Лекарският съюз не прави политика в българия, тя се прави от здравно министерствоДата01.06.2018
Размер57.75 Kb.
#70194
02.12.2011

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ НЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ, ТЯ СЕ ПРАВИ ОТ ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО

Национални радиа
Интервю с доц. Божидар Финков, бивш министър на здравеопазването

БНР, „Преди всички”Водещ: Преди пресконференцията на БЛС на тема „Лекарските грешки – обществена реакция и равносметка, в „Преди всички” ще разговаряме с бившия здравен министър доц. Божидар Финков. Здравейте, г-н Финков. Равносметка на какво, на коментарите за лекарските грешки или на проблемите, които провокират те?

Божидар Финков: Преди всичко искам да споделя, че това е една много обширна тема, много разнолика, с много страни, които ако бъдат разгледани изчерпателно, едва ли би стигнал и един цял ден. Така че нито сега, нито вероятно и в рамките на тази пресконференция би могло да се изчисти изцяло въпросът. Лекарският съюз иска да каже, че освен журналистическите публикации съществуват и все пак някакви системи, които биха могли да подпомогнат и обществото, и пациентите, както и журналистите да оценят правилно, или поне да не допускат грешки при оценката на случаи с неблагополучия в медицината. Даже, ако позволите, бих казал, че на последния конгрес по кардиология в последния ден в рамките на 2 часа ние организирахме едно училище за журналисти, на което искахме да кажем основните неща, които касаят кардиологията от гл. т. на журналистите, и се бяхме подготвили прекрасно, но присъстваха само трима журналисти от 50-те които бяха в началото на откриването на симпозиума. Така че ето това искам да споделя на първо време.

Водещ: Но има опасност обаче, ако акцентирате върху това как медиите отразяват проблема, а не върху това, което представлява той, защото дори близките на хората, които са имали неблагополучия по време на лечението си, както го наричате вие, да не потърсят медиите, фактът, че има починали родилки напоследък доста, и че има неблагополучия, както ги наричате вие, остава.

Божидар Финков: Остава действително, само че медалът има и обратна страна. Един мой колега гинеколог преди два дена ми разказа как една родилка на 180 кг. Тежка е обикаляла цяла нощ гинекологичните отделения и клиники и никой не иска да я приеме и да я оперира поради високия риск. Така че съществуват и залитания в тази посока от страна на лекарското общество.

Водещ: В смисъл залитане е меко казано. Това че жената е на толкова килограми по никакъв начин не означава, че не трябва да бъде, да роди?

Божидар Финков: Така е, трябва да роди, и то със секцио, но колегите са се въздържали в няколко болници. Накрая попада в една, където това явно е извършено.

Водещ: надяваме се, че всичко е било благополучно все пак!

Божидар Финков: Ами щом не е...

Водещ: Щом не е описано, да, този затворен кръг. И все пак като... признавам, че понякога преекспонираме този проблем, все пак има случаи, които бяха коментирани и в които става дума за едно необяснимо за пациентите поведение на лекарите. Сега днес ваш колега обяснява това с лимитите, с бюрокрацията и с куп неща, които вероятно са верни, но да умира родилка през 21-и век?

Божидар Финков: Да умира родилка през 21-и век е лош шанс, нелепо е. Но все пак трябва да знаете, ще направите справка в официални статистики, че и в най-цивилизованите държави с най-добре развита система също има смъртни случаи от родилки. Тук е проблемът може би анализират случаите и да се опита да се прецени дали няма системна грешка. Това е много по-сериозно...

Водещ: Какво означава системна грешка на нашия граждански език?

Божидар Финков: Системна грешка в статистиката означава, че има някаква съвкупност от факти, които водят до неблагоприятен изход от нещо. Значи нещо, което свързани едно с друго отделни факти, отделни събития.

Водещ: В случая около едно раждане и около една нормална бременност, която обаче завършва с фатално раждане какви биха могли да бъдат тези системни грешки?

Божидар Финков: Ами аз съжалявам, всъщност аз не съм гинеколог, но...

Водещ: Ами не, аз мисля, че може би е по-добре, че не сте гинеколог, защото там има една особена чувствителност, която е разбира се разбираема, но все пак сте бил и здравен министър и трябва да имате този по-общ поглед.

Божидар Финков: Разбира се, че го имам. Значи родилките знаете, че се проследяват в периода преди раждането, прегледите зачестяват в последния месец с оглед разкриване на някои патологични състояния, които изискват по-особени грижи или раждане в съответно лечебно заведение с опит по отношение на тази патология. Ако това не се прави и ако това е правено непълноценно, или ако системата на здравеопазване в момента не осигурява този подход, е напълно възможно да се касае за системна грешка в тази част. След това дали да се ражда със секцио или (...), по обичаен път, също е един проблем, който се решава обаче когато постъпи родилката. Много пъти желанието е да се роди бебето по нормален път, но поради възникнали усложнения или затруднения, или предпоставки за усложнения в хода на раждането може да се смени тактиката, да се отиде на секцио, както и други подобни такива ситуации, които се решават на място...

Водещ: Всъщност кой – лекарският съюз, здравното министерство, медицинския одит, кой трябва да направи този анализ, за да види дали става дума за системна грешка?

Божидар Финков: Значи, родилната помощ е държавен приоритет. Според мене в министерството е тази институция, която трябва да анализира тези случаи, както и други подобни, за които ние не знаем вероятно, и да се излезе с една позиция, що се отнася до организацията.

Водещ: А самият лекарски съюз, той има и етична комисия, т.е. тези казуси по някакъв начин могат да бъдат видяни и през нея, трябва ли да има някаква по-водеща роля освен тази да се оправдава и да обвинява медиите?

Божидар Финков: Лекарският съюз би трябвало, и неговата етична комисия, да вземе отношение по всеки конкретен случай по отделно, но лекарският съюз не прави политиката в България, тя се прави в здравното министерство. Така че що се отнася до разкриването на системни грешки, ако лекарският съюз намери доказателства, или поне тенденции за наличието на такива, би трябвало, и сигурно ще го направи да уведоми и обществеността, както и здравното министерство, одита и всички други структури, които са контактни към тези проблеми.

Водещ: Въпросът, доц. Финков, е дали лекарското съсловие иска да си признае, че допуска лекарски грешки или предпочита да обяснява с клинични пътеки, системни грешки и всякакви други неща...

Божидар Финков: Лекарското съсловие се състои от лекари. Аз не познавам лекар, който седи на позицията, че в никой случай не трябва да се коментира, че има лекарски грешки. Даже преди 25 години може би беше, под редакцията на академик Томов излезе една много хубава книга „Диагностични грешки в кардиологията”, около 300 стр., където бяха описани над 500 случая с допуснати диагностични грешки. Така че лекарската грешка е обект на непрекъснато тълкуване вътре в системата. Въпросът е, че трудно се намира начин тя да бъде споделена с обществото. Защото недостатъчната подготовка на хората да възприемат лекарската грешка като нещо, което се случва въпреки всичко, въздържа хората да вземат тази позиция.

Водещ: Въпреки всичко не може да има некомпетентност обаче, или пренебрежение..

Божидар Финков: Не всеки случай, който завършва с неблагополучие е резултат на лекарска грешка, все пак това трябва да се има предвид.

Водещ: Да, да, това имам предвид, както не всеки случай е резултат от лекарска грешка, така и не всеки случай е резултат от неблагоприятно стечение на обстоятелствата. В тази част, в която е възможно заради непрофесионализъм, мързел, неплащане, в тази част смятате ли, че трябва да има по-голяма критичност от страна на самите лекари?

Божидар Финков: Задължително, задължително, това е ролята на контролните органи, включително и на медиите като будната съвест...

Водещ: Ето тука вече видяхте нашата роля, аз все ви тласкам натам да кажете каква е ролята на лекарския съюз.

Божидар Финков: Ролята на лекарския съюз, ами това е също сложна тема, защото в България няма лекарска камара. Няма отделно профсъюзи самостоятелни. Ние имаме секция към КНСБ и КТ „Подкрепа”, така че лекарският съюз в момента изпълнява много специфични за своята структура функции, но и много неспецифични. И тук се връщам на една стара идея за създаване на лекарска камара, която е съсловна, по съсловие, където контролът, където специфичните функции по отношение на отделни медицински дисциплини биха били поети и изпълнени по-конкретно. Лекарският съюз в момента е доста организация с много, много, много функции.

Водещ: Ами дано и в тази посока да тръгне разговорът. Благодаря ви!

Божидар Финков: Зависи какво ще пишете, зависи от степента на подготвеност и на журналистите. Аз лично съм подготвен, защото може би повече от 30 години се вълнувам от проблема, за който коментираме. На всичкото отгоре съм изчел сигурно хиляди, или много хиляди страници и би трябвало все пак когато се задават въпроси, да бъдат зададени така, че да получат съответния отговор.

Водещ: Да видим как взаимно ще се подготвяме, защото също така компетентно зададените въпроси предполагат и конкретни отговори, което не винаги се случва, когато го отправяме към лекарите но ние не се обиждаме, защото лекарите не са журналисти. Благодаря ви.
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница