Лекарите с 32 въпроса към здравната касастраница1/8
Дата19.07.2018
Размер392.5 Kb.
#76028
  1   2   3   4   5   6   7   8Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
15.04.2016
Национални вестнициЛекарите с 32 въпроса към здравната каса


24 часа  стр. 17  

Писмо с 32 въпроса за приложението на новите правила за работа между здравната каса и лекарите изпрати шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев на ръководството на касата.

Те са свързани с неясноти в т.нар. служебен рамков договор, който е в сила от 1 април. "Как ще се оценява компенсирано състояние на съпътстващото захарен диабет сърдечносъдово заболяване на 6-месечен период, като в диспансерното наблюдение на пациентите с диабет изследването на LDL-холестерол не е предвидено, а за сърдечносъдовите заболявания е предвидено 1 път годишно", питат напеимер лекарите. Те настояват още критериите за качество в извънболничната помощ да се изработят съвместно с представители на медицинската общност.

15 000 живеят с болестта на Паркинсон


Безплатни прегледи в 6 града през април

24 часа  стр. 17  

Oколо 15 000 българи живеят с болестта на Паркинсон и 10% от тях са б напреднала и късна форма. Заболяването засяга предимно хората над 50-те, но се среща и в по-млада възраст.

Това съобщи акад. Иван Миланов, директор на университетската неврологична болница "Св. Наум" и национален консултант по неврология. Експерти и пациентски организации дадоха старт на кампанията "Живот с паркинсон", която цели да повиши знанията на обществото за социалнозначимото заболяване.

Науката напредва и само след няколко години ще може да се разчита на ранна диагноза чрез биопсия на червата и на превенция с ваксина, каза акад. Миланов. Работи се за утвърждаване на диагностика чрез изолиране на специфични клетки в червата, характерни при паркинсонизъм. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-висок е шансът да бъде забавено развитието му.

В последните години болните у нас имат достъп до модерно лечение. В напредналите етапи на болестта се прилагат и помпи с интестинален гел, които се поставят вътре в стомаха и освобождават постепенно лекарственото вещество. Важно е да се знае, че съвсем нетипични симптоми като промяна в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние също могат да бъдат предвестници на паркинсон. При подобни оплаквания трябва да се мисли и за такава диагноза, а хората да ходят при специалист.

В рамките на кампанията започна записването за безплатни прегледи, които ще се проведат в 6 града.

В София ще преглеждат в болница "Св. Наум" - всеки вторник и четвъртък до края на април от 12 до 15 ч. Това ще става след предварително записване на тел. 02/970 2121, д-р Чорбаджиева и д-р Грозева.

Прегледи има и в Александровска болница - предстоящите са на 19,20,26 и 27 април от 12 ч до 14 ч. Предварителното записване е на тел.: 02/92 30 990 и 02/ 92 30 665 - доц. Григорова.

Във Варна се включва УМБАЛ "Св. Марина". Прегледите са и днес от 13 до 15 ч при проф. Капрелян, доц. Иванов и д-р Грудкова.

В Плевен УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Клиника по неврология, участва в инициативата и днес от 10 до 12 ч.

Прегледите в Пловдив се провеждат в УМБАЛ "Св. Георги", Неврологична клиника, бул. "Васил Априлов" 15 А, всеки четвъртък до края на април. Записват на тел. 032/ 51 90 23 от 11 до 12 ч, д-р Шукерски.

Болница"Тракия парк"провежда безплатните прегледи в Стара Загора всяка събота през април. Записването е на тел. 042/98 77 77, д-р Румен Петков.

В Русе мястото за прегледите е ДКЦ-1, ет. 3, кабинет 303, ул. "Независимост" №2 - всеки понеделник, сряда и петък от 8 до 9 ч. Записването се прави предварително на тел. 082/ 81 42 98 от до 9 ч, д-р Тихомир Грозев.

2016 г.: Пик на варицела, чакат повече комари и кърлежи


Ако не се пръска сега, ще има зарази, пренасяни от тях

Анна Ботинова

24 часа  стр. 19  

Резките температурни промени и промените в климата, които вече са част от всекидневието у нас, затрудняват не само семействата с малки деца и хората с хронични заболявания, но и тези, които сме свикнали да наричаме "здрави и прави". Вследствие на климатичните промени, както и на миграционните процеси се увеличават и инфекциите -обичайните и нетрадиционните за нашите ширини. На фона на възможна поява на вирусни инфекции като западнонилски енцефалит, зика, малария критично важно се оказва пръскането срещу комари и кърлежи.

Тази година се очертава увеличено разпространение на варицела, сочат епидемиологичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От началото на годината до 10 април са отчетени с близо 3170 случая на варицела повече спрямо същия период на 2015 г. Общо са докладвани 12 265 случая на инфекцията. Само за седмица са отчетени 878 нови болни

Има пик на варицела тази година, но със затоплянето на времето очаквам случаите да намалеят, коментира пред "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и национален консултант по микробиология.

Решаващото в разпространението на дребната шарка е близкият контакт. Затова помещенията - особено в детските градини и училищата, където се струпват много деца, трябва да се проветряват редовно.

"Варицелата не е опасна за децата. Тя е самоограничаващо се заболяване - преминава без лечение за определен период. По-рисковано е да заболее възрастен", обяснява проф. Кантарджиев. Затова при наличие на висока температура и ситен обрив човек веднага трябва да иде при квалифициран лекар, добавя той.

Варицелата при деца не изисква лечение, но при възрастните се прилага определен медикамент. Терапевтичният курс обаче трябва да започне възможно най-бързо - в рамките на 24 часа от появата на симптомите, за да има ефект. Такъв болен не бива да контактува с много хора - рискът е двупосочен.

Важно е да се знае, че след обрив в следващите 3 месеца човек има намален имунитет, отбелязва проф. Кантарджиев. Това означава, че трябва да се пази от нови инфекции.

В някои страни вече се прилага ваксина срещу варицела, но въвеждането й изисква анализ и обективна преценка според заболеваемостта, казва още експертът. Ако в дадена година например има много болни, то в следващия период се очаква по-силен колективен имунитет.

От сезонните инфекции все още има доказани случаи на грип, става ясно от данните на НЦЗПБ. През последната седмица са открити 6 положителни проби за грипен вирус В и 2 за вируса на свинския грип. доказана е и положителна проба за респираторно-синцитиален вирус, който може да бъде опасен при най-малките.

Увеличени са и случаите на скарлатина. За седмица са засечени 134-ма болни, а от началото на годината са общо 2046. Това е с близо 200 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Все още има доста случаи на ентеровирусни инфекции, характерни за есенно-зимния сезон, казва проф. Кантарджиев. Ротавирусен гастроентерит е открит у 38 души за седмица, а от януари насам болните са 826. Броят им е с близо 370 повече, сравнен с този за периода януариаприл на 2015 г.

Другата вълна на чревни инфекции с подобно протичане - диария, отпадналост, температура, гадене/повръщане, е с причинител норовирус. Той е изключително заразен и обичайно, ако има болен в семейството, в следващите дни заболяват и останалите. Проявите на заболяването обаче отшумяват в рамките на 24 до 48 часа в обичайния случай.

През втората седмица на април е отчетено и увеличение при хората с гастроентерит и дизентерия. С 568 повече са случаите на гастроентерит до този момент през 2016 г. спрямо миналата година. От януари досега са регистрирани 4531 случая, а само за седмица - близо 300.

"При дизентерията са отчетени общо 40 случая от началото на годината, но със сигурност са повече. Проблемът е, че не се изследват", коментира проф. Кантарджиев. Той напомня, че при всеки болен с диария с кървави изхождания трябва да се прави изследване за дизентерия (шигелоза) и за хеморагични коли-бактерии. Епидемичен взрив на такива коли е отчетен в Румъния, където има и смъртни случаи при малки деца. Установено е, че заразата тръгва от ферма за млечни продукти, която има износ и в други страни от ЕС.

У нас новата сезонна опасност са заболяванията, предавани от кърлежи, а след още около месец и от комари.

В момента е изключително важно да се проведе правилно третиране на водоемите за комари, казва проф. Кантарджиев. Целта е да се унищожат ларвите. Само така може да се пресече очакваното по-голямо разпространение на комари тази година, свързано с по-ранното затопляне и валежите.

Във връзка с големите миграционни вълни към Европа е повишен рискът от нетрадиционни инфекции като малария, отчетоха микробиолозите на току-що завършилия европейски конгрес в Амстердам. Случаи на заболяването вече са отчетени в бежански център в Гърция. Тъй като комарите, които разпространяват маларията, от години са налични в Европа, второто условие е да попаднат на заразена кръв, за да избухне епидемичен взрив.

У нас се провеждат контролни изследвания за малария и детски паралич при мигранти, каза проф. Кантарджиев.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница