Лекарските протести. Коментар на д-р Галинка Павлова, зам председател на блсстраница1/27
Дата14.01.2019
Размер0.67 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   27Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
28.03.2016


Лекарските протести. Коментар на д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС


БНР, 12+3

http://bnr.bg/horizont/post/100674331/d-r-galinka-pavlova-trudno-e-golemite-bolnici-da-se-vkluchat-vednaga-v-protestiteВодещ: Настояваме за преразпределение на бюджета на касата в полза и на извънболничната помощ и за яснота в нормативната база. Това каза за Хоризонт д-р Галинка Павлова, зам.-председател на съсловната организация, по повод започналите лекарски протести. От БЛС застават зад протестите в извънболничната помощ като за целта е създаден щаб, който подпомага поетапните действия. Засега не се очаква да бъдат блокирани възлови кръстовища в столицата. От регионалните сдружения на общопрактикуващите лекари засега не смятат, че оставката на министъра на здравеопазването би решила техните проблеми. Те настояват за повече диалог с тях по места.

Репортер: Когато дадено съсловие негодува и обявява протест, то причините обикновено са две: лоша организация или липса на финансов ресурс или недобре разпределян ресурс. В конкретния случай с първите лекарски протести, този път на извънболничната помощ, причините са и заради липсата на перспектива. Хората се питат има ли държавна политика в областта, за да се направят промените. От МЗ дадоха зелен сигнал, че се мисли в тази посока, но засега нормативната уредба говори друго. Д-р Галинка Павлова, зам.-председател на съсловната организация:

Д-р Галинка Павлова: Ние си даваме сметка какво е състоянието, финансовото, на страната, какви са възможностите, това е гласуваният бюджет за тази година, с тези протести. Затова настояваме този бюджет, който вече е гласуван и приет, да бъде преразпределен по начина, по който ние предложихме в касата. Ние държим на старите суми, 20 млн. в общопрактикуващите, 20 в специализираната помощ, 20 за изследвания и съответно 210 за болнична помощ. Но нека да го отбележа това, на събора никой от колегите не говореше за тези пари. Всички говореха за това, че всъщност имат неяснота, че не знаят как ще се работи. Говорим за нормативни проблеми.

Репортер: Тежестта трябваше да се изнесе в извънболничната помощ, но това не се случи.

Д-р Галинка Павлова: Истина е, че заставахме зад позицията, че трябва да се пренесе тежестта в извънболничната помощ. И в доклада на СБ беше казано това, че 30% от дейността в болниците би могла да бъде извършвана в извънболничната. Би могло, но ако бъде предоставен достатъчен финансов ресурс и ако бъдат разписани нормативните документи за това. Какво се получи в крайна сметка? Изнесе се много малко и забележете, в диагностичните блокове към болниците. Така бяха направени нормативно нещата, че просто ДКЦ да не могат да извършват тази дейност.

Репортер: Изправени пред невъзможността да лекуват пациентите си по правилата на медицината и с нормативна база, която превръща лекарите в писари. Лекуващите в първичната помощ от Великотърновска област протестират ефективно до сряда. Д-р Христо Димитров, председател на общопрактикуващите в областта:

Д-р Христо Димитров: Ние, нямайки време да обърнем внимание на болката и на проблемите на пациентите от безбройните купища хартия, ставаме опасни както за здравето, така и за живота на нашите пациенти. Давам ви прост пример. Според влезлите в сила промени на Наредбата за лекарствата, ние трябва да обясняваме 15 мин. на пациента кой медикамент колко струва, да му предложим да си избере кой от тях му харесва, в кавички, това нещо да го документираме в амбулаторния лист и пациентът да се подпише, че е информиран. Отделно от това възможността с пръстовия идентификатор, или автентификатор, или какъвто щете го наречете модел, също би ограничил възможността нашите пациенти да имат достъп до нас. Държа да кажа, че фразата улесняване на достъп, която така щедро се лее от обещанията на здравните органи и администрацията, не отговаря на истината. По-улеснен достъп в момента до системата на здравеопазване, най-вече на първичната помощ, няма никъде по света.

Репортер: Университетските и големите областни болници засега са извън протестите.

Д-р Галинка Павлова: Тепърва ние ще отидем на срещи и с колегите в университетските болници. Трудно ръководството на една университетска болница би повело хората си на протестни действия, макар и да е съгласно с позицията на съсловната организация.

Репортер: Лекарите в страната имат няколко конкретни искания: връщане на рамковия договор от миналата година, а в следващите дни да се преразгледат приетите наредби и закони, но с участието на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Д-р Христо Димитров: Промените, които, ужким, са в полза на пациента, намаляват прегледите за хипертония, най-масово разпространената, грубо от 320 хил. наши пациенти, от 4 на 2 прегледа, и то точно в този етап, началния на това заболяване, в което ние най-добре можем да се намесим и да предотвратим усложненията. Е, точно тогава ние всъщност сме лишени от възможността адекватно да се грижим за здравето на нашите пациенти. И пак казвам, ние сме изправени пред угрозата да сме заплаха за здравето и живота на нашите пациенти, ние такава отговорност не искаме да поемем.

Репортер: Същото е положението с профилактичните прегледи за възрастните. Те не са увеличени. Така е и с направленията за диспансерно болните. До 30 март лекарският съюз ще очаква здравната каса да вземе решение по кой договор ще се работи. Но дотогава протести на възлови кръстовища в столицата няма да има.

Д-р Галинка Павлова: Никой не обича, когато блокират площади, кръстовища или Орлов мост. Сигурно и сега ще има недоволни пациенти, че затваряме кабинетите, но нима не бяха недоволни, когато идвайки в кабинетите, им отказвахме да получат направления за изследване или отиваха в болниците и им се казваше, че няма лимит да оперират. Така че нека да не говорим за Орлов мост, но нещата тепърва ще се развиват.

Репортер: От МЗ признаха, че един от най-сериозните компоненти на реформата е извънболничната помощ и че до този момент тя е била трайно пренебрегвана и недофинансирана.
29.03.2016
Национални вестници


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   27


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница