Лечение на артрозите Освобождаване от подпрагови болки, депресии и уморастраница1/8
Дата25.07.2016
Размер1.47 Mb.
#5723
  1   2   3   4   5   6   7   8


Лечение на артрозите

Освобождаване от подпрагови болки, депресии и умора

Виталий Гит

Превод от руски: Петя Стоянова
Главната тема на тази книга са артрозите. Заболяванията на големите стави – тазобедрени, колянни, раменни – се считат за най-безнадеждните и се явяват една от най-честите причини за инвалидност. В книгата е описана уникална авторска методика на доктор Виталий Демянович Гит, позволяваща при активно участие на пациента да се лекуват най-тежките случаи на заболяване на ставите. Тук вие ще намерите упражнения за самостоятелна работа, похвати на мануалната терапия, а също и съвети как да не си навредите с неправилно лечение и да не попаднете на операционната маса. В книгата е разгледано влиянието на заболяванията на опорно-двигателния апарат върху появата на такива чести явления в съвременния живот като депресия, хронична умора, намаляване на работоспособността, алкохолна и наркотична зависимости, метеопатия (чувствителност към атмосферните аномалии) и др. Представените в книгата методики са подкрепени от над двадесетгодишен професионален опит и от стотици случаи на излекуване на неизлечими от гледна точка на официалната медицина заболявания.
Чародей

(Вместо предисловие)
Виталий Демянович Гит е чародей. Той твори чудеса, прави невъзможни неща и то всеки ден. Чудо, което се намира непрекъснато пред очите ни, престава да се възприема като такова, но… си остава чудо.
Методиката, разработена от Виталий Гит, е уникална. В процеса на лечение се възстановяват ставите, променя се формата на ребрата и гръбнака, изправят се краката, безследно изчезват дисковите хернии. Как се случва това? Има ли тук някакви тайни? Как може да се промени формата на изкривения скелет? Обичайната практика на класическата мануална терапия е краткотрайно интензивно въздействие. Виталий Демянович я използва изцяло. По този начин могат да се излекуват редица заболявания, но далеч не всички. Може да се намести дисковата херния, но да се излекува сколиозата е невъзможно. Може да се избавиш от остеохондрозата, но от артрозата – не. Може да се излекува прищипването на нерва, съпроводено с остри болки, но да се изправят краката не може. Но Виталий Гит прави всичко това. Лекува сколиози, изправя крайници, възстановява разрушени хрущяли в ставите. На пръв поглед всичко е много просто. Там поглади, тук почука, притисне, поразклати… Плюс упражнения. Голям оригинален комплекс от упражнения. Обикновено са много леки, изключително леки… прилича на хомеопатия – малки дози, продължително слабо влияние. И още – стимулиране. Променяне формата на скелета и възстановяването на ставите е възможно, защото организмът е жива развиваща се система. Развитието на скелета продължава във всяка възраст. В живата костна тъкан има две групи клетки с противоположно действие. Едната група непрекъснато разрушава костта, другата я изгражда. По този начин скелетът може да се адаптира към променящите се натоварвания. В ставните хрущяли се извършват същите процеси – под въздействие на движението хрущялът се износва, а едновременно се стимулира и изграждането му. В резултат на това, в третата възраст се променя формата на краката, гръбнака, гръдния кош. И щом се извършва такъв процес, значи съществува възможност той да бъде управляван и дори да се обърне в обратна посока. Въздействайки в ключовите точки, може да се стимулира съединителната тъкан (хрущяли, сухожилия) в необходимите места. Т.е. променяйки дебелината на менискуса, може да се изправи кракът или да се излекува артрозата на колянната става, а въздействайки на междупрешленните дискове – да се оправи сколиозата, кифозата, лордозата или да се увеличи ръста. Олга С., 68-годишна, разказва: “Аз знаех, че моята болест е нелечима – коксартроза четвърта степен, разрушени тазобедрени стави. Готвех се за тяхната смяна с изкуствени. Случайно отидох на прием при Виталий Гит. Той направи чудо. Сега ходя свободно, никакви болки. Забравих дори да мисля за операция. Ставите се възстановиха”.

А ето какво казва Татяна П., 40-годишна: “Целият ми живот мина със скъсен с 2 см крак. Поради тази причина се разви сколиоза. Много ме болеше гърбът. Постоянно се чувствах непълноценна. Сега съм напълно здрава. Кракът ми порасна, никаква сколиоза!”

Преди посещението си при Виталий Гит, 90% от пациентите се считали за абсолютно неизлечими и въпреки това те са се излекували! Авторската методика му позволява да променя скелета. Лекува артрозите при деца и възрастни. Следователно може да изправи формата на краката, гръдния кош, гръбнака. Успешно лекува “пилешки” и фуниевиден гръден кош, кифоза, сколиоза – заболявания, от които днес най-често страдат деца.

А какви красавици създава Виталий Демянович от най-обикновени момичета! Манекенките и фотомоделите в ръцете на чародея стават просто неотразими!Левинсон М.,

доктор на медицинските науки
От автора
Всички искат да бъдат здрави. Всички искат да имат здрави деца. Не винаги и не при всички това се получава. Достатъчно често причина за влошаване на здравето стават грешки или липса на информация на родителите, самите пациенти или лекуващите лекари. Когато става въпрос за здравето, е опасно да се учиш от своите грешки, а понякога просто невъзможно… Не по-малко опасно е да се осланяш на съвети на “знаещи” хора. Особена стана и рекламата. Телевизия, радио, преса постоянно “бомбардират” неизкушените умове с реклама за стотици чудотворни средства. Средства за мазане, хранителни добавки, “вълшебни” прибори, амулети… Много от тези средства, съгласно рекламата, без усилия “лекуват” стотици (!) болести. Може би сред тях се срещат и някои полезни неща, но това е изключително рядко. Ако предлаганите средства бяха високоефективни, то едва ли щеше да е нужно всеки месец да рекламират все нови и нови названия.

Материалите за тази книга са събирани повече от 10 години. Част от нея беше публикувана в периодичния печат. Според собствените сили и възможности аз ги групирах тематично. Струва си също да се отбележи, че спецификата на заболяванията, които ще разглеждаме, се намира във взаимодействие със сложната система на скелета, мускулите и главния мозък. Такова взаимодействие може да приеме най-различни форми и комбинации.

Поради посочените причини въпросите, които засягам, понякога се повтарят, по-точно се разглеждат в малко по-различен ракурс, което позволява да се проникне по-дълбоко в тяхната същност.

Възможно е именно това да ви помогне да разберете по-добре причините за заболяването, да проследите хода на неговото развитие, а също и да се запознаете с методите на лечение.

У някои читатели може да възникне недоумение по повод моята философска позиция. Да, болшинството от разглежданите в книгата въпроси напълно се поддават на обяснение от материалистична позиция. Но не бива да се изключва и това, че великият Демокрит може да греши, считайки че в света няма нищо друго, освен атоми и пустота. Многобройни са достоверните случаи на чудесно излекуване, ясновидство, телепатични връзки и много, много други неща, абсолютно несъвместими с твърдото прокрустово ложе на съвременния материализъм.
ГЛАВА I
ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ
Изкуството на живота
За де изживееш живота си мъдро,

трябва доста да знаеш.
Известните шахматисти, политици, военни, художници и лекари се отличават със способността да предвиждат бъдещето или по-точно резултатите от своите действия и реакцията на околните. Благодарение на развиването на такава способност в много области на човешката дейност се постигат големи успехи и се правят открития.

Още в детството ми ме поразяваше колко сили и енергия понякога се прахосват за безполезни на практика занимания и колко малко време се отделя на най-ценното изкуство – изкуството за дълъг и добър живот! Причината за това положение е в нашата еснафска логика: “По добре врабче в ръцете, отколкото жерав в небето”. Отложената с 40 години награда никого няма да привлече, дори ако тази награда е превъзходно здраве на стари години.

Всички потребности на човека могат да бъдат поставени на неголяма скала на ценностите. Главните от тях са – да диша, да пие, да яде, да се размножава, да се развлича. Потребността да си здрав заема променливо място. Младият и здрав човек не мисли за здравето си, както и повечето от нас не мислят за потребността си да дишат. Въздухът е достатъчно и тази потребност се удовлетворява от самосебе си. С възрастта всичко се променя. Обикновено грижата за здравето излиза на преден план твърде късно. По този повод има доста мрачна шегичка: ако се събудите и нищо не ви боли, значи… сте на оня свят.

Такава шега е възможна в общество, повечето членове на което страда от хронични заболявания, в общество с много лоша медицина, в общество, което не се грижи за хората. Не е тайна, че у нас се обявява епидемия, ако 5% от населението се разболее от грип, веднага се предприемат сериозни мерки – ваксиниране, карантини… Но старостта е заболяване, предизвикващо стопроцентова смъртност. Старостта идва при всеки, доживял до нея. При 99% от хората на преклонна възраст тя е съпроводена с мъчителни болки, безпомощност, загуба на памет, слух, зрение. А на проблема със стареенето се отделя по-малко внимание даже от това, на което се радват такива редки заболявания в наше време като холера. И много често пациентът чува от лекаря, че на тази възраст това е естествено. В това е и заблуждението – не, не е естествено! Не е естествено и не е нормално. Във всяка възраст човек може и трябва да бъде здрав и да живее без страдание.Какво да правим и как да живеем, за да не е мъчително и болезнено на стари години? Не, не за безцелно изживените години, както е писал Николай Островски, а просто, за да не страдаме от хронични заболявания. Трябва да се вземат своевременни мерки.
НАЙ-ЧЕСТО ОТ ВСИЧКО БОЛЯТ СТАВИТЕ. Целият ни живот зависи от възможността да се движим, а значи зависи от ставите. Биологичната възраст на човека и темпото на неговото стареене се определя 90% от състоянието на ставите и гръбнака, който също представлява непрекъсната верига от стави (прешлените). Нетравматичните заболявания на ставите се развиват с години. Болките са или слаби, или се намират на предпрагово ниво. Потенциалните пациенти, предвид липсата на силни мотиви, просто не се обръщат към хирург или ортопед. Ранната диагностика на ставните заболявания е организирана изключително зле. Рентгеновите изследвания показват изменението на ставите след много години от началото на развитие на болестта. А ако съхранявате трудоспособността си и не се катерите по стената от болка, то с вас никой няма да се занимава. На определен етап от заболяването рязко се снижава двигателната активност на човека, при което страда сърцето, белите дробове, целият организъм.
БОЛКИ В КРАКАТА – тревожен сигнал. Много е неприятно, когато болката се разпространява по целия крак. Този тип болки възникват неочаквано и са невероятно силни. Те са предизвикани от травма или прищипване на нервите и се отнасят по-скоро до гръбначния стълб, отколкото до краката, макар че болките в гръбнака могат да бъдат съвсем слаби. При несвоевременно лечение заболяването може да доведе до намаляване на мускулната маса на поразения крайник и до дегенерация на нерва, загуба на чувствителност и пареза (от гр. Paresi – “отслабване”; частичен паралич, отслабване на функциите на някои мускули или група мускули вследствие на поражение на нервната система).
ПРИЩИПВАНЕТО НА НЕРВА ПОНЯКОГА СЕ БЪРКА С КОКСАРТРОЗА, при която има подобна болестна картина. Диагнозата на коксартрозата се затруднява поради недостатъчна информация от рентгеновото изследване в началните стадии на заболяването. (Веднъж срещнах лекар хирург, който 12 години се лекувал от радикулит, какъвто той нямаше.) При коксартрозата се нарушава функционирането на тазобедрената става, често се наблюдава скъсяване на крака (обратимо в началните стадии). Болестта се развива сравнително бавно, в занемарени случаи предизвиква мъчителни болки, които не престават нито денем, нито нощем. Като цяло, заболяването е характерно за хора в напреднала възраст, но се среща и при деца. Коксартрозата често се развива при хора, които са се родили с луксация, при травми или силно преохлаждане на тазобедрените стави.
КОЛЕНЕ – големи и най-често травмирани стави. Рядко може да се види лятото дете без ожулени колене. Травмите, получени в детска и юношеска възраст, нерядко предизвикват сериозни заболявания след много години.
ГЛЕЗЕННИ СТАВИ – болят не по-рядко от колянните и тазобедрените и макар болките да са много мъчителни, тяхното влияние върху процеса на ходене е по-слабо. Лекуването на тези стави е по-лесно от колянните и тазобедрените.
Сега за стъпалата. Заболяванията на стъпалата се предизвикват от носенето на тесни обувки с високи токчета, а също и от дълго стоене на крака, без да включваме и различните травми. Особено лесно се развиват заболявания на фона на плоскостъпие. Те се срещат толкова често, че много хора, особено жените, считат болките в стъпалата за напълно нормално явление. И съвършено погрешно…
ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗЛЕКУВАНИ. Успехът от лечението зависи от стадия на заболяването – колкото по-рано е започнато лечение, толкова по-лесно се провежда и толкова по-добри резултати дава.

Съществува мнение, че артрозите, в частност коксартрозата, може да се излекува с интензивна физкултура или бягане. Практиката показва, че това мнение е съвършено погрешно. При такова “лечение” много бързо настъпва разрушение на ставата.

Ставите на ръцете и пръстите в голяма степен определят възможността на човек да се самообслужва. Болките в тях са не по-малко мъчителни, отколкото в краката и се лекуват по подобен начин.

И накрая, осанката. Дори незначителни нарушения на осанката в детска възраст с годините може да причини много мъчения. Навреме открити, такива нарушения се лекуват доста лесно, макар и в системата на здравеопазването да не умеят да правят това…


СВОЕВРЕМЕННОТО ЛЕЧЕНИЕ на остеохондрозите, артрозите и различните нарушения на осанката ще ви помогне да съхраните здравето, бодростта и младостта си до най-дълбока старост, ще направи тези години приятни и безболезнени.

Аз съм изброил всички тези заболявания с чисто информативна цел, за да ви бъде ясно за какво става дума по-нататък.


Артрози
Първото, с което бих искал да започна разговора – това са артрозите.

Темата за артрозите е изключително важна. Артрозите на големите стави – тазобедрени, раменни, а също и колянни – се считат за най-безнадеждните заболявания и са една от най-честите причини за инвалидност. Това означава, че с всеки месец и още повече с всяка година болният човек се чувства все по-зле и по-зле. На фона на равномерно нарастващото влошаване могат да се наблюдават сезонни вариации – есенни и пролетни обостряния. И рано или късно човек е принуден да се съгласи на тежка операция или на патерици.

Обикновено артрозите се развиват доста бавно, понякога с десетилетия. Едновременно с това се срещат и случаи на извънредно бързо развитие на болестта, когато от първите симптоми до тежката инвалидност минава година или по-малко.

От разговорите ми с пациенти става ясно, че бързото развитие на артрозите обикновено е свързано с интензивно лечение с физически упражнения или с фрактури и оперативни намеси. Много хора започват да се занимават с физкултура по собствена инициатива, други са убедени от близки, приятели или лекари. Ширят се неясни слухове, че някой някъде се излекувал по подобен начин. Опитите да се повтори подвига завършват печално – лечебната физкултура може да предизвика ускорено разрушаване на ставите.

Трябва да се признае, че основания за лекуване на ставите с движение има. Става, лишена от движение, много бързо се втвърдява и престава да функционира. Изглежда, тук се налага единственият извод: повече движение – здрави стави. Да, това е вярно, когато става дума за здрави стави. Но ако в ставата вече са тръгнали разрушителни процеси, този извод губи смисъл.

Да разгледаме какво става в поразена от артроза става при изпълнение на обикновени физически упражнения и защо тези упражнения разрушават ставата.


АРТРОЗА – това е заболяване с трофически (свързан с нервната система, бел.пр.) характер. Започва от хрущялите, които вследствие на едни или други причини се покриват със соли на калция. По това време човек още не чувства нищо, заболяването е скрито. Хрущялната тъкан е много плътна и хлъзгава, не съдържа кръвоносни съдове, храненето й става чрез повърхността. Хранителните вещества доставят на хрущяла ставна (синовиална) течност. Солите на калция пречат за храненето на хрущяла. Ставната повърхност става грапава, неравна. Започват първите болки при движение, тъй като в хрущяла има много нервни окончания. Опитите на човек да се избави от болката с помощта на активни занимания с физкултура, бягане, клякане или дълги разходки в началото довеждат до някакво намаляване на болката, тъй като при физически упражнения в кръвта се отделят ендорфини ("ендо" и "орфин". Това са кратките форми на думите "ендоген" и "морфин", които събрани заедно значат "морфиноподобно вещество, произвеждано от тялото”, популярно още като “хормон на щастието”, бел. пр.). Чувствайки облекчение, човек започва да се занимава още по-интензивно, надявайки се на пълно излекуване. Но тези упражнения предизвикват ускоренo разрушаване на хрущяла (нали повърхностите са грапави!) и често провокират в отговор на дразненето възпалителна реакция.

Във възпалителния процес се въвличат и ставните сухожилия. Болката се усилва, ставата отича, ендорфините престават да помагат и човек е принуден за известно време да се въздържа от излишни движения. Но въздържането от движения също оказва негативно влияние върху ставите – артрозата се развива ускорено. За нормално функциониране на ставата движението е абсолютно необходимо! Накратко – каквото и да прави човек, ставата се разрушава.

ЗАДАЧАТА НА ЛЕКАРЯ е задача и на пациента – да се прекъсне този процес и да се върне обратно.
ЗА РАЗРУШАВАНЕ НА СТАВАТА са необходими две условия – движение и натоварване. Болшинството физически упражнения обезпечават тези условия. Даже при бавно ходене и при повдигане на краката лежейки натоварването на тазобедрените стави превишава теглото на човек. (И тези упражнения при артрози често се препоръчват за ЛФК!) А можете ли да си представите, какво е натоварването по време на бягане, клякане и скачане?! Затова е напълно естествено при грапава повърхност на ставния хрущял и голямо натоварване той да се разрушава.
Лечение на ставите
От артрози не се умира.

Те просто съкращават живота.
НЕ Е ЛИ МЪКА, КОГАТО ВИ БОЛИ КРАКЪТ?... РАЗБИРА СЕ, МЪКА Е! ОСОБЕНО, АКО ВИ КАЖАТ: “ВАШЕТО ЗАБОЛЯВАНЕ Е НЕЛЕЧИМО”.

НЕ ВЯРВАЙТЕ!

АРТРОЗИТЕ ВЕЛИКОЛЕПНО МОГАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ!!!
Малко са хората, доживели до средна възраст, които са запазили ставите си здрави. А нездравите стави, както е известно, предизвикват болка – понякога силна, а понякога такава, че е невъзможно да си я представиш.

Счита се, че от болести на ставите не се умира. В крайна сметка, статистиката нищо не казва по този въпрос. Статистиката пресмята загубите от сърдечно-съдови и белодробни заболявания, авто- и авиокатастрофи, болести причинени от тютюнопушене, алкохолизъм и различни епидемии. Ако няколко човека заболеят от холера или някакъв процент от населението – от грип, се тръби всеобща тревога “Епидемия!!!”

Само в Москва стотици хиляди страдат от различни заболявания на костите и това почти никого не вълнува. Болните стави причиняват множество неприятности. Заболелият човек загубва възможността свободно да се придвижва. Отиването до близкия магазин се превръща в препятствие с немислима сложност. Възникват проблеми с личната хигиена – трудно е да седнеш във ваната или да стигнеш до тоалетната… Появяват се и ефекти (по-скоро афекти), които статистиката не отчита. Загубата на подвижност провокира заболявания на сърдечно-съдовата система. В същото време страдат белите дробове, жлезите с вътрешна секреция – инфаркт, инсулт, възпаление на дробовете, язва на стомаха, а и онкологични заболявания като резултат от всичко това.

Със спасяването на живота са призвани да се занимават специализираните подразделения, но не по-малко е известно и това, че спасението на давещите се е в техните собствени ръце, като най-заинтересовани лица. Такова е положението в нашата медицина. Независимо от многочислената армия от лекари и множеството медицински заведения, при определени заболявания единствено помощта на самия болен може да бъде ефективна.


Артрозите и артритите се отнасят към заболяванията, чието лечение с методите на традиционната медицина дава съвсем незначителни резултати и често завършва с инвалидност. В заболелите стави веднага започват няколко процеса. На места хрущялът се калцира и разрушава, на места – се разраства. Ставната капсула загрубява, в нея често се отлагат калциеви съединения. Аналогични изменения стават и в близко разположените връзки и сухожилия. Сухожилията стават твърди и малко еластични. В резултат движенията в ставата частично се блокират и – при опити да се увеличи амплитудата – се появяват първите болки. На по-късни етапи в процеса се въвличат и прилежащите мускули и нерви, а в някои стави започва разрушаване на костната тъкан.

Общите изменения, които произтичат в болната става, много напомнят на процеса на стареене. В болшинството случаи подвижността на ставните връзки се намалява бавно и към това изменение заболелият човек малко или много се адаптира. Появява се старчески тип поведение, щадяща походка. А ограничените движения се асоциират със старостта… Всичко това води до дегенерация на сърдечно-съдовата и мускулната системи. Ненапразно на Изток отдавна смятат, че възрастта на човека се определя от състоянието на ставите.

За съжаление, подобни изменения са възможни и в най-ранна възраст. При мен идват понякога “старчета” на 10-15 години!

Често пъти импулс за развитието на артрозите дава принудителната неподвижност на ставите при лечение на счупване или навяхване. И да се приведе ставата в ред често е значително по-трудно, отколкото да се излекува самото счупване или изкълчване. Случва се понякога и това, артрозите да започнат да се развиват вследствие на възникнал по една или друга причина артрит. И тогава двете групи заболявания – артрози и артрити – вървят като в един впряг една до друга. Само последователността понякога се променя.


Вие питате: “А защо ми е нужно на мен всичко това? Защо ми е да разбирам от артрози и артрити? Нали съществува медицина, може и да не е най-добрата в света, но ще се оправи с някакви си там стави!...”

За съжаление, заболяванията на ставите са извънредно опасни и тяхното значение е много недооценено. Като висше постижение на съвременната медицина се приема операцията за смяна на големите стави. Но изкуствените стави не са вечни, макар и по-надеждни от костните тъкани на човека, които се разрушават по-бързо.

Затова е извънредно важно да се разберат явленията, произтичащи в болните стави. Разбирането дава възможност да се предусети, забави и дори да се обърне назад процесът на заболяване и разрушаване на ставата. А недооценяването на проблема принуждава хората да изобретяват отново и отново едни и същи методи на лечение, които по принцип не могат да помогнат. Такива методи има предостатъчно. Вижте, не са ли ви познати?


  1. Използване на различни мазила и пластири, понякога доста екзотични.

Трябва да се помни, че лекарствените вещества не могат да попаднат от повърхността на кожата в ставата, каквото и да обещава рекламата. Действието на назованите средства е отклоняващо. Те не прекратяват и не забавят развитието на заболяването.


  1. Малко или много интензивни упражнения.

Обикновено ускоряват процеса на разрушаване на ставата.


  1. Топлинни процедури – баня, горещ пясък или сол.

Ефектът е близък до този от мазилата.


  1. Всевъзможни “пречиствания” на организма.

Прилагането е допустимо, но далеч не във всички случаи. Пречистването може да доведе до ускорение на развитието на остеопороза, на “отмиването” от организма на калция и калия, спазми, сърдечни заболявания.


  1. Гладуване.

Това е много силно средство, понякога носи полза, понякога – вреда.


  1. Прилагане на витафон и други прибори, действащи върху поразената област със звукови вълни, ултразвук и инфрачервени лъчи, магнитно поле.

Създателите твърдят, че с помощта на тези прибори могат да се излекуват много болести, в това число и артрози. Действително, при прилагането на някои от тях се наблюдава подобрение на състоянието на мускулите и капилярите, но на ставите тези прибори практически не действат, макар и в много случаи болките да намаляват. Някои прибори са изцяло безполезни.


  1. Използване на биоенергокоректори.

Лечението се свежда до носене върху болното място определен амулет – капсули, пълни с вещества от растителен, животински или минерален произход или някакви спирали. Казват, че от тях излиза еманация на здравето, коригираща биополето на човека и оказваща лечебно въздействие. Всичко това е доста съмнително. Огромните маси вредни вещества в атомните реактори или капсули с отрова, зашити на яката на шпионина, разбира се, не представляват опасност, ако няма утечка.


  1. Прилагане на устройства, създаващи в пространството област без електромагнитно поле (по мнението на разработчиците, от гама-лъчи до радиовълни).

Всички мои опити, предприети заедно с разпространителите на тези устройства за намиране на обещавания ефект, не се увенчаха с успех.

А в поликлиниката добавят всевъзможни процедури, най-безсмислените от които са – облъчване с лазер с малка мощност и въздействие с магнитно поле. Там също могат да направят силно действащи инжекции, снемащи възпалението – което не е толкова лошо! – и предизвикващи растеж на хрущяла, за съжаление не там, където трябва. Вредата от това е далеч по-голяма от ползата.

Освен това, на пазара за медицински препарати ежегодно се рекламират по няколко “вълшебни” средства за лечение на ставите. Уви, след малко или повече приложения човек се убеждава – и последното “вълшебно” средство не действа! През това време се появяват сведения за най-новите и по-чудодейни (разбира се и по-скъпи!) препарати и прибори. Изпитанията могат да започнат отначало. Цикълът се повтаря. Времето минава. Болестта се развива…
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница