ЛептоспирозиДата23.10.2018
Размер33.5 Kb.
ЛЕПТОСПИРОЗИ
Лептоспирозите са зооантропонози. Причиняват се от множество серотипове лептоспири. Протичат с токсиинфекциозен синдром, нерядко с двувълнова температура, засягане на черен дроб, бъбреци и ЦНС.

Разпространението е спорадично или епидемично.

Условно се разделят на две групи:

1. Болест на Василев (остра форма)

2. Доброкачествени лептоспирози

Причинителят на първи вид е Leptospirosis Icterohaemorhagica. Досега са описани над 160 вида лептоспири. Три от тях са изолирани за първи път в България (L. Sofia, L. Bulgarica, L. Balkanica).

При разпадането на лептоспирите се отделя ендотоксин, който предизвиква образуването на антитела лизини и аглутинини, които се задържат в органите дълги години.

Главен резервоар на лептоспири в природата са мишевидните гризачи, а допълнителен резервоар домашните животни (коне, свине, кучета). При домашните животни инфекцията протича латентно (скрито). Чрез урината на болните животни лептоспирите попадат във водоемите, почвата и хранителните продукти.

Хората се заразяват по алиментарен (хранителен) и контактно битов път – при работа на полето, къпане, пиене на заразена вода и консумация на заразена храна (мляко, месо). Лептоспирите имат предимно лятно-есенна сезонност. Най-често боледуват работниците поддържащи канализационната мрежа, от кланници, животновъди, понякога деца след къпане в заразени водоеми.

Входна врата на лептоспирите са конюнктивите и лигавицата на стомашночревния тракт. По лимфен път те достигат регионалните лимфни възли и кръвта. През септичния период причинителите нахлуват в кръвта и органите: черен дроб, бъбреци и др. и се размножават в тях. Отделят се дълго време с урината. Органните увреждания се свързват с общата интоксикация. Ендотоксините увреждат централната и вегетативна нервна система, предизвикват повишена съдова пропускливост (хемолиза). Признаците на жълтеница се дължат на увредения черен дроб и разпадащите се червени кръвни телца. Клиничната картина на острата форма протича с инкубационен (скрит) период между два и деветнадесет дни. Началото е остро: с втрисане, повишена температура 39-40 градуса, обездвижване, безапетитие, болки в мускулите и прасците, кръста, корема. Нерядко се прибавя гадене, повръщане, диария.

Характерен е видът на болният – оточно, зачервено лице, замъглени склери и очи, силно зачервено гърло, обложен език с белезникавокафяв налеп. При част от болните се среща херпес на устните и нехарактерни обриви наподобяващи уртикария, скарлатина, морбили.

Към десетият ден температурата спада, но общото състояние остава увредено. След един до три дни температурата отново се повишава /бифазна температура/. При 90% от случаите се появява иктер /жълтеница/, успоредно с това хеморагичен синдром, най-често изразен с кръвоизливи по кожата, кръвохрачене, кръвоповръщане, наличие на кръв в изпражненията /мелена/. В периода с висока температура пулсът е учестен, а в периода без температура е забавен. Кръвното налягане е понижено, черният дроб е болезнен и увеличен. При тежките случаи е налице симптоматика на остра бъбречна недостатъчност и клинична картина на менингит: главоболие, халюцинации, гърчове, вратна неподвижност. Като усложнения възникват вторични бактериални инфекции, сепсис.

При някои форми на лептоспироза клиничната картина протича по-леко. Заболяването започва с обща отпадналост, повишена температура, която спада от 3 до 7 дни, намален апетит. Много рядко при тази форма се наблюдават признаци на менингит.

Своевременната консултация със специалист е задължителна.

Профилактичните мерки за унищожаване на лептоспирите включват: дератизация, качествена дезинфекция в рисковите обекти-месокомбинати, хранителни заведения. При работа в тези обекти са необходими и употребата на предпазни средства: очила, ботуши, ръкавици. Да се почистват и подсушават селскостопанските обори от отпадните продукти на животните, извършване на качествена дезинфекция в застойните водоеми и канализацията.В Бургаска област за периода от началото на 2010 г. до момента (20.07.2011г.) не са регистрирани заболели от лептоспироза.

Дирекция ПБПЗ при РЗИ - Бургас


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница