Лидерът на „Балгьоч”: Няма да подкрепим партията на ДалДата27.10.2018
Размер128 Kb.
септември 26, 2012

Лидерът на „Балгьоч”: Няма да подкрепим партията на Дал

 

Миналата седмица Юксел Йозкан /вдясно/ прие младежи от ДПС в офиса си. На снимката активист на Движението подарява плакет на изселническия лидер

- Г-н Йозкан, твърдите, че майчиният език в България трябва да се изучава задължително. Какви са мотивите Ви?

- Ние искаме в българските училища, освен официалния в страната език, да се изучава задължително и майчиният език. Припомням ви, че още през 70-те години на миналия век в България се изучаваше 4 часа седмично турски език. Мога да ви дам за пример Македония, където в момента съществуват турски училища. Ние обаче не претендираме за турски училища в България, а искаме единствено турският етнос да изучава майчиния си език. Малцинствата трябва да владеят на високо ниво както майчиния си език, така и официалният език в страната – българският. Още по-добре е, когато те освен официален и майчин език изучават и владеят и други езици като английски, немски и т.н.- Защо визитата на изселническата организация „Бултюрк” в българския парламент разгневи „Балгьоч?

- В тази връзка вече разпространихме прессъобщение до медиите. „Бултюрк“ е отделна от нас организация със собствени решения. Естествено, те имат право да посещават българския парламент. Никой не може да бъде против това. Медиите обаче представиха посещението им от името на турските изселници от България. За да бъде това факт, тази организация трябва да представлява голяма част от тези изселници. Пак казвам, ние не сме против подобни срещи, но те не трябва да бъдат представяни по този начин.- Касим Дал и Корман Исмаилов стягат нова партия. Ще ги подкрепите ли?

- Създаването на партия е демократично право на всеки човек. Друг е въпросът за подкрепата, която ще получи той. Досега не сме имали разговори нито с Касим Дал, нито с Корман Исмаилов. Ние предпочитаме връзки с институциите пред тези с отделни личности. Защото каузата е вечна, а постовете – временни.

Ние сме подкрепяли и ще подкрепим тази партия, която защитава най-добре интересите на турското население в България. Нова политическа формация не означава решение на проблемите. Демокрацията позволява да има и 40 партии, но по-важното е каква е целта им. ДПС в никакъв случай не е етническа партия. В нейните редици фигурират депутати и политици от различни етноси. Затова ние няма да подкрепим една нова формация, защото в България вече има партия, която защитава интересите на турското население.

- ГЕРБ и БСП обявиха война на ДПС за гласовете в Турция. Каква позиция ще заеме „Балгьоч” в тази битка?

- Когато политиците се изправят пред избирателите, те трябва да им кажат какво са направили за тях. Следователно въпросът, който се поражда, е каква заслуга имат ГЕРБ и БСП за правата на турския етнос. Техни депутати възпрепятстват приемането на законопроекта за изучаване на майчиния език.

В България на власт е партия, която одобрява асимилационната политика, твърдейки, че само методите й са били грешни. Нали точно те трябва да се изправят лице в лице с избирателите. Какво ще им кажат след подобни изявления. Отново повтарям, че партиите могат да имат всякакви очаквания, но друг е въпросът каква подкрепа ще получат те.

 

Тази седмица младежи от ДПС в област Кърджали осъществиха за първи път срещи с политически партии в Турция. Делегацията им посети Бурса, където живеят над половин милион наши изселници. Срещнаха се с местните младежки структури на управляващата Партия на справедливостта и развитието, Републиканската народна партия и Партията на националистическото движение.В офиса на най-голямата изселническа организация „Балгьоч” кърджалийци бяха посрещнати от лидера доц. д-р Юксел Йозкан и ръководството. Обсъдиха как да осъществят съвместни проекти в образованието и спорта. Сред темите бяха изучаването на майчиния език и реализацията на младите.

 

Интервюто взе: Мехмед МЕХМЕДСнимка: Мехмед МЕХМЕД
Каталог: 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Alexander Malinov
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница