, почивка и разходки и местата за пребиваване на домашни и стопански животни с ефективно почистване, и обработка с инсектициди.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница