Lancia delta силата да си различенДата06.04.2017
Размер327.18 Kb.
LANCIA DELTA
Силата да си различен

Една много различна и изискана вечер изживяха гостите на официалната премиера на новата Lancia Delta на 10 ноември 2008 г. в Avto Union Center.


Събитието бе в тон с уникалното позициониране на автомобила: елегантен стил и дързък иновативен темперамент.
Стандартният автосалон бе променен до неузнаваемост в стилна зала. Специално за събитието от Италия бе пристигнал господин Николо Биаджоли – регионален мениджър на Lancia за Европа, който представи модела.
Когато се дръпнаха завесите, разкривайки новата Lancia Delta в пълния й блясък, от нея излязоха модели в облеклата на друг италиански символ на дързкия и експресивен стил – Versace Jeans Couture. За уникалната атмосфера на представянето допринесоха и красивите музикантки от квартет Strings, които смело смесват класическа музика със съвременни ритми. Едни до други тези еталони на елегантността и новаторството разказваха спиращата дъха история на модерния млад човек, който държи, както на функционалността и технологиите, така и на уникалния дизайн, отличаващ го от тълпата. А новата Lancia Delta e всичко това и много повече!
За модела накратко
Delta е име история, което представя едно от грандиозните постижения на Lancia в автомобилния свят. Но Delta също така е математически знак за промяна и прогрес.

Delta е универсална мерна единица за уникалност, стремеж към съвършенство, чрез изпреварване на вече постигнати резултати.

Lancia Delta е първият модел, който представя новата философия на Lancia. Уникално позициониране, комбинация от двете основни характеристики за марката: елегантен стил и дързък иновативен темперамент.

Днес приветстваме първият изцяло обновен модел от втората половина от историята на Lancia - Delta, със своя несравним дизайн, верен на призванието на марката към иновативност. Благодарение на своите продуктови характеристики и уникалното излъчване на марката Delta, моделът представлява повратна точка в историята на Lancia и съдейства значително за развитието на корпоративната политика.

Основното конкурентно предимство е способността на модела да свърже традиционната елегантност на Lancia с оригинални дизайнерски решения, които за първи път обединяват темперамент на спортен автомобил с вътрешен комфорт на лимузина, което предлага невероятен простор за своя сегмент (колесната база с дъжина от 2.7 метра засилва внушителния външен вид на автомобила, с дължина 4.5 m, широчина 1.8 m и 1.5 m височина). Така Lancia Delta се завръща, за да заеме своето място на границата между компактния сегмент и сегмента на луксозните седани като продължава великолепната традиция на Lancia напред в бъдещето: от Aprilia, Appia, Fulvia, Beta, Prisma и Dedra до Lybra.

Динамичната предна част на автомобила говори много за темперамента на двигателя на Lancia Delta. Чрез избора на иновативни предни фарове се подчертава спортното и хай-тек излъчване на модела, което се подсилва от ниско разположените мигачи. Същата динамика е видима в профил, където основната тема следва издължени странични линии и трапецовидни задни колони, които поддържат леката конструкция на отваряемия стъклен покрив Granluce (дизайн, инспириран от архитектурата на Висящи мостове). Съвременната технология е подчертана и с високо разположените задни светлини, които акцентират върху елегантността на Lancia Delta.

Хармоничните линии на Delta са подчертани от изящните хромирани елементи и уникалните двуцветни комбинации.

Lancia Delta веднага се откроява със стилния си, типично италиански интериор, носещ усещане за неподправена атмосфера, несравним комфорт, отлични цветове и високо качество на материалите. По-конкретни характеристики включват покрив от звукоизолационен материал (Noise Absorbing Roof), докато богато остъкленото купе осигурява ярък поток от светлина и при отделни нива на оборудване – огромен отваряем покрив, който се равнява на 80% от общата площ. Екслклузивността се допълва от висококачествени материали – от кожа до Alcantara® – използвани за тапицерията и наличието на великолепно табло от Benova® от иновативен материал на основата на полиетан, който създава осезаемост и визуална представа за истинска кожа. Като опция може да изберете кожен салон Poltrona Frau®, елемент на екслузивност, който комбинира класата на Lancia с една от най-известните икони на италианската мода.

Салонът има възможност за оптимизиране на пространството чрез подвижна задна седалка, с падаща облегалка (до 25°), благодарение на което допълнително се увеличава вътрешният простор, за да се достигне комфорта на бизнес класа от междуконтинентален полет. Пътническият салон на Lancia Delta е с най-оптимизирания вътрешен обем за своя сегмент и е единственият хетчбек, който дава възможност за адаптиране на пътническите седалки.

Необикновено стилният интериор се подчертава от елементи с хай-тек съдържание – конзолата, волана, автоматичен климатроник до интерактивния дисплей на таблото, се характеризират с едни и същи хромирани детайли и цвят с хай-тек металически ефект.

Благодарение на отлични бизнес партньорства в сферата на комуникациите и аудио техниката, Lancia Delta предлага най-съвременни иновативни системи, като например Blaukpunt радио или опцията Bose® hi fi със CD и MP3 плеър, с управление от волана. Безбройните функции на системата Blue&Me®, резултат от сътрудничество с Microsoft, влючват hands-free с Bluetooth® интерфейс и универсален гласов контрол, USB порт, MP3 плеър и SMS (достъпно и в NAV - версия). Lancia Delta за първи път ще представи системата ‘Instant Nav’ - нова сателитна навигационна система. Това иновативно приложение, създадено съвместно с Magneti Marelli, осигурява висококачествена мултимедия, лесно приложение и ефективна интеграция на редица функции в една система: USB интерфейс, гласов контрол, навигационно управление върху SD карта и екран с висока резолюция.

Израз на основните отличителни белези на Lancia Delta като елегантност и темперамент са нейните двигатели и механика. На първо място, поведението на бензиновите и дизеловите двигатели говори за откроен темперамент и иновативни технологии. Всички Lancia двигатели са с турбокомпресор, в комбинация с 6-степенни скоростни кутии (механична, роботизирана или автоматична). Още след премиерата, моделът се предлага с два бензинови: 120 к.с. и 150 к.с. 1.4 Turbo Jet (и двата бензинови) и три дизелови двигателя: 120 к.с.1.6 MultiJet, 165 к.с. 2.0 Multijet и 190 к.с 1.9 Twin Turbo Multijet.

В началото на 2009 г. гамата ще бъде завършена с още един иновативен продукт: 1.8 Di Turbojet - 200 к.с. (бензинов двигател с директно впръскване на гориво в комбинация с автоматична 6-скоростна скоростна кутия). Всички двигатели отговарят на екологичен стандарт Euro 5, потвърждават имиджа на марката Lancia като стандарт по отношение на технологии и иновативни решения в автомобилостроенето.

Не на последно място, поведението на двигателите се допълва от уникални за категорията технически иновации, като Absolute Handling System, съвременна система за стабилност и контрол, която добавя много важни характеристики над тези, които се предоставят днес, конкретно LTF-система (Linearization Torque Feedback), която значително подобрява чувството за контрол на автомобила при завои, особено при висока скорост; и TTC (Torque Transfer Control), иновативна функция, която подобрява сцеплението при завиване и осигурява по-динамично управление.

Още един белег на съвременните технологии е електронно регулируемата активна система на окачване (Reactive Suspension System), която значително подобрява комфорта при шофиране, като намалява вибрациите при неравен път.

Изключително предимство на Delta е полуавтоматичната система за паркиране и Driving Advisor’ – система за действие върху управлението на волана, която предупреждава водача при опасност от излизане извън лентата за движение. Накратко, целта на всички тези приложения е да се улесни и подобри поведението на пътя.

Предназначена за взискателни клиенти, които обичат да се отличават от останалите, Lancia Delta предлага повече от 1000 персонализации, чрез комбиниране на 3 нива на оборудване, 4 различни тапицерии, 3 цветови схеми на интериора, 4 вида алуминиеви джанти, 12 основни цвята и 12 двуцветни опции. Тази широка и разнообразна гама потвърждава уникалната природа на новия модел.
Перфектен стил на Lancia от бъдещето
Новата Delta, създадена по дизайн на Lancia Style Centre, продължава традицията на великолепните Lancia - модели: Aprilia, Appia, Fulvia, Beta, Prisma, Dedra и не на последно място Lybra – и представлява завръщане към средения сегмент с непостижим комфорт: външни размери – дължина 4.5 m, широчина 1.8 m и височина 1.5 m в комбинация с впечатляваща колесна база от 2.7 m, гаранция за изключителен вътрешен простор.

Креативност и технологично ноу-хау са в основата на създаването на този уникален и ексклузивен модел. Същият горд произход притежават и модели, които написаха история в автомобилния свят. Да посочим на пример Lambda, първата кола в света с независимо предно окачване. Или Aprilia, която се гордееше със своя аеродинамичен дизайн с нечуван за това време коефициент на челно съпротивление 0.47 в началото на 30-те, когато средните стойности на нейните конкуренти бяха 0.60. Или Aurelia, първият автомобил в света с монтиран 60° V образен, 6-цилиндров двигател, които някога е предлаган за масово производство.

Сега е ред на Delta да продължи традицията с качества като Елегантност и Темперамент, които са част от наследството Lancia за повече от век.
Италиански дизайн с изцяло нова концепция за позициониране
Lancia Delta е превъзходен образец на италианския дизайн и се откроява с хармонични и класически, и едновременно артистични и футуристични линии.

Динамичната и внушителна предна част на автомобила Delta, се характеризира с емблематична за марката решетка и говори много за темперамента на двигателя на Lancia Delta. Изборът на иновативни характерни предни фарове подчертава спортното и хай-тек излъчване на модела, което се подсилва от ниско разположените мигачи. Същата динамика е видима в профил, където основната тема следва издължени странични линии и трапецовидни задни колони, които поддържат леката конструкция на остъкления покрив „Granluce”.

Уникалните двуцветни комбинации, типични за Lancia, се завръща като подход в последните модели, чрез сложен процес на наслагване на боя (отнема с 6 часа повече от обикновения): похват, който се прилагаше за лимитиран брой модели, но сега се въвежда за цялата продуктова гама на Lancia. Освен всичко друго гените на Lancia превръщат Delta в по-добрия отговор спрямо изискванията на клиенти с познания за най-новите технологични въведения, но и оценяващи стойността на традициите, със стремеж към качество в едно с екслузивност и престиж.
Просторен, елегантен и иновативен интериор
Подобно на външния дизайн, интериорът на Lancia Delta представлява съвременен израз на италианския стил, благодарение на качествените материали и специалното внимание към всеки детайл. Резултатът е просторна и приветлива обстановка, с обещание за несравним комфорт. Комфортът се гарантира и от специалния шумоизолиращ покрив.

И нещо повече: Lancia Delta предлага изключителни нива на осветеност на салона, благодарение на големите странични стъкла и отваряемия покрив, който представлява 80% от площта на тавана. Напълно в съответствие с традиците на Lancia, предната част на салона е изящно тапицирана от висококачествени и меки материали – от кожа до Alcantara® – и масивно табло от Benova®, качествен и иновативен продукт, който изглежда и създава усещане за истинска кожа (продуктът е по лиценз на Benecke-Kaliko и досега е използван само за висока класа модели като Maserati).

В нивото на оборудване Argento се включват седалки с тапицерия ‘Carbony 3D’ - хай-тек плат с триизмерен ефект в комбинация с Alcantara® мотиви, които засилват контраста между виското качество и футуристични материали. Версиите Oro и Platino предлагат елегантна комбинация от Alcantara® и кожа, които създават уникалното излъчване на Lancia Delta: единствената кола в категорията, която предлага висококачествена обработка на кожа като част от стандартното оборудване. Не на последно място, клиентите могат да изберат като опция ексклузивната кожа Poltrona Frau®, в комбинация с хай-тек сребърни обшивки, екслузивна комбинация между класата на Lancia и изтънчеността на всепризнатата италианска марка Poltrona Frau®. И нещо повече - Lancia Delta е единственият автомобил в сегмента, който предоставя опцията висококачествена бежова кожа Poltrona Frau®, характерна само за автомобили от най-висок клас.

Непогрешимата класа на Lancia е очевидна в хромираните детайли на контролното табло: автоматичният климатроник, радио копчетата, дръжките на вратите и конзолата. По същия начин новият волан на Delta прибавя модерно звучене към иначе традиционната версия с четири лъча. Седалките са допълнително украсени с логото на Lancia, щампирани по технология на Ferrari.

Пътниците на задните местата също могат да се насладят на невероятния комфорт. Местата са като истински кресла и освен това просторът на купето на новия лидер на моделната гама (с колесна база от 2.7 м) е максимумът за сегмента. Салонът има възможност за оптимизиране чрез подвижна задна седалка, с падаща облегалка. Нека обърнем внимание, че салонът на Lancia Delta е с най-оптимизирания вътрешен обем за своя сегмент и е единственият хечбек, който дава възможност за адаптиране на пътническите седалки. Многофункционалността на багажното отделение се допълва от Magic Back Box, с други думи специално покритие, което позволява разширяването на багажното отделение. Допълнителното пространство може да се приложи като таен сейф за чупливи и ценни вещи.
Последно поколение системи и технологии
Новата Delta напълно успешно отговоря на традициите на Lancia като прави значителна крачка напред в сферата на технологиите и иновациите, по отношение на динамика, безопасност и комфорт. Най-добрият пример е адаптирането на последно поколение системи и приложения – някои от който за първи път се предлагат в този сегмент и с помощта, на които дори най-краткото пътуване се превръща в изключително изживяване.
Най-високо ниво на динамика и безопасност
Lancia Delta е конструирана да отговори на топ стандартите по пасивна и активна безопасност, благодарение на въведените 6 въздушни възглавници (предни и странични – стандарт за цялата гама), три точкови колани със система за дообтягане и ограничители на тежестта. Новият модел е снабден с усъвършенствани електронни системи за контрол на поведението на автомобила на пътя, като ABS с EBD, усъвършенствано приложение на системата ESP - Absolute Handling System.
Absolute Handling System и DST (Drive Steering Torque)

За да се осигури усъвършенстван контрол над автомобила, Lancia Delta също предлага ‘Absolute Handling System’, създадена на основата на ESP (Electronic Stability Program), система за реагиране в рискови ситуации и спомага за овладяване стабилността на колата. Системата включва Hill Holder – система за потегляне под наклон и ASR (Anti Slip Regulation), която оптимизира сцеплението на двигателните колела при различни скорости; и MSR система.Absolute Handling System на Lancia Delta е усъвършенствана система, която представя няколко изключително важни функции, като LTF (Linearization Torque Feedback) и TTC (Torque Transfer Control). Новата система за контрол също работи безотказно, защото е в комбинация с DST (Drive Steering Torque), активна електронна система, която подава корекции към управлението особено при рискови ситуации.

DST (Drive Steering Torque) е иновативна система, която подобрява едновременно безопасността при шофиране и управлението. При всякави пътни условия, системата дава предложения за маневри, които да оптимизират отличното поведение на пътя, като в същото време създават силно чувство за сигурност. Това се постига чрез продължително взаимодействие между елекроусилвател на волана (което препредава двигателното усилие на волана) и електронно управление на dynamics (Absolute Handling System). DST автоматично отправя корекции, като спомага за навременната намеса на Absolute Handling System.
DST системата е особено необходима при три ситуации:

  • В случаи на загуба на контрол, системата предприема по-подходяща маневра, за да се възстанови управлението над автомобила.

  • MCF - функцията (Multy-Split control function) се намесва при неравни или хлъзгави повърхности на пътя (при зимни условия например когато лявата част на автомобила попадне върху лед, а лявата е на суха пътна настилка). В този пример DST позволява автоматично контрауправление, като спира поднасянето на автомобила и намалява спирачния път до 10%.

  • LTF (Linearization Torque Feedback): при спортен стил на шофиране, ако системата измери по-високо странично ускорение (от 0. 6 g), се намесва, като по този начин значително подобрява чувството за контрол при завои и особено при висока скорост.

Още една специфична характеристика на Lancia Delta е новата TTC система (Torque Transfer Control), която подобрява сцеплението на колелата с пътя и гарантира отлично поведение при завои, като по този начин увеличава безопасността и удоволствието от спортния тип шофиране. TTC системата се базира на принципа за напълно използване на спирачната система и когато се контролира адекватно от Absolute Handling System с други думи електронната системата TTC работи като самоблокируем диференциал.


Electronic variable damping suspension system (Reactive Suspension System)
Предното окачване тип MacPherson е оптимизирано, за по-голям комфорт и отличен контрол на управление.

Истинско постижение за този модел е въведението създадено съвместно с Magneti Marelli: иновативна система за окачване (Reactive Suspension System), досега беше приложено само за най-високо позиционираните автомобили, за първи път се предлага от Fiat Group за среден клас автомобили. Reactive Suspension System намаля колебанията на автомобила при определени условия, за да се достигне по-високо ниво на безопасност, комфорт и управление чрез електронен контрол на амортисьорите. Чрез набор от сензори, системата може да идентифицира условията на пътя и да избере най-подходящата твърдост на амортисьорите.

Не на последно място, ‘reactive Suspension System’ намалява спирачния път на автомобила с приблизително 5%, благодарение на ефективното сцепление между колелата и пътя и осигурява бързата реакция при рискови маневри.
Driving Advisor’
Момент на разсейване или преумора са ситуации, които представляват потенциален риск за шофьора. Този риск е значително намален със системата ‘Driving Advisor’ – основна превантивна характеристика, която предупреждава за евентуално излизане извън платното. Системата се активизира при скорост между 65 и 135 Km/h и подава двигателното усилие към волана за управление (4 Nm при непрекъсната линия, 2 Nm при прекъсната), за да привлече вниманието на шофьора.

Най-важната характеристика на ‘Driving Advisor’ е система за наблюдение, състояща се от ТВ камера, която изпраща информация за пътя пред автомобила в движение до 20 м пред колата. Системата за наблюдение разпознава ограничителните маркировки и дава изчисления за позицията на автомобила в ситуации на загуба на ориентация и излизане от средата на платното.

‘Driving Advisor’ следователно е система, която служи като превантивна мярка спрямо липса на концентрация от страна на шофьора. Ключови аспекти на приложението са лесен достъп до информация без необходимост от сложни изчисления, бързина на реакцията и изпращане на индикации към волана на управление за връщане на траекторията на автомобила в средата на платното.
Удоволствие и комфорт при шофиране
Lancia Delta е носител на ново поколение технологии, както по отношение на двигателите, така и по отношение на електронните ситеми за безопасност, които осигуряват удоволствие и комфорт по време на път. Най-добрият пример е системата ‘Blue&MeTM’, която за първи път се представя към модела Lancia и променя начина на комуникация и слушане на музика по време на път. Съществува възможност за допълнително приложение ‘Blue&MeTM Nav’, изключително ефективна пиктограмна навигационна система, която подобрява достъпа до редица полезни on-line програми на добра цена (с Lancia Delta тези приложения се предлагат за първи път от момента на премиерата на модела). Други основни приложения са новата “Instant Nav’, сателитна навигационна система, новите предни и задни светлини, базирани на технологията LED.
Blue&Me and Blue&Me Nav
Lancia Delta се предлага и с “Blue&Me” (също във версия Nav), съвместен продукт на Fiat Group Automobiles и Microsoft, който ще промени качествено начините на комуникацияпо време на път.

С Blue&Me™ можеш едновременно да говориш по телефона и да слушаш музика, без да отклоняваш вниманието си от пътя, като благодарение на Bluetooth® технологията, може да продължиш да използваш мобилния си телефон и компютър.

Fiat Group Automobiles и Microsoft, със съдействието на Magneti Marelli, също предлагат платформа, която може да бъде адaптирана към повечето мобилни телефони, медия плеър или други приложения, които заместват скъпия хардуеър с предимството, че платформата непрекъснато може да се обновява спрямо иновациите на пазара. Blue&MeTM системата също осигурява пълна безопасност и леснота при употреба. Чрез системата за гласов контрол Blue&MeTM е напълно интегрирана с ключовете на управляемия волан и контролното табло, приежателите на Bluetooth® мобилен телефон, могат да го използват дори, когато стои в джоба им или чантата, без да отместват ръце от волана.

С новата Delta Blue&MeTM системата е допълнително усъвършенствана. Благодарение на вградения USB порт и да слушате с часове музика записана върху мобилния ви телефон или стандартен USB носител, в MP3, WMA и WAV формати. По-висока съвместимост с вашия i-Pod, е възможна, благодарение на AAC формат, при условие, че са спазени правата (DRM) и записът е върху Hard Disk Drive mode.

Към оборудването на Lancia Delta може да се прибави и Blue&MeTM Nav, която включва навигационна система, състояща се от USB устройство съхраняващо информация за пътни карти и CD, с което се прехвърля информацията към MP3 плеър. Nav – функцията е директно свързана към навигационно меню, което също може да се направлява от управлението на волана и чрез гласови команди. Противно на приложения, които не позволяват едновременно да се използва навигационната система и да се слуша музика, със Blue&MeTM Nav, двете функции са съвместими с медия плеъра и мобилния ви телефон.
Instant Nav’: новата навигационна ситема

Една опция към Lancia Delta е приложението ‘Instant Nav’, последно поколение навигационна система на Magneti Marelli, която съвместява сателитна навигационна система, двоен тунер, радио и CD Mp3 плеър в едно вградено на таблото устройство, също така съвместимо с Blue&Me, медия плеър, iPods и други към USB порт и Bluetooth хендсфри за мобилен телефон. Устройството притежава 6.5 инчов цветен екран във формат 16:9 с достатъчно наситена цветност. ‘Instant Nav’ е телеметричен продукт, който е създаден за максимален достъп до най-висок клас технологии, съвместим с функциите за контрол и управление. Още една специфична характеристика е двоен тунер за оптимална настройка на станциите и прием на пътна информация чрез RDS-TMC (traffic message channel). Поръчката на ‘Instant Nav’ заедно с Blue&Me, ви позволява да прехвърляте иноформация за входящи и изходящи обаждания, включително текстови съобщения, от вашя телефон чрез Bluetooth.Система за паркиране

Известни са трудностите, свързани с намирането на подходящо място за паркиране, особено в натоварен трафик. Да не споменаваме факта, че дори и да намерите такова, ограничеността на пространството изисква доста сложни маневри. В оборудването на Lancia Delta се предлага иновативна система за паркиране, която информира шофьора за достъпността на паркинг мястото, като измерва дължината на свободното пространство и индикира дали е подходящо (трябва да надвишава с 80 см. дължината на автомобила). След това автоматично изпълнява маневрата, като единствено остава да се адаптира скоростта. Естествено пълният контрол над управлението се запазва, като системата се деактивира чрез задвижване на волана или натискане на копчето.

В същността на системата е сензор – радар, инсталиран отдясно на автомобила от вътрешната страна на бронята на колата. Сигналите, които се връщат от изпратения радарен лъч се приемат обратно от сензор, които пресъздава карта на пространството между паркираните коли и индентифицира други затруднения.
Последно поколение светлини
Предните и задни светлини на Delta са производство на Magneti Marelli Automotive Lighting базирани на технологията LED, която предлага по висока яркост и по бърза реакция в сравнение с обикновените крушки. Предните фарове предлагат и функция за дневно осветление (Adaptive Daytime LED).

Стилните и по последна технология фарове на Lancia Delta се предлагат в две версии: с халогенни фарове или ксенонови със системата ‘Adaptive Xenon Light’, която измества светлинното петно при завиване на автомобила с цел по-добра осветеност на пътя. Предните фарове за мъгла също са снабдени с функция за следене ъгъла на завоя.
Двигатели, съчетаващи технология и темперамент
Иновативни, с грижа към околната среда двигатели 120 к.с. 1.6 Multijet
Lancia Delta притежава новия 1.6 Multijet, 16 - клапанов двигател, това е последно поколение турбо дизелов двигател Multijet, която потвърждава технологичното превъзходство на компанията Fiat Auto в развитието на дизеловите двигатели.

Динамичният 1.6 l двигател, във версия с 120 к.с., допълва гамата MultiJet двигатели, произвeдени от FPT - Fiat Powertrain Technologies. Новият двигател идеално комбинира печелившите характеристики на Multijet турбодизеловите двигатели. Двигателят е идеално решение за тези, които търсят добрия избор между грижа към околната среда, ниски разходи, без да се отказват от силата и мощността на двигателите.

В по-конкретни детайли 1.6 Multijet подобрява поведението на автомобила на пътя, удобството и понижава нивата на отделяне на вредни емисии по стандартите на Euro 5 – намалява разходите в сравнение с 1.9 Multijet 120 к.с. двигател – като в същото време предлага и значителни подобрения: за същите мощности двигателят предлага с 25% повече въртящ момент (300 Nm при 1500 об. в мин.) и с 8% по-нисък разход на гориво.

С максимален въртящ момент от 300 Nm, двигателят е лидер спрямо двигатели с вместимост по-малка или равна на 1.8 литра. На базата на тези критерии 1.6 Multijet 120 к.с. е най-виското достижение в своята категория при двигатели до 200 к.с., като единствено изключение са суперспортните двигатели. Като извод: новият 1.6 Multijet предлага вълнуващо и несравнимо удоволствие при шофиране, като постига равномерно ускорение от 0 до 100 km/h само за 10.7 сек. и максимална скорост от 194 km/h.

Двигателят съвместява съвременните технологии за екологичност, гарантирайки по-ниски нива на отделяне на вредни емисии и намаляване на разхода на гориво, чрез използване на DPF филтър за твърди частици и интегрирана система за рециркулация на отработените газове (EGR). Тези иновативни решения са придружени с гаранция за стандарт Euro 5 – много преди регулациите официално да влязат в сила: това е най-добрият пример за усилията, които полага компанията Fiat, за да създаде щадящи околната среда продукти.
120 и 150 к.с. 1.4 TurboJet
Lancia Delta предлага новия 1.4 Turbo Jet бензинов двигател, които се отличават с отлично поведение на пътя, моментална реакция при подаване на газ, ниски разходи на гориво, опростена конструкция, сила, динамика и надеждност.

Новият 1.4 16v Turbo се предлага в две версии: спортна със мощност 110 kW (150 к.с.), достигани при 5500 об. в мин., докато втората е подходяща за по-умерено шофиране , достигайки мощност от 88 kW (120 к.с.) при 5000 об. в мин. И двете версии предлагат максимални стойности на въртящ момент от 206 Nm (110 kW при 2250 об. в мин. и 90 kW при 1750 об. в мин.). По този начин се постига високо ниво на комфорт, без честа смяна на предавките за по-голямо спокойствие на пътя. Възможността за мигновена реакция създава впечатление за спортен тип шофиране, което се подсилва от икономичния разход на гориво.

Нека да напомним, че семейството на 1.4 Turbo Jet двигатели прилага философия на икономичността: създаването на ново поколение турбини, които съществено намаляват така наречената „турбо дупка”, в комбинация с двигател с по-малка вместимост, позволява да се постигнат нива на поведение на пътя, които са сравними и дори надвишават тези на дигателите с по-голяма кубатура, но спрямо тях с по-ниски нива на разход на гориво и отделяне на вредни емисии. Наличието на турбото значително увеличава максималния въртящ момент, при по-ниски стойности на оборотите, като резултатът е дори по-голяма гъвкавост и динамика без конкуренция сред атмосферните двигатели. Всичко това, придружено с простота на конструкцията, която осигурява сила и надеждност.

165 к.с. 2.0 Multijet

Новият 2.0 165 к.с. MultiJet продължава еволюционното постижение на 1.9 Multijet от гледна точка на поведение (с увеличени стойности на максимален въртящ момент и мощности) и понижени нива на вредни емисии (съобразени с стандартите Euro 5).

Увеличената вместимост на цилиндъра е постигната чрез увеличаване на вътрешния диаметър на цилиндъра от 82 mm до 83 mm. Решението е комбинирано с нова променлива геометрия турбото и практически означава, че двигателят е сред топ продуктите на пазара. Към всичко това прибавяме и икономичен разход на гориво: при комбиниран цикъл колата изразходва само 5.3 л /100 km!
190 к.с. 1.9 Twin Turbo MultiJet

Този нов двигател произхожда oт 1.9 Multijet и предлага знаменателни технически характеристики и поведение. Първата откроена характеристика е за 1.9 Twin Turbo MultiJet адаптирането на две турбини: малка, която осигурява достатъчно мощност при ниски обороти, и едина по-голяма, който осигурява мощност при по високи обороти. Резултатът е рекордно поведение, както свидетелстват максималната мощност от 190 к.с. и максималният въртящ момент от 400 Nm за 2000 об. в мин. Трябва да отбележим, че литровата мощност (приблизително 100 к.с../л) е качество, запазено за спортните бензинови двигатели. Още по-интересен факт е възможността за не по-малко от 300 Nm максимален въртящ момент при само 1250 об. в мин.

Тези изключителни резултати се дължат на двете турбини, които носят названието Twin Turbo. 1.9 Twin Turbo Multijet демонстрира отлично поведение на пътя и в същевременно почти не се усеща наличие на турбо дупка.

200 к.с. 1.8 Di Turbo Jet

Гамата на Lancia Delta ще бъде завършена с мощен бензинов двигател от 200 к.с. 1.8 Di Turbo Jet в комбинация с автоматична шестстепенна скоростна кутия.

За да се гарантира висока мощност, значителна гъвкавост и блестящо поведение, новият двигател представя технология на директно впръскване на бензин, турбокомпресор и променливи фази на газоразпределението. Комбинирането на различните технологични решения предоставя значителни приемущества, сред които ниски разходи на гориво, заедно с отлично поведение на двигателя. Прилагането на променливите фази на газоразпределението позволява да се постигнат стандартите по Euro 5 за нива на вредни емисии.

Нека отбележим, че комбинацията с автоматична 6-степенна скоростна кутия допълнително подчертава качествата на Lancia Delta, по отношение на развитие и иновативен напредък, като я превръщат в най-подходящия избор в зависимост от различните предпочитания към по-голям комфорт или спортен тип автомобил.Отлични и надеждни скоростни кутии


  • M32: механична, 6-скоростна за 120 к.с. и 150 к.с. 1.4 T- Jet;

  • C530: механична, 6-скоростна за 1.6 Multijet 16V;

  • M32: механична - роботизирана, 6-скоростна за 1.6 Multijet 16V

  • F40: ръчна, 6-скоростна кутия за 190 к.с. 1.9 Twin Turbo Multijet (Euro 5) и 165 к.с. 2.0 Multijet (Eurо5)

Механичната роботизирана 6-степенна скотростна кутия, позната ни като ‘SELECTRONIC’ е в отговор на нарастналото търсене към автоматични скоростни кутии, особено в градски цикъл, като в същото време осигуряват допълнителни подобрения при разхода на гориво в сравнение с ръчните скоростни кутии.


Новият двигател на Lancia Delta, 1.8 Di TurboJet 200 к.с. ще бъде с нова автоматична скоростна кутия Aisin: 6-степенна с хидротрансформатор. Ще има възможност за избор между автоматичен и ръчен режим, както и избор на режими на работа winternormalsport и hot mapdescent controldownhill brake.

Delta: историята на една автомобилна легенда
Lancia Delta е създадена през есента на 1979 и получава наградата Кола на годината за 1980 с гласовете на подбрани автомобилни журналисти. Със своя съвременен и характерен дизайн и отлични двигатели, моделът представлява скок в концепцията за развитието на ново поколение автомобили по отношение технологии, стил и качество. Съвсем очаквано, Delta получи веднага одобрението на публиката, като се характеризира с отлично поведение на пътя, внимание до последните детайли и висококачествени материали, качества, с които се асоциират великолепните модели на Lancia.

Хетчбек дизайнът е сътворен от Giorgetto Giugiaro с трапецовидна/ геометрична форма и очертани остри контури. Други чисто нови характеристика са предните и задни брони. Механиката се състои от предно предаване, напречно разположение на двигателя, независимо предно и задно окачване, Два двигателя ще бъдат достъпни по време на премиерата: 75 к.с. 1.3 и 85 к.с. 1.5 двигатели. И двата двигателя са с горно разположени разпределителни валове задвижвани с ремък. Цялостното впечатление за Delta е за елегантна и компактна кола, с малко под 4 метра дължина. Годината е 1979 и въпреки че е позиционирана в среден сегмент автомобили, Delta предлага всички нива на оборудване за висок клас автомобил като стандарт (електрически стъкла). Със своите иновативен стил и съдържание, типично за по-висок сегмент, Lancia създаде успешната концепция за компактна кола, която бързо спечели оценката на критиците и клиентите.

Производството на Delta стартира във фабриката Lingotto в Торино, а впоследствие се премества във фабриката Chivasso, където се намира и един от най-съвременните бояджийски цехове в света и автоматична система, която осигурява цялостно и качествено наслагване на цвета. Там се създават и персонализираните версии LX и през 1982, Delta GT със 105 к.с. 1.6 двигател. Автомобилът е снабден с четири дискова спирачна система заедно с серво на спирачките и достига скоростта от 180 km/h.

През 1983, четири години след премиерата на модела, приветствахме и Delta HF Turbo, първият турбокомпресор като част от стандартното производство в оборудването на Lancia. Двигателят е подобен на 1583 cc, но създава максимална мощност от 130 к.с., благодарение на които става възможно достигането на максимална скорост от 190 к.с.

Три години по-късно, през 1986, моделната гама е обновена и обогатена от 108 к.с. Delta GT с електронно впръскване, 80 к.с.Turbodiesel 2.0, HF Turbo инжекционна система (140 CV) и HF 4WD. Последното въведение, съпроводено с Prisma 4WD, отбеляза първата Lancia със задвижване 4Х4. Оборудването включва 165 к.с. двулитров двигател (208 km/h максимална скорост) и компоненти от механиката, които граничат с произведение на изкуството. По този начин Delta HF 4WD позволява да се използва цялата мощност на двигателя ефективно на пътя. Резултатът е автомобил с висока проходимост върху хлъзгави повърхности, с отлична стабилност и сигурност на пътя при високи скорости. В последните години оборудването на Delta бе обогатено от дълъг списък с технологични и стилови подобрения, основно продиктувани от изискванията на рали - шампионатите. Спортните версии на Delta спечелиха цели шест световни рали награди между 1987 и 1992 година. Delta се произвежда от 1979 до 1994, като общият брой произведени модела възлиза на 480,000 коли.Подробни технически характеристики
FIRE 1.4 Turbo Jet 120 к.с.

Брой цилиндри, разположение 4, в ред, напречно, отпред

Работен обем (cm3) 1368

Максимална мощност (ЕС):

kW (к.с.)/ об. в мин. 88 (120)/ 5000

Макс. въртящ момент: Nm (kgm)/ об. в мин. 206 (21)/ 1750

Екологично ниво Euro 4

Трансмисия

Задвижващи колела предни

Предавателна кутия 6 степенна + задна

Електрическа система

Капацитет на акулмулаторната батерия, (Ah) 60 AhУправление

Усилвател DualdriveTM електроусилвател

волана

Диаметър на завой (m)Гуми 16”/17” 10,6

Гуми 18” 11,2Спирачна система D (диск) с ABS

Предни спирачни дискове, mm D 284 X 22 mm (вентилирани)

Задни сирачни дискове, mm D 251 X 10 mm

Окачване

Предно независимо, тип McPherson

Задно полунезависимо на торсионна греда

телескопични амортисьори,

стабилизиращи щанги

Колела

Гуми 195/55 R 16 91V

205/55 R 16 91V

225/45 R 17 91W

225/40 R 18 92W

Размери и обеми

База (mm) 2700

Предна/задна следа (mm) 1538/1531

Дължина/широчина/височина (mm) 4520/1797/1499

Обем на багажника (dm3)

Стандарт с Fix&Go 380-465 (подвижни задни седалки)

Със сгънати задни седалки 760

Обем на резервоара (l) 58

Собствено тегло (kg) 1320
Динамични показатели

Макс. скорост (km/h) 195

Ускорение (2 човека + 20 kg) (s): 0-100 km/h 9,8

Разход - EC Dir. 1999/100 (l/100 km)

Градски цикъл 8,7

Извънградски цикъл 5,4

Комбиниран градски цикъл 6,6

Емисиии на CO2 комбиниран цикъл (g/km) 156


FIRE 1.4 Turbo Jet 150 к.с.

Брой цилиндри, разположение 4, в ред, напречно, отпред

Работен обем (cm3) 1368

Максимална мощност (ЕС) 9,8±0,2

kW (к.с.)/ об. в мин. 110 (150) @ 5500

Макс. въртящ момент: Nm (kgm)/ об. в мин. 206 (21) @ 2250 rpm

Екологично ниво Euro 4

Трансмисия

Задвижващи колела предни

Предавателна кутия 6 степенна + задна

Електрическа система

Капацитет на акулмулаторната батерия, (Ah) 60 AhУправление

Усилвател DualdriveTM електроусилвател волана

Диаметър на завой (m)

Гуми 16”/17” 10,6

Гуми 18” 11,2

Спирачна система D (диск) с ABS

Предни спирачни дискове, mm D 281 X 26 mm (вентилирани)

Задни сирачни дискове, mm D 251 X 10 mm

Окачване

Предно независимо, тип McPherson

Задно полунезависимо на торсионна греда

телескопични амортисьори,

стабилизиращи щанги

Колела

Гуми 195/55 R 16 91V

205/55 R 16 91V

225/45 R 17 91W

225/40 R 18 92W

Размери и обеми

База (mm) 2700

Предна/задна следа (mm) 1538/1531

Дължина/широчина/височина (mm) 4520/1797/1499

Обем на багажника (dm3)

Стандарт с Fix&Go 380-465 (подвижни задни седалки)

Със сгънати задни седалки 760

Обем на резервоара (l) 58

Собствено тегло (kg) 1320
Динамични показатели

Макс. скорост (km/h) 210

Ускорение (2 човека + 20 kg): 0-100 km/h 8,7

Разход - EC Dir. 1999/100 (l/100 km)

Градски цикъл 9,2

Извънградски цикъл 5,7

Комбиниран градски цикъл 7,0

Емисиии на CO2 комбиниран цикъл (g/km) 165


1.6 Multijet 120 CV

Брой цилиндри, разположение 4, в ред, напречно, отпред

Работен обем (cm3) 1598

Максимална мощност (ЕС) 16,5±0,4

kW (к.с.)/ об. в мин. 88 (120) @ 4000

Макс. въртящ момент: Nm (kgm)/ об. в мин. 300 (31) @ 1500 rpm

Екологично ниво Euro 5

Трансмисия

Задвижващи колела предни

Предавателна кутия 6 степенна + задна

Електрическа система

Капацитет на акулмулаторната батерия, (Ah) 60 AhУправление

Усилвател DualdriveTM електроусилвател на волана

Диаметър на завой (m)

Гуми 16”/17” 10,6

Гуми 18” 11,2

Спирачна система D (диск) с ABS

Предни спирачни дискове, mm D 284 X 22 mm (ventilated)

Задни сирачни дискове, mm D 251 X 10 mm

Окачване

Предно независимо, тип McPherson

Задно полунезависимо на торсионна греда

телескопични амортисьори,

стабилизиращи щанги

Колела

Гуми 195/55 R 16 91V

205/55 R 16 91V

225/45 R 17 91W

225/40 R 18 92W

Размери и обеми

База (mm) 2700

Предна/задна следа (mm) 1538/1531

Дължина/широчина/височина (mm) 4520/1797/1499

Обем на багажника (dm3)

Стандарт с Fix&Go 380-465

Със сгънати задни седалки 760

Обем на резервоара (l) 58

Собствено тегло (kg) 1410
Динамични показатели

Макс. скорост (km/h) 194

Ускорение (2 човека + 20 kg) (s): 0-100 km/h 10,7

Разход - EC Dir.1999/100 (l/100 km)

Градски цикъл 6,1

Извънградски цикъл 4,2

Комбиниран градски цикъл 4,9

Емисиии на CO2 комбиниран цикъл (g/km) 130


190 к.с. 1.9 Twin Turbo Multijet

Брой цилиндри, разположение 4, в ред, напречно, отпред

Работен обем (cm3) 1910

Максимална мощност (ЕС)

kW (к.с.)/ об. в мин. 139,5 (190)/ 4000

Макс. въртящ момент: Nm (kgm)/ об. в мин. 400 (41)/ 2000 rpm

Екологично ниво Euro 5

Трансмисия

Задвижващи колела предни

Предавателна кутия 6 степенна + задна

Електрическа система

Капацитет на акулмулаторната батерия, (Ah) 60 AhУправление

Усилвател DualdriveTM електроусилвател на волана

Диаметър на завой (m)

Гуми 16”/17” 10,6

Гуми 18” 11,2

Спирачна система D (диск) с ABS

Предни спирачни дискове, mm D 305 X 28 mm (вентилирани)

Задни сирачни дискове, mm D 251 X 10 mm

Окачване

Предно независимо, тип McPherson

Задно полунезависимо на торсионна греда

телескопични амортисьори,

стабилизиращи щанги

Колела

Гуми 195/55 R 16 91V

205/55 R 16 91V

225/45 R 17 91W

225/40 R 18 92W

Размери и обеми

База (mm) 2700

Предна/задна следа (mm) 1538/1531

Дължина/широчина/височина (mm) 4520/1797/1499

Обем на багажника (dm3)

Стандарт с Fix&Go 380-465

Със сгънати задни седалки 760

Обем на резервоара (l) 58

Собствено тегло (kg) 1430

Динамични показатели

Макс. скорост (km/h) 222

Ускорение (2 човека + 20 kg) (s): 0-100 km/h 7,9

Разход - EC Dir.1999/100 (l/100 km)

Градски цикъл 7,3

Извънградски цикъл 4,7

Комбиниран градски цикъл 5,7

Емисиии на CO2 комбиниран цикъл (g/km) 1492.0 Multijet 165 CV

Брой цилиндри, разположение 4, в ред, напречно, отпредBore x stroke (mm) 83x90,4

Работен обем (cm3) 1956

Максимална мощност (ЕС)

kW (к.с.)/ об. в мин. 121,3 (165)/ 4000

Макс. въртящ момент: Nm (kgm)/ об. в мин. 360 (36.7)/ 1750

Екологично ниво Euro 5Трансмисия

Задвижващи колела предни

Предавателна кутия 6 степенна + задна

Електрическа система

Капацитет на акулмулаторната батерия, (Ah) 60 AhУправление

Усилвател DualdriveTM електроусилвател на волана

Диаметър на завой (m)

Гуми 16”/17” 10,6

Гуми 18” 11,2

Спирачна система D (диск) с ABS

Предни спирачни дискове, mm D 305 X 28 mm (вентилирани)

Задни сирачни дискове, mm D 251 X 10 mm

Окачване

Предно независимо, тип McPherson

Задно полунезависимо на торсионна греда

телескопични амортисьори,

стабилизиращи щанги

Колела

Гуми 195/55 R 16 91V

205/55 R 16 91V

225/45 R 17 91W

225/40 R 18 92W

Размери и обеми

База (mm) 2700

Предна/задна следа (mm) 1538/1531

Дължина/широчина/височина (mm) 4520/1797/1499

Обем на багажника (dm3)

Стандарт с Fix&Go 380-465

Със сгънати задни седалки 760

Обем на резервоара (l) 58

Собствено тегло (kg) 1430
Динамични показатели

Макс. скорост (km/h) 214

Ускорение (2 човека + 20 kg) (s): 0-100 km/h 8,5

Разход - EC Dir. 1999/100 (l/100 km)

Градски цикъл 6,9

Извънградски цикъл 4,3

Комбиниран цикъл 5,3

Емисиии на CO2 комбиниран цикъл (g/km)Ауто Италия ЕАД www.lancia.bg

Каталог: pi files -> 2008
2008 -> Honda представя луксозния филиал Acura в Япония
2008 -> Около 3000 бройки годишно се надява да реализира компанията на китайския пазар
2008 -> Honda ще оборудва наследника на nsx с V10
2008 -> Бивш шеф на Airbus сменя Фолц
2008 -> Alfa Romeo Brera бе представена на тестов полигон
2008 -> Audi A6 allroad quattro у нас от август
2008 -> Откриване на ски сезона в Банско
2008 -> Audi продаде над 2 млн коли 4х4
2008 -> Тенис звездата Рафаел Надал е новото лице на Kia
2008 -> Новина Уникално роудшоу на bmw се вихри у нас


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница